Wat te doen in Cartagena Spanje

Wat te doen in Cartagena Spanje? 19 tips!

Cartagena is Spaanse stad met veel historie en een prachtige ligging in een schilderachtige baai. Wat te doen in Cartagena Spanje? Dat lees je in dit artikel.

Over Cartagena (Spanje)

Cartagena ligt in het zuidoosten van Spanje aan de Costa Calida, in de regio Murcia. Het is een stad met een roerige geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Onder de huidige moderne stad ligt namelijk nog een stad uit het jaar 0. 

Het is een ontzettend gezellige stad vol cafés en restaurants en dankzij de rijke geschiedenis zijn er veel bijzondere bezienswaardigheden. Daarnaast is het ook een fijne bestemming voor wandelliefhebbers, de stad is omringd met bergen en er zijn dan ook veel wandelpaden. Kortom, Cartagena is een leuke stad voor een afwisselende stedentrip.

Wat te doen in Cartagena Spanje?

Zelf heb ik maar liefst een week doorgebracht in Cartagena en heb ik zodoende veel toffe plekken bezocht in de stad. Dit zijn de leukste dingen om te zien en te doen in Cartagena Spanje. 

Museo Teatro Romano

In de jaren ‘90 werden er onder een oude visserswijk restanten gevonden uit de Romeinse tijd en inmiddels is er een groot Romeins theater onder de huizen vandaan gekomen. Erg indrukwekkend om te zien. Duizenden jaren geleden genoten circa 7000 inwoners van de stad van de voorstellingen op deze plek. Kun je je dat voorstellen? 

Voor je het theater inkomt loop je eerst door een museum waarin je meer leert over het leven in Cartagena lang geleden en de vondst van het indrukwekkende theater. 

Tip! Ben je van plan om meerdere musea te bezoeken in Cartagena? Ieder museum kost ongeveer 4 tot 6 euro maar je kunt ook een citycard kopen waarmee je meerdere musea bezoekt. Dit is iets voordeliger.

Museo Teatro Romano in Cartagena

Catedral de Santa María la Mayor

Pal naast het Romeins theater staat de ruïne van de kathedraal van Cartagena. Er is niet veel meer te zien, maar hij is heel af en toe open voor bezoekers. Je kunt de kathedraal in de laatste week van de maand bezoeken, hij is dan 3 of 4 dagen open tussen 10 en 14 uur. Op de deur van de kathedraal hangt een overzicht met de data.

Museo Foro Romano

Wil je na het indrukwekkende Romeins theater meer zien uit de Romeinse tijd? Loop dan een stukje naar het noorden van het centrum, hier vind je Museo Foro Romano. Dit is een archeologisch museum dat gewijd is aan het oude Romeinse forum van de stad. Het museum bevindt zich in een modern gebouw dat bovenop de overblijfselen van het historische forum is gebouwd.

In het museum krijg je eerst een film te zien, daarna wandel je het gebouw in en zie je een verzameling artefacten die zijn opgegraven op de site, zoals aardewerk, munten en beeldhouwwerken. Je bezoek eindigt in de overblijfselen van het Romeinse forum waar je de de indrukwekkende ruïnes kunt bewonderen. Zelf was ik erg onder de indruk van het badhuis, waar je zelfs nog mozaïekvloeren en delen van schilderingen kunt zien. Heel bijzonder!

Koop je ticket voor het Forum Romanum hier.

Museo Foro Romano in Cartagena

Castillo de la Concepción

Dankzij de lange militaire geschiedenis van Cartagena, staat er op vrijwel iedere heuvel een ruïne van een fort of kasteel. Castillo de la Concepción is een van de meest opvallende. Het staat namelijk in het midden van het centrum van de stad. Je kunt erheen wandelen, maar er gaat ook een glazen lift (€2).

In het kasteel zelf is een klein museum ingericht en je kunt diverse films bekijken die je meer vertellen over de geschiedenis van Cartagena. Daarnaast heb je een schitterend uitzicht op de stad, de bergen en de haven.

Koop hier je combinatieticket voor de panoramische lift en Castillo de la Concepción.

Panoramische lift naar Castillo de la Concepción
Panoramische lift naar Castillo de la Concepción.

Casa de la Fortuna

Wil je weten hoe een huis er in de Romeinse tijd uitzag. Ga dan naar Casa de la Fortuna. Dit is een goed bewaard gebleven Romeins huis met prachtige mozaïekvloeren en decoratieve elementen uit de eerste eeuw. Het is niet groot, maar wel leuk om even te zien.

Historical Military Museum of Cartagena

Het Historisch Militair Museum van Cartagena ligt aan de noordkant van het stadscentrum. Zoals de naam al doet vermoeden, biedt het museum een diepgaand inzicht in de militaire geschiedenis van de stad en de rol die het heeft gespeeld in oorlogsvoering en verdediging.

