Wat te doen tijdens wandelen? 25 tips!

Wat te doen tijdens wandelen? 25 tips!

Wandelen is een geweldige manier fit te worden en om te ontspannen. Maar wat als je je verveelt tijdens een langere wandeling? 25 tips!

Als ik mensen vertel dat ik graag wandel en dan het liefst meerdere dagen achter elkaar, dan krijg ik vaak de vraag: “Wat doe je tijdens het wandelen? Verveel je je nooit?” Nou, nee. Ik vind wandelen echt heel leuk! Maar ja, ik snap waar de vraag vandaan komt. Soms ben ik op een lang recht stuk ook toe aan een beetje afleiding. Gelukkig zijn er veel manieren om het wandelen nog leuker te maken! Wat te doen tijdens wandelen? Dit zijn de leukste dingen om te doen tijdens het wandelen.

Leg het moment vast

Een van de leukste dingen om te doen tijdens het wandelen is het moment vast te leggen. Dit zijn een paar van de beste manieren om dat te doen.

Geniet van het landschap

Een van de beste dingen van wandelen is de mogelijkheid om te genieten van een prachtige natuurlijke omgeving. Sta even stil en geniet van het uitzicht, luister naar de geluiden van de natuur en adem de frisse lucht in. Heerlijk!

Neem foto’s

Neem een camera of smartphone mee tijdens je wandeling zodat je de mooiste momenten en plekken vast kunt leggen. Je kunt misschien ook een klein statief en verschillende lenzen meenemen om betere foto’s te maken. Fotograferen is een van de beste manieren om geduldiger te worden en je ontdekt meer interessante details over je omgeving. Na wat oefening, word je ook nog eens een betere fotograaf.

Foto's maken met mijn telefoon op de Camino in Spanje.
Foto’s maken met mijn telefoon op de Camino in Spanje.

Documenteer je wandeling

Naast het maken van foto’s zijn er nog andere leuke manieren om je wandeling te documenteren. Je kunt er bijvoorbeeld over schrijven in een dagboek of schetsen maken op papier. Het is niet alleen leuk om te doen, maar hoe vaker je het doet, hoe beter je wordt. Het is een geweldige manier om creatiever te worden, wat van pas kan komen in je dagelijks leven.

Lees ook: Reisfotografie tips: foto’s maken, bewerken en verkopen

Beoefen mindfulness

Een wandeling in de natuur kun je leren leren om in het moment te zijn en mindfulness te beoefenen. Haal een paar keer diep adem, concentreer je op je omgeving en probeer je geest vrij te maken van afleidingen. Gewoon jij in de natuur. Als je het moeilijk vindt om je te concentreren, kun je een meditatie-app gebruiken of het boek Mindful wandelen meenemen.

Ontspan en maak plezier

Wandelen kan echt heel ontspannend zijn. Een beetje afwisseling is altijd goed, dus las af en toe een pauze in voor een andere ontspannende activiteit. Dit zijn een paar leuke dingen om te ontspannen tijdens je wandeling.

Luister naar muziek

Luisteren naar muziek is een fijne manier om te ontspannen. Dus neem je koptelefoon mee, zet je favoriete playlist op en geniet! Neem geen draagbare luidspreker mee, want de meeste mensen wandelen liever in stilte en je wilt ook de dieren niet bang maken. Luisteren naar muziek met een beat kan je ook helpen om een constanter wandeltempo aan te houden, dit maakt een lange wandeling gemakkelijker en aangenamer.

Luister naar een podcast of een audioboek

Luister je liever naar verhalen dan naar muziek? Zet je favoriete podcast of een goed luisterboek op. Luisteren naar een mooi verhaal is een leuke aanvulling op je wandeling en zorgt ervoor dat je nog meer zin krijgt in je volgende wandeltocht. Je wilt natuurlijk weten hoe het verhaal afloopt en je krijgt meteen een goede workout terwijl je luistert.

Maak nieuwe vrienden

Je bent zelden alleen op een wandelpad, meestal kom je wel een paar andere wandelaars tegen. En raad eens? Jullie hebben altijd iets gemeen, jullie houden allebei van wandelen! Het is vooral leuk om andere wandelaars te ontmoeten op een langeafstandswandelpad, omdat je weet dat je elkaar de komende dagen of weken waarschijnlijk meerdere keren zult zien. Misschien wandelen jullie het resterende deel van de route wel samen omdat het zo gezellig is!

Het is makkelijk om vrienden te maken tijdens een langeasfstandswandeling.
Het is makkelijk om vrienden te maken tijdens een langeasfstandswandeling.

Neem pauze

Een pauze nemen tijdens het wandelen is altijd een goed idee en een van de belangrijkste wandeltips. Ga op een mooie plek zitten, geniet van het landschap, lees een boek of doe een dutje. Doe wat jou helpt om te ontspannen. Het is altijd een goed idee om wat tijd alleen door te brengen.

