Een week op de Camino del Norte - reisverslag

Een week op de Camino del Norte | Reisverslag

Hoe is het om de beroemde Camino te lopen? Om hierachter te komen, liep ik een week op de Camino del Norte. Een reisverslag.

Waarom ga ik een stukje van de Camino del Norte lopen?

De Camino. Dat is zo’n pad die elke langeafstandswandelaar een keer wil lopen. Nou heb ik de afgelopen jaren aardig wat afgewandeld, veel in Europa, maar ook in Amerika. Dat laatste is back to basics, met een tentje in de middle of nowhere. Op de camino is het een heel ander verhaal, van herberg naar herberg tussen tig andere pelgrims. Is dat wel leuk als je gewend bent om veel alleen te zijn tijdens zo’n wandeling?

Toch blijft de camino aan me trekken. Omdat mijn ouders veertig jaar getrouwd zijn, boeken we een huisje in Noord-Spanje, vlakbij San Sebastian. De Camino del Norte loopt zo ongeveer door de achtertuin. Ik besluit om wat eerder naar Spanje te gaan en een week op de Camino del Norte te lopen en te ontdekken of het iets voor me is.

De reis naar Spanje

Op een druilerige maandagochtend stap ik in de trein naar Schiphol. De eerste van veel treinen, want ik ga niet met het vliegtuig naar Spanje, maar met de trein. En dat blijkt deze zomer een ontzettend goed idee, want op de vliegvelden is het een grote chaos.

Zonder problemen stap ik op de Thalys naar Parijs. Ook deze zit bomvol, maar ik heb alleen een kleine rugzak mee (voor deze tocht heb ik een Gregory Juno 30 aangeschaft, een top rugzak!), dus ik heb geen gedoe met bagage.

Voor ik het weet sta ik in Parijs. Een stad waar ik al zes jaar niet meer ben geweest maar daarvoor heel vaak kwam. Wat is het heerlijk om hier weer te zijn! Ik slaap een nachtje in Hôtel Restaurant Campanile Paris Montparnasse, een prima (en goed betaalbaar) hotel vlakbij station Montparnasse, waar morgenochtend mijn volgende trein vertrekt.

Ik ga nog even met de metro naar de Eiffeltoren, leuk om die weer eens van dichtbij te zien. In tegenstelling tot Groningen, is het in Parijs ontzettend warm, zo’n 34 graden. Door de warmte en de drukte raak ik al snel vermoeid en zoek ik ook vroeg mijn bed op in mijn hotelkamer met airco.

Reisverslag Camino del Norte

De volgende ochtend zit ik om 7 uur in de TGV naar Hendaye, helemaal in het zuiden van Frankrijk. De rit duurt zo’n vier en een half uur en ik zit de hele tijd lekker uit het raam te staren naar het Franse landschap. In Frankrijk is ook veel moois te zien!

In Hendaye stap ik meteen over op de Euskotren, de trein die me naar mijn bestemming in het Spaanse Baskenland brengt.

Orio – Zarautz

Rond kwart over 1 ’s middags kom ik aan in het dorpje Orio, op kilometer 43 van de Camino del Norte. Het is warm en ik zie al snel de eerste pelgrims (zo noem je de wandelaars op de camino). Een beetje verdwaasd loop ik door het dorpje. Ga ik dit echt doen? Ik ga nog even op zoek naar een pelgrimspaspoort, maar alles lijkt dicht te zijn. Bij een cafe lunch ik met een stukje aardappeltortilla en een glas wijn en dan is het echt tijd om op pad te gaan!

Ik volg de gele pijlen (de camino is echt ontzettend goed aangegeven) en loop over de brug het dorpje uit. Het eerste stuk is vlak en gaat over een autoweg langs het water. Door de warmte (het is ruim 30 graden) valt het best tegen, vooral als ik op gegeven moment bergop moet. Gelukkig heb ik meer dan genoeg water bij me en is er op de berg ook nog een tappunt.

Het is slechts 7 kilometer lopen van Orio naar Zarautz en ik ben er dan ook in no time. Zarautz staat een beetje bekend als het Hawaii van Spanje, ik zie dan ook veel surfers. Na ik ben ingecheckt in mijn hostel dwaal ik nog even door het stadje op zoek naar een pelgrimspaspoort (nergens te krijgen) en hop ik van terras naar terras om koel te blijven. Ik weet nog niet wat ik van de camino vind, maar het voelt wel een beetje als vakantie.

