Reizen en introvert zijn

Reizen en introvert zijn. Gaat dat wel samen?

De combinatie reizen en introvert zijn is soms best lastig. In dit persoonlijke artikel deel ik mijn ervaringen en tips voor introverte reizigers.

Wat bedoel je met introvert?

Introversie is terughoudend, behoedzaam en stilzwijgend gedrag, extraversie is sociaal, avontuurlijk en spraakzaam gedrag. (bron: Wikipedia)

Bijna iedereen heeft zowel introverte als extraverte kenmerken en vaak is een kant meer vertegenwoordigd. Meestal is het zo dat mensen die extravert zijn energie krijgen van mensen om zich heen en dat het ze energie kost om alleen te zijn. Bij introverte mensen is dit andersom, zij krijgen energie van alleen zijn en (te veel) sociale contacten kost energie.

Er zijn veel verschillende gradaties als het gaat om introvert (of extravert) zijn. Ikzelf ben behoorlijk introvert. Ik kom het best tot rust als ik in mijn eentje ben en kan zelfs paniekaanvallen krijgen als ik naar een bijeenkomst of een feestje moet waar veel mensen komen (je kunt je voorstellen dat kerst en oud & nieuw daarom ook niet mijn favoriete momenten in het jaar zijn). Dat betekent niet dat ik niet van gezellige borrels of etentjes hou, ik moet na afloop alleen even (flink) bijkomen.

Reizen en introvert zijn, wat zijn de lastigste dingen?

Manilla Filipijnen

Reizen is voor de meeste introverte reizigers best wel lastig, omdat je onwijs veel prikkels binnenkrijgt die je hersenen niet zo snel kunnen verwerken. Een paar voorbeelden van lastige reismomenten als je introvert bent:

Aangeklampt worden door taxichauffers

Je kent het wel, na een lange vlucht kom je aan in een nieuw land en als je naar buiten loopt, wordt je aangeklampt door tig mensen die je een taxiritje willen aanbieden. Dat vind ik dus echt verschrikkelijk! Ik moet altijd even wennen aan iets nieuws op een afstandje en als ik dan zoiets meemaak, krijg ik echt veel te veel prikkels op me afgevuurd. Het liefst zoek ik dan ook vooraf uit hoe ik op mijn bestemming kom. Bij voorkeur reis ik met het openbaar vervoer en anders vraag ik het hotel waar ik die nacht verblijf om een taxi voor me te regelen. Altijd fijn als er na een lange vlucht iemand klaar staat met mijn naam op een bordje.

Te drukke hostels

Als soloreiziger ontkom je er eigenlijk niet aan: slapen in hostels. En ja, daar krioelt het van de mensen. Je hebt hostels gelukkig ook in alle soorten en maten, daarom doe ik vooraf altijd goed onderzoek en lees ik veel reviews voor ik een kamer in een hostel boek.

Ongeorganiseerde rijen

Grote groepen mensen kan ik prima handelen als het georganiseerd is. Helaas is dat niet altijd het geval. Ik kan me nog momenten herinneren op de vliegvelden van Cuba en Rome, waar het een soort fuik was om door de controles te komen. Verschrikkelijk!

Proppers

Als ik iets wil doen op de bestemming die ik bezoek, zoek ik dat zelf wel uit of ik vraag het aan de locals (meestal in mijn hotel of in een restaurant). Ik vind het niets irritanter dan proppers die je de hele tijd achtervolgen en ik kan me daar ook ontzettend lastig van afsluiten. In Playa del Carmen was dat bijvoorbeeld het geval, drie keer achter elkaar wilden ze me bij een bar naar binnen trekken om tequila te drinken. Om 9 uur ‘s ochtends. Ik ben weggevlucht naar het zwembad van mijn hotel.

Groepsreizen

Ik snap heel goed dat je groepsreizen boekt als je niet in je eentje een bestemming wilt bezoeken, maar voor mijn als introverte reiziger is dit echt een hel. Ik weet simpelweg niet hoe ik me moet gedragen in een groep, wie ik aandacht moet geven en wie niet. Dan kruip ik liever in een hoekje en luister ik naar de rest. Het lijkt daardoor alsof ik heel verlegen ben, maar dat is eigenlijk niet zo, ik weet simpelweg niet hoe ik ermee om moet gaan.

