Backpack kopen - waar moet je rekening mee houden

Een backpack kopen: waar moet je op letten?

Wil je een backpack kopen? Dan zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. In dit artikel deel ik een paar handige tips.

Waarom zo moeilijk doen? Kan ik niet gewoon een goedkope backpack kopen?

Ja hoor, geen probleem! Maar als je van plan bent om langer dan tien minuten met zo’n backpack op je rug door je reisbestemming te lopen, dan kan ik je alleen maar aanraden om je er toch even in te verdiepen voordat je er eentje koopt. Je rug en nek zullen je dankbaar zijn. En het scheelt een hoop irritaties. Zo reisde ik in Peru met een goedkoop backpack die na een week kapot was. Ik was iedere keer helemaal kapot van de kleine stukjes die ik moest lopen van het busstation naar mijn hostel en kon alleen maar denken “Waarom heb ik eerst niet even uitgezocht wat voor backpack ik het beste kon kopen?”

Hoeveel liter heb je nodig?

Een van de eerste vragen die je jezelf moet stellen is “Hoeveel liter heb ik nodig?” Met liters wordt de grootte van de backpack aangeduid en zo weet je ongeveer wat er in past. Dagrugzakken zijn vaak 15-30 liter, maar daar red je het meestal niet mee op reis. Wil je een backpack die mee mag als handbagage? Check dan de rugzakken tot 40 liter.

Wil je een backpack kopen om voor langere tijd mee te reizen, dan is het verstandig om te kijken naar backpacks van 50 liter of meer. Een backpack tot 60-65 liter is over het algemeen nog fijn is om te dragen. Voor een backpackreis in een warm land waarbij je weinig kleding nodig hebt, kun je prima met een backpack van 40 tot 65 liter. Backpacks met 70 liter of meer zijn wel erg groot en eigenlijk alleen geschikt als je lange trektochten gaat maken in een koud gebied. Tijdens de Pacific Crest Trail droeg ik een backpack van 65 liter, dat was perfect voor alle spullen die ik op de trail nodig had. Zo paste mijn tent, slaapzak, slaapmat en vijf dagen eten hier prima in.

Met of zonder frame?

Je hebt backpacks met en zonder frame. Een frame zorgt ervoor dat het gewicht beter wordt verdeeld en zorgt voor extra comfort bij het dragen. Nadeel is dat de meeste rugzakken met frame ook weer een stuk zwaarder zijn, zo’n backpack weegt al snel meer dan twee kilo! En dat is wellicht niet zo fijn als je zo licht mogelijk wilt reizen, dan kun je beter kijken naar een backpack zonder frame.

Vergelijken en passen

backpack kopen - passen bij Bever

Voordat je een backpack koopt, is het altijd verstandig om er eerst een paar te gaan passen. Niet ieder backpack is geschikt voor iedereen en je moet ook even leren hoe je een backpack instelt. Zo heb je verschillende banden (bijvoorbeeld voor je heupen en je schouders) die je kunt verstellen en soms kun je ook het frame verstellen.

Weet je niet zo goed hoe dit allemaal werkt? Ga dan vooral een paar backpacks passen bij Bever, daar hebben ze er echt verstand van en kunnen ze je in alle rust helpen. Voordat ik mijn backpack kocht, ben ik wel vier keer wezen passen tot ik de juiste backpack vond en ik kreeg iedere keer weer een hoop handige tips. Vergeet ook niet om te passen met gewicht (minimaal 10 kilo), dan weet je namelijk hoe het voelt als je spullen er in zitten. In iedere winkel van Bever liggen dan ook een aantal gewichten om in je rugzak te doen.

Toeters en bellen

Hoeveel toeters en bellen wil je op je rugzak? Wil je veel verschillende vakjes of liever een groot vak? Denk hiernaast aan lussen voor wandelstokken en speciale vakken voor waterflessen (of zelfs een compartiment voor een watersysteem). Ook zijn er backpacks die uit twee delen bestaan, zodat je een deel los kunt klikken om een kleinere tas te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos! Bekijk dus vooral lekker veel backpacks voor je een keuze gaat maken.

Handige accessoires

Bij een aantal backpacks is een regenhoes inbegrepen, dit is ook iets wat handig is om te checken. Zo’n hoes zit vaak in een apart vak en kun je er zo uit trekken als het regent. Zit die er niet bij? Dan kun je deze ook los kopen. Daarnaast is het altijd handig om packing cubes te kopen, zo kun je makkelijk verschillende kledingstukken apart houden.

Ik hoop dat je met dit artikel een beetje heb geholpen met het kopen van je backpack. Heb je nog vragen? Stel ze in de comments!

Meer praktische reistips nodig?

Lees dan een van deze artikelen:
Voor lange tijd op reis: waar moet je rekening mee houden?
Hoe & Wat: in je handbagage voor een lange vlucht
Paklijst voor de Pacific Crest Trail: dit had ik allemaal mee

Dit artikel schreef ik in samenwerking met Bever. Ik geef ten alle tijde mijn eigen mening en ga alleen samenwerkingen aan met partijen die echt bij mij en mijn blog passen. Meer informatie over samenwerkingen kun je vinden op deze pagina.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.