Praag

Praag #3: dwalen door de oude en nieuwe stad

Omdat mijn voeten nog steeds pijn deden van de vorige dag, besloot ik mijn laatste volle dag in Praag iets rustiger aan te doen en de wijken Oude Stad (Staré Město), Nieuwe Stad (Nové Město) en Vyšehrad te ontdekken. In deze blog mijn reisverslag.

Oude Stad

Op mijn eerste dag in Praag was ik al even door de Oude Stad gelopen, maar omdat het toen regende heb ik er niet veel van kunnen zien. Dus een tweede poging op dag 3. Toen ik de tram uitstapte merkte ik meteen dat het een koude dag was (-4), dus heb regelmatig een korte pauze gehouden om weer op te warmen.

Mijn eerste stops waren de Kruittoren (een van de originele stadspoorten uit 1475) en het naastgelegen Obecní dům (concerthal), wat een prachtige gebouwen!

Praag
Praag

Toen was het tijd voor het meest beroemde plein in Praag: Staroměstské náměstí (Oude Stadsplein). Ondanks het vroeg tijdstip (half 10) liepen er al aardig wat toeristen rond, waardoor het lastig was om fatsoenlijke foto’s te maken. Er hing wel een hele fijne sfeer op het plein vanwege de kerstmarkt (waar nog bijna niks open was), de vele lampjes en de gigantische kerstboom op het plein.

Praag
Praag

Aan dit plein staat het raadhuis (zie foto hierboven) en in de gevel aan de zijkant kun je de highlight van dit plein vinden: de Astronomische Klok, welke stamt uit 1410 (bron).

Praag

Na een koffiepauze om op te warmen (met taart en dat mag in de krant, want ik ben totaal geen zoetekauw!), was het tijd om wijk Nieuwe Stad te ontdekken.

Nieuwe Stad

‘Nieuwe Stad’ klinkt nieuwer dan het is, want deze wijk ontstond al in 1348 (bron). Toevallig had ik mijn koffiepauze in een prachtige winkelpassage: Lucerna, met wel hele bijzondere kunst.

Praag

Via het stadhuis van de Nieuwe Stad (ook al zo’n mooi gebouw), kwam ik eindelijk uit bij de rivier de Moldau. De rivier was vandaag gelukkig wel zichtbaar (de dag ervoor was het zo mistig dat hij niet te zien was).

Praag
Praag

Via de Moldau liep ik langzaam weer richting de Oude Stad, naar de Karelsbrug. Onderweg was veel moois te zien, ik keek mijn ogen uit.

Praag
Praag

Natuurlijk wilde ik ook een stukje over de Karelsbrug lopen, hij is echt prachtig. Helaas was fotograferen bijna onmogelijk vanwege het grote aantal toeristen Ik heb er wel eentje gestrikt om een foto van mij te maken om te bewijzen dat ik toch echt in Praag was ;)

Praag
Praag

Na een welverdiende lunch ben ik nog wat door de Joodse Wijk gaan dwalen, er is daar namelijk een hele mooie begraafplaats. Toen ik die uiteindelijk had gevonden bleek dat ik flink moest betalen om daar een kijkje te nemen en als ik dan ook nog foto’s wilde maken er een vergunning bij moest kopen. Dat heb ik maar even overgeslagen, had ik echt geen zin in, haha!

Ook wilde ik nog even omhoog klimmen bij het Letna Park, vanaf hier schijn je namelijk een fantastisch uitzicht te hebben op de Moldau en de bruggen. Maar toen ik halverwege was, bleek de zon zo laag recht in m’n gezicht te schijnen dat ik weinig zag van het uitzicht. Al leverde het me wil dit mystieke plaatje op.

Praag

Vyšehrad

Toen vonden mijn voeten het wel genoeg geweest en nam ik de tram terug richting mijn hotel. Toen ik uitstapte besloot ik om een kleine omweg te maken naar mijn hotel en ‘even’ de heuvel te beklimmen die erachter ligt, naar Vyšehrad. Dit is een oude burcht, waarvandaan je een supermooi uitzicht hebt op de stad. Er was ook vrijwel geen toerist te bekennen, een oase van rust, heerlijk!

Praag
Praag

Na deze klim (die zeker de moeite waard was) hadden mijn voeten echt geen zin meer, dus ben ik even gaan chillen in mijn hotel. Toen het donker werd ben ik voor een tweede keer naar de Karelsbrug en de Oude stad gegaan, in de hoop dat het wat rustiger was. Dat was het helaas niet, maar het zag er wel sprookjesachtig uit met al die mooie lichtjes.

Praag
Praag

Terug naar huis

Zaterdag (oudjaarsdag) had ik nog een laatste ochtend in Praag. Ik had allemaal wilde plannen, maar helaas voelde ik me niet zo fit (algehele malaise met een loopneus). Dus heb rustig aan gedaan (bubbelbad) en uitgecheckt op het allerlaatste moment. Buiten aangekomen bleek het schandalig mooi weer, dus heb ik het er op gewaagd en ben ik nog 1 keertje naar het Oude Stadsplein gelopen. Het was (uiteraard) drukker dan druk, maar het zag er wel fantastisch uit.

Praag

Toen was het echt tijd om naar de luchthaven te gaan. Dacht ik, want door de mist in Amsterdam had ik een uur vertraging. Is niet zo leuk als je non stop niesbuien hebt ;) De vlucht verliep verder prima, al was een man een paar stoelen verderop van mij doodleuk aan het roken toen we opstegen (zo’n e-sigaretding). Toen de stewardessen hem vertelden dat dat niet mocht, was hij nogal verbaasd, hoezo niet? Ondertussen hing er een heerlijke rookwalm in de cabine, haha. Gelukkig stonden we na iets meer dan een uur weer op de grond, hallo Amsterdam!

Zo, dat was mijn laatste trip van 2016. Ondanks de grote hoeveelheid toeristen kan ik Praag zeker aanraden voor een citytrip in december. De stad staat dan namelijk vol met kerstmarkten en overal ruikt het naar glühwein, heel gezellig.

Mijn volgende trip is eind deze maand en de bestemming is Disneyland Parijs!

Wil je alle reisverslagen van mijn stedentrip in Praag lezen? Kijk dan op deze pagina.

Wil je meer lezen over Praag?

In 2018 maakte ik een tweede stedentrip naar Praag, lees het reisverslag hier.

En naar aanleiding van mijn stedentrips in Praag schreef ik deze artikelen:
Hoe & wat: tips voor een stedentrip Praag
De mooiste uitzichten in Praag

Meer reisverslagen

In 2017 maakte ik nog diverse toffe reizen. Een paar reisverslagen:
Stedentrip Lille – april
Road trip Ontario & New York State – juli
– Week aan de Costa Brava, Spanje – juli
Stedentrip Boekarest – september
– Kerstvakantie op de Filipijnen

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 reacties