Een auto huren in Portugal - tips & tricks

Een auto huren in Portugal: tips & tricks

Portugal is een geweldig land voor een roadtrip. Een auto huren in Portugal: wat moet je allemaal weten? Lees snel verder voor alle Portugal autohuur tips!

Roadtrippen in Portugal

Portugal is een van de mooiste vakantiebestemmingen in Europa, vol historische steden, vriendelijke mensen, mooie natuurgebieden en goudgele stranden. Het is dan ook een geweldige plek voor een roadtrip want de autowegen in Portugal zijn van prima kwaliteit. In dit artikel lees je alles over autohuur in Portugal.

Portugal is een perfect land voor een roadtrip

Waar huur je een auto in Portugal?

Waar kan ik het beste een auto huren in Portugal? Een auto huren in Portugal kan op veel plekken. In ieder geval op de vliegvelden van Lissabon, Porto en Faro, maar ook in veel steden. Zo kun je in de Algarve ook een auto huren in Albufeira, Portimão en Lagos.

Auto huren bij Auto Europe

Er zijn in Portugal ontzettende veel organisaties om een auto te huren. Welke moet je kiezen? Zelf kies ik eigenlijk altijd voor Auto Europe en ik heb hier tot nu toe alleen maar goede ervaringen mee. Auto Europe is een autohuurbemiddelaar en je ziet in een oogopslag welke huurauto het voordeligst is bij welke verhuurder.

Daarnaast zijn er nog meer voordelen van het gebruiken van Auto Europe voor Portugal autohuur:

 • De prijzen zijn meestal al heel goed, maar je krijgt nog eens 10% extra korting als je een account aanmaakt.
 • Je kunt je reservering tot 48 uur van tevoren kosteloos annuleren.
 • Je vaak de keus uit verschillende pakketten. In het basispakket zitten al goede verzekeringen, maar voor iets meer geld heb je ook een supercover pakket inclusief restitutie van het blijvend eigen risico.
 • Het is heel makkelijk om extra’s bij te boeken, zoals een babyzitje of navigatie.
 • Er zijn geen gekke verborgen kosten, je ziet altijd meteen de correcte prijs. Natuurlijk kun je extra’s bijboeken, maar als je dat niet nodig hebt, dan betaal je dus niet meer dan de eerste prijs die je ziet.
 • De klantenservice is 7 dagen per week bereikbaar, dus ook in het weekend.
Huurauto ophalen op de luchthaven van Faro
Huurauto op de luchthaven van Faro.

Kosten autohuur Portugal

Met welke kosten moet je rekening houden als je een auto huurt in Portugal?

Wat kost een auto huren in Portugal?

Je kunt al voor €10 per dag een auto huren in Portugal. Maar dit bedrag hangt van veel factoren af. Het maakt natuurlijk uit in welke periode een auto huurt, daarnaast maakt het ook uit vanaf welke locatie je de auto huurt.

Een voorbeeld: Als ik in Lagos (Algarve) ben huur ik meestal een week een auto. Als ik dat nu zou doen voor een week in november, dan kost een midsize auto bij het kantoor van Lagos €283. Als ik dezelfde auto ophaal op het vliegveld van Faro, kost het slechts €148. Zoals je begrijpt, reis ik dus meestal naar Faro om een huurauto op te halen. Zelfs als je de kosten van de treinreis (€16 retour) meerekent ben ik nog veel goedkoper uit.

Het is dus een kwestie van goed vergelijken en verschillende opties proberen om de meest voordelige huurauto te vinden.

Naast de kosten van de huurauto zelf zijn er nog extra kosten waar je (mogelijk) ook rekening moet houden.

Tanken

In de meeste gevallen haal je de huurauto met een volle tank op en moet je hem ook weer met een volle tank inleveren. Let goed op of je benzine of diesel moet tanken, dit staat meestal wel in de bevestiging. In Portugal in benzine gasolina en diesel gasóleo.

De benzineprijzen in Portugal zijn over het algemeen iets lager dan in Nederland en België.

Extra bestuurder

Als je een auto huurt heb je altijd een hoofdbestuurder, voor elke extra bestuurder betaal je per dag een bedrag extra. Dit bedrag varieert per verhuurder en ligt meestal rond de €10 per dag.

Let trouwens goed op de prijs als je bij de verhuurder een extra bestuurder toevoegt. Bij mij brachten ze bijvoorbeeld bijna het dubbele in rekening van het bedrag dat op mijn bevestiging stond. Hou je bevestiging dus bij de hand en check de prijzen.

Jonge bestuurderstoeslag

De meeste verhuurders rekenen een jonge bestuurderstoeslag voor bestuurders die jonger zijn dan 26 jaar. Deze toeslag verschilt per verhuurder, maar je kunt rekening houden met gemiddeld zo’n €10 per dag.

Kijk voor deze toeslag goed bij de voorwaarden van de verhuurder, soms geldt deze alleen voor jonge bestuurders tot 22 jaar.

