Ga je voor lange tijd op reis? Dan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. In dit artikel vertel ik je waar je allemaal aan moet denken als je meerdere maanden (of nog langer) op reis gaat.
Een flinke pot spaargeld
Een inkoppertje: als je voor lange tijd op reis gaat heb je hoe dan ook geld nodig. Mijn advies is dan ook om hier als eerste over na te denken. Hoeveel denk je nodig te hebben voor de reis zelf? En hoeveel heb je nodig voor de kosten die je in Nederland maakt terwijl je weg bent? Denk hierbij bijvoorbeeld aan huur, abonnementen en je verzekeringen. Denk ook altijd aan een buffer die je apart zet, dan heb je altijd wat achter de hand mocht het nodig zijn.
Lees ook: Sparen voor vakantie, zo doe je dat!
Wat is de beste reisperiode?
Als je van plan bent om voor lange tijd op reis te gaan, heb je waarschijnlijk al een idee waar je naar toe wilt gaan. Maar heb je ook gedacht aan de beste reisperiode voor je bestemming(en)? Denk hierbij aan bijvoorbeeld regenseizoen en jaargetijden (in juli is het hier zomer, maar in Australië is het winter). Zet dit voor jezelf op een rijtje en bedenk welke periode je welke bestemming het beste kunt bezoeken. Op de website Better Places heb je een handig overzicht voor de beste reistijd per maand.
Hoe zit het met visa?
Hoewel wij met ons Nederlandse paspoort veel landen in kunnen reizen, heb je voor een aantal landen nog steeds een visum nodig. Sommige daarvan krijg je bij aankomst op de luchthaven en sommige moet je ver van tevoren aanvragen. Weet je al welke landen je gaat bezoeken? Zoek dan vooraf uit of je een visum moet aanvragen voordat je vertrekt. Op deze website heb je op basis van je paspoort een handig overzicht met visa per land.
Heb je inentingen of medicijnen nodig?
Voor sommige landen heb je bepaalde vaccinaties of medicijnen nodig. Het is handig om dit ruim voor je vertrekt even te checken, want voor sommige inentingen moet je nog een keer terugkomen (zeker bij lange reizen). Checken kan bij je huisarts of bij de GGD.
Check je paspoort
Bij het checken van je paspoort moet je kijken naar twee dingen, en de eerste daarvan is de geldigheidsduur. Is je paspoort nog lang genoeg geldig voor je hele reis? Voor sommige landen moet je paspoort zelfs nog 6 maanden geldig zijn als je vertrekt, dus let daar ook op. Het tweede waar je op moet letten is het aantal beschikbare pagina’s. Heb je al veel gereisd met het paspoort en staan de meeste pagina’s al vol met stempels? Dan is het misschien verstandig om een nieuwe aan te vragen, zodat je genoeg ruimte hebt voor nieuwe visa en stempels.
Reisverzekering
Je kunt een reisverzekering afsluiten voor de periode van je reis, maar als je langer dan een paar weken op reis gaat is het vaak voordelig om een doorlopende reisverzekering te nemen. Let hierbij wel op de geldigheidsduur. Zo staat er in de voorwaarden vaak dat je maar x dagen achter elkaar op reis mag zijn. Bij goedkopere verzekeringen is dit vaak een kortere periode (bijvoorbeeld 60 dagen), dan bij duurdere verzekeringen (bijvoorbeeld 180 dagen). Check ook of je werelddekking of alleen dekking hebt in Europa.
Extra tip Bij sommige creditcards is de reisverzekering inbegrepen, dus hoef je niet een aparte reisverzekering te nemen.
Wat doe je met je huis?
Als je een paar weken met vakantie gaat hoef je niet echt iets te doen met je huis, maar als je meerdere maanden op reis gaat, is het toch verstandig om hierover na te denken. Wil je het onderverhuren? En zo ja, mag het? Ik huur bijvoorbeeld via een grote corporatie en onderhuur is ten strengste verboden. Maandenlang je huis leeg laten staan is ook niet echt een prettige gedachte, dus kijk of er iemand in de omgeving is die een oogje in het zeil kan houden en af en toe naar je post (zit er nog iets belangrijks tussen) kan kijken of je tuin kan onderhouden.
Wat doe je met je baan?
Mag je van je baas voor lange tijd op reis gaan (een sabbatical) of moet je je baan opzeggen? Als dat laatste het geval is, dan is het goed om vooraf ook na te denken over wat je gaat doen als je terugkomt van je reis.
Creditcard & bankpas
Je gaat je creditcard en bankpas voor lange tijd niet in Nederland gebruiken. Bij je bankpas is het handig om werelddekking aan te zetten (als je buiten Europa gaat reizen) en je kunt voor de zekerheid je creditcard even bellen om te melden dat je een tijdje in het buitenland bent. Zo voorkom je dat je kaart opeens wordt geblokkeerd omdat ze zoveel buitenlandse transacties zien.
Check je abonnementen
Hoeveel abonnementen heb je lopen en heb je ze allemaal nodig tijdens je reis? Dit kan een flinke besparing zijn op je maandelijkse kosten. Het makkelijke van abonnementen als Netflix en Spotify dat je ze per maand aan en uit kan zetten, dus maak hier ook gebruik van als het nodig is. Denk ook aan bijvoorbeeld je krantenabonnement, je hebt er weinig aan als die elke dag wordt bezorgd. Vaak kan je een soort vakantieservice instellen, waardoor je abonnement tijdelijk stopgezet wordt of je laat het naar vrienden of familie sturen in de tijd dat je weg bent.
Mail jezelf kopieën van belangrijke documenten
Hoe langer je weg bent, hoe groter de kans dat je iets kwijtraakt. Dus zorg er ten alle tijd voor dat je altijd ergens een kopie hebt van je belangrijke documenten. Denk hierbij aan een scan van je paspoort of de gegevens van je verzekering. Het meest handige is om die naar jezelf te mailen, dan kun je er makkelijk bij. Het is ook handig om vrienden of familie een kopie te sturen.
Emotionele voorbereiding
Geef je een feestje voor je vrienden en familie voordat je op reis gaat? Of ga je iedereen nog even opzoeken? Het is fijn om iedereen nog even gezien te hebben, dat is niet alleen voor jezelf fijn, maar ook voor hun.
Bereid de eerste paar dagen van je trip goed voor
Een lange reis kan nogal overweldigend zijn, dus mijn laatste tip is dan ook om vooral de eerste paar dagen van je reis goed voor te bereiden. Dat geeft rust en in de loop van de reis raak je wel gewend aan de situatie.
Deze dingen hebben mij flink op weg geholpen toen ik voor lange tijd op reis ging. Welke tips zou jij nog toevoegen? Laat het weten door onder dit artikel een berichtje achter te laten.
Meer handige reistips?
Lees dan ook deze artikelen:
– Hoe bepaal je je reisbudget? Tips + handige spreadsheet
– Hoe bepaal je je volgende reisbestemming?
– Makkelijke manieren om geld te verdienen voor je volgende reis
Of bestel een van deze boeken:
Lonely Planet’s ultieme reisplanner
Leave a reply