Tips voor een stedentrip Cordoba

Stedentrip Córdoba: 21 tips!

Córdoba is een van de mooiste steden in Andalusië en wereldberoemd vanwege het prachtige Mezquita. In dit artikel 21 tips voor een stedentrip Córdoba.

Over Córdoba

Córdoba is een stad in het zuiden van Spanje en de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad is gelegen in de autonome regio Andalusië en heeft een rijke geschiedenis en cultuur. Het was in de middeleeuwen een van de belangrijkste steden van Europa en de hoofdstad van het Moorse kalifaat van Córdoba. Tegenwoordig is het een populaire toeristische bestemming vanwege de vele bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft.

Córdoba bezienswaardigheden

Wat te doen in Córdoba? Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden.

Mezquita-Catedral de Córdoba

Voor veel mensen is het Mezquita de hoofdreden om Córdoba te bezoeken en dat was ook voor mij het geval. Ik wilde deze bijzondere kerk graag met eigen ogen zien.

De Mezquita, ook wel bekend als de Grote Moskee van Cordoba, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Spanje. Het is een historisch monument dat teruggaat tot de achtste eeuw en een unieke mix is van islamitische en katholieke architectuur. Het was oorspronkelijk gebouwd als een moskee tijdens de Moorse overheersing van Spanje en werd later omgebouwd tot een katholieke kathedraal na de herovering van Spanje door de katholieke koningen in 1492.

Het hoogtepunt van de Mezquita zijn de 800+ bogen en pilaren die zijn versierd met prachtige mozaïeken. De bogen zijn gemaakt van roodbruin marmer en het plafond is versierd met uitgebreide geometrische patronen. Fantastisch om te zien!

Koop je ticket voor Mezquita online dan kun je de rij bij de kassa overslaan.

Mezquita-Catedral de Córdoba

Iglesias Fernandinas

Met je ticket voor het Mezquita kun je nog een stuk of 10 andere kerken bezoeken. Dti noemen ze de Ruta de las Iglesias Fernandinas. De Iglesias Fernandinas is een groep van kerken die dateren uit de middeleeuwen en zijn vernoemd naar koning Ferdinand III van Castilië, die de stad in 1236 veroverde.

De kerken hebben verschillende architecturale stijlen, van de gotische stijl tot de Mudejar-stijl, een mix van islamitische en christelijke stijlen. Ze zijn allemaal prachtig versierd met kunstwerken en fresco’s. Het is echt een aanrader om er een paar binnen te stappen. Zelf vond ik Iglesia de San Francisco erg mooi!

Iglesia de San Francisco

Alcázar de los Reyes Cristianos

Het Alcázar de los Reyes Cristianos is een paleis dat diende als residentie van de katholieke koningen. Het is een prachtig voorbeeld van middeleeuwse architectuur. Je kunt een wandeling maken door het (deels vervallen) gebouw, over de muur wandelen en een toren beklimmen.

Het mooiste (vond ik) zijn echter de tuinen. Toen ik het Alcázar in maart bezocht stond die vol kleurrijke bloemen. De rechte lijnen van de bomen en de vijvers maken het een prachtig geheel.

Een ticket voor het Alcázar kost €5. Kaartjes kun je kopen bij een kiosk of de automaat op het plein aan de overkant van de straat.

Alcázar de los Reyes Cristianos

Puente Romano de Córdoba

Een andere mooie bezienswaardigheid in Córdoba is de Romeinse brug. De brug dateert uit de eerste eeuw en werd gebouwd om de rivier de Guadalquivir over te steken en dat kun je nu nog steeds. De brug is alleen geopend voor voetgangers.

Komt deze brug je bekend voor? Dat kan! De Romeinse brug in Cordoba is gebruikt als filmlocatie voor de populaire televisieserie Game of Thrones. In het vijfde seizoen van de serie werd de brug gebruikt als decor voor de stad Volantis.

Puente Romano de Córdoba

Puerta del Puente

Aan het einde (of aan het begin) van de Romeinse brug staat de Puerta del Puente. Dit is een oude stadspoort en hij werd gebouwd in de zestiende eeuw. De poort heeft diverse bijzondere details en het is dan ook leuk om er even een rondje omheen te lopen en al dat moois in je op te nemen.

Puerta del Puente

Torre de la Calahorra

Aan de andere kant van de Romeinse brug vind je de Torre de la Calahorra. Zoals je misschien kunt raden is dit een toren en was dit in de middeleeuwen een toegangspoort tot de stad. Nu is de toren een museum en kun je naar boven klimmen voor een prachtig uitzicht op de stad.

