Via Algarviana: wandelen door het binnenland van de Algarve

Via Algarviana: wandelen door het binnenland van de Algarve

De Via Algarviana is een langeafstandswandeling in het zuiden van Portugal en gaat door het minder bekende binnenland van de Algarve. Een artikel vol tips!

Via Algarviana: overzicht

 • Lengte: 300 kilometer
 • Regio: Algarve (Portugal)
 • Etappes: 14. Variërend van 14 tot 30 kilometer
 • Overnachten: hostels, B&Bs, hotels
 • Beste periode: September tot mei
 • Navigatie: witte/rode markering

Wil je dit bijzondere wandelpad ontdekken? Lees dan snel verder voor meer informatie.

Een van de vele onverharde wegen op de Via Algarviana

Wat is de Via Algarviana?

De Via Algarviana (ook wel: Algarve Way of GR13) is een langeafstandswandelpad dat de gehele lengte van de Portugese Algarve doorkruist. Het pad is ongeveer 300 kilometer lang. Het startpunt is in de stad Alcoutim aan de Spaanse grens en vanaf daar wandel je helemaal naar Cabo de São Vicente (Kaap St. Vincent), het meest zuidwestelijke punt van het Europese vasteland.

Op deze wandelroute ontdek je de mooiste plekken in het binnenland van de Algarve. Tijdens de wandeling loop je vooral over bestaande zand- en boswegen in het binnenland. Je zal niet veel mensen tegenkomen, want de route is nogal buiten de gebaande paden. De meeste toeristen blijven namelijk in de buurt van de kust van de Algarve. Je passeert bossen vol kurkbomen, olijfboomgaarden en prachtige traditionele dorpen waar je meer leert over het leven in Portugal. Bovendien beklim je het hoogste punt van de Algarve: Mount Foía in Serra de Monchique.

Via Algarviana etappes

De Via Algarviana bestaat uit 14 etappes:

 1. Alcoutim to Balurcos – 24,2 kilometer – Moeilijkheidsgraad: moeilijk
 2. Balurcos to Furnazinhas – 14,3 kilometer – Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 3. Furnazinhas to Vaqeiros – 22,6 kilometer – Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 4. Vaqeiros to Cachopo – 14,9 kilometer – Moeilijkheidsgraad: moeilijk
 5. Cachopo to Barranco do Velho – 29,5 kilometer – Moeilijkheidsgraad: moeilijk
 6. Barranco do Velho to Salir – 14 kilometer – Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 7. Salir to Alte – 16,4 kilometers – Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 8. Alte to São Bartolomeu de Messines – 20,6 kilometer – Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 9. São Bartolomeu de Messines to Silves – 29 kilometer – Moeilijkheidsgraad: moeilijk
 10. Silves to Monchique – 32,1 kilometer – Moeilijkheidsgraad: moeilijk
 11. Monchique to Marmelete – 14,8 kilometer – Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 12. Marmelete to Bensafrim – 30 kilometer – Moeilijkheidsgraad: moeilijk
 13. Bensafrim to Vila do Bispo – 29,7 kilometers – Moeilijkheidsgraad: moeilijk
 14. Vila do Bispo to Cape Saint Vincent – 16,4 kilometer – Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Meer gedetailleerde informatie over de etappes is te vinden op de website van Via Algarviana.

Via Algarviana Kaart

Kaart van jministro@almargem.org, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.

Is de Via Algarviana een moeilijke wandeling?

Zoals je ziet, variëren de secties nogal. Er zijn enkele kortere etappes, maar ook een paar erg lange. De helft van de etappes zijn geclassificeerd als moeilijk. Aangezien je in de bergen van de Algarve wandelt, zijn er nogal wat beklimmingen en afdalingen. De bergen zijn over het algemeen niet heel hoog, maar door de gladde steile paden kan het best pittig zijn. Ja, ik zou zeggen dat deze wandeling hard werken is, dus bereid je voor en train voordat je van start gaat met de Via Algarviana.