Zin om te lezen over wandelen? Dit zijn de leukste boeken over de Camino de Santiago.

Doe een paar yoga-oefeningen

Yoga is een geweldige activiteit en het kan heel verfrissend aanvoelen om dat buiten te doen. Dus als je van yoga houdt, zorg dan dat je je yogamatje meeneemt tijdens je wandeling. Leg het op de grond op een plek met een mooi uitzicht en doe daar je oefeningen. Het maakt je geest leeg en is goed voor het versterken van je spieren. Wandelen en yoga is een gouden combinatie!

Ga zwemmen

Wandelen is goed voor je fysieke gezondheid en dat is zwemmen ook. Waarom combineren we die twee niet? Zoek een wandelpad naar een waterbron waar je veilig kunt zwemmen. Misschien is er een meer of kun je zwemmen in de oceaan als je langs de kust wandelt. Ga voor die verfrissende dip!

Leer meer over de natuur

Een wandeling kan een geweldige manier zijn om meer te leren over de natuur, de geschiedenis en jezelf! Hier zijn enkele dingen die je kunt leren tijdens het wandelen.

Leren over de plaatselijke flora en fauna

Als je in een nieuw gebied gaat wandelen, maak dan van de gelegenheid gebruik om de plaatselijke planten en dieren te leren kennen. Neem een natuurgids mee of gebruik een app om verschillende soorten planten en dieren die je tegenkomt te identificeren. Hoe meer je leert, hoe meer interessante dingen je zult zien tijdens je volgende avontuur.

Ga vogels kijken

Welke vogel is dat? Ik vraag me dit af tijdens bijna elke wandeling. Vind je dit interresant om te weten? Neem dan een verrekijker en een vogelidentificatiegids mee op je volgende wandeling. Je zult versteld staan van de verscheidenheid aan vogels die je in verschillende omgevingen zult zien.

Kookaburra in Australië
Als je in Australië gaat wandelen, zul je veel bijzondere vogels zien, zoals de kookaburra.

Oefen je navigatievaardigheden

Je wilt liever niet verdwalen, toch? Het oefenen van navigatievaardigheden is niet alleen avontuurlijk en leuk om te doen, maar ook goed voor je eigen veiligheid. Je wordt er een zelfverzekerde wandelaar van, omdat je weet dat je op jezelf kunt vertrouwen. Koop dus een kaart en een kompas, leer ermee werken (er zijn genoeg video tutorials op YouTube, of neem een wandelgids mee), en ga erop uit!

Leer over de geschiedenis van het gebied

Veel plaatsen hebben een zeer interessante geschiedenis. Je bent nooit de eerste die een pad bewandelt. Sommige wandelpaden bestaan al honderden jaren! Op sommige plekken staan zelfs borden met uitleg. Leer meer over de route door die borden te lezen of door de plaatselijke musea te bezoeken. Als je van plan bent te gaan wandelen in een nationaal park, ga dan vóór de wandeling naar het bezoekerscentrum. Meestal is er een film of een kleine tentoonstelling waarin je meer leert over het ontstaan van het gebied.

Oefen je overlevingsvaardigheden

Wat doe je als je verdwaalt? Hoe kun je overleven in de wilternis? Sommige wandelingen kunnen zeer avontuurlijk zijn! Het is altijd goed en leuk om wat overlevingsvaardigheden te oefenen, zoals het bouwen van een schuilplaats of een het maken van vuur. Het is ook slim om te leren wat te doen bij slecht weer. Wees wel voorzichtig en neem een ehbosetje mee.

Sterren kijken

‘s Nachts wandelen kan ook een leuke manier zijn om meer te leren over de sterren en sterrenbeelden. Ga op een heldere avond naar buiten, maak een wandeling en kijk naar de sterren. Probeer verschillende sterrenbeelden te identificeren. Je kunt een app gebruiken om je te helpen ze te vinden. Oefen een paar keer en de volgende keer zul je ze zonder hulp kunnen vinden!

Wandelspelletjes & familieplezier

Ga je graag wandelen met je gezin of in een groep? Er zijn tal van leuke spelletjes die je kunt doen tijdens het wandelen.

Plezier maken tijdens het wandelen in Saguaro National Park
Poseren als een saguaro cactus in Saguaro National Park.

Speel eenvoudige spelletjes

Als je met vrienden of familie gaat wandelen, en wat meer interactie wilt, bedenk dan wat eenvoudige spelletjes om onderweg te spelen. 20 vragen is bijvoorbeeld een erg leuk spelletje om te spelen tijdens een wandeling. Een persoon bedenkt een voorwerp, een persoon of een plaats en je hebt 20 vragen om het antwoord te vinden. De speler die het antwoord vindt met het minste aantal vragen wint.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet is ook een leuk spel om te doen tijdens een wandeling en ook zeer geschikt voor jonge kinderen. Eén speler vindt een voorwerp in het gebied waar je wandelt en vertelt wat de kleur is. Nu moet je het voorwerp raden. Een simpel spel waar je veel plezier mee kunt beleven!

