De Camino del Norte is een van de meest bekende wandelroutes naar Santiago de Compostela en loopt langs de kust van Noord-Spanje. Lees snel verder voor tips.
Over de Camino
De Camino (ook bekend als de Jacobsweg) is een soort van heilige graal voor langeafstandswandelaars. Het beroemde pelgrimspad naar Santiago de Compostela is ontzettend populair. Er is niet een Camino, er zijn er meerdere. Sterker nog, je kunt vanaf je huis zo een van de Camino’s opstappen en dan naar Santiago lopen.
Toch is de ene route populairder dan andere. Dit zijn de meest populaire Camino’s naar Santiago de Compostela:
- Camino Francés – start in het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port en is ongeveer 700 kilometer lang.
- Camino Portugues – deze route loopt vooral door Portugal en je kunt starten in o.a. Lissabon (630 kilometer) en Porto (244 kilometer).
- Camino del Norte – de meest noordelijke route in Spanje. Volgens velen is dit de mooiste Camino.
Camino del Norte route
In dit artikel vertel ik je meer over de Camino del Norte, langs de noordkust van Spanje. De wandeling heeft een lengte van 830 kilometer en wordt gezien als een van de zwaardere routes. Er zitten namelijk behoorlijk wat steile klimmen en afdalingen in.
De route start op de grens van Frankrijk en Spanje, in Irun (of Hendaye). De Camino del Norte route loopt door vier verschillende deelstaten: Baskenland, Cantabrië, Asturië en Galicië. Hoewel je meestal kleine dorpjes passeert, wandel je ook door diverse mooie steden, zoals San Sebastián, Bilbao, Santander en Gijón.
De Camino del Norte is behoorlijk afwisselend, de ene keer loop je langs de kust en kun je een duik in zee nemen en de volgende dag loop je door het bos in de bergen. De meeste pelgrims doen ongeveer vijf weken over de wandeling over de Camino del Norte.
Camino del Norte etappes
De Camino del Norte bestaat uit 29 verschillende etappes.
- Etappe 1: Irun – San Sebastián | 26 kilometer
- Etappe 2: San Sebastián – Zarautz | 21,5 kilometer
- Etappe 3: Zarautz – Deba | 23 kilometer
- Etappe 4: Deba – Zenarruza | 31,8 kilometer
- Etappe 5: Zenarruza – Gernika | 17 kilometer
- Etappe 6: Gernika – Bilbao | 32,8 kilometer
- Etappe 7: Bilbao – Pobeña | 26,4 kilometer
- Etappe 8: Pobeña – Castro-Urdiales | 23,4 kilometer
- Etappe 9: Castro-Urdiales – Laredo | 31,1 kilometer
- Etappe 10: Laredo – Güemes | 28,9 of 32,5 kilometer (keuze uit 2 routes)
- Etappe 11: Güemers – Santander | 15,5 kilometer
- Etappe 12: Santander – Santillana del Mar | 38,5 kilometer
- Etappe 13: Santillana del Mar – San Vicente de la Barquera | 34,5 kilometer
- Etappe 14: San Vicente de la Barquera – Llanes | 42,2 kilometer
- Etappe 15: Llanes – Ribadesella | 33,7 kilometer
- Etappe 16: Ribadesella – Sebrayu | 30,2 kilometer
- Etappe 17: Sebrayu – Gijón | 33,7 kilometer
- Etappe 18: Gijón – Avilés | 25,3 kilometer
- Etappe 19: Avilés – Soto de Luiña | 43,1 kilometer
- Etappe 20: Soto de Luiña – Almuña | 40,4 kilometer
- Etappe 21: Almuña – La Caridad | 31,5 kilometer
- Etappe 22: La Caridad – Ribadeo | 28 kilometer
- Etappe 23: Ribadeo – Mondoñedo | 35,4 kilometer
- Etappe 24: Mondoñedo – Vilalba | 35,8 kilometer
- Etappe 25: Vilalba – Baamonde | 22,8 kilometer
- Etappe 26: Baamonde – Sobrado dos Monxes | 40,9 kilometer
- Etappe 27: Sobrado dos Monxes – Arzúa | 22,2 kilometer
- Etappe 28: Arzúa – Pedrouzo | 18,9 kilometer
- Etappe 29: Pedrouzo – Santiago de Compostela | 21 kilometer
De etappes zijn zo ingedeeld dat het begin- en eindpunt altijd in een dorpje met of bij een herberg is. Natuurlijk hoef je je niet precies aan die etappes te houden, als je wilt kun je ze inkorten of verlengen. Zelf kortte ik bijvoorbeeld etappe 4 in en sliep ik in Markina-Xemein.
Onderweg zijn er een paar splitsingen waar je over kunt stappen op een andere Camino. Zo kun je bij Villaviciosa afslaan naar de Camino Primitivo. Daarnaast kun je je Camino verlengen door vanaf Santiago door te lopen naar Finisterre.
Hoe navigeer je op de Camino de Santiago? De route is heel goed aangegeven met felgele pijlen en bordjes met de Jacobsschelp. Kom je er niet helemaal uit? Het is altijd handig om de Rother Wandelgids van de Camino del Norte bij je te hebben. In de gids staan veel tips, een uitgebreide beschrijving van de route en handige kaartjes.
Bij de wandelgids krijg je gratis GPS bestanden van de route. Deze kun je in je favoriete navigatieapp zetten (zelf gebruik ik GPX Viewer Pro) en ook op deze manier kun je makkelijk de weg vinden.