Verbindingspaden

Naast de etappes van de Via Algarviana zijn er ook zeven verbindingspaden. Binnenkort komen er nog twee bij. Deze routes leiden je naar bijzondere en mooie plekken, of ze verbinden het pad met een van de treinstations in de Algarve. Dit is een overzicht van de verbindingspaden.

 1. Parises (in etappe 5) naar São Brás de Alportel – 18,4 kilometer – Moeilijkheidsgraad: moeilijk
 2. Ameixial naar Barranco do Velho (einde van etappe 5, start van etappe 6) – 21,9 kilometer – Moeilijkheidsgraad: moeilijk
 3. Trein station Loulé naar Salir (in section 6) – 27,8 kilometer – Difficulty: Hard
 4. Albufeira naar Alte (einde etappe 7, start etappe 8) – 29,3 kilometer – Moeilijkheidsgraad: moeilijk
 5. Trein station Mexilhoeira Grande naar Monchique (eind etappe 10, start etappe 11) – 25,5 kilometer – Moeilijkheidsgraad: moeilijk
 6. Trein station Lagos naar Bensafrim (eind etappe 12, start etappe 13) – 10,1 kilometer – Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 7. Marmelete (einde van sectie 11, begin van sectie 12) tot Aljezur (aansluiting op het Fishermen’s Trail en de Historical Way) – 18,6 kilometer – Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Kijk op deze pagina voor een overzicht van alle aansluitende routes en GPX-bestanden. De verbindingspaden zijn gemarkeerd met dezelfde rood-witte markeringen als de Via Algarviana.

Kurkbomen langs de Via Algarviana

Wat is de beste tijd om de Via Algarviana te bewandelen?

Goede maanden om de Via Algarviana te bewandelen zijn september en oktober en februari tot mei. Tijdens deze maanden is het weer meestal vrij mild, niet te warm en niet te koud. Er valt ook niet te veel regen. De natste (en koudste) maanden zijn van november tot januari. Tussen juni en augustus kan het erg warm worden.

Wees voorbereid op alle weertypes, vooral in de hogere bergen. Hoewel de hoogste berg in de Algarve “slechts” 902 meter is, kan hij bedekt zijn met wolken, waardoor er regen kan vallen.

Navigatie op de Via Algarviana

Markering op de Via Algarviana

De Via Agarviana is zeer goed aangegeven met rood witte markeringen. Soms geel en rood, als er meer paden in het gebied zijn. Ze staan vaak op bordjes, maar soms ook op bomen of stenen. Kijk dus goed rond bij elke splitsing.

Daarnaast kun je deze Via Algarviana gids meenemen. Dit is een Duitse gids, maar de kaarten zijn erg handig. Je kunt de GPX-bestanden downloaden van de officiële website en ze uploaden naar je GPS-apparaat of een app op je telefoon. Zelf gebruik ik de app GPX Viewer Pro.

Hoe kom je van en naar het pad

Reis je naar Portugal met het vliegtuig? De luchthaven van Faro ligt het dichtst bij de Via Algarviana. Vanaf hier kun je naar het beginpunt van het pad reizen. Vanuit Nederland zijn er dagelijks betaalbare vluchten met Transavia naar Faro.

Hoe kom je van Faro naar het begin van de route in Alcoutim?

Neem vanaf het vliegveld de bus of een Uber naar het bus- of treinstation van Faro (ze liggen vrijwel naast elkaar). Van daaruit neem je de trein of een bus naar Vila Real de Santo António, een kustplaats aan de grens met Spanje. Vanaf hier kun je de bus of een Uber nemen naar Alcoutim.

Hoe kom ik van Cabo São Vicente terug naar Faro?

