Schokokamel interview

Mijn leven als reisblogger #10: Alex van Schokokamel

Bloggen in drie verschillende talen, dat lijkt me best pittig! Alex van Schokokamel doet het, op haar reisblog schrijft ze artikelen in het Nederlands, Duits en Engels. In deze blog een interview.

Waarom ben je reisblogger geworden?

Schokokaamel disney
Toen ik zelf in het buitenland zat na school (als aupair in Parijs) merkte ik, dat ik het irritant vond om altijd iedereen te vertellen, wat ik allemaal had gedaan en gezien. Ik begon toen, om regelmatig mailtjes met updates rond te sturen aan mijn familie en mijn vrienden. Later werkte ik tijdens mijn studie voor een bedrijf in de online marketing en had heel veel met bloggers te maken. Toen ik weer naar het buitenland ging, wist ik, dat ik deze keer gewoon een blog wilde starten. Redelijk snel kwamen er lezers bij die ik niet kende en het werd een steeds groter project. Twee jaar geleden begon ik in meerdere talen te schrijven, in het begin bestond mijn blog alleen in het Duits. Vandaar ook de “rare” naam.

Zijn er dingen veranderd sinds je een reisblog hebt?

Eigenlijk niet echt. Natuurlijk ben ik meer tijd kwijt aan mijn blog, en mijn blog is steeds “professioneeler” gaan worden. De foto’s zijn bijvoorbeeld inmiddels duidelijk beter dan wat het in het begin was, hetzelfde geldt voor de teksten. Maar verder eigenlijk weinig.

Waarom ben je in meerdere talen gaan bloggen? En heb je ook een voorkeur?

Ik begon ooit in het Duits omdat een deel van de familie en mijn vrienden van school Duits spreken, en dat was oorspronkelijk mijn doelgroep. Maar eigenlijk wilde ik altijd al in het Nederlands bloggen, want dat is net als Duits mijn moedertaal. Ik twijfelde wel lang, want gezien ik nooit in Nederland op school zat weet ik dat ik niet altijd perfect schrijf. Maar ik schrijf liever in het Nederlands en vertaal achteraf in het Duits. Eigenlijk zou ik ook graag elke post in het Engels schrijven (dat was omdat ik vaker in het buitenland zat en steeds meer mensen uit andere landen mijn blog wilden gaan lezen), maar daarvoor heb ik naast mijn fulltime baan geen tijd.

Vlog je ook of ben je van plan dat te gaan doen?

Nee, ik vlog niet en ben ook niet van plan om dat te gaan doen.

Schrijf je alles zelf of maak je ook gebruik van gastbloggers?

Schokokamel Venetie
Soms zoek ik ook gastbloggers. Op de Duitse versie van mijn blog heb ik bijvoorbeeld een serie over het leven in het buitenland. Ik heb zelf zes jaar lang tijdens mijn studie in zes verschillende landen gewoond en daardoor aardig wat tips. Daarvoor zocht ik mensen die zelf in het buitenland hebben gewoond en hun ervaringen wilden delen. Maar deze posts wil ik niet vertalen en heb ze daarom alleen in het Duits geplaatst. Nu zoek ik wel mensen die dit soort ervaringen in het Nederlands willen opschrijven en willen delen.

Wanneer verscheen je eerste artikel?

In het Duits in augustus 2013, maar die staat niet meer online. In het Nederlands in mei 2016, en die staat ook nog online.

Welk artikel kostte het meeste tijd om te schrijven?

Deze post over New York. Normaal gesproken heb ik een lijstje in mijn hoofd met artikelen die ik nog wil schrijven en als ik dan tijd heb om te bloggen ga ik gewoon zitten en schrijven. Dat kon ik altijd al goed en dat lukt meestal redelijk. Maar met dit artikel had ik meer moeite omdat ik het zo moeilijk vond. Nadat we uit New York weer naar Duitsland zijn verhuisd had ik veel moeite om me hier fijn te voelen – en dit artikel kostte me dan ook best veel tijd.

Welk artikel is het meest gelezen?

Gek genoeg een waarop ik niet perse trots ben: dit artikel over de Milano Card. Ik was er toen helemaal niet tevreden over en heb dus een negatieve review geschreven. Omdat hij in het Duits super hoog rankt op Google komen er best veel mensen op, nog steeds, terwijl het al vier jaar geleden is. Ik ben ook al meerdere keren door Milano Card benaderd, of ik de card niet nog een keer wil testen om een positievere review te plaatsen, maar daar had ik tot nu toe geen zin in.

Bij welk artikel had je meer bezoekers verwacht?

Over het algemeen op de Nederlandse versie van mijn blog. Toen ik ermee begon dacht ik, dat het redelijk snel zou gaan, vooral omdat ik redelijk actief ben op andere blogs.

Op welk artikel ben je het meest trots?

Schokokamel uitzicht
Goede vraag. Ik denk dat is een artikel die tot nu toe alleen in het Duits online staat – in de serie over leven in het buitenland. Toen ik voor de eerste keer naar het buitenland ging, ging niet alles als gepland en ik had er wel een beetje moeite mee. Ik had het gevoel dat ik gefaald was. Maar uiteindelijk heb ik het beste uit de situatie gemaakt en ben alsnog naar Parijs vertrokken. Maar ik ben wel trots dat ik na een tijdje een artikel erover heb geplaatst op mijn blog.

Waar hoop je dat je blog over vijf jaar staat?

Ik zou nu kunnen zeggen dat ik gewoon door wil blijven gaan, want het gaat voor mij over het schrijven, maar dat klopt ook niet helemaal. Natuurlijk zou ik graag meer lezers willen krijgen en mijn blog laten groeien. Ook zou ik het leuk vinden om een actievere community te krijgen. Helaas heb ik vaak niet genoeg tijd om zelf actief te zijn op andere blogs, en daarom is het wel lastig.

Wil je meer weten over het leven van reisbloggers?

In totaal hebben 12 reisbloggers meegewerkt aan de rubriek Mijn leven als reisblogger. Een overzicht:

Chantal van Alleen op reis
Jesper van Liefde voor reizen
Alex van Schokokamel
Kimberley van Just Go Global
Gabriëlle van Globegirl.nl
Fardou van Fartravels.nl
Edwin van vadersopreis.nl
Laura van vakantiediscounter.nl
Linda van Travellers of the world
Shirley van Shirley.digital
Yvonne van Yvonnevanderlaan.nl
Mijn eigen verhaal

Do you like this post? Share it!

Co

Hoi! Ik ben Co schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.