De leukste boeken over wandelen

De 25 leukste boeken over wandelen

Wandelliefhebbers opgelet! Hou je van lezen? Dat komt goed uit, want in dit artikel deel ik de leukste boeken over wandelen.

Boeken voor wandelinspiratie

Heb je zin in wandelinspiratie? In deze boeken staan overzichten met de allermooiste wandelingen ter wereld.

Mythische trektochten in de wereld

Ik ben dol op de koffietafelboeken van Lonely Planet en Mythische trektochten in de wereld is een van mijn favorieten. Een prachtig boek waar je uren in kunt bladeren en waar je de allermooiste wandelingen ter wereld in kunt vinden.

Mythische trektochten in Europa

Wil je liever wandelen in Europa? Dan is het boek Mythische trektochten in Europa misschien wel wat voor jou. Je doet er hoe dan ook inspiratie mee op! Ontdek de mooiste wandelroutes in Europa, van rondwandeling in steden tot meerdaagse trektochten.

Wanderlust: de meest legendarische hiking trails ter wereld

Ben je benieuwd naar de meest spannende wandelingen ter wereld? Dan moet je Wanderlust: de meest legendarische hiking trails ter wereld van uitgeverij Gestalten lezen. De wandelingen worden niet alleen beschreven, maar er staan ook prachtige foto’s en handige kaarten bij.

The great hikes – Rik Merchie

In The great hikes deelt Rik Merchie handige tips voor de twaalf mooiste langeafstandswandelingen ter wereld. Hij neemt je o.a. mee naar de Salkantay Trail (Peru), Everest Base Camp Trek (Nepal) en de GR20 (Corsica).

The Hidden Tracks – Cam Honan

Wil je een boek over wandelen lezen dat niet gaat over de meest bekende wandelpaden? Dan is The Hidden Tracks van Cam Honan een goede aanschaf. Hij neemt je mee naar de mooiste wandelpaden die nog niet zo bekend zijn. In dit boek vertelt hij zowel over plekken waar je dagen naartoe moet wandelen om er te komen als over wandelingen in de buurt.

Wandelen in Nederland

Wil je mooie wandelingen gaan maken in Nederland? Dan zijn dit een paar mooie wandelboeken voor in je boekenkast:

Wandellust – Twan Huys

Twan Huys ken je misschien als presentator van Nieuwsuur of College Tour, maar hij is ook een groot wandelliefhebber. In zijn boek Wandellust neemt hij je mee naar de mooiste plekken om te wandelen in Nederland.

Wandelgids Nederland

Wandelgids Nederland is een wandelroutes boek en een mooie uitgave van de ANWB met wandelingen in Nederland tussen de 12 en 25 kilometer lang. In dit boek worden hele verschillende wandelingen beschreven, van wandelingen speciaal voor kinderen als wandelingen voor meerdere dagen. Daarnaast vind je in dit boek ook de mooiste bezienswaardigheden en de gezelligste cafe’s langs de wandelroutes.

De groenste wandelingen in de Randstad – Loek Heskes

Ook in de Randstad kun je prima wandelen, dat blijkt wel uit het boek De groenste wandelingen in de Randstad van Loek Heskes. In dit boek worden twaalf verschillende wandelingen beschreven die je verrassend mooie stukjes natuur laat zien. Hiken in Nederland is best wel leuk!

Het langste natuurpad van Nederland

Heb je ooit gehoord van Het langste natuurpad van Nederland? Dit is een wandelroute van 459 kilometer, bedacht door de redactie van natuurmagazine Roots. De route loopt dwars door Nederland, van Delfzijl (Groningen) naar Goirle (Noord-Brabant) en zoveel mogelijk over zandpaden en onverharde wegen. In het wandelroute boek van het Roots Natuurpad staan handige kaartjes en beschrijvingen. Erg leuk als je een keer wat anders wilt na de bekende langeafstandswandelingen in Nederland.

