Yvonne van der Laan

Mijn leven als reisblogger #2: Yvonne van der Laan

Een paar weken geleden vertelde ik jullie over mijn leven als reisblogger. In deze blog deed ik een oproep aan andere reisbloggers om ook hun verhaal te vertellen, omdat iedereen om andere redenen is gaan bloggen. In deze blog deelt reisblogger Yvonne van der Laan haar verhaal.

Wie is Yvonne van der Laan?

Yvonne van der Laan
Yvonne van der Laan reist met gezin en camera de wereld over om avontuurlijke plekken te ontdekken. Ze gaat graag op stedentrip in één van de minder bekende Europese steden of een weekje op pad op één van de Zuid-Europese eilanden. Maar het allerliefst maakt ze een lange rondreis door een land met een compleet andere cultuur of bijzondere landschappen om bij weg te dromen.

Waarom ben je reisblogger geworden?

Net zoals jij schreef ik als kind al graag verhalen. Ik werkte aan eigen boeken, was dol op de taallessen op school en later, tijdens mijn studie, werd ik al gauw lid van de schoolkrant, die per editie dikker werd. In 2001 begon ik aan mijn eerste reiswebsite, waar ik reisverhalen en reisfoto’s deelde. Deze website kwam ook goed van pas toen we een lange reis maakten van 2007 tot 2009, om iedereen op de hoogte te houden van onze avonturen. Langzaamaan raakte die site verouderd, maar ik kon geen afscheid nemen. Tot ik in 2015 besloot om dan toch over te stappen op wat moderners. Yvonnevanderlaan.nl was geboren.

Zijn er dingen veranderd sinds je een reisblog hebt?

Niet echt, behalve dat ik tegenwoordig op reis nadenk over welke dingen ik “moet” vastleggen voor een toekomstig artikel. Vroeger maakte ik alleen foto’s van wat ik mooi of bijzonder vond, nu sta ik ook plaatjes te schieten van de ingang naar die handige parking dichtbij het centrum of de wegwijzer aan de start van een wandelroute. Om over het onberispelijk schone appartement (“NEE, nog niet naar binnen!”) of het lekkere ijsje (“nog even wachten meisjes”) maar te zwijgen. ;)

Vlog je ook of ben je van plan dat te gaan doen?

Van veel bestemmingen maak ik een reisfilmpje van een paar minuten, om de bestemming nog beter in beeld te brengen, maar met mijn eigen hoofd in beeld? Nee, dat hoeft niet zo nodig, laat staan dat ik ook nog wat zou moeten zeggen. Ik heb er echt een hekel aan om mijn eigen stem terug te horen. Nee… vloggen laat ik aan anderen over.

Schrijf je alles zelf of maak je ook gebruik van gastbloggers?

Vrijwel alle artikelen zijn door mijzelf geschreven. Heel soms vraag ik wel eens iemand over een specifiek onderwerp te schrijven, meestal aan de hand van een vragenlijst die ik vooraf heb gemaild. Een enkele keer vraag ik ook anderen naar bijvoorbeeld hun favoriete eten op reis, of de beste onontdekte bestemmingen van Europa en maak ik daar een verzamelblog van.

Wanneer verscheen je eerste artikel?

In juli 2015 drukte ik voor ’t eerst op de publiceer-knop van Yvonnevanderlaan.nl, maar mijn eerste reisverhaal op de oude website verscheen al in 2001. Ik heb geen idee hoeveel verhalen ik al geschreven heb, maar je zou er vast al een dik boek mee kunnen vullen.

Welk artikel kostte het meeste tijd om te schrijven?

Eigenlijk ben ik met al mijn artikelen best lang bezig. Mijn blogs zijn vaak meer dan 1000 woorden en voorzien van veel begeleidende foto’s. De teksten lees ik allemaal minstens nog 2 keer na, omdat ik er zeker van wil zijn dat er geen foutjes in zitten. Bovendien probeer ik mijn artikelen vaak aan te vullen met handige links naar sites met aanvullende info en blockquotes met weetjes. Waar nodig maak ik ook zelf een kaart van een route, of bijvoorbeeld de ligging van de mooiste stranden van Malta.

Welk artikel is het meest gelezen?

Dat verschilt per seizoen, maar de blogs over Sri Lanka worden allemaal wel goed gelezen en ook het hele jaar door. In de zomermaanden en tegen de herfst zijn de stranden op Mallorca populair en in de winter zijn Valencia in de winter en de mooi weer route Marokko in de winter een hit. Het totale aantal bezoekers op mijn blog groeit nog steeds elke maand, wat ontzettend leuk is om te zien.

Bij welk artikel had je meer bezoekers verwacht?

Yvonne van der Laan
Eén van de artikelen waar ik echt veel energie in heb gestoken is dat over Tbilisi. Ik ben helemaal gek van de Georgische hoofdstad en had verwacht dat veel mensen nieuwsgierig naar deze bijzondere stad zouden zijn. Helaas werd dit artikel amper gelezen. Wie weet… komt het nog. :) Ook de bezoekers op de andere Georgië blogs vallen nog wat tegen, het is duidelijk een nog niet zo veel bezochte bestemming. Geheel onterecht overigens!

Op welk artikel ben je het meest trots?

Elke keer als ik een artikel af heb denk ik: “zo, hè hè.. dat is echt het mooiste blog dat ik tot nu toe gemaakt heb”. Totdat ik weer een nieuwe geschreven heb, haha.. dan denk ik het weer van de volgende. Een blog is bij mij nooit in een dag af en als ik na een paar dagen er wat tijd mee doorgebracht te hebben het eindresultaat zie, dan is dat altijd weer een fijn gevoel. De blogs over Sri Lanka vind ik samen een enorme bron van informatie geworden. Ik kan me voorstellen dat iemand die voor het eerst die kant op gaat er echt wat aan zal hebben en dat maakt me zeker blij en trots.

Waar hoop je dat je blog over vijf jaar staat?

Geen idee eigenlijk. Ik hoop dat ik in elk geval nog steeds zoveel plezier heb in fotograferen, schrijven en mijn ervaringen delen met de wereld. Dat is voor mij het belangrijkste. En het is elke keer weer leuk om te horen dat ik anderen heb weten te inspireren om naar een bepaalde bestemming te gaan. Ik voel me enorm bevoorrecht dat we als gezin zoveel kunnen reizen en hoop ook dat we dit nog lang zo kunnen blijven doen.

Wil je weten waar Yvonne nog meer over heeft geschreven? Ga dan naar yvonnevanderlaan.nl.

Verhalen van andere reisbloggers

In totaal hebben 12 reisbloggers meegewerkt aan de rubriek Mijn leven als reisblogger. Een overzicht:

Chantal van Alleen op reis
Jesper van Liefde voor reizen
Alex van Schokokamel
Kimberley van Just Go Global
Gabriëlle van Globegirl.nl
Fardou van Fartravels.nl
Edwin van vadersopreis.nl
Laura van vakantiediscounter.nl
Linda van Travellers of the world
Shirley van Shirley.digital
Yvonne van Yvonnevanderlaan.nl
Mijn eigen verhaal

Mijn leven als reisblogger - interview met yvonne van yvonnevanderlaan.nl

Mijn leven als reisblogger - interview met yvonne van yvonnevanderlaan.nl

Mijn leven als reisblogger - interview met yvonne van yvonnevanderlaan.nl

Do you like this post? Share it!

Co

Hoi! Ik ben Co schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 reacties