Torre de la Calahorra

Calleja de las Flores

Ze houden in Córdoba van bloemen en dat zie je goed terug in Calleja de las Flores. Dit is een smalle doodlopend straatje met witte muren en het hangt helemaal vol met (blauwe) bloempotten. Erg fotogeniek! Kom vroeg in de ochtend, in de loop van de dag kan het hier namelijk erg druk worden.

Patios de San Basilio

Wil je nog meer kleurrijke bloemen zien? In de geweldige wijk San Basilio mag je van de huiseigenaren hun patio’s bekijken. Die hangen vol met groene planten, kleurrijke bloemen en hier en daar vind je beelden of mozaïken uit de oudheid.

Als je door de wijk dwaalt, zie je vanzelf welke patio’s open zijn en gratis te bezoeken, er staat meestal een bord buiten. De beheerders vinden het ook altijd leuk om uitleg te geven en speciale plekjes aan te wijzen. Ze waarderen het enorm als je een kleine fooi achterlaat.

Patios de San Basilio

Sinagoga de Córdoba

De Synagoge van Cordoba is een historische synagoge in de Joodse wijk, net ten noorden van San Basilio. Het werd gebouwd in de veertiende eeuw, toen de joodse gemeenschap in Cordoba een belangrijke rol speelde in de economische en culturele ontwikkeling van de stad.

De synagoge is een voorbeeld van de Mudéjar-stijl, een unieke mix van islamitische en christelijke stijlen met joodse invloeden en gratis te bezoeken.

Caballerizas Reales

De Caballerizas Reales is een indrukwekkend paleis dat ooit werd gebruikt als de koninklijke paardenstallen van Spanje. Het ligt in het hart van Cordoba, op loopafstand van de Mezquita. Het gebouw dateert uit de zestiende eeuw en is ontworpen door architect Hernán Ruiz de Eldorado in opdracht van koning Felipe II.

Tegenwoordig is de Caballerizas Reales opengesteld voor het publiek als een museum. Het biedt een fascinerend kijkje in de geschiedenis van Spanje en de rol die paarden hebben gespeeld in de Spaanse cultuur. In de stallen voor de paarden zijn er tal van verschillende paardenrassen te zien, en je kunt er zelfs een paardenshow bijwonen.

Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op de officiële website.

Caballerizas Reales

Parque de Miraflores

Heb je zin om even bij te komen? Dan is Parque de Miraflores een goede plek om dat te doen. Het ligt een beetje op een heuvel en vanaf hier heb je uitzicht op de rivier en de stad. Je ziet zelfs een stukje van Mezquita. Er staan veel bankjes, maar je kunt ook op een kleedje op het gras gaan zitten onder een boom voor wat schaduw.

Plaza del Potro

Plaza del Potro is een van de mooiste pleinen in Córdoba. Het plein dateert uit de vijftiende eeuw en heeft een rijke geschiedenis als handelsplein en als trefpunt voor kunstenaars en schrijvers. Het plein dankt zijn naam aan de oude fontein in het midden, die de vorm heeft van een potro, een houten frame dat werd gebruikt om paarden vast te binden voor het beslaan van de hoeven.

Plaza del Potro is omringd door historische gebouwen, waaronder het Museo Julio Romero de Torres, gewijd aan de beroemde schilder uit Cordoba, en het Casa del Potro, een oud herenhuis dat is omgebouwd tot een cultureel centrum. Daarnaast zijn er ook veel gezellige cafes en restaurants te vinden.

Plaza del Potro

Palacio de Viana

Palacio de Viana, ook wel bekend als de Viana Palace, is een prachtig paleis gelegen in het hart van Cordoba. Het werd oorspronkelijk gebouwd in de veertiende eeuw als een bescheiden landhuis, maar werd in de loop der eeuwen uitgebreid en verbouwd tot een prachtige paleis.

Het paleis heeft een indrukwekkende geschiedenis en was ooit eigendom van de adellijke Marqueses de Viana-familie, die het in de twintigste eeuw aan de stad Cordoba schonken (daar gingen nog wel wat protesten aan vooraf, ze wilden het liever verkopen). Het paleis is omgeven door prachtige tuinen, die worden beschouwd als een van de mooiste in Andalusië.

Je kunt het paleis bezoeken en diverse kamers bekijken. De meeste prachtig zijn ingericht en versierd met kunstwerken en meubels uit verschillende tijdperken. En natuurlijk kun je ook de mooie tuinen bewonderen.

Koop hier je kaartjes voor Palacio de Viana.

Jardines Huerto de Orive

Eerlijke is eerlijk, Jardines Huerto de Orive is niet het mooiste park dat ik ooit bezocht, maar wel een park vol street art. Op vrijwel elke muur is een mooie muurschildering te zien. Mijn persoonlijke favoriet zit op een muurtje bij de noordelijke ingang.

Jardines Huerto de Orive

Templo Romano

In het kader van “leuk om even langs te lopen” is het aan te raden om even bij het stadhuis van Córdoba te kijken. Dit is namelijk gebouwd op de resten van een oude Romeinse tempel die je hier ook kunt zien (grotendeels gereconstrueerd). Bijzonder!

Museo Arqueológico de Córdoba

Wil je meer leren over de geschiedenis van Córdoba? Dan is het echt een aanrader om het archeologisch museum te bezoeken.

Het museum heeft een uitgebreide collectie archeologische vondsten die teruggaan tot de prehistorie en de Romeinse en Moorse periodes. Hoogtepunten van de collectie zijn onder meer Romeinse mozaïeken, Moorse keramiek en ijzeren voorwerpen uit de bronstijd. Extra bijzonder: onder het museum ligt een Romeins theater uit de eerste eeuw.

Niet alleen de inhoud van het museum is interessant, ook het gebouw zelf. Het museum is gevestigd in een voormalig klooster dat dateert uit de zestiende eeuw. Neem ook vooral een kijkje in de kloostertuin rechts van de ingang van het museum, daar zie je nog een paar mooie beelden en mozaïken.

Als inwoner van de Europese Unie kun je het museum gratis bezoeken. Als je dat niet bent, betaal je een kleine toegangsprijs (€1,50, maart 2023).

Museo Arqueológico de Córdoba

Plaza de la Corredera

Plaza de la Corredera is een van de eerste plekken die ik zelf bezocht in Córdoba en ik was er meteen van onder de indruk. Wat een prachtig plein! Het doet wat denken aan Plaza Mayor in Madrid. Plaza de la Corredera is een van de oudste pleinen van Cordoba. Het huidige plein bestaat sinds 1683. De naam komt van

Het plein is omringd door prachtige gebouwen met arcades en balkons die dateren uit de zeventiende en de achttiende eeuw. Op het plein vind je tal van gezellige terrasjes waar je kunt genieten van heerlijke tapas en drankjes.

Plaza de la Corredera

Real Jardín Botánico de Córdoba

Hou je van botanische tuinen? Dan moet je zeker een kijkje nemen in die van Córdoba. De Real Jardín Botánico de Córdoba ligt aan de river en bevat tal van bijzondere bloemen- en plantensoorten. Een fijne plek om even rond te dwalen.

Lekker eten in Córdoba

In Spanje kun je onwijs lekker eten en dat is natuurlijk ook het geval in Córdoba! Op elke straathoek is wel een (tapas)restaurant. Dit zijn een paar van de leukste (en lekkerste) restaurants waar ik heb gegeten en gedronken in Córdoba.

  • Moriles Ribera – Tapasrestaurant aan de rivier met een enorme kaart. Veel opties voor vegetarische tapas en erg goede prijzen.
  • Horno San Pedro – Leuke lokale bakkerij waar je fijn een kopje koffie kunt drinken met een broodje of een stukje gebak. Erg vriendelijke eigenaresse en goed geprijsd.
  • Casa Pepe de La Judería – Populair restaurant (meer dan 100 jaar oud) waar je lokale specialiteiten kunt proeven.

Leuke dagtrips vanuit Córdoba

Córdoba is een hele gezellige stad en daardoor een perfecte plek om wat langer te verblijven. Je hoeft je niet te vervelen, want er zijn genoeg leuke plekken die vanuit Córdoba als dagtrip kunt bezoeken.

Sevilla

Sevilla is een prachtige stad op ongeveer anderhalf uur rijden van Cordoba en met de (supersnelle) trein doe je er slechts 45 minuten over! Het is de hoofdstad van de regio Andalusië en heeft een rijke geschiedenis en cultuur. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de kathedraal van Sevilla met de Giralda-toren, het Alcazar-paleis en de wijk Santa Cruz met zijn smalle straatjes en prachtige pleinen.

Lees ook: Wat te doen in Sevilla?