Lees meer: Roots Natuurpad: wandel over het langste natuurpad van Nederland

Routiq Wandelatlas Nederland – Wandelroutes in 21 nationale parken

Wil je graag in Nederland met een handzame wandelgids? In Routiq wandelatlas Nederland ontdek je de mooiste wandelingen in de 21 nationale parken in Nederland. Er staan handige kaarten in met o.a. knooppunten en de afstanden daartussen. Zo kun je zelf een route samenstellen!

Boeken over langeafstandswandelingen

Droom je ervan om ooit een langeafstandswandeling te maken? Of wil je gewoon eens weten hoe dat is? Dan zou je zeker een of meer boeken uit dit lijstje moeten lezen:

Alleen en Niet alleen – Tim Voors

Ik heb Alleen van Tim Voors met een grote glimlach gelezen, wat een feest van herkenning! Hij beschrijft op een heldere manier hoe het is om zijn vrouw en kinderen voor zes maanden achter te laten om de Pacific Crest Trail (van Mexico naar Canada) te lopen. Wat ik vooral herkenbaar vond, is dat je tijdens zo’n wandeling vriendschap sluit met mensen die je in het normale leven niet tegen zou komen.

Inmiddels is er van Tim Voors ook een tweede hike boek verschenen: Niet alleen. In dit boek beschrijft hij zijn wandeling op de Te Araroa Trail in Nieuw-Zeeland. Ook dit is een indrukwekkende tocht die erg mooi is beschreven.

SimpelWeg Gelukkig op reis naar Santiago de Compostela – Anne-Marie Kruiper

Ben je van plan om ooit de Camino naar Santiago de Compostela te lopen en zoek je een boek ter voorbereiding? Dan is SimpelWeg Gelukkig op reis naar Santiago de Compostela van Anne-Marie Kruiper echt een aanrader! Ze neemt je niet alleen op een leuke manier mee tijdens haar wandeling, maar je leert hoe ze haar voorbereidingen trof.

Over het lopen van de Camino zijn veel boeken verschenen. Bekijk hier een overzicht met de mooiste boeken over de Camino de Santiago.

Terug in Amerika – Bill Bryson

Een van de meest bekende langeafstandswandelingen in Amerika is de Appalachian Trail (van Georgia naar Maine) en dit pad staat centraal in het boek Terug in Amerika van Bill Bryson. Dit is een van de bekendste hike boeken en hij beschrijft zijn wandeling op de Appalachian Trail echt op een ontzettend grappige manier. Het boek is in 2015 zelfs verfilmd met o.a. Robert Redford en Emma Thompson.

Een half jaar met drie onderbroeken – André de Jel en Lian de Jel

Ook Een half jaar met drie onderbroeken van André de Jel en Lian de Jel is weer een boek over de Pacific Crest Trail. Dit Nederlandse koppel liep de gehele trail en vertelt hun verhaal in dit boek. Het is een emotionele rollercoaster en het is erg leuk dat het verhaal de ene keer vanuit het oogpunt van André wordt beschreven en de andere keer vanuit het oogpunt van Lian.

Onderweg – Bente van de Wouw

De Nederlandse Bente gaat alleen en onvoorbereid op pad en loopt de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Ze heeft aardig wat meegemaakt en leert tijdens de tocht ontzettend veel over zichzelf en kan daardoor alles een plaatsje geven. Het boek Onderweg heeft een rauw randje, Bente beschrijft haar gevoelens heel open en eerlijk.

Het zoutpad – Raynor Winn

Na een paar dramatische gebeurtenissen besluiten Raynor Winn en haar man uit wanhoop het eeuwenoude South West Coast Path te lopen langs de zuidkust van Engeland. Haar gevoelens over de wandeling en zichzelf deelt ze in het boek Het zoutpad. Inspirerend en je leert veel over de helende kracht van de natuur. Een van de mooiste boeken over wandeltochten en wat wandelen met je doet.

