Waarom reizen we - redenen om te reizen

Waarom reizen we? 21 redenen om te reizen

Waarom reizen we zo graag? Wat doet reizen met je? Is reizen goed voor je? In dit artikel deel ik 21 redenen om te reizen.

1. Je vergeet je dagelijkse problemen

De afwas, het schuurtje dat je nog op moet ruimen, de drukte in de supermarkt. Als je op reis bent, ben je al deze kleine irritaties zo vergeten!

2. Je leert mensen beter begrijpen

Door te reizen kom je meer buiten je ‘bubbel’ en zie je hoe het is om in een ander land te leven. Overal ter wereld hebben mensen andere normen en waarden en je leert die alleen begrijpen als je het met eigen ogen ziet en spreekt met de lokale bevolking.

3. Reizen geeft je het gevoel van vrijheid

Tijdens een reis heb je soms het gevoel dat je de hele wereld aankunt. Je bepaald zelf wat je gaat doen en hebt geen verplichtingen. Dat gevoel van vrijheid is zo fijn!

4. Het levert levenslange herinneringen op

Als ik een nieuwe laptop koop, ben ik daar een week erg blij mee. Daarna ben ik er wel aan gewend. Terwijl ik nog regelmatig met een grote glimlach aan toffe momenten terugdenk die ik meemaakte tijdens een reis van zeven jaar geleden. Collect moments, not things is dan ook een van mijn favoriete quotes. Het is zo waar!

5. Je leert waarderen wat je hebt

Op reis kun je niets anders dan je aanpassen aan de lokale situatie. In sommige landen is het allemaal niet zo goed geregeld als in Nederland en dat leer je meer en meer waarderen naarmate je meer reist. Ik kan me mijn blijdschap nog goed herinneren toen ik na drie weken in Cuba terug in Europa kwam en eindelijk weer eens een fatsoenlijk toilet (met wc bril en toiletpapier!) zag.

6. Je leert uit je comfortzone stappen

Tijdens het reizen voel je je vrijer en daardoor stap je makkelijker uit je comfortzone. In Nederland heb ik soms wat moeite om mensen aan te spreken (heeft ongetwijfeld met mijn introverte persoonlijkheid te maken), maar op reis doe ik dat veel makkelijker.

7. Als je op reis bent, kun je echt jezelf zijn

Omdat je je zoveel vrijer op reis voelt, is het makkelijker om jezelf te zijn. Je hoeft je minder aan te passen en kunt lekker de hele dag op slippers lopen als je wilt. Heerlijk!

8. Je leert een hoop over jezelf

Reizen gaat niet altijd over rozen en kan soms spannende momenten opleveren. Pas op die momenten weet je hoe je in bepaalde situaties reageert op dingen. Hoewel het niet altijd leuk is, leer je zo wel een hoop over jezelf.

9. Je hebt altijd toffe verhalen te vertellen na een reis

Reizen op de Filipijnen
Het strand van Port Barton na een tropische storm.

Na afloop van je reis heb je altijd toffe verhalen te vertellen. Je ontmoet ongetwijfeld bijzondere mensen of maakt iets mee wat je thuis niet zo snel mee zou maken. Zo sliep ik in de Filipijnen eens in een hutje op het strand tijdens een tropische storm. Op het moment zelf was ik best bang, maar na afloop is het wel een bijzonder verhaal!

10. Tijdens het reizen is het makkelijker om een nieuwe taal te leren

Hoe goed je ook je best doet om in Nederland een nieuwe taal te leren, als je de taal tijdens een reis moet spreken, leer je het zoveel sneller! Zo begreep ik na vijf weken in Peru echt veel beter Spaans dan op de dag dat ik aankwam.

Het leren van de taal (al zijn het maar een paar woorden) is altijd handig als je op reis gaat. Deze en meer handige reistips kun je lezen in mijn ebook 101 handige reistips.