Zarautz – Deba

Na een onrustige, warme nacht sta ik op terwijl het nog donker is. Omdat het zo warm is, vertrek ik voor zonsopkomst, om zoveel mogelijk gebruik te maken van de koele ochtenduren. Nog voor ik Zarautz uit ben, ben ik getuige van een prachtige zonsopkomst. Met een grote glimlach op mijn gezicht begin ik aan de camino. Het pad loopt langs de kust naar het mooie dorpje Getaria.

Daarna gaat het pad steil omhoog en loop ik tussen de weilanden. De uitzichten zijn adembenemend mooi en af en toe zie ik nog een stukje zee. In Zumaia plof ik even neer op het terras voor een kop koffie en wat lekkers, de eerste 10 kilometer zitten er al op voor vandaag.

Het landschap na Zumaia is nog mooier, af en toe waan ik me zelfs in Zwitserland. Bij een picknickplaats raak ik in gesprek met twee pelgrims (Juliana uit Hongarije en Briana uit de VS) en samen komen we aan in het dorpje Deba.

Het is nog wel even een race tegen de klok om daar te komen, want de VVV (waar je een bed in het hostel moet reserveren) gaat om 14 uur dicht. We zijn gelukkig op tijd en ik krijg bed 49 van de 56 en ook eindelijk mijn pelgrimspaspoort. Een paar minuten later is alles weg, een slaapplaats krijgen op de camino is dus best stressvol! Voor de resterende dagen reserveer ik dan ook alles maar, ik hou er helemaal niet van om me zo te moeten haasten.

Na een late lange lunch en borrel duik ik vroeg mijn bed in.

 • Afstand: 23 kilometer
 • Overnachting: Pelgrimsherberg op het treinstation

Deba – Markina-Xemein

Wederom een onrustig nachtje, met 56 pelgrims in een hostel is toch niet helemaal ideaal, maar het hoort erbij. Ik ga weer voor zonsopkomst op pad en begin na Deba meteen aan een flinke klim in het bos. Ik zie nog net de zon opkomen boven zee, blijft mooi!

Dit schijnt een van de zwaarste etappes te zijn van de Camino del Norte met veel steile klimmetjes. Ik kom Juliana en Briana regelmatig tegen, maar we hebben net een iets ander tempo, dus lopen amper samen. Er zijn vandaag geen dorpjes onderweg, dus geen lekkere koffietjes vandaag. Maar dat geeft niet, want de uitzichten zijn weergaloos.

Na een laatste zware klim is het tijd om af te dalen. Via hele steile paden en wegen kom ik aan in Markina-Xemein. Ik ben kapot vanwege alle steile paden en de hitte en bij de albergue staat een enorme rij. Ik ben blij dat ik al een reservering voor een ander hostel en niet in de rij hoef te staan, dus ga ik lekker uitgebreid lunchen in het dorpje.

Mijn hostel ligt iets uit het centrum op een heuvel. Ik ben de eerste die aankomt en krijg een fijn bed toegewezen in een hoekje bij het raam. Geen stapelbed, yes! Bij het hostel is een grote tuin met ligstoelen en daar heb je een prachtig uitzicht op het landschap. Ik ben er de rest van de avond niet meer weg te slaan, het is heerlijk hier!

 • Afstand: 24,2 kilometer
 • Overnachting: Intxauspe landetxea

Markina-Xemein – Guernica

Na een hele goede nacht slaap sta ik om half 6 weer op de camino. Hoofdlamp op en gaan. Een paar minuten later tref ik de Franse Stephanie en we lopen de rest van de dag samen. Heel gezellig! Omdat we zo vroeg zijn, gaat het echt als een speer. Hoewel het veel klimmen en dalen is, voelt het pad ook een stuk makkelijker dan gisteren, het is minder steil.

Ik geniet met volle teugen van alle mooie plaatsen die we passeren; het dorpje Ziortza-Bolibar, het prachtige Zenarruza klooster en we drinken een kop koffie in Munitibar-Arbatzegi waar we kletsen met een Duitse pelgrim die al drie maanden onderweg is.

Na nog meer klimmen en dalen komen we aan in de stad Guernica. In 1937 werd het historische centrum gebombardeerd door de Duitse Luftwaffe. Pablo Picasso maakte hier een schilderij over en dit werd een van zijn bekendste schilderijen. In de stad staat een replica waar we even een kijkje nemen.