Plaza de Espana in Sevilla

Montilla

Montilla is een klein stadje op ongeveer 30 minuten rijden van Cordoba en is bekend om zijn wijnproductie. Hier kun je een bezoek brengen aan een van de vele wijnhuizen en wijngaarden, zoals Bodegas Perez Barquero of Bodegas Alvear. Je kunt deelnemen aan rondleidingen en proeverijen en meer leren over de geschiedenis en productie van de lokale wijnen.

Montilla heeft ook andere interessante bezienswaardigheden, zoals het kasteel van Montilla en de kerk van Santiago. Een leuke plek om te ontdekken!

Málaga

Málaga ligt ten zuiden van Córdoba aan de kust (Costa del Sol). Vanuit Córdoba rij je hier in een kleine twee uur heen, maar met de trein ben je er in een uurtje. Málaga kent een mooie mix van nieuw en oud, met moderne musea maar ook met een prachtige oude kathedraal en oude kastelen. Een leuke stad om te ontdekken!

Lees ook: 23 Málaga bezienswaardigheden die je niet mag missen

Parque de Málaga

Overnachten in Córdoba

Córdoba is geen stad die je in een dagje wilt “doen”. Om de stad echt te beleven is het verstandig om er een nachtje (liever nog twee of drie) te blijven. Dit zijn leuke plekken om te overnachten in Córdoba.

  • Hospederiá Los Angeles – Fijn kleinschalig pension op een geweldige locatie. Je loopt in een kleine 10 minuten naar het Mezquita. Ik sliep hier zelf en betaalde ongeveer €35 per nacht voor een kamer. Koopje!
  • Hotel Boutique Suite Generis (2⭐) – Leuk boetiekhotel met een moderne inrichting vlakbij Jardines Huerto de Orive.
  • Balcón de Córdoba (4⭐) – Een van de mooiste hotels in de stad. Vanaf het dakterras heb je een fantastisch uitzicht op de stad.

Kijk voor meer opties, beschikbaarheid en prijzen op Booking.com.

Boek een stedentrip Córdoba

Lijkt het je leuk om Córdoba en meer mooie plekken in Andalusië te ontldekken? Dit zijn handige websites voor het boeken van je reis.

✈️ Vliegtickets

Andalusië heeft diverse internationale luchthavens. Vanuit Nederland en België kun je o.a. vliegen naar Sevilla en Málaga. Kijk bij KLMTransavia en Vueling voor de mogelijkheden. Vanaf deze luchthavens kun je met een huurauto of de trein naar Córdoba reizen.

🚆 Met de trein naar Spanje

Wil je liever met de trein? Hoewel het noorden van Spanje goed bereikbaar is vanuit Nederland en België, is Andalusië nog best ver met de trein. Houd rekening met een reistijd van twee dagen. Je reist in ieder geval via Parijs en Madrid. Boek je tickets via NS InternationalRail Europe en Omio. Boeken kan meestal vanaf 3 tot 4 maanden van tevoren, dan zijn de treinkaartjes ook het goedkoopst.

🚘 Huurauto

Hoewel het openbaar vervoer vrij goed geregeld is in Spanje (ik heb bijvoorbeeld alles met de trein gedaan), is het toch handig om een huurauto te hebben. Zo kom je nog makkelijker op de echt bijzondere plekken. Reserveer je auto via Sunny Cars, dan weet je zeker dat je goed verzekerd bent.

🎡 Tours & activiteiten

Er is in Andalusië ontzettend veel te doen! Voor veel bezienswaardigheden is het verstandig om vooraf tickets te kopen via Tiqets, dan hoef je niet in de rij te staan. Daarnaast kun je op Get Your Guide leuke rondleidingen vinden.

Lees meer over Andalusië en Spanje

Ben je op zoek naar meer tips voor een bezoek aan Córdoba of een vakantie in Andalusië? Dit zijn een paar fijne reisgidsen:

time to momo – Andalusie (met apart hoofdstuk en wandelroute Córdoba)

ANWB Extra – Andalusië

Zelf reis ik meerdere malen per jaar af naar het mooie Spanje en ontdek ik iedere keer weer nieuwe plekken. Je vind het vast ook leuk om een van deze artikelen te lezen:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor leuke reisverhalen en tips voor de mooiste bestemmingen.

Tips voor een stedentrip Cordoba

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt kost het onderhouden van een website geld. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Zo krijg ik een kleine commissie waarmee ik deze website kan onderhouden. Het kost jou niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie en mogelijkheden om Op reis met Co te steunen.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.