11. Reizen leert je dat je dromen waar kunt laten komen

Heb je dromen waarvan je denkt dat ze nooit uit kunnen komen? Ga lekker op reis en de kans is groot dat je tijdens (of na) je reis opeens mogelijkheden ziet om je dromen toch uit te laten komen! Zelf ga ik dit jaar mijn dromen achterna en dat besluit durfde ik pas te nemen na een reis van drie maanden in Amerika.

12. Je leert andere dingen eten (en drinken)

Voor veel mensen is de lokale keuken een van de hoofdredenen om op reis te gaan. En eerlijk is eerlijk, ook ik eet veel liever Italiaans in Italië dan in Nederland.

13. Reizen geeft je een voldaan gevoel

Na afloop van een reis goed en voldaan gevoel. Vaak is dat deels omdat ik uit mijn comfortzone ben gestapt (dan ben ik best een beetje trots op mezelf), maar ook omdat ik geweldig mooie dingen heb gezien en meegemaakt. Een heerlijk gevoel!

14. Het opent je ogen

Soms zit je zo in je eigen ‘bubbel’ dat je niet ziet wat er verder nog is in de wereld. Ook al zie je iets op televisie, je ziet het pas echt als je ergens ter plekke bent.

15. Reizen brengt mensen samen

Als je samen met iemand reist, is de kans groot dat je band na een reis nog hechter is. Je hebt samen zoveel toffe dingen meegemaakt en waarschijnlijk heb je elkaar nog beter leren kennen.

16. Reizen is ontspannend

Roadtrip in Utah
Rijden over dit soort wegen in Amerika is voor mij de ultieme manier om te ontspannen.

Omdat je zo lekker uit je dagelijkse sleur bent en waarschijnlijk mooie dingen ziet, is reizen ontzettend ontspannend. Zelf zit ik altijd met een grote glimlach in de auto als ik een roadtrip maak in het zuidwesten van Amerika. Ik vind het daar zo mooi!

17. Van reizen krijg je goede ideeën

Omdat reizen zo ontspannend is, levert dit ook best wel goede ideeën op! Ga maar eens brainstormen aan de rand van het zwembad, het levert geheid leukere ideeën op dan in een bedompt kantoor.

18. Je wordt geduldiger van reizen

Reizen is niet alleen maar leuk, je moet ook vaak (lang) wachten. Wachten op het vliegveld, op het busstation of tot je eindelijk je hotelkamer in kan. Als je voor het eerst reist is dat soms best irritant, maar na een paar reizen raak je er aan gewend en lijk je veel meer geduld te hebben. Ik heb steevast een e-reader vol fijne boeken in mijn tas zitten, zo is lang wachten helemaal niet erg meer.

19. Je hecht minder waarde aan spullen

Hoe meer je reist, hoe minder je mee wilt nemen. Zo’n volle koffer is vooral zwaar en zit alleen maar in de weg. Je merkt ook thuis dat je eigenlijk niet alle spullen nodig hebt die je thuis hebt staan. Elke keer als ik weer thuis kom na een lange reis, gooi ik weer een hoop dingen weg. En dat lucht enorm op. Ruimte!

20. Je wordt avontuurlijker

Op reis doe je nou eenmaal andere dingen dan thuis. En alleen al daarom is reizen avontuurlijker dan thuiszitten. En ja, thuis ga je nou eenmaal niet zo snel ziplinen, dat is veel leuker (en spannender) in de jungle in Costa Rica.

21. Reizen maakt gelukkig

Moet ik nog meer zeggen?

Waarom reizen we? Fijne boeken om te lezen

Over de voordelen van reizen is al veel geschreven. Wil je hier meer over weten? Dan zijn dit een paar fijne boeken om te lezen:

Wie (niet) reist is gek – Ap Dijksterhuis

Why Travel Matters – Craig Storti

En waarom reis jij?

Wat is jouw voornaamste reden om te reizen? Laat het weten door een berichtje achter te laten onder dit artikel. Ik ben benieuwd!

Vond je dit een leuk artikel?

Dan vindt je deze artikelen misschien ook leuk:
Deze 9 fouten maak ik nooit meer op reis
30 inspirerende quotes over reizen
Hoe bepaal je je volgende reisbestemming?

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties