Bucket list Lange afstandswandelingen

De mooiste langeafstandswandelingen voor een wandelvakantie

Het lopen van de een meerdaagse wandeling is een geweldige manier om een land of regio te leren kennen. Dit zijn de mooiste langeafstandswandelingen ter wereld.

Tot 200 kilometer

Wil je een wandeling van een paar dagen of een week maken? Dan zijn dit een paar mooie opties:

W trek, Chili

Chili staat erg hoog op mijn bucket list, zeker na mijn bezoek aan Peru. Naast de Atacama woestijn die me geweldig mooi lijkt, zou ik ook graag de W trek in Nationaal Park Torres Del Paine (Patagonië) willen doen. Deze wandeling heeft de vorm van een W (vandaar de naam) en is 80 kilometer lang. In 4 tot 5 dagen wandel en kampeer je in een van de meest spectaculaire natuurgebieden ter wereld.

W-trek PatagonieFoto: Joanna Liu | Unsplash

Inca Trail, Peru

De Inca Trail in Peru was mijn eerste langeafstandswandeling en het was geweldig. Vier dagen lang wandel je door de heilige vallei naar Machu Picchu. Onderweg zie je diverse Inca-ruïnes en dwaal je door de mooiste landschappen. Je moet wel gewend zijn aan de hoogte voordat je start met de trail, want op de tweede dag moet je klimmen tot 4200 meter. Op de laatste dag kom je via de Sun Gate tijdens zonsopkomst aan bij Machu Picchu en dat is onwerkelijk mooie ervaring.

Lees ook: Hoe & wat: de Inca Trail

Inca Trail

Overland Track, Tasmanië

Ik ben opgegroeid aan de Abel Tasmanweg in het Groningse dorpje waar Abel Tasman is geboren, de ontdekkingsreiziger die Nieuw-Zeeland en Tasmanië ontdekte. Het lijkt me dan ook heel erg tof om deze twee landen nog eens te bezoeken en daar mooie wandelingen te maken. Op Tasmanië ligt een beroemd pad genaamd ‘The Overland Track’. Dit pad is 65 kilometer lang en gaat dwars door de wildernis van Tasmanië van Cradle Mountain naar Lake St. Clair. Het lijkt me een prachtige kennismaking met dit eiland.

Overland Track TasmanieFoto: Roxanne Desgagnés | Unsplash

West Highland Way, Schotland

De laatste tijd lees ik meer en meer over de West Highland Way in Schotland. Met een lengte van 154 kilometer is deze perfect voor een wandeling van een week (of een paar dagen langer). Volgens mij heb je onderweg echt waanzinnig mooie uitzichten en waan je jezelf helemaal in de serie Outlander.

West Highland WayFoto: Krisjanis Mezulis | Unsplash

Tot 1000 kilometer

Heb je een paar weken tot twee maanden de tijd? Dan zou je een van deze wandelingen kunnen overwegen.

Alpe Adria Trail, Oostenrijk, Italië en Slovenië

De Alpe Adria Trail zie ik de laatste tijd steeds vaker voorbijkomen op social media. De trail loopt door drie landen: Oostenrijk, Italië en Slovenië en is 750 kilometer lang. Er zijn 43 etappes en je kunt er daardoor ook heel makkelijk voor kiezen om hem in kleine stukjes te doen. Jacomijn van Zinvol Reizen liep de eerste zes etappes van de Alpe Adria Trail in Oostenrijk en dat ziet er echt waanzinnig tof uit!

Pieterpad, Nederland

Natuurlijk kan de meest bekende langeafstandswandelingen van Nederland niet in dit lijstje ontbreken: het Pieterpad. Hierbij wandel je van het Groningse Pieterburen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht. Het Pieterpad is 498 kilometer lang en je doet er ongeveer drie tot vier weken over.

Lees ook: Alles wat je wilt weten over het Pieterpad

Wandelen op het Pieterpad - Groningen naar Zuidlaren

Jordan Trail, Jordanië

De Jordan Trail loopt van Umm Qais in het noorden van Aqaba in het zuiden van Jordanië. Het is een ontzettend mooie tocht van zo’n 650 kilometer door een afwisselend landschap. Je ontdekt niet alleen het bijzonder groene noorden van het land, maar ook uitgestrekte woestijnlandschappen en gave rotsformaties. Tussendoor word getrakteerd op de gastvrijheid van de Jordaniërs en kun je bijzondere ruïnes uit de oudheid bewonderen, waaronder wereldwonder Petra. Zelf liep ik de eerste 150 kilometer van de Jordan Trail in de lente van 2023 en dat smaakt naar meer!