Handige tips voor introverte reizigers

De afgelopen jaren weet ik wel een beetje hoe ik reizen en introvert zijn met elkaar kan combineren. Dit zijn een paar dingen die mij helpen om echt te genieten van mijn reizen:

Regel je eigen reis

Door alles zelf te regelen heb ik meer controle over mijn reis en weet ik ongeveer wat ik kan verwachten. Dat scheelt mij echt enorm veel stress. Dat betekent niet dat ik alles perse van tevoren geregeld moet hebben, maar in ieder geval de grote dingen (autohuur, binnenlandse vluchten) en de eerste paar dagen. Daardoor kan ik iets beter wennen aan mijn bestemming en meer genieten van mijn reis.

Neem een boek mee

Lezen op reis
Ik hou ontzettend van lezen en kan mezelf echt verliezen in een boek. Daarom heb ik altijd mijn e-reader bij me. Merk ik dat ik te veel prikkels heb gehad? Dan ga ik even in een hoekje zitten lezen. Een kwartier later voel ik me dan een stuk beter en kan ik er weer tegenaan. Ik vind het trouwens ook leuk om tijdens een solo stedentrip in een café op te zoeken en daar te gaan zitten lezen.

Zoek een rustige bestemming uit

Sommige bestemmingen zijn nou eenmaal drukker dan andere bestemmingen. Grote drukke steden vermijd ik het liefst, ik zoek liever de natuur of kleine dorpjes op. Ook helpt het mij om te drukke toeristische plekken te mijden (of ik ga ‘s ochtends heel vroeg op pad om de drukte voor te zijn). Om een paar voorbeelden te geven:

Plekken waar ik me meteen thuisvoelde

Plekken waar ik me best wel ongemakkelijk voelde

  • Manilla, de Filipijnen
  • Times Square, New York
  • Milaan, Italië

Doe onderzoek naar accommodaties

Ik zei het al eerder, als ik in een hostel ga slapen, dan doe ik vooraf uitgebreid onderzoek. Ik lees reviews en kijk foto’s en bedenk bij mezelf ‘zou ik me hier thuisvoelen?’

Ga wandelen

Wandelen in Joshua Tree NP
Wandelen helpt altijd. Of het nu in een grote drukke stad is, in een bos of in de woestijn. Het helpt om zo je hoofd leeg te maken en daarna kan ik veel beter tegen prikkels.

Ga alleen op reis

Hoewel ik het hartstikke leuk vind om op reis te gaan met andere mensen, merk ik toch wel dat me dat best veel energie kost. Ik heb af en toe echt even me-time nodig. Gelukkig weten de meeste mensen met wie ik reis dat wel. Toch vind ik het ook wel erg lekker om alleen op reis te gaan, dan kan ik me makkelijker terugtrekken als ik een overload aan prikkels krijg.

Een persoonlijke noot

Ik deel bovenstaande natuurlijk vanuit mijn eigen (introverte) perspectief en het is zeker niet zo dat andere introverte reizigers hetzelfde voelen en denken. Iedereen moet voor zichzelf ontdekken wat zijn of haar grens is, zelf doe ik dit nog dagelijks. Tijdens mijn reizen probeer ik mezelf altijd een stapje verder te pushen, buiten mijn comfortzone. Niet omdat het moet, maar omdat ik het fijn vind om mezelf tijdens mijn reizen nog beter te leren kennen.

Wil je meer lezen over introvert zijn?

Hoewel ik altijd wel wist dat ik behoorlijk introvert ben, heb ik de laatste jaren een paar boeken gelezen waardoor ik mezelf nog iets beter begrijp. Twee daarvan wil ik graag met jullie delen:

Ik moet nog even kijken of ik kan – Liesbeth Smit

Sorry dat ik te laat ben, maar ik wilde niet komen – Jessica Pan

Vond je dit een interessant artikel?

Misschien vind je deze artikelen ook leuk:

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties