Bespaartips vakantie

Vaker op vakantie met deze bespaartips

Ik ga vaak op reis. Maar waar betaal ik dat allemaal van? Door te besparen! In deze blog mijn bespaartips zodat ook jij vaker op reis kunt gaan.

Waar doet ze het toch van?

Ik ga best vaak op reis. Ieder jaar maak ik meerdere citytrips en vaak ga ik in de zomer ook nog een paar weken echt ver weg (o.a. Australië en Amerika). Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik dat financieel kan doen met een ‘normale’ baan. Veel reizen is natuurlijk niet gratis, zeker niet als je net zoals ik gebonden bent aan het hoogseizoen. Toch krijg ik het ieder jaar financieel voor elkaar. In deze blog mijn bespaartips zodat je nog vaker op vakantie kunt gaan.

Schrijf alles op

Misschien wel de allerbelangrijkste tip: schrijf alles op. Dan weet je namelijk precies waar je veel geld aan uitgeeft en waar je kunt besparen. Ik hou al mijn inkomsten en uitgaven bij in Google spreadsheets, dit kun je openen op je pc, je tablet en je telefoon. Ik stel ook maandelijks een begroting op hoeveel ik waaraan uit mag geven, altijd een handige richtlijn om binnen je budget te blijven. En ja, een deel gaat altijd naar de post ‘vakantie’.

Schaf impulsive uitgaven af

Ik ga regelmatig met de trein en meestal kocht ik daar wel een kopje koffie (dure Starbucks), iets te eten en een tijdschrift. Toch elke keer weer €5-€10 die zo verdwijnt. Nu neem ik meestal een thermoskan of een flesje water mee en m’n e-reader. Dan is de neiging op iets te kopen terwijl ik op de trein wacht een stuk kleiner. Ook ging ik vaak spontaan uit eten, maar sinds ik daar een vast budget voor heb, doe ik ook dat bewust minder vaak. Omdat je het nooit helemaal af kunt schaffen (dat is helemaal niet leuk natuurlijk), heb ik elke maand een potje met een bedrag voor ‘leuke dingen’. En ja, meestal mag ik aan het eind van de maand niet meer uit eten.

Geen kleding kopen

Ook iets waar ik flink op bespaard heb. Mijn kledingkast puilde al jaren uit, maar ik bleef maar nieuwe dingen kopen. Nu koop ik alleen iets als het echt nodig is. En ja, natuurlijk koop ik nog wel eens wat nieuws, maar dat is dan meestal tijdens m’n vakantie. Vooral in Amerika wil ik nog wel eens losgaan (veel goedkoper dan in Europa), maar dan heb ik ook gelijk genoeg kleding voor de komende 1,5 jaar. En ik kom nu voornamelijk in mijn kast kledingstukken tegen die ik tijdens mijn vakantie heb gekocht, ook leuk voor de napret toch?

Dingen verkopen

Ik heb in de loop van de jaren behoorlijk wat spullen verzameld waar ik nu helemaal niks meer mee doe. Vorig jaar heb ik dan ook best wat spullen verkocht via Marktplaats. Maar omdat ik dit toch altijd vrij vermoeiend vond (er zijn nogal veel mensen die enorm afdingen, continu heen en weer gemail en vervolgens niks meer horen) verkoop ik soms een deel van mijn boeken via bol.com. Supermakkelijk, de klant betaald gewoon aan bol.com en bol.com maakt voor mij een postzegel zodat ik het meteen kan afgeven bij het postkantoor. De afrekening volgt later, altijd een leuke verrassing op je rekening!

Kosten spreiden

Niet echt een bespaartip, maar het scheelt enorm als je een deel van je vakantie van te voren al betaald, dan hoef je namelijk iets minder hard te sparen! Een vliegticket is bijvoorbeeld al een groot deel van je budget. Het ticket naar Los Angeles voor de reis die ik deze zomer ga maken, heb ik al in oktober betaald. Dus daar hoef ik niet meer over na te denken. Geeft best wel wat rust, heerlijk!

Alle kleine beetjes helpen

Er is online ook nog wel wat geld te verdienen. Het zijn geen gigantische bedragen, maar je kunt er toch al snel weer een paar wijntjes mee kopen.

Scoupy

Scoupy heeft om de zoveel maanden een cashback actie. Je koopt een actieproduct in de winkel, stuurt de kassabon in en krijgt het hele aankoopbedrag retour. Klinkt tijdrovend, maar dat is het helemaal niet. Scoupy heeft namelijk een makkelijke app waarmee je de foto meteen in kunt sturen. Het bedrag staat een dag later al op je rekening, handig toch?

Euroclix

Het online spaarprogramma Euroclix stuurt dagelijks een mailtje (of een paar), waarbij je bij iedere klik 1 cent verdiend. Dat schiet nog niet zo op, maar ze hebben ook af en toe enquêtes, waar je behoorlijk wat meer mee verdiend. Ook verdien je geld als je via hun links iets besteld via webwinkels als bol.com, zalando of booking.com. Klinkt tijdrovend, maar dat valt wel mee. Is prima te doen als je een avondje op de bank voor je tv ligt. Ik heb in 2 maanden tijd in ieder geval al zo’n €15 verdiend. Altijd mooi meegenomen!

Overigens scheelt het mij ook veel geld dat ik niet rook en geen auto in mijn bezit heb. Waar bespaar jij op zodat je nog vaker op vakantie kunt?

Meer lezen over besparen en je reisbudget bepalen?

Lees dan ook een van deze artikelen:
Makkelijke manieren om geld te verdienen voor je volgende reis
Hoe bepaal je je reisbudget? Tips + handige spreadsheet
Hoe & wat: betaalbaar reizen in het hoogseizoen

Do you like this post? Share it!

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 reacties