Vanuit Cabo São Vicente neem je de bus naar Lagos. Er vertrekken maar een paar bussen per dag vanuit Kaap St. Vincent, je kunt er ook voor kiezen om er nog een paar kilometer door te lopen naar Sagres . Vanuit Sagres heb je namelijk nog meer bussen die naar Lagos rijden. Vanuit Lagos kun je met de trein naar Faro reizen. Daarnaast gaat er ook een rechtstreekse bus naar de luchthaven van Faro.

Meer tips voor het vervoer van en naar het pad

Gebruik Google Maps of Rome2Rio om dienstregelingen, bushaltes en treinstations te vinden. Treinen gaan elke 2 tot 3 uur, en bussen meestal maar een paar keer per dag. De bussen rijden maar heel weinig in het weekend, dus plan vooruit!

Treinkaartjes kun je kopen op het station. Ga op tijd, want de rijen kunnen lang zijn. Je kunt ook treinkaartjes kopen op de CP app of website, doe dit minimaal 15 minuten voor vertrektijd.

Buskaartjes kun je kopen bij de chauffeur. Neem contant geld mee, en bij voorkeur munten of een biljet van 5 euro. Laatst kreeg ik niet eens genoeg wisselgeld voor mijn briefje van 10 euro, dus hoe kleiner, hoe beter.

Markering van de Via Algarviana bij Barao de Sao Joao

Waar overnacht je?

De meeste plaatsen langs de route hebben een pension of een B&B waar je kunt overnachten. Verwacht geen luxe resorthotels (die zijn er genoeg aan de kust), maar kleinschalige accommodaties, gerund door met vriendelijke locals. Dat is de charme van deze route!

Hoe meer je richting het westen loopt, hoe makkelijker het wordt om een goede plek te vinden om te overnachten. Kijk op Booking.com om een verblijfplaats te vinden. Hier staan altijd veel opties, en het is ook gemakkelijk om (indien nodig) te annuleren.

Dit zijn leuke plekken om te overnachten langs de Via Algarviana:

 • Alcoutim: Hotel D’Alcoutim (3⭐) – Mooi hotel met een zwembad met uitzicht op de rivier.
 • Balurcos: Casa do vale das Hortas – Schattig landhuis waar je kunt verblijven in een van de kleine kamers.
 • Furnazinhas: Helaas is er geen pension of hotel in dit dorp. Loop indien mogelijk door naar de volgende plaats, of gebruik Uber om naar je accommodatie te reizen.
 • Vaqeiros: Casa de Pasto Teixeria – Mooie kamers in het centrum. Bel om te reserveren: +351 281498162.
 • Cachopo: Aldeia de Cachopo Suítes – Kamer in een landhuis met een kitchenette.
 • Barranco do Velho: Er zijn geen overnachtingsmogelijkheden in Barranco do Velho, maar je kunt verder wandelen naar Cortelha. Hier kun je verblijven in Casa De Campo Cantinho Da Serra, dat op slechts 1 kilometer van het pad ligt.
 • Salir: Casa da Mae – Schone kamers in een mooi huis. Het heeft een tuin met een buitenzwembad.
 • São Bartolomeu de Messines: Guia Guest House – Leuk pension op een goede locatie in het centrum van de stad.
 • Silves: Mosaiko 5 Suites – Uniek ingerichte en kleurrijke kamers in het centrum van de stad.
 • Monchique: Hospedaria Descansa Pernas – Gezellig pension in een mooi deel van de stad.
 • Marmelete: Helaas zijn er geen overnachtingsmogelijkheden in Marmelete. Ongeveer vier kilometer voordat je Marmelete bereikt, passeer je Horta do Zé Miguel. Hier kun je een kamer in een boerderij huren.
 • Bensafrim: Agua de Sonho 2 – Klein pension in het centrum.
 • Vila do Bispo: Pure Fonte Velha B&B – Geweldige B&B in het centrum van de stad.
 • Sagres (Cape St. Vincent): Dit is de enige plek waar je in een luxe hotel kunt slapen. Memmo Baleeira (4⭐) is een fantastische plek om je wandeling af te sluiten. Het ligt op een geweldige locatie met uitzicht op de Atlantische Oceaan.

Wandelen met een tent

Kun je je tent meenemen en gaan kamperen tijdens het wandelen? Helaas zijn er nauwelijks campings langs de Via Algarviana. Wildkamperen in Portugal is illegaal, dus als je betrapt wordt, kun je een flinke boete verwachten.

Ik heb echter een aantal mensen gesproken die de Via Algarviana met een tent hebben gelopen en die hadden geen problemen. Het kan zelfs slim zijn om een tent mee te nemen, want op sommige plekken zijn er gewoon niet zoveel plaatsen om te overnachten. In dat geval heb je altijd een back-up. Zorg ervoor dat je ver van steden en dorpen staat en geen sporen achterlaat. Wees voorzichtig, er zijn enkele wilde zwijnen in het gebied.

wandelen over de hoogste bergen bij Monchique
Wandelen over de hoogste bergen van de Algarve bij Monchique.

Wat neem je mee?

Wat moet je meenemen als je de Via Algarviana gaat wandelen? Ten eerste, zorg voor een goede rugzak. Een rugzak van 30 tot 45 liter moet meer dan genoeg zijn.

Dit zijn een paar goede rugzakken voor de Via Algarviana:

Ok, je hebt nu de perfecte rugzak voor de Via Algarviana. Wat stop je in je tas?

 • A hervulbare waterfles – er zijn niet al te veel watertappunten onderweg, dus zorg ervoor dat je voldoende water meeneemt. Je kunt altijd in een café of restaurant vragen of ze je fles kunnen bijvullen. Je hoeft geen waterfilter mee te nemen. Het kraanwater in Portugal is veilig om te drinken.
 • Snacks – aangezien je over een landelijke route loopt, kom je niet zo vaak langs een café of restaurant. Dus zorg ervoor dat je wat snacks meeneemt.
 • Kleine EHBO-kit – inclusief pleisters, paracetamol, nagelknipper en pincet.
 • A lichtgewicht regenjack – het regent niet veel in de Algarve, maar het is altijd slim om er een mee te nemen. Je kunt het ook gebruiken als windstopper.
 • A zonnehoed of een buff. Er is niet veel schaduw en het kan erg zonnig worden.
 • Ben je van plan om in hostels te verblijven? Vergeet niet oordopjes mee te nemen.
 • Een toilettas voor shampoo, zonnebrandcrème, make-up, enzovoort.
 • A sneldrogende reishanddoek. Handig als je in hostels verblijft of als je tijdens het wandelen op het strand wilt relaxen.
 • Extra kleding zodat je ook nog iets anders aan kunt trekken naast je wandelkleding.
 • Optioneel: Wandelstokken. Persoonlijk heb ik ze niet gebruikt tijdens mijn etappes op de Via Algarviana, maar ze hadden echt nuttig kunnen zijn op sommige van de steilere stukken.
 • Opladers en een powerbank zodat je altijd uw elektronica kunt opladen als dat nodig is.

Wil je een meer gedetailleerde lijst bekijken, lees dan dit artikel: Wat zit er in mijn dagrugzak? Paklijst voor een wandeltocht

Meer mooie langeafstandswandelingen

Ik hoop dat je nu genoeg informatie hebt over de prachtige Via Algarviana in Portugal. Wil je meer lezen over langeafstandswandelingen? Dit zijn geweldige boeken vol wandelinspiratie:

Hike – De 125 mooiste wandelroutes ter wereld

Mythische trektochten in Europa – Verken de meest indrukwekkende wandelroutes in Europa

Je kunt op deze website ook meer lezen over wandelen in Portugal en andere Europese landen. Lees ook een van deze artikelen:

En schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor reisverhalen, tips en inspiratie.

Via Algarviana wandelen door het binnenland van de Algarve

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.