Reisverslag Lissabon - Cascais Estoril en de gevolgen van het Coronavirus

Reisverslag Lissabon: Cascais, Estoril en de impact van het coronavirus

Het is prachtig weer in Portugal, dus ik ga lekker naar het strand in Cascais! Daarnaast is ook hier de impact te voelen van het coronavirus, kom ik nog wel naar huis?

Cascais

Toen ik dertien jaar geleden in Lissabon was, sliepen mijn moeder en ik in een hotel in Estoril, een dorpje naast Cascais. Elke avond wandelden we langs het strand over de boulevard tussen Estoril en Cascais en dat vond ik toen zo fijn! Ik besluit om Cascais nog een keer te bezoeken en doe dat op de warmste dag van de week (het is hier gewoon 27 graden). Na een korte treinrit ga ik eerst lekker naar het strand, genieten van de zon en een lekkere lunch.

Het strand in Cascais
Praia da Rainha in Cascais

Daarna maak ik een wandeling langs de kust tot de rotsformatie Boca do Inferno. Een soort van gat in de kust waar de golven wild tekeer slaan. Gaaf om te zien!

Kustlijn Cascais
De kustlijn bij Cascais
Boca do Inferno
Boca do Inferno in Cascais.

Via het prachtige Parque Marechal Carmona (vol hanen en schildpadden), wandel ik weer terug het oude dorpje in. Wat is het hier mooi!

Haan in Parque Marechal Carmona
Haan in Parque Marechal Carmona
Estátua de Dom Pedro I
Plein in het historisch centrum van Cascais.
Straat in Cascais
Smal straatje in Cascais.

Wandeling naar Estoril

Ik ben nog niet uitgewandeld en wil nog wel eens zien of Estoril er nog net zo bij ligt als dertien jaar geleden, dus wandel over de boulevard naar Estoril. Het is hartstikke druk en er is sinds de vorige keer dat ik hier was heel veel bijgebouwd. En dat doet helaas toch iets af van de charme van Cascais en Estoril. Toch is de wandeling over de boulevard heerlijk met dit weer en moet ik af en toe oppassen dat ik niet een golf zeewater over me heen krijg.

Druk strand bij Cascais
Vol strand tussen Cascais en Estoril.
Golven bij Estoril
Hoge golven bij Estoril.
Strand in Estoril
Strand naast het station in Estoril.

Op het station trakteer ik mezelf op een lekker ijsje, daar heb ik wel trek in met deze warmte.

Dwalen over de mooie pleinen

Na mijn bezoek aan Cascais en Estoril heb ik voor mezelf alle must sees wel even gezien en besluit ik twee dagen lekker rustig aan te doen. Ik werk veel aan mijn blog, lees veel boeken en dwaal door de stad. Ik ontdek ontzettend veel mooie pleinen, smalle straatjes en uitzichtpunten en geniet van het zonnetje. Lissabon is echt zo fijn!

Praca Dom Pedro IV
Praca Dom Pedro IV in Lissabon.
Trappen met street art in Lissabon
Mooi straatje vol trappen en street art in Lissabon.
Miradouro de Sao Pedro de Alcantara-min
Uitzicht vanaf miradouro de Sao Pedro de Alcantara.

Helaas komt op donderdag ook veel nieuws omtrent het coronavirus binnen. Amerika gooit z’n grenzen dicht voor Europeanen (wat ik direct merk aan de bezoekersaantallen van deze website, het gros van mijn bezoekers komt namelijk om mijn artikelen over Amerika te lezen). Later op de dag komt ook het nieuws vanuit Nederland dat bijeenkomsten met meer dan 100 mensen worden gecanceld, wat een grote invloed heeft op mijn werk (ik werk voor een symfonieorkest).

Castelo de São Jorge

Met een raar gevoel in mijn maag probeer ik er toch nog wat van te maken tijdens mijn laatste volle dag in Lissabon. Ik bezoek Castelo de São Jorge, een kasteel op de hoogste heuvel van de stad. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht.

Uitzicht Castelo de Sao Jorge
Uitzicht vanaf Castelo de Sao Jorge.
Castelo de Sao Jorge
Wandelen over de muren van Castelo de Sao Jorge.

Hier merk ik dat ze ook in Portugal steeds meer maatregelingen nemen tegen de verspreiding van het coronavirus, het museum bij het kasteel is gesloten.

Museum Castelo de Sao Jorge gesloten ivm coronavirus
Museum Castelo de Sao Jorge gesloten in verband met het coronavirus.

De impact van het coronavirus op mijn stedentrip

Later blijkt dat alle musea zijn gesloten, dus ik besluit er maar een hele relaxte dag van te maken. Ik hang wat op een bankje in de zon met een boek en ga lekker lang lunchen. Aan het eind van de dag krijg ik nog een telefoontje van de luchtvaartmaatschappij of ik wel mee ga met de vlucht morgen. Ja, graag, ik wil eigenlijk wel gewoon naar huis nu…

Zaterdagochtend verlaat ik mijn fijne appartement in Alfama. Ik heb nog best wat tijd om te besteden voor mijn vlucht gaat, maar heb eigenlijk niet zoveel zin meer in sightseeing. Ik zie ook steeds meer mensen met mondkapjes en handschoenen rondlopen. Ik besluit om maar lekker in een koffiecafé te gaan zitten en aan mijn blog te werken, dan heb ik nog het gevoel dat ik wat nuttigs doe.

Terug naar Nederland

Ik ben blij als ik weer op de luchthaven van Lissabon sta, tijd om naar huis te gaan! Ik heb wederom een upgrade naar Business Class, wat ik op dit moment eigenlijk wel fijn vindt, iets minder mensen om me heen. De vlucht verloopt zeer voorspoedig en ik sta een half uur eerder dan gepland op Hollandse bodem. Op Schiphol is het stil, ik heb het vliegveld nog nooit zo leeg gezien.

Schiphol is leeg vanwege het Coronavirus
Het is leeg op Schiphol.

Buiten is het koud en regenachtig, wat eigenlijk past bij mijn huidige humeur. Ik ben blij om weer thuis te zijn. Straks maar eens in de supermarkt kijken of ik nog iets van eten kan kopen voor de komende week.

Hoewel reizen momenteel bij niemand top of mind is, blijf ik de komende tijd lekker schrijven over mooie bestemmingen. Want dromen over reizen kan altijd en ooit (hopelijk binnen een paar maanden) zal deze ellende weer over zijn.

Lees ook het eerste reisverslag van mijn stedentrip in Lissabon: Reisverslag Lissabon: Alfama, Belém en Sintra

Video: Een week in Lissabon

Bekijk ook het videoverslag van mijn week in Lissabon.

Wil je in de toekomst meer reisvideo’s zien? Abonneer je dan op mijn YouTubekanaal.

Tijdens mijn stedentrip Lissabon gebruikte ik deze reisgidsen

Capitool Reisgids Top 10 Lissabon

Time to momo – Lissabon + Cascais

Wil je meer reisverslagen lezen?

De afgelopen jaren heb ik ontzettende veel mooie reizen gemaakt en veel reisverslagen geschreven. Misschien vind je het ook leuk om een van deze reisverhalen te lezen:

Reisverslag Lissabon - Cascais Estoril en de impact van het Coronavirus op mijn stedentrip
Wil je dit reisverslag over bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties