Openbaar vervoer in Porto_ zo werkt het

Openbaar vervoer in Porto: zo werkt het

Rondreizen met het openbaar vervoer in Porto is goedkoop én makkelijk! Hoe werkt het? Een paar praktische tips voor je stedentrip.

Porto is na Lissabon de grootste stad in Portugal en een perfecte bestemming voor een stedentrip! Hoewel veel van de bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen, is het soms wel handig om van de ene naar de andere plek te reizen met het openbaar vervoer. Dat is erg goed geregeld in Porto, je moet alleen even weten hoe het werkt. Daarom lees je in dit artikel alles over reizen met het openbaar vervoer in Porto. 

Hoe kom je in Porto?

Allereerst: hoe kom je in Porto? Net zoals er veel wegen naar Rome leiden, kun je ook op veel verschillende manieren naar Porto reizen.

Naar Porto met het vliegtuig

De snelste manier om van Nederland naar Porto te reizen is met het vliegtuig. Vanuit Nederland vliegen er dagelijkse diverse luchtvaartmaatschappijen naar Porto, zoals Transavia. Als je op tijd boekt, kun je bij Transavia al tickets vinden voor slechts €42 enkele reis! De vlucht duurt ongeveer 2 uur en 45 minuten. 

Naar Porto met de trein of de bus

Daarnaast kun je ook met de trein en bus naar Porto reizen. Hou rekening met een reistijd van 22 tot 32 uur. Kijk bij Omio om te zien wat jouw beste optie is. 

Openbaar vervoer in Porto

Je bent in Porto en wilt makkelijk van de ene bezienswaardigheid naar de andere reizen. Hoe doe je dat? Dit is hoe het openbaar vervoer in Porto werkt.

De historische tram

Historische tram in Porto

In Porto rijdt op een paar plekken nog een iconische oude tram. Dit is echt een toeristentram, met een bijbehorende toeristenprijs. Een van de mooiste ritten met de oude tram is die van lijn 1. Deze start in de oude wijk Ribeira op tramstop Infante. De tram volgt de rivier de Douro naar de wijk Foz de Doura. 

De rit duurt ongeveer 25 minuten, je hebt prachtige uitzichten op de Douro en aan het eind wandel je door een prachtig park zo naar de zee. Lekker even uitwaaien! 

Een ritje met deze tram kost €5 enkele reis en €7 retour (prijs december 2022) en je kunt een kaartje kopen in de tram.

Metro

De metro is een snelle, goedkope en makkelijke manier om je door de stad te verplaatsen. Er zijn zes lijnen en de metro’s rijden zowel onder als boven de grond. Er is zelfs een metrostation bij de luchthaven en je bent hiermee binnen een half uur in het centrum van de stad. 

Metro in Porto

De Andante Azul Card

Op ieder metrostation staat een ticketmachine waar je een (papieren) kaart kunt kopen. Er zijn verschillende kaarten waar je uit kunt kiezen, maar als je slechts een enkele keer met de metro gaat is het het beste om de Andante Azul kaart aan te schaffen. Deze kaart kost €0,60 (het wordt verrekend met je eerste rit) en je kunt deze metrokaart Porto hierna hergebruiken.

Het eerste wat je doet, is aangeven hoeveel zones je wilt. Op de machine staat een lijst met alle metrostations en daarachter staat hoeveel zones het is. Zoek je bestemming op en kies die zone. Afhankelijk van het aantal zones betaal je een bedrag van €1,25 tot €4,05. Maar als je in de buurt van het stadscentrum blijft, ben je zelden meer dan €2 kwijt. Betalen kan met contant geld of je pinpas.

Ticket machine in het metrostation
Bij deze machine kun je een kaartje kopen voor de metro.

Je kunt per keer aangeven voor hoeveel ritten je wilt betalen. Zelf heb ik dit steeds per keer gedaan, want als je je zone veranderd raak je je ritten kwijt (ja, het is wat omslachtig).

Let op: de automaten zijn alleen in het Portugees. Op zich is het niet heel moeilijk, maar als je niet goed snapt wat er staat kun je altijd iemand vragen. Als je het een keer hebt gedaan is het de tweede keer een stuk makkelijker.

Als je een rit op je kaart hebt staan, dan moet je deze valideren voor je de metro instapt. Dit doe je door je kaart tegen een van de gele apparaten te houden die overal staan. Stap je over op een andere lijn? Dan moet je de kaart opnieuw valideren. Als je uitstapt hoef je niets te doen.

Kijk voor meer informatie en het plannen van je trip op de website van Metro do Porto.

Andante Tour Card

Ben je van plan om veel met de metro en de bus te reizen, dan is de Andante Tour Card ook een goede optie. Deze kaart is exclusief voor toeristen en geldig voor 24 uur of 72 uur in alle metro’s en bussen (zone maakt niet uit).

De kaart voor 24 uur kost €7 en de kaart 72 uur kost €15. Je tijd gaat in zodra je de kaart valideert bij een van de machines.

Kijk hier voor verkoopinformatie van de Andante Tour Card.

Bus

Hoewel je met de metro op veel plekken kunt komen, is het soms ook heel handig om de bus te nemen, die komt op nog meer plekken! Je kunt hiervoor je Andante Tour kaart gebruiken of een kaartje kopen bij de buschauffeur. Een ticket kost €2. Zorg wel dat je contant geld bij je hebt (het liefst gepast).

Bus in Porto

Kabelbaan

Er zijn nog twee bijzondere vervoersmiddelen in Porto. Aan de noordkant van de rivier is er de Funicular dos Guindais, een supersteile kabelbaan. Aan de zuidkant van de rivier heb je de Teleférico de Gaia, dit is een kabelbaan waar je door de lucht gaat. Beide kabelbanen zijn een attractie op zich en je hebt een prachtig uitzicht op de rivier en de stad.

  • Kosten Teleférico de Gaia: €6 enkele reis en €9 retour. Kaartjes kopen kan ter plekke of op deze website.
  • Kosten Funicular dos Guindais: €4 enkele reis en €6 retour. Kaartjes kopen kan ter plekke.
Teleférico de Gaia in Porto
In de Teleférico de Gaia in Porto zweef je boven de porthuizen in Porto.

Hop on hop off bus

Wil je op je gemak alle highlights van Porto zien? Er rijden diverse hop on hop off bussen door de stad. Je kunt instappen en uitstappen waar je wilt en je krijgt tijdens de rit informatie over de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad.

Hop on Hop Off bus in Porto

Trein

Porto heeft ook een aantal treinstations en heeft goede verbindingen met heel Portugal. Kaartjes kopen kan via de website van Comboios de Portugal of op de stations. Als je van plan bent om met een snelle trein (bijvoorbeeld een intercity), dan is het voordeliger om je treintickets minstens twee weken van tevoren te kopen. Dit scheelt vaak de helft van de kosten!

Ook als je niet reist met de trein is het een aanrader om een kijkje te nemen in het São Bento Station, dit is een van de mooiste stations in Europa.

De rijkgedecoreerde hal van station Sao Bento
De rijk gedecoreerde hal van station São Bento.

Porto Card

Wil je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken? Dan kun je ook een Porto Card kopen. Deze kaart is geldig voor 1, 2, 3 of 4 dagen en je kunt hiermee gratis gebruik maken van het openbaar vervoer (bus, metro en lokale treinen). Daarnaast kun je ook diverse musea gratis of met korting bezoeken. Kijk hier voor meer informatie over de Porto Card.

Lees meer over Porto en Portugal

Nu weet je precies hoe het openbaar vervoer in Porto werkt. Wil je meer lezen over Porto en Portugal? Dit zijn fijne reisgidsen vol tips:

time to momo – Porto

ANWB Wereldreisgids – Portugal

Daarnaast kun je op deze website ook veel lezen over een vakantie in Portugal. Lees ook een van deze artikelen:

En schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor mooie reisverhalen en reistips voor de mooiste bestemmingen.

Reizen met het openbaar vervoer in Porto - Portugal
Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.