betaalbaar reizen in het hoogseizoen

Hoe & wat: betaalbaar reizen in het hoogseizoen

Hoe kun je betaalbaar reizen in het hoogseizoen? In dit artikel deel ik mijn tips, zodat ook jij goedkoper op vakantie kunt gaan in het hoogseizoen.

Waarom ga je op vakantie in het hoogseizoen?

Vanwege mijn baan kan ik twee keer per jaar een vakantie plannen van meer dan een week: in de kerstvakantie en in de zomervakantie. Volop in het hoogseizoen dus. Toch weet ik (met een modaal salaris) in deze periode hele mooie (verre) reizen te maken. Zo heb ik kerst gevierd in Costa Rica en Florida en heb ik in juli meerdere weken rondgereisd in Cuba, Australië en Amerika. Betaalbaar reizen in het hoogseizoen, hoe doe ik dat?

Stap 1. Bepaal je bestemming

De eerste stap is het gemakkelijkst, vrijwel iedereen heeft een aantal bestemmingen op zijn of haar bucket list staan om ooit nog eens te bezoeken. Geen idee? Lees dan deze artikelen voor wat reisinspiratie.

Stap 2: Bepaal je budget

betaalbaar reizen in het hoogseizoen


Als je eenmaal weet welke bestemming je wilt bezoeken, dan kun je je budget gaan bepalen. Voor een verre reis nemen de kosten van je vliegticket vaak een grote hap uit je budget, dus kijk eerst hoeveel het kost om er te komen (lees deze blog voor de beste deals voor een vliegticket). Daarnaast moet je ook rekening houden met de kosten van je verblijf , vervoer ter plekke, kosten van eten/drinken en wat je wilt gaan zien. Meestal maak ik een overzicht van al deze kosten in Google Sheets). Als je alle kosten op een rijtje hebt, dan zie je al snel of je reis haalbaar is of niet. Is het niet haalbaar? Dan ga je een jaar later of zoek je naar een andere bestemming. Is het wel haalbaar? Sparen als een gek (met deze bespaartips) en snel door naar stap 3.

Stap 3. Plannen, plannen, plannen

In het hoogseizoen zijn veel dingen snel uitverkocht. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper het over het algemeen is. Vliegtickets kun je vaak 11 maanden van te voren al boeken, dus zet vanaf dat moment ook alerts aan op diverse vergelijkingswebsites voor vliegtickets. Ook je accommodaties zou ik zo snel mogelijk reserveren (kijk hier voor handige tips om een betaalbare accommodatie te vinden), in de meeste gevallen kun je deze nog kosteloos annuleren.

Stap 4. Blijf vergelijken

Het kan dus zijn dat je maanden voor vertrek je hele reis al hebt gepland. Toch kun je meestal nog wel wat besparen, blijf daarom om de zoveel weken de prijzen van je accommodaties checken. Soms is er net weer wat leukers vrijgekomen voor een lagere prijs. Dit geldt ook voor autohuur, ook hiervoor zijn soms hele goede last minute acties voor te vinden.

Stap 5. Keuzes maken

betaalbaar reizen in het hoogseizoen


Met een beperkt budget zal je altijd keuzes moeten maken. Je kunt niet elke nacht in een 5* hotel slapen, rondrijden in een luxe auto en alle excursies doen die je wilt. Voor mijn reis door Australië vorig jaar koos ik er dan ook voor om de hele reis in een dorm in een hostel te slapen, zodat ik geld over hield om een gave driedaagse zeiltocht over de Whitsundays te maken. Geen spijt van gehad! Bedenk dus van te voren wat je écht wilt zien en doen op jouw ultieme reisbestemming.

Stap 6. Voorpret

Omdat je heel lang bezig bent om je reis te plannen heb je ook heel lang voorpret. Lees reisblogs, reisgidsen en spreek mensen die er al zijn geweest. Niks is lekkerder dan uit je dagelijkse sleur komen en te dromen over je toekomstige vakantie!

Tijdens je reis

Is het ook hoogseizoen op je reisbestemming en daardoor erg druk? Probeer dan je timing aan te passen zodat je altijd net wat eerder bent dan de rest. Toen ik in december 2014 in Florida was, stonden we de eerste paar dagen regelmatig in de file, waardoor we vaak 1,5 uur bezig waren om ergens te komen. Doordat we de dagen daarna een half uurtje eerder vertrokken, ontweken we de files, scheelde vaak een paar uur per dag! Het is dus zeker de moeite waard om op toeristische plekken je wekker te zetten.

Last minute

Mocht je toch geen zin hebben om ver van te voren te gaan plannen, dan kun je altijd nog op zoek gaan naar last minute acties. Die zijn er niet zoveel, maar heel af en toe komt er nog wel eens iets leuks voorbij. Hou hiervoor bijvoorbeeld de websites van ticketspy en vakantiepiraten in de gaten.

Betaalbaar reizen in het hoogseizoen kan dus prima. Mijn eerstvolgende reis in het hoogseizoen? Een roadtrip door het Zuidwesten van Amerika in juli, en ja, het meeste is al geboekt. Tegen een bodemprijs natuurlijk!

Meer handige reistips?

Lees dan ook een van deze artikelen:
Hoe bepaal je je volgende reisbestemming?
Makkelijke manieren om geld te verdienen voor je volgende reis
Vaker op vakantie met deze bespaartips

En heb je zin in wat reisinspiratie? Check dan deze fijne boeken!

Ultieme bestemmingen – Lonely Planet

Bucketlist reizen

Do you like this post? Share it!

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 reacties