Lees ook: Waarom de Jordan Trail op je bucket list moet staan (+ praktische tips)

Kungsleden, Zweden

Ik lees de laatste tijd steeds meer over Kungsleden in Zweden, en ook dit lijkt me ook een geweldig mooie wandeling! Kungsleden is een pad van 425 kilometer lang en loopt door Zweeds Lapland. Dit is een gebied waar ik nog nooit ben geweest, maar me wel prachtig lijkt met eindeloos veel niets. In de zomer kun je genieten van de middernachtzon en vanaf september heb je ook kans om het noorderlicht te zien. En laat dat nog eens hoog op mijn bucket list staan.

KungsledenFoto: pierre.leard | Trendhype | CC BY-NC-ND

Everest Base Camp trek, Nepal

De Everest Base Camp trek is misschien wel een van de meest heftige langeafstandswandelingen van dit lijstje. Niet zozeer vanwege de route (130 kilometer lang) maar de hoogte. Everest Base Camp ligt namelijk op een hoogte van 5364 meter en de kans is dan ook erg groot dat je last krijgt van hoogteziekte. Het lijkt me wel erg gaaf om dit eens te proberen en oog in oog te staan met de hoogste bergen ter wereld.

Everest Base CampFoto: Yuriy Rzhemovskiy | Unsplash

El Camino Francés, Spanje

Iets dichter bij huis is de Camino, een pelgrimsroute met als eindpunt Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje. Er zijn diverse routes, waaronder de Camino del Norte en de Camino Portugués.

El Camino Francés is echter de meest bekende van alle camino’s. Deze route is in totaal 775 kilometer lang en je wandelt van het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela. Je hoeft bij de Camino gelukkig geen tent mee te nemen, want er zijn onderweg genoeg accommodaties om te slapen. Wandelen in Spanje is altijd heerlijk, mooie landschappen, fijne dorpjes en lekker eten.

Leestip! In de zomer van 2022 liep ik een stuk van de Camino del Norte. Lees hier mijn reisverslag.

Camino de SantiagoFoto: Les routes sans fin(s) | Unsplash

Meer dan 1000 kilometer

Wil je echt meerdere maanden tot een jaar tijd gaan wandelen? Dan zijn dit een paar hele gave langeafstandswandelingen.

Arizona Trail, VS

Arizona is een van mijn favoriete staten in Amerika, ik vind dat woestijnlandschap zo mooi! De Arizona Trail loopt van de Mexicaanse grens naar de grens met Utah en je komt door twee indrukwekkende nationale parken: Saguaro National Park en Grand Canyon National Park. De trail heeft een lengte van 1300 kilometer en is goed te toen in 6 tot 8 weken. Zelf liep ik deze trail in de lente van 2022 en het is een van de mooiste dingen die ik ooit heb gedaan.

Lees ook: Arizona Trail Tips: de ultieme gids

Zonsondergang in Grand Canyon National Park
Magisch mooi: de Grand Canyon.

Te Araroa, Nieuw-Zeeland

3000 kilometer wandelen door de wildernis van Nieuw Zeeland. Dat lijkt me echt tof! Te Araroa is een van de meest bekende langeafstandswandelingen ter wereld en loopt dwars door het Noordereiland en het Zuidereiland. Wat mij betreft het perfecte pad om Nieuw Zeeland echt te ontdekken.

Te AraroaFoto: Tom King | Unsplash

Pacific Crest Trail, VS

Dit voorjaar mocht ik een beetje proeven aan de Pacific Crest Trail (715 kilometer in de pocket!) en het smaakt naar meer! De totale trail loopt van de Mexicaanse grens in Californië naar Canada en is 4265 kilometer lang. Een flinke klus dus, waar je ongeveer vijf tot zes maanden mee bezig bent. Het lijkt me echt geweldig om ‘m nog eens af te maken, de landschappen zijn namelijk zo afwisselend. Wie weet!

Lees ook: Hoe & wat: handige tips voor de Pacific Crest Trail

Van Wrightwood naar Acton - Mijn laatste week op de Pacific Crest Trail - done

Welke langeafstandswandelingen staan er bovenaan jouw bucket list?

Meer lezen over mooie wandelingen?

Bestel een van deze toffe boeken voor meer inspiratie:

Mythische trektochten in de wereld

1001 Wandelingen

Of lees een van deze artikelen over wandelen:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor leuke reisverhalen en tips voor de mooiste bestemmingen.

Bucket list Lange afstandswandelingen

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt kost het onderhouden van een website geld. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Zo krijg ik een kleine commissie waarmee ik deze website kan onderhouden. Het kost jou niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie en mogelijkheden om Op reis met Co te steunen.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.