Bucket list Lange afstandswandelingen

Bucket list langeafstandswandelingen

Na de Inca Trail en (een stukje van) de Pacific Crest Trail begint het toch wel te kriebelen: ik wil meer langeafstandswandelingen maken! Ik zocht uit wat de mooiste langeafstandswandelingen ter wereld zijn en deel tien gave tochten in deze bucket list.

Tot 200 kilometer

Wil je een wandeling van een paar dagen of een week maken? Dan zijn dit een paar mooie opties:

W trek, Chili

W-trek PatagonieFoto: Joanna Liu | Unsplash

Chili staat erg hoog op mijn bucket list, zeker na mijn bezoek aan Peru. Naast de Atacama woestijn die me geweldig mooi lijkt, zou ik ook graag de W trek in Nationaal Park Torres Del Paine (Patagonië) willen doen. Deze wandeling heeft de vorm van een W (vandaar de naam) en is 80 kilometer lang. In 4 tot 5 dagen wandel en kampeer je in een van de meest spectaculaire natuurgebieden ter wereld.

Inca Trail, Peru

Inca Trail

De Inca Trail in Peru was mijn eerste langeafstandswandeling en het was geweldig. Vier dagen lang wandel je door de heilige vallei naar Machu Picchu. Onderweg zie je diverse Inca-ruïnes en dwaal je door de mooiste landschappen. Je moet wel gewend zijn aan de hoogte voordat je start met de trail, want op de tweede dag moet je klimmen tot 4200 meter. Op de laatste dag kom je via de Sun Gate tijdens zonsopkomst aan bij Machu Picchu en dat is onwerkelijk mooie ervaring.

Lees ook: Hoe & wat: de Inca Trail

Overland Track, Tasmanië

Overland Track TasmanieFoto: Roxanne Desgagnés | Unsplash

Ik ben opgegroeid aan de Abel Tasmanweg in het Groningse dorpje waar Abel Tasman is geboren, de ontdekkingsreiziger die Nieuw-Zeeland en Tasmanië ontdekte. Het lijkt me dan ook heel erg tof om deze twee landen nog eens te bezoeken en daar mooie wandelingen te maken. Op Tasmanië ligt een beroemd pad genaamd ‘The Overland Track’. Dit pad is 65 kilometer lang en gaat dwars door de wildernis van Tasmanië van Cradle Mountain naar Lake St. Clair. Het lijkt me een prachtige kennismaking met dit eiland.

West Highland Way, Schotland

West Highland WayFoto: Krisjanis Mezulis | Unsplash

De laatste tijd lees ik meer en meer over de West Highland Way in Schotland. Met een lengte van 154 kilometer is deze perfect voor een wandeling van een week (of een paar dagen langer). Volgens mij heb je onderweg echt waanzinnig mooie uitzichten en waan je jezelf helemaal in de serie Outlander.

Tot 1000 kilometer

Heb je een paar weken tot twee maanden de tijd? Dan zou je een van deze wandelingen kunnen overwegen.

Pieterpad, Nederland

Wandelen op het Pieterpad - Groningen naar Zuidlaren

Natuurlijk kan de meest bekende langeafstandswandelingen van Nederland niet in dit lijstje ontbreken: het Pieterpad. Hierbij wandel je van het Groningse Pieterburen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht. Het Pieterpad is 498 kilometer lang en je doet er ongeveer drie tot vier weken over.

Lees ook: Alles wat je wilt weten over het Pieterpad

Kungsleden, Zweden

KungsledenFoto: pierre.leard | Trendhype | CC BY-NC-ND

Ik lees de laatste tijd steeds meer over Kungsleden in Zweden, en ook dit lijkt me ook een geweldig mooie wandeling! Kungsleden is een pad van 425 kilometer lang en loopt door Zweeds Lapland. Dit is een gebied waar ik nog nooit ben geweest, maar me wel prachtig lijkt met eindeloos veel niets. In de zomer kun je genieten van de middernachtzon en vanaf september heb je ook kans om het noorderlicht te zien. En laat dat nog eens hoog op mijn bucket list staan.

Everest Base Camp trek, Nepal

Everest Base CampFoto: Yuriy Rzhemovskiy | Unsplash

De Everest Base Camp trek is misschien wel een van de meest heftige langeafstandswandelingen van dit lijstje. Niet zozeer vanwege de route (130 kilometer lang) maar de hoogte. Everest Base Camp ligt namelijk op een hoogte van 5364 meter en de kans is dan ook erg groot dat je last krijgt van hoogteziekte. Het lijkt me wel erg gaaf om dit eens te proberen en oog in oog te staan met de hoogste bergen ter wereld.

El Camino Francés, Spanje

Camino de SantiagoFoto: Les routes sans fin(s) | Unsplash

Iets dichter bij huis is de Camino, een pelgrimsroute met als eindpunt Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje. Er zijn diverse routes en El Camino Francés is daarvan de meest bekende. Deze route is in totaal 775 kilometer lang en je wandelt van het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago. Je hoeft bij de Camino gelukkig geen tent mee te nemen, want er zijn onderweg genoeg accommodaties om te slapen. Wandelen in Spanje is altijd heerlijk, mooie landschappen, fijne dorpjes en lekker eten.

Meer dan 1000 kilometer

Wil je echt meerdere maanden tot een jaar tijd gaan wandelen? Dan zijn dit een paar hele gave langeafstandswandelingen.

Arizona Trail, VS

Zonsondergang in Grand Canyon National Park
Magisch mooi: de Grand Canyon.

Arizona is een van mijn favoriete staten in Amerika, ik vind dat woestijnlandschap zo mooi! De Arizona Trail loopt van de Mexicaanse grens naar de grens met Utah en je komt door twee indrukwekkende nationale parken: Saguaro (staat nog hoog op mijn bucket list Amerika) en Grand Canyon National Park. Met 1287 kilometer lijkt het me ook goed te doen in zes tot acht weken.

Te Araroa, Nieuw-Zeeland

Te AraroaFoto: Tom King | Unsplash

3000 kilometer wandelen door de wildernis van Nieuw Zeeland. Dat lijkt me echt tof! Te Araroa is een van de meest bekende langeafstandswandelingen ter wereld en loopt dwars door het Noordereiland en het Zuidereiland. Wat mij betreft het perfecte pad om Nieuw Zeeland echt te ontdekken.

Pacific Crest Trail, VS

Van Wrightwood naar Acton - Mijn laatste week op de Pacific Crest Trail - done

Dit voorjaar mocht ik een beetje proeven aan de Pacific Crest Trail (715 kilometer in de pocket!) en het smaakt naar meer! De totale trail loopt van de Mexicaanse grens in Californië naar Canada en is 4265 kilometer lang. Een flinke klus dus, waar je ongeveer vijf tot zes maanden mee bezig bent. Het lijkt me echt geweldig om ‘m nog eens af te maken, de landschappen zijn namelijk zo afwisselend. Wie weet!

Lees ook: Hoe & wat: handige tips voor de Pacific Crest Trail

Welke langeafstandswandelingen staan er bovenaan jouw bucket list?

Meer lezen over mooie wandelingen?

Check dan ook deze artikelen:
De leukste cadeaus voor wandelliefhebbers
Bucket list wandelingen
Video Pacific Crest Trail – 715 kilometer wandelen in Californië

Of bestel een van deze toffe boeken voor meer inspiratie:

Mythische trektochten in de wereld

1001 Wandelingen

Bucket list Lange afstandswandelingen
Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.