Na de lunch met een een paar pinchos en een welverdiend glaasje koude cola vervolgen we onze weg. Het is een steile klim omhoog (en het is 29 graden, zweten!) naar mijn albergue. Daar nemen we afscheid, want Stephanie moet nog een paar kilometer voor haar slaapplaats.

Samen met een Zwitserse, een paar Nederlanders, Briana en Juliana eet ik in de Albergue en we sluiten de avond af met wijn en spelletjes. Erg gezellig!

Guernica – Bilbao

Na een kort nachtje sta ik al voor vijf uur op. Vandaag wordt het echt superwarm, dus ik wil echt voor het middaguur in Bilbao zijn. Ik ben echt blij dat ik m’n hoofdlamp last minute in mijn tas heb gestopt, want het is echt pikkedonker de eerste anderhalf uur. Ik heb al zo’n 7 kilometer gedaan voor het licht is en na twaalf kilometer zit ik weer op het terras aan de koffie met een napolitana (een chocoladebroodje, zo lekker).

Vlak voor Bilbao moet ik nog een berg over en het is om half 11 ’s ochtens al superheet, ik zweet me een ongeluk. Halverwege de berg staat een frisdrankmachine met ijskoude drankjes. Als dat geen trail magic is! Voor €1,30 haal ik een blikje Aquarius uit de automaat en die klok ik in een paar seconden weg. Ik voel me meteen een stuk beter.

Rond half 1 sta ik in het centrum van Bilbao. Het is inmiddels 37 (!) graden, dus ik ben eigenlijk wel blij dat mijn camino er voor nu op zit. Ik was nog van plan om wat sightseeing te doen, maar het is echt te heet, dus ik rust lekker uit in de coole airconditioning van mijn hotelkamer. Een prima afsluiting van deze korte, warme camino.

Ik heb de volgende ochtend trouwens nog wel wat van de stad kunnen zien. Bilbao is een verrassend mooie stad!

Guggenheim museum in Bilbao

Camino del Norte ervaringen

Dit was mijn reisverslag van een week op de Camino del Norte (of eigenlijk vijf dagen, zeven met de reis). Hoe is de Camino del Norte bevallen? Ik heb een lijstje met voor- en nadelen.

De voordelen van de Camino del Norte:

 • Het landschap en de dorpjes zijn prachtig!
 • Het pad is zeer goed aangegeven.
 • Je komt veel mensen tegen en maakt snel nieuwe vrienden.
 • Er is veel water onderweg, je hoeft zelden meer dan een liter mee te nemen (behalve als het superwarm is, wat bij mij het geval was).
 • Je kunt de Camino makkelijk een weekje uitproberen, de meeste plekken zijn goed bereikbaar per trein of bus.

De nadelen van de Camino del Norte:

 • Het is er druk! Je loopt zelden helemaal alleen.
 • In de zomer is het echt heel warm, waardoor (heel) vroeg vertrekken echt een must is.
 • Je zit vast aan overnachtingsplekken. Er zijn niet superveel albergues, waardoor het soms echt lastig is om een bed te bemachtigen. Ik zag veel pelgrims ’s middags bellen voor een reservering voor de volgende plek. Niet heel relaxed.

Overall vond ik het een prachtige trail, maar eigenlijk (veel) te druk en ik kreeg stress van het gebrek aan slaapplaatsen. Nou liep ik in het hoogseizoen (half juli) en denk ik dat het in het laagseizoen, in het voor- of najaar al een stuk rustiger is. Ik wil de Camino zeker nog eens helemaal lopen, maar dan niet in juli.

Wil jij de Camino del Norte ook lopen? Ik schreef een uitgebreid artikel vol tips en tricks: De Camino del Norte | Tips voor de kustroute naar Santiago de Compostela.

Wil je weten hoe het is om een volledige Camino te lopen? Bekijk dan deze lijst met de leukste boeken over de Camino de Santiago.

Meer lezen over langeafstandswandelingen

Lijkt het je leuk om de Camino of een andere langeafstandswandeling te lopen? Dit zijn boeken met mooie ervaringsverhalen:

SimpelWeg Gelukkig als pelgrim op de camino naar Santiago de Compostela – Anne-Marie Kruiper

Alleen | De Pacific Crest Trail te voet van Mexico naar Canada – Tim Voors

Daarnaast kun je op deze website ook meer lezen over langeafstandswandelingen. Lees bijvoorbeeld ook deze wandelverslagen:

Daarnaast deel ik in mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ook regelmatig leuke reisverhalen, goede reisaanbiedingen en tips voor de mooiste bestemmingen. Schrijf je in.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.