Alleen op reis

Hoe & wat: de eerste keer alleen op reis

De eerste keer alleen op reis vond ik best wel spannend. Zou ik me niet heel snel vervelen? En zou ik wel mensen tegenkomen? Ondanks mijn twijfels ging ik toch en werd het een geweldige ervaring die ik nooit meer zal vergeten. In deze blog geef ik je mijn tips voor je eerste keer alleen op reis.

Kies een bestemming die je altijd al wilde bezoeken

Route oostkust Australië

Vrijwel iedereen heeft een bucket list met plekken die hij of zij altijd al wilde bezoeken. En die bucket list komt niet altijd overeen met de bucket list van degene met wie je (meestal) reist. Dat zijn dan ook de perfecte bestemmingen om in je eentje te bezoeken. Voor mij was dat Australië, en daarom boekte ik daar een paar jaar geleden vrij spontaan een ticket naar Cairns. Doodeng vond ik het, maar omdat ik daar al zo lang een keer naar toe wilde, heb ik het toch maar gedaan. Beste beslissing ooit.

Vind je het lastig om een bestemming te kiezen? Lees dan dit artikel: Perfecte bestemmingen voor soloreizigers.

Bereid je eerste dag goed voor

De eerste dag is altijd onwennig. Je weet niet zo goed wat de gebruiken zijn in een land en hoe alles werkt met vervoer. En als je dan ook nog in je eentje bent is het helemaal ongemakkelijk. Daarom zorg ik er altijd voor dat ik de eerste dag (of dagen) altijd goed voorbereid. Ik boek een fijne accommodatie om bij te komen van de reis en zorg ervoor dat ik vervoer heb van de luchthaven naar die accommodatie. Ook bekijk ik alvast waar er een supermarkt zit en waar eventuele restaurants of koffietentjes zitten. Dan weet ik een beetje wat ik kan verwachten en is het toch wat minder eng. Na zo’n eerste dag kun je alles aan.

Maak gebruik van het openbaar vervoer

Reistips Costa Rica


Als je alleen reist, is het meestal goedkoper om met het openbaar vervoer te reizen. En guess what? Dat is ook een perfecte plek om nieuwe mensen te ontmoeten of een praatje te maken. Ook ontmoet je in het openbaar vervoer vaak locals, die het best leuk vinden om toeristen tips te geven over hun regio. En je leert er ook nog wel eens wat van. Zo sprak ik tijdens de lange busreis van San José naar Manuel Antonio (Costa Rica) met een Costa Ricaanse man, die graag zijn Engels wilde verbeteren. In ruil daarvoor leerde ik weer een paar woorden Spaans. Altijd handig!

Slaap in hostels

Als 30+’er vind ik het meestal niet zo fijn om in hostels te slapen. Maar als ik voor langere tijd alleen reis, doe ik het toch. Want in hostels ontmoet je zoveel leuke mensen! Je hebt altijd maatjes om iets mee te gaan eten of drinken en je krijgt stapels reistips. Je hoeft natuurlijk niet per se met veel mensen in een dorm te slapen, vaak zijn er ook kleinere dorms of zelfs betaalbare privékamers in een hostel. Om te voorkomen dat ik met alleen maar 18jarigen in een partyhostel slaap, check ik altijd even de reviews op de website Hostelworld. Bij de reviews staat namelijk altijd welke leeftijd de reviewer heeft, dus kun je een beetje zien wat voor mensen er in dat hostel slapen.

Meer hostel tips? Lees ook dit artikel: Hostel tips voor 30-plussers.

Ga mee met tours

betaalbaar reizen in het hoogseizoen


Denk je dat je je gaat vervelen tijdens je soloreis? Boek dan een tour! Met een tour ben je vaak een hele dag op pad en doe je geweldig leuke dingen. Zo ging ik o.a. zeilen op de Whitsundays (Australië), ziplinen en raften in Costa Rica. Er is een grote kans dat je tijdens zo’n tour leuke nieuwe mensen ontmoet, waarmee je later iets kunt gaan eten of drinken. Je hebt in ieder geval altijd een goed onderwerp van gesprek: je gave tour. Via Get Your Guide kun je vrijwel overal ter wereld een tour boeken.

Just do it!

Je kunt twijfelen wat je wilt, maar als je het nooit doet, weet je ook niet hoe het is om alleen te reizen. Ik kan het echt iedereen aanraden en daarom schreef ik eerder ook de blog 5x waarom alleen reizen goed is voor iedereen. Veel plezier!

Dat waren mijn tips voor je eerste keer alleen op reis. Ben jij wel eens alleen op reis geweest?

Wil je meer lezen over soloreizen?

Lees dan ook deze artikelen:
10 handige tips voor soloreizigers
Hoe maak je vrienden als soloreiziger?

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties