Handige tips voor soloreizigers

10 handige tips voor soloreizigers

De afgelopen jaren reis ik steeds vaker alleen en heb ik wat manieren ontdekt om het mezelf makkelijker te maken en veiliger te voelen. In deze blog deel ik 10 handige tips voor soloreizigers.

Bezoek een geschikte bestemming voor soloreizigers

Als je alleen gaat reizen, is het wel handig om een bestemming te zoeken die past bij soloreizigers. Nou kun je in principe overal naar toe gaan, maar het is als soloreiziger wel fijn om plekken te bezoeken waar je ook andere soloreizigers ontmoet. Dus kies als het even kan voor een echt backpackland en bijvoorbeeld niet voor een bestemming waar mensen vooral op huwelijksreis gaan.

Lees ook: de leukste bestemmingen voor beginnende soloreizigers

Doe niet te domme dingen

Is op zich logisch, maar er zijn mensen die denken dat ze alles kunnnen doen op reis (of in ieder geval meer durven dan anders). Ik heb mezelf hier ook al eens schuldig aan gemaakt. Zo twijfelde ik over het sandboarden in Peru (ik ben echt een enorme kluns), maar iedereen deed het, dus vond ik dat ik het ook wel kon doen. En ja, dat ging dus helemaal niet goed. Als het echt mis gaat, heb je als solo reiziger geen back up. Dus denk goed na over wat je wel en niet doet.

Koop een lokale simkaart

In veel landen kun je voor een prikkie een lokale simkaart kopen (vaak zelfs al op de luchthaven als je aankomt). Best handig, want zo kun je contact houden met je vrienden en familie en kun je je telefoon gebruiken om de weg te vinden. Je hebt natuurlijk ook op veel plekken wifi, maar dat werkt in sommige landen lang niet zo goed als in Nederland. Zo was ik op het eiland Palawan in de Filipijnen erg blij dat ik een simkaartje had gekocht, want daar heb ik nooit verbinding kunnen maken met wifi. En aangezien het nogal slecht weer was op de Filipijnen, was het wel fijn dat ik het thuisfront kon melden dat ik ok was.

Leer jezelf te vermaken

Als je alleen op reis gaat, is de kans groot dat je je regelmatig alleen moet vermaken. Leer dat jezelf ook aan. Ga een boek lezen, maak puzzels of geniet van de mooie omgeving. Probeer in ieder geval te voorkomen dat je jezelf gaat vervelen als je alleen bent.

Neem een statief mee

statief mee op reis

Het is zo zonde als je thuiskomt van een toffe reisbestemming en je hebt alleen foto’s gemaakt van de omgeving, maar je staat er zelf niet op. Daarom neem ik altijd een klein statief mee, zodat ik ook wat foto’s van mezelf kan maken. Soms kun je natuurlijk ook andere mensen je camera (of telefoon) geven om een foto van je te maken, maar mijn ervaring is 9 van de 10 keer dat ze geen idee hebben hoe ze moeten fotograferen (een mooie compositie is best lastig).

Wil je meer tips voor soloreizigers over fotografie? Lees dan ook Jezelf fotograferen op reis: hoe doe je dat? van Corners of the World.

Reis (als het kan) overdag

Overdag reizen vind ik persoonlijk altijd leuker, dan zie je tenminste iets van je omgeving. Het is ook een stuk veiliger dan ’s avonds reizen, er zijn veel meer mensen op pad overdag. Ook is het makkelijker om na een lange vlucht of busreis op je bestemming te komen, want er zijn veel meer mogelijkheden om je te verplaatsen. En zeg nou zelf, op spannende nachtelijke avonturen zit je toch eigenlijk niet te wachten?

Vertel vrienden en familie je (globale) reisroute

Je kunt zelf wel in je eentje zorgeloos op reis gaan, maar dat betekent niet dat je vrienden en familie ook zo zorgeloos zijn over jouw soloreis. Doe ze een plezier en deel je reisroute. Dit hoeft niet tot in het detail, maar ongeveer laten weten waar je wanneer bent is wel handig. Mocht er onverwachts toch iets misgaan tijdens je reis, dan weten ze in ieder geval waar je (ongeveer) bent.

Maak nieuwe vrienden

Huaraz 2 - Harry en Aniko

Als je alleen reist, ben je zelden echt alleen. Je ontmoet zoveel mensen! Je hoeft echt niet met iedereen dag in en dag uit op pad te gaan, je mag ook best even alleen zijn. Maar het is wel echt handig om wat vrienden te maken tijdens je soloreis. Grote kans dat je een hoop handige tips krijgt, het is gezellig en als het even niet goed gaat heb je iemand om mee te praten.

Lees ook: Hoe maak je vrienden als soloreiziger?

Maak een (online) back up van je belangrijke documenten

Maak een kopie van je paspoort en reisgegevens en zet die ook ergens online (bijvoorbeeld op Google Drive) zodat je er altijd bij kunt. Ook is het handig om bijvoorbeeld een vriend of familielid toegang te geven. Als je je reistas om wat voor reden dan ook kwijtraakt, heb je altijd een back up.

Luister naar jezelf

Misschien wel de allerbelangrijkste tip voor soloreizigers: luister naar jezelf. Als jij je ergens niet prettig bij voelt, doe het niet en ga gewoon weg. Het mooiste aan alleen reizen is dat je niets moet en dat alles mag. Doe dan ook geen dingen waar je je niet goed bij voelt. Zo zou ik in Cuzco 5 nachten in een bepaald hostel slapen en tijdens de eerste nacht besefte ik me dat dit echt niet het hostel was waar ik me thuis voelde. Dan kun je je stoer voelen om door te zetten, maar waarom zou je? De volgende dag heb ik uitgecheckt en heb ik een andere plek om te slapen gezocht. De beste beslissing van mijn reis!

Wat zijn jouw belangrijkste tips voor soloreizigers?

Wil je nog meer handige tips voor soloreizigers?

Lees dan ook deze artikelen:
Hoe & wat: de eerste keer alleen op reis
Perfecte bestemmingen voor soloreizigers
Alleen op vakantie: 8 lessen die je leert als soloreiziger

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.