Wild – Cheryl Strayed

Er zijn inmiddels behoorlijk wat boeken verschenen over het wandelen van de Pacific Crest Trail en Wild van Cheryl Strayed is daarvan ongetwijfeld de meest bekende. Cheryl gaat ongetraind en onwetend op pad en dat levert hilarische en ontroerende situaties op. Het boek is in 2014 verfilmd met Reese Witherspoon als Cheryl.

Camino & Roadtrip – Graeme Simsion

In tegenstelling tot de meeste andere boeken over wandelen is dit geen waargebeurd verhaal, maar een humoristische roman. Je kent schrijver Graeme Simsion wellicht wel van zijn boek Het Rosie Project en Camino is geschreven in dezelfde stijl. Grappig, luchtig en ontroerend.

Inmiddels is er ook een tweede deel verschenen in deze serie met dezelfde personages. In Roadtrip wandelen ze naar Rome en daar beleven ze onderweg het een en ander.

Achtergrond & gezondheid

Wil je graag boeken over wandelen lezen waarin je meer leert over wat je ziet tijdens een wandeling of wat het doet voor je gezondheid? Dan zijn dit een paar fijne boeken:

Handboek voor natuurwandelingen – Koos Dijksterhuis

Wat zie je allemaal tijdens een wandeling? Op deze vraag geeft Koos Dijksterhuis antwoord in zijn boek Handboek voor natuurwandelingen. Hij beschrijft hierin diverse landschappen, dieren en planten. Erg leerzaam voor als je wilt weten wat je allemaal ziet als je aan het wandelen bent.

Lees ook: 24 leuke en interessante weetjes over wandelen

Wandelen – Thich Nhat Hanh

Wandelen is voor veel mensen meer dan alleen buiten zijn. Het kan ook erg gezond zijn voor je geest. In het boek Wandelen leert de Vietnamese boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh hoe je wandelen kunt combineren met  meditatie en mindfulness. Zo leer je meer genieten van elke stap die je zet.

Het plezier van wandelen – Erling Kagge

Wandelen is leuk en het kan je verder brengen in het leven. Hoe? Dat legt de Noorse ontdekkingsreiziger Erling Kagge je uit in zijn boek Het plezier van wandelen. Voor hem is er niets belangrijkers in het leven van wandelen, want je leert langzamer leven en beter naar dingen kijken.

Het bos – Peter Wohlleben

Wandel je graag in het bos? Dan is het boek Het bos – handboek voor elke boswandeling van boswachter Wohlleben een boek dat je gelezen moet hebben. Niet alleen leer je welke bomen en dieren je ziet tijdens je wandeling, maar ook praktische zaken zoals waar je moet schuilen als het opeens gaat stormen.

Mindful wandelen – Celine Touati

Wil jij ook leren om mindful te wandelen en heb je daarvoor wat praktische tips en oefeningen nodig? Dan is Mindful wandelen van Celine Touati een aanrader. Je leert in dit boek onder andere over verschillende soorten wandelingen en ademhalingstechnieken. Een fijn en praktisch boek voor mensen die hun wandelingen graag willen gebruiken om hun hoofd leeg te maken.

Wat zijn jouw favoriete boeken over wandelen?

Meer leestips?

Zelf lees ik erg graag en daarom deel ik op deze website regelmatig lijstjes met mooie boeken over reizen. Zoals bijvoorbeeld deze:

En als je op zoek bent naar een cadeau voor een wandelliefhebber, dan is dit artikel een aanrader: De leukste cadeaus voor wandelaars | 26 tips!

Zelf wandel ik veel en schrijf ik op deze website over mijn wandelavonturen. Lees bijvoorbeeld de verslagen van mijn wandeling op de Arizona Trail (1300 kilometer) of het Pieterpad (500 kilometer). In mijn tweewekelijkse nieuwsbrief deel ik regelmatig verhalen over mijn wandelingen. Schrijf je in.

Dit artikel verscheen voor het eerst in december 2020. Laatste update met nog meer leuke boekentips: juni 2022.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Dan krijg ik een klein beetje commissie en het kost jou helemaal niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

16 reacties