Vlaggenroof

Als je graag een spannender spel speelt tijdens je wandelng, dan is Vlaggenroof ook erg leuk om te doen. Om dit te spelen verdeel je de groep in twee teams. Het doel is om de vlag (een bandana of een ander stuk stof) van het andere team te veroveren. Een soort van strategisch tikkertje. Het is een geweldige manier om een leuk element aan je wandeling toe te voegen.

Ga picknicken

Een goede manier om te ontspannen en plezier te maken op het wandelpad is met een picknick. Neem een leuke picknickset mee met voldoende eten, wat snacks en wat te drinken. En maak je klaar voor een lange pauze tijdens je wandeling. Zoek een mooie plek om te stoppen en geniet van een lekkere maaltijd met een mooi uitzicht.

Geocaching

Geocaching is een leuk schattenjachtspel in de open lucht waarbij deelnemers GPS-coördinaten gebruiken om verborgen “caches” of containers te vinden. Je kunt naar geocaches zoeken op websites als Geocaching.com en een GPS-apparaat meenemen of je smartphone gebruiken om naar de cache te navigeren.

Ga op een speurtocht

Geocaching is iets wat je kunt doen als je alleen of met een kleine groep wandelt, maar met grotere groepen is het ook een leuk idee om zelf een speurtocht te organiseren! Maak een lijst met dingen die je kunt vinden langs het wandelpad en laat je groep de voorwerpen vinden. De eerste persoon die alle items vindt, wint een leuke prijs.

Stel een doel voor jezelf

Je kunt ook een wandelspel doen als je liever alleen wandelt. Zo is het erg leuk om een doel voor jezelf te stellen. Je kunt dit van tevoren doen, door bijvoorbeeld een bergtop te kiezen die je wilt beklimmen of een bepaalde afstand die je wilt wandelen. En je kunt tijdens je wandeling ook een aantal doelen verzinnen, zoals het lopen van een route binnen een bepaalde tijd. Het is superleuk om je doel te bereiken, maar het belangrijkste is dat je er plezier in hebt!

Praktische tips

Sommige dingen om te doen tijdens het wandelen zijn gewoon praktisch. Het is altijd een goed idee deze in gedachten te houden, of je nu een dagwandeling of een langeafstandswandeling maakt.

Regelmatig stoppen en rusten

Het is altijd belangrijk om regelmatig te pauzeren. Dit voorkomt vermoeidheid en blessures.

Pauze tijdens een wandeling
Ik hou van een pauze op een mooie plek.

Laat geen sporen achter

Of je nu een korte wandeling maakt of een lange afstandswandeling, pas altijd de Leave No Trace principes toe. Laat geen sporen achter en alles wat je meeneemt de natuur in, neem je ook weer mee naar huis. Als je toiletpapier of zakdoekjes meeneemt, neem dan ook een vuilniszak mee zodat je het later in een vuilnisbak kunt gooien. Dat hoort niet in de natuur. Het enige wat je achter mag laten zijn voetafdrukken. Laten we ervoor zorgen dat we de impact op het milieu tijdens een wandeling zo klein mogelijk houden.

Gebruik de juiste wandeluitrusting

Als je regelmatig wandelt, is het goed om de juiste wandeluitrusting en goede wandelschoenen te hebben. Neem altijd een regenjas mee als er kans is op neerslag. Ga naar je plaatselijke outdoorwinkel voor de beste wandeluitrusting. In Nederland zijn Bever of Decathlon goede winkels om wandeluitrusting te kopen.

Wees je bewust van je omgeving

Je wilt niet gewond raken en veilig blijven, dus wees je altijd bewust van je omgeving. Controleer bijvoorbeeld het weerbericht voordat u op pad gaat, controleer de toestand van de paden en weet welke planten giftig zijn. Wees voorbereid, dat maakt je wandeling een stuk leuker!

Lees meer over wandelen

Ik hoop dat je met deze wandelactiviteiten je wandeling nog leuker kunt maken! Wilt je meer weten over wandelen? Hier zijn een paar geweldige boeken vol wandelideeën en -tips.

Wandellust – De mooiste wandelplekken in Nederland (Cynthia Schultz)

Wandelcoaching (Jeroen Hendriksen)

Op deze website kun je ook veel lezen over wandelen . Misschien vind je het ook leuk om deze artikelen te lezen:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor leuke reisverhalen en tips voor de mooiste bestemmingen.

Wat te doen tijdens wandelen - tips voor wandelactiviteiten

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.