Reis naar het buitenland

Checklist voor je reis naar het buitenland

Je boekt een vliegticket naar een bijzondere buitenlandse bestemming en dan ga je op reis! Wacht even, want voordat je vertrekt is het altijd handig om een paar dingen uit te zoeken. In deze blog een paar vragen die je aan jezelf moet stellen voor je reis naar het buitenland.

Heb je een geldig reisdocument?

Voor veel plekken binnen Europa heb je vaak geen paspoort nodig en kun je prima terecht met een identiteitskaart. Kijk op deze website voor een overzicht. Voor alle andere landen heb je een paspoort nodig. Let op: voor veel landen moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn voordat je aankomt of vertrekt. Dit is verschillend per land, dus check dit minimaal twee weken voordat je vertrekt, dan heb je nog tijd om een nieuw paspoort aan te vragen.

Heb je een visum nodig?

Met een Nederlands paspoort heb je geluk: je kunt maar liefst 123 (!) landen bezoeken zonder visum en in 42 landen kun je een visum bij aankomst krijgen. Check deze website of je een visum nodig hebt voor het land dat je gaat bezoeken.

Bij een enkele reis: heb je een uitreisbewijs nodig?

In de veel landen mag je maar een beperkt aantal dagen blijven (in Peru bijvoorbeeld 90 dagen), meestal staat dit op de stempel die je krijgt bij een immigratieofficier. Meestal gaat dit gepaard met een aantal vragen om erachter te komen wat je gaat doen in het land en hoe lang je blijft. Heb je echter een enkele reis geboekt, dan kunnen ze vragen wanneer je het land verlaat en of je dat kunt bewijzen. Dit is lang niet altijd het geval, maar voor de zekerheid kun je altijd een goedkoop bus- of vliegticket kopen dat je niet gaat gebruiken.

Hoe ga je betalen?

In Nederland kun je vrijwel overal terecht met je pinpas, maar in het buitenland kan dat lang niet altijd (zelfs niet in een stad als Berlijn). Dus zorg ervoor dat je ergens contant geld pint, zodat je altijd een back up hebt. Standaard staan Nederlandse bankpassen alleen ‘aan’ voor pinnen binnen Europa, als je naar een ander werelddeel gaat moet je dit aangeven. Dit kan meestal heel gemakkelijk via de app van je bank.

Daarnaast is het altijd handig om een creditcard mee te nemen als back up. Mijn ervaring is dat VISA het meest wordt geaccepteerd. Heb je die nog niet? Ik heb zelf goede ervaringen met de creditcards van ICS en vaak krijg je de kaart het eerste jaar gratis en nog een shoptegoed van €50. Klik hier voor meer informatie.

Heb je inentingen of pillen nodig?

Op naar Peru - GGD

Nog zoiets wat je eigenlijk minimaal een maand voor je reis moet uitzoeken, heb je inentingen of pillen nodig? Je kunt hiervoor een afspraak maken bij je huisarts, de GGD of bij je thuis. Om alvast een idee te geven van de vaccinaties en medicijnen die je nodig zou kunnen hebben, heeft de GGD deze handige website in het leven geroepen.

Hoe zit het met de veiligheid?

Hoewel je vrijwel ieder land makkelijk kunt bezoeken, is het altijd handig om te zien of het wel veilig is. Er kan net een vulkaan zijn uitgebarsten of er zijn rellen ontstaan, je weet het nooit. Check voor je reis naar het buitenland dan ook altijd even de website van de rijksoverheid. Let op: ga je toch op reis naar een land met een negatief reisadvies? Dan kan het zijn dat je reisverzekering niet geldig is. Lees hiervoor de voorwaarden van je verzekeraar goed door.
In deze blog meer over veiligheid op reis.

Wat mag je meenemen?

In sommige landen mag je niet alles klakkeloos meenemen. Zo is bijvoorbeeld fruit uit den boze als je naar Amerika gaat en mag je in Australië bijvoorbeeld geen noten meenemen. Verse etenswaren mogen bijna nooit, dus zorg er maar voor dat je dat niet bij je hebt, of op hebt gegeten voordat je bij immigratie aankomt. Het is best een klus om uit te zoeken wat je wel en niet mee mag nemen per land, dus ik neem uit voorzorg maar niets mee (behalve zoute drop). Is er wel iets wat je perse mee wilt nemen? Check dan de overheids- en immigratiewebsites van het land waar je naartoe gaat.

Dit zijn wat mij betreft de vragen die je jezelf altijd moet stellen voordat je een reis naar het buitenland maakt. Heb jij nog aanvullingen? Ik hoor het graag!

Meer praktische reistips?

Check dan ook deze artikelen:
Voor lange tijd op reis: waar moet je rekening mee houden?
Relaxen op reis: zo doe je dat!
De leukste reisgadgets voor reisliefhebbers

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie