Cami de Ronda

Camí de Ronda: wandelen langs de Costa Brava

De Camí de Ronda is een wandelpad langs de Costa Brava. Ik liep een stuk tussen Llançà en Port de la Selva. In dit artikel neem ik je mee.

Wat is de Camí de Ronda?

Langs de kust van de Costa Brava loopt een bijzonder mooi wandelpad: de Camí de Ronda (GR-92). De route start bij de Portbou (tegen de Franse Grens) en eindigt in Uldecona. Het pad werd oorspronkelijk aangelegd om de Guardia Civil te helpen bij het controleren van de kust en smokkelaars te onderscheppen. Nu is het een populaire langeafstandswandeling.

De totale route heeft een lengte van 583 kilometer en je loopt van het ene mooie strandje naar het andere. Het is makkelijk om de route op te knippen in kleine stukjes, want je komt door veel badplaatsen en je kunt op veel plekken de trein of de bus pakken.

Mijn wandeling over de Camí de Ronda

Ik liep een klein stukje (8,7 kilometer) van de Camí de Ronda tussen de dorpjes Llançà en Port de la Selva. Een verslag:

Start in Llançà: El Castellar

El Castellar
El Castellar in Llançà.

Een mooie start van deze route is El Castellar, bij de haven van Llançà. El Castellar is een schiereiland (grote rots in de zee), die je kunt beklimmen. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de haven en de kustlijn.

Uitzicht op de GR92 vanaf El Castellar
Uitzicht vanaf El Castellar. In de verte kun je Port de la Selva al zien liggen.

De baaien van Llançà

Vanaf El Castellar neem je het pad richting het zuiden. Het pad slingert langs de kust en je moet af en toe wat trappen beklimmen om verder te komen. Aan de linkerkant zie je de Middellandse Zee en aan de rechterkant heb je de bebouwing van Llançà. Onderweg kom je een aantal baaien met strandjes tegen en zie je veel cactussen, een erg mooi gezicht.

Kleine baai met strand bij Llanca
Een van de vele mooie baaien met strandje in Llançà.

Ook kom je hier voor het eerst een bordje tegen van de GR-92, de wandeling langs de Costa Brava. Op het bordje zie je in welke sectie je bent (in dit geval tussen Llançà en Port de la Selva).

Bordje van de GR92
Bordje van de GR92, je bent op het juiste pad!

Far de Punta s’Arenella

De kust wordt mooier en mooier als je verder richting het zuiden wandelt en op gegeven moment laat je de bebouwing van Llançà achter je.

Wandelen langs de Costa Brava bij Llanca
Het pad golft langs de kust bij Llançà.
GR92 langs de Costa Brava
Soms is het pad ook helemaal vlak.

Op gegeven moment kom je bij de vuurtoren Far de Punta s’Arenella, die op een fenomenale locatie staat. Wat een uitzicht!

Far de Punta s’Arenella
Vuurtoren Far de Punta s’Arenella.
De kustlijn tussen Llanca en Port de Selva
Wat is het hier mooi!

Verder richting Port de la Selva

Vanaf Far de Punta s’Arenella is het nog maar een klein stukje naar Port de la Selva. Een mooi dorpje aan het strand in een baai. Hier kun je lekker even wat gaan eten of drinken. Vanaf Port de la Selva kun je de bus weer terugnemen naar Llançà.

Mooie baai bij Port de Selva
Vlakbij Port de la Selva kom je weer een paar mooie baaien tegen.
Het laatste stukje tot Port de Selva
We zijn er bijna!

Zelf ben ik vlak voor Port de la Selva het binnenland in gewandeld, naar Monestir de Sant Pere de Rodes. Over deze wandeling kun je meer lezen in dit artikel.

Routekaart Camí de Ronda: Llançà en Port de la Selva

Totale lengte: 8,7 kilometer

Overnachten in Llançà

Het dorpje Llançà is een erg leuke uitvalsbasis om een stukje van de Camí de Ronda te ontdekken. Daarnaast kun je vanuit Llançà (met de trein) ook andere toffe uitstapjes maken in de Costa Brava, bijvoorbeeld naar Figueres en Girona. Het dorpje heeft een leuk klein centrum vol gezellige restaurants en het is nog niet overlopen met toeristen. Er zijn diverse kleinschalige hotels te vinden in Llançà, waar je makkelijk een kamer kunt reserveren via Booking.com.

Blijf je wat langer? Dan kan het leuk zijn om een appartement te boeken via Airbnb. Heb je nog nooit iets via dit platform geboekt? Gebruik dan deze link voor een flinke korting op je eerste boeking via Airbnb.

Dit was een verslag van mijn mooie wandeling over de Camí de Ronda. Ik hoop ooit nog eens terug te gaan en dan de hele route te lopen. Heb jij al eens een stuk van de Camí de Ronda gelopen?

Wil je meer lezen over Spanje of de Costa Brava?

Lees dan ook een van deze artikelen:
Wandelen langs de Costa Brava: Camí de Ronda
Bucket list Spanje
Top 5 Barcelona: deze dingen mag je niet missen

Of bestel een van deze boeken om meer te lezen over de Costa Brava en Catelonië:

Laatste update: juni 2020.

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties