De mooiste pleinen in Lissabon - Portugal

Ontdek de mooiste pleinen in Lissabon

Wist je dat er veel mooie pleinen in Lissabon zijn? Het zijn stuk voor stuk heerlijke plekken om even bij te komen tijdens een drukke stedentrip in de mooie Portugese hoofdstad.

Praça do Comércio

Praca do Comercio - het beroemdste plein in Lissabon

Praça do Comércio is misschien wel het meest bekende plein in Lissabon. Het ligt aan de rivier de Taag. In het midden staat een groot standbeeld van voormalig koning Jozef I van Portugal en via de prachtige Arco da Rua Augusta aan de noordzijde loop je zo de winkelstraat (Rua Augusta) in.

Praça Dom Pedro IV

Fontein op Praca Dom Pedro IV in Lissabon

Praça Dom Pedro IV wordt ook wel Rossio genoemd en was vroeger de plek voor o.a. executies, stierengevechten en demonstraties. Tegenwoordig is het een heerlijke plek om even te relaxen, want er staan wat bomen en een paar prachtige fonteinen. In het midden staat een enorme zuil met daarbovenop een standbeeld van koning Peter I van Brazilië.

Largo de São Domingos

Largo de Sao Domingos in Lissabon

Vlakbij Praça Dom Pedro IV ligt het kleinere plein Largo de São Domingos. Dit is de ontmoetingsplek voor veel bewoners van Lissabon, het is dan ook altijd druk. Op het plein staat een monument dat verwijst naar de tolerantie van Lissabon. Aan het plein staat de Igreja de São Domingos, een bijzondere kerk die je zeker even moet bezoeken. Een groot deel van het interieur is in de jaren 50 verwoest door een brand en het is nooit helemaal gerestaureerd. Je ziet hier dus veel van terug.

Praça Luís de Camões

Praca Luís de Camoes in Lissabon

Praça Luís de Camões is een klein plein met in het midden een standbeeld van de beroemde Portugese dichter Luís de Camões. Het plein is een perfecte spot om de beroemde gele trams te fotograferen, want die rijden met regelmaat een rondje om het plein.

Praça du Municipio

Praca du Municipio - Lissabon

Praça du Municipio is een mooi klein plein aan het stadhuis. In het midden staat een bijzondere gedraaide kolom.

Rosa-dos-Ventos

Rose Compass - plein met wereldkaart in Lissabon

Voor reisliefhebbers is de Rosa-dos-Ventos (Rose Compass) een plein om niet te missen! Het ligt naast het enorme beeld Padrão dos Descobrimentos aan de Taag en het is een groot kompas met een wereldkaart in het midden. Dit plein was een cadeau van de Zuid-Afrikaanse regering.

Jardim de São Pedro de Alcântara

Jardim de Sao Pedro de Alcantara

Het barst in Lissabon van de uitzichtpunten (miradouros) en bij die uitzichtpunten zit vaak een leuk plein. Miradouro de São Pedro de Alcântara bestaat uit twee gedeeltes. Een hoger gedeelte en een lager gedeelte. Vanaf beide plekken heb je een prachtig uitzicht op de stad en er staan veel bankjes waar je lekker even kunt gaan zitten.

Campo das Cebolas

Campo das Cebolas met uitzicht op Alfama in Lissabon

Campo das Cebolas is een plein vlakbij de wijk Alfama. Vanaf hier kun je ook goed zien hoe de hoogteverschillen zijn in de wijk. Op het plein staan diverse bankjes en hier kun je goed mensen kijken. Het grote gebouw met de gekke stenen punten is de voormalig woning van de beroemde Portugese schrijver José Saramago, die de nobelprijs voor de literatuur won in 1998. Op het plein voor het huis staat een zin uit een van zijn boeken geschreven.

Praça da Figueira

Praca da Figueira met uitzicht op Castelo de Sao Jorge

Praça da Figueira is een druk plein waar alle bussen en taxi’s bij elkaar lijken te komen. Op het plein staat een standbeeld van Johan I van Portugal. Vanaf hier heb je een goed uitzicht op Castelo de São Jorge, de burcht die op de hoogste heuvel van de stad ligt.

Jardim Augusto Gil

Jardim Augusto Gil - Lissabon

Jardim Augusto Gil is een klein plein naast Miradouro da Graça. De toeristen bevinden zich vooral bij het uitzichtpunt en de locals zitten op het pleintje. Een heerlijke plek om even een boek te lezen op een bankje.

Escadinhas de São Miguel

Escadinhas de Sao Miguel in Alfama - Lissabon
Officieel is dit geen plein, maar een verzameling trappen achter de Igreja de São Miguel in de wijk Alfama. Er zijn een paar bankjes, er staan een paar sinaasappelbomen en je ziet hier meerdere mooie afbeeldingen op tegeltjes op de muren rondom de kerk. Ook leuk: het rood/roze huis op de hoek is het oudste huis in Lissabon. Het is smal aan de onderkant en breed aan de bovenkant, zo hoefden de bewoners vroeger minder belasting te betalen.

Kaart met de mooiste pleinen in Lissabon

Dit zijn wat mij betreft de mooiste pleinen in Lissabon. Vind jij het ook altijd zo fijn om even uit te rusten op een mooi plein tijdens een stedentrip?

Meer lezen over Lissabon en Portugal?

Lees dan ook een van deze artikelen:
Stedentrip Lissabon: praktische tips & de mooiste bezienswaardigheden
De mooiste plekken in Portugal | Bucket list
Video: een week in Lissabon

Of bestel een van deze reisgidsen:
Time to momo – Lissabon + Cascais

Wat & Hoe Reisgids – Lissabon

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.