Heel soms komt het ook voor dat er een seniorentoeslag wordt gevraagd, voor bestuurders vanaf 70 jaar.

One way toeslag

Huur je de auto op plek A en lever je hem in op plek B? In de meeste gevallen moet je dan ook een one way toeslag betalen. Hoeveel dit is, verschilt enorm per verhuurder. Voor ophalen in Faro en inleveren in Lissabon kan het zijn dat je €50 betaalt, maar het kan ook zomaar €150 zijn.

Een voordeel van reserveren bij Auto Europe is dat de one way toeslag al bij de prijs is inbegrepen.

Verkeersregels in Portugal

Over het algemeen gelden in Portugal dezelfde verkeersregels als in Nederland en België.

Let op dat de boetes voor overtredingen behoorlijk hoog zijn in Portugal. Rechts inhalen kan je zo €1000 kosten en dat geldt ook voor niet handsfree mobiel telefoneren (vanaf €600).

Auto in Portugal

Tolwegen in Portugal

Vrijwel alle belangrijk snelwegen in Portugal zijn tolwegen. Het is handig om te weten hoe het tolsysteem in Portugal werkt voor je de tolweg oprijdt. Voor sommige tolwegen kun je kiezen uit verschillende lanen, naast automatisch via een tolkastje kun je dan ook betalen met contant geld of een creditcard.

De nieuwere tolwegen (bijvoorbeeld de tolweg in de Algarve) hebben alleen een elektronisch tolsysteem en hier wordt je nummerbord geregistreerd. Als je geen tolkastje in je auto hebt, moet je binnen 3 tot 5 dagen je tolkosten betalen bij het postkantoor (CTT). Mijn ervaring is echter dat dit niet goed werkt met Portugese huurauto’s.

Het makkelijkste is om bij het ophalen van de huurauto een tolkastje (een transponder) in de auto te laten installeren. Hier betaal je een klein bedrag voor (naast de tolkosten) en je kunt overal zo doorrijden. Na afloop van je autohuur krijg je de rekening met tolkosten van je verhuurder.

Wil je geen tol betalen? Het is goed mogelijk om de snelwegen te vermijden, maar je bent natuurlijk wel wat langer onderweg.

Autohuur Portugal: praktische tips

Er zijn nog een paar laatste dingen die ik graag met je wil delen als het gaat om autohuur in Portugal.

 • Zonder creditcard kun je geen auto huren in Portugal en de creditcard dient op de naam te staan van de hoofdbestuurder. Je creditcard wordt gebruikt om een borgsom te reserveren, voor het geval dat je de auto beschadigt. De meeste autoverhuurbedrijven accepteren Mastercard, Visa en American Express. Tip! Met een Flying Blue American Express spaar je miles die je in kunt wisselen voor gratis vliegtickets. Lees in dit artikel hoe dit werkt.
 • Je mag in Portugal een auto huren vanaf 18 jaar, mits je minimaal 1 jaar je rijbewijs hebt. Let op: dit is geen vaststaande regel, elke verhuurder heeft zijn eigen regels. Check dit tijdens het reserveren van je huurauto.
Onverharde weg in Aljezur - Portugal
 • Wil je vanuit Portugal naar Spanje rijden met je huurauto? Dat mag meestal wel, maar niet bij iedere verhuurder. Het kan ook zijn dat je hier een toeslag voor betaalt. Check de voorwaarden dus goed. Als je je huurauto ophaalt, vragen ze meestal of je ook met de auto naar het buitenland gaat. Je kunt dit dus niet van tevoren aangeven.
 • Je kunt op veel plekken gratis parkeren in Portugal, maar in de (grote) steden moet je meestal betalen. Kijk dus goed rond of je een betaalautomaat ziet.
 • Wil je veel dorpjes bezoeken? Sommige straten kunnen heel smal zijn! Het kan dan ook verstandig zijn om voor een klein model te kiezen.

Lees meer over Portugal

Dit waren al mijn tips voor het huren van een auto in Portugal. Lijkt het je gaaf om te gaan roadtrippen in Portugal en zoek je tips over de mooiste bestemmingen? Dan zijn dit een paar handige reisgidsen vol routes en tips:

Lannoo’s autoboek – Portugal on the road

National Geographic Reisgids – Portugal

Daarnaast woonde ik zelf maar liefst zeven maanden in Portugal (en ga ik binnenkort weer die kant op voor twee manden), daarom vind je op deze website ook veel informatie over een reis naar Portugal. Deze artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen:

In mijn tweewekelijkse nieuwsbrief deel ik meer over mijn reizen naar Portugal en lees je alles over de mooiste bestemmingen. Ook krijg je een update van de beste reisaanbiedingen Schrijf je in.

Een auto huren in Portugal - tips & tricks

Dit artikel kwam tot stand door middel van een samenwerking. Ik ga alleen samenwerkingen aan die passen bij mijn website en waarvan ik geloof dat ze een toegevoegde waarde hebben voor mijn lezers. Lees hier meer over samenwerkingen.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.