Pelgrimspaspoort
Een must voor elke pelgrim: het pelgrimspaspoort (of de credencial). In dit papieren paspoort verzamel je onderweg stempels. Je kunt ze op diverse plekken krijgen, onder andere in de pelgrimsherbergen. Met je pelgrimspaspoort bewijs je dat je de Camino naar Santiago loopt en hiermee kun je overnachten in herbergen die alleen voor pelgrims zijn. Deze zijn vaak veel goedkoper dan particuliere herbergen en je ontmoet veel gelijkgestemden.
Je kunt een pelgrimspaspoort aanschaffen op diverse plekken langs de Camino, bijvoorbeeld in speciale winkels voor pelgrims, maar ook in de herbergen. Vooral bij het beginpunt zijn ze veelvuldig verkrijgbaar, daarna is het iets lastiger om er een te vinden. Wil je zeker zijn dat je een paspoort hebt, dan kun je er ook eentje online bestellen via de webshop van de Zwerver.
Camino del Norte overnachtingen
Overnachten op de Camino del Norte kan in pelgrimsherbergen. Deze staan beschreven in de reisgids, maar op de website Gronze heb je een goed overzicht van alle overnachtingsadressen. Deze website is alleen in het Spaans, maar goed te vertalen met Google Translate. Ook kun je recensies lezen van andere pelgrims. Een overnachting kost meestal tussen de €5 en €15. Vaak kun je in een pelgrimsherberg ook nog de was doen en koken ze een maaltijd (tegen vergoeding).
Bij de veel pelgrimsherbergen kun je niet reserveren, dan is het een kwestie van zo vroeg mogelijk aankomen. Meestal is het geen probleem om een bed te krijgen, maar vooral in het hoogseizoen (juli/augustus) kan het zijn dat de herbergen vol zijn.
Als je zeker wilt zijn van je slaapplaats, is het handig om vooraf een bed te reserveren. Kijk op Hostelworld en Booking.com voor de mogelijkheden.
Vervoer van en naar de Camino del Norte
Hoe kom je in Irun, het beginpunt van de Camino del Norte? Vanuit Nederland is het goed te doen met de trein. Je neemt eerst de Thalys naar Parijs en vanaf Parijs een TGV naar Hendaye. De Camino komt langs het TGV station en je wandelt in vijf minuten de brug over naar Irun in Spanje. Treintickets kun je boeken via NS International of Rail Europe.
Daarnaast kun je ook vliegen op Bilbao. Kijk op Skyscanner voor tickets en prijzen. Vanaf Bilbao gaat er meerdere keren per dag een bus naar Irun. Kijk op Busbud voor bustickets.
Onderweg kom je regelmatig langs treinstations en bushaltes, dus het is makkelijk om je wandeling op de Camino in te korten en op een later moment verder te gaan. Als je halverwege in of uit wilt stappen, is het handig om de website Omio te checken. Hier krijg je een overzicht van alle mogelijkheden qua vervoer.
Paklijst voor de Camino del Norte
Wat neem je in ieder geval mee op je wandeling op de Camino del Norte?
- Pelgrimspaspoort
- Een lichtgewicht regenjas (het kan in Noord-Spanje veel regenen, het is niet voor niets zo groen)
- Een lakenzak of een lichte slaapzak/quilt en een kussensloop (in veel pelgrimsherbergen heb je geen lakens)
- Wandelstokken (sommige paden zijn erg glad en steil)
- Klein EHBO-setje (met o.a. pleisters, paracetamol, nagelschaartje en een pincet)
- Oordoppen (sommige van je medepelgrims snurken behoorlijk)
- Een sneldrogende handdoek
- Een hervulbare waterfles (er zijn veel tappunten onderweg, een of twee flessen van 1 liter is genoeg)
Dit alles stop je in een goede rugzak. Een rugzak van 30 tot 40 liter is prima. Zelf was ik heel erg blij met mijn Gregory Juno 30.
Binnenkort zal ik nog een uitgebreide blog schrijven over wat je mee moet nemen op de Camino del Norte.
Camino del Norte fietsen
Wist je dat je de Camino del Norte ook kunt fietsen? Je volgt grotendeels dezelfde route als de wandelaars, maar er is af en toe een splitsing voor fietsers en wandelaars. Als dit het geval is, staat het duidelijk aangegeven op de bordjes. Er is ook een speciale gids voor fietsers, deze is echter alleen Spaanstalig: El Camino del Norte: El Camino de Santiago de la Costa en bicicleta.
Hoe is het om de Camino te lopen?
Wil je weten hoe het is om de Camino te lopen?
- In de zomer van 2022 liep ik een week lang op de Camino del Norte. In dit artikel vertel ik mijn verhaal.
- Over het lopen van de Camino zijn ook veel boeken geschreven. Dit zijn de leukste boeken over de Camino de Santiago.
Dit waren al mijn tips voor de Camino del Norte. Heb je nog vragen? Laat dan een berichtje achter onder dit artikel.
Ontdek meer mooie langeafstandwandelingen
Lijkt het je leuk om de Camino of een andere mooie langeafstandswandeling lopen? Dit zijn een paar mooie boeken vol ervaringen en wandelinspiratie.
De omweg naar Santiago – Cees Nooteboom
Mythische trektochten in Europa | Verken de meest indrukwekkende wandelroutes in Europa
Daarnaast kun je op deze website ook veel mooie wandelroutes vinden. Deze artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen:
- Fishermen’s Trail: de mooiste kustwandeling van Europa (Portugal)
- Arizona Trail Tips | De ultieme gids (VS)
- Het Pieterpad lopen (Nederland)
En in mijn tweewekelijkse nieuwsbrief deel ik leuke reisverhalen, goede reisaanbiedingen en tips voor de mooiste bestemmingen. Schrijf je in.
Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt kost het onderhouden van een website geld. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Zo krijg ik een kleine commissie waarmee ik deze website kan onderhouden. Het kost jou niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie en mogelijkheden om Op reis met Co te steunen.
Leave a reply