In het museum maak je een reis door de militaire geschiedenis van Cartagena, van de oude Carthaagse periode tot de moderne tijd. Het museum herbergt een uitgebreide collectie militaire artefacten, waaronder wapens, uniformen, uitrustingen en documenten, die dateren uit verschillende tijdperken. Ook dit is weer een mooie plek om meer te leren over de roerige geschiedenis van de stad.

Muralla del Mar

Muralla del Mar, ook wel bekend als de Zeemuur, is een historische verdedigingsmuur en werd oorspronkelijk gebouwd in de achttiende eeuw als onderdeel van de versterkingen van de stad. Met zijn imposante bastions, torens en grachten bood het een essentiële bescherming tegen aanvallen vanaf de zee.

De groot deel van de muur is prachtig bewaard gebleven en is daarmee een belangrijk architectonisch en historisch monument. Maak een wandeling over de mooi aangelegde wandelpaden en geniet van adembenemende uitzichten op de Middellandse Zee en de haven van Cartagena.

Muralla del Mar in Cartagena

Calle Mayor

Calle Mayor is de belangrijkste winkelstraat van Cartagena, vol met levendige winkels, boetiekjes, cafés en restaurants. Het is een geweldige plek om te winkelen, te genieten van een kopje koffie en de levendige sfeer van de stad op te snuiven. Het is hier altijd gezellig.

Museo Naval

In Museo Naval kun je meer leren over de evolutie van de Spaanse marine en de rol van Cartagena als belangrijke marinebasis. Het museum biedt boeiende tentoonstellingen en interactieve displays over de scheepvaart.Er is een uitgebreide collectie scheepsmodellen en je kun marineuniformen, navigatie-instrumenten en historische artefacten bekijken. Een interessant museum om te bezoeken als je geïnteresseerd ben in de geschiedenis van de scheepvaart en maritieme tradities.

Museo Naval in Cartagena

Barco Turístico

Heb je zin om Cartagena op een andere manier te leren kennen? Stap dan op de Barco Turístico, oftewel de toeristenboot. Deze vaart vrijwel ieder uur af in de haven en het is een ontspannende en schilderachtige manier om de prachtige kustlijn van de stad te verkennen. Een gids vertelt je alles over de mooiste bezienswaardigheden. Een tochtje duurt ongeveer 45 minuten en kost €6.

Barco Turístico in Cartagena

Puerto de Cartagena

De haven van Cartagena is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. De haven door de eeuwen heen een belangrijk handels- en marinecentrum geweest en heeft een rijke maritieme geschiedenis die duizenden jaren teruggaat.

Vandaag de dag is de haven van Cartagena en is een belangrijke toegangspoort voor internationale handel en goederentransport. Naast zijn commerciële functie is de haven ook een populaire toeristische bestemming, aangezien het veel cruiseschepen en luxe jachten ontvangt die de regio bezoeken.

Langs de haven loopt een brede promenade vol bankjes waar je lekker mensen kunt kijken. Daarnaast zijn er ook veel leuke restaurants en cafés. Een levendige plek om een middagje door te brengen.

Puerto de Cartagena

Museo Nacional de Arqueología Subacuática “ARQVA”

Dit unieke museum richt zich op de archeologie en het erfgoed van onderwateromgevingen. Het museum herbergt een uitgebreide collectie artefacten die afkomstig zijn van scheepswrakken en onderwateropgravingen in de Middellandse Zee. Als bezoeker kun je een fascinerende reis maken door de maritieme geschiedenis, zo kun je oude scheepswrakken, scheepsuitrusting, keramiek, munten en andere artefacten bewonderen die gevonden zijn in zee.

Muralla Púnica

De Muralla Púnica, ook bekend als de Punische Muur, is een belangrijke archeologische site in Cartagena. Deze muur vertegenwoordigt de overblijfselen van de oude Punische stad die in het gebied bestond tijdens de Punische periode, ongeveer tussen de derde en tweede eeuw v.Chr.

Je kunt hier de restanten zien van de robuuste verdedigingsmuren, evenals strategisch geplaatste wachttorens. Deze archeologische overblijfselen bieden een fascinerend inzicht in de structuur en het ontwerp van de versterkte stad uit die periode.

Street art in Cartagena

Kunst en cultuur zijn belangrijk in Cartagena. Dat zie je niet alleen aan de vele musea, maar ook aan de vele muurschilderingen. Sommige vertellen je iets over lange de historie van Cartagena en andere zijn juist heel modern.

Het zal je ook opvallen dat er in het centrum veel muurschilderingen te zien zijn. Er zijn veel afgebroken gebouwen waar alleen nog de gevel (die beschermd is) van overeind staat. Dit is vanwege het grote aantal archeologische vondsten. Hierdoor moesten ook veel winkels noodgedwongen sluiten. Om die te herinneren zijn op sommige gebouwen schilderingen gemaakt die te maken hebben met de winkel die er vroeger zat. Erg bijzonder!

Street art in Cartagena

Cala Cortina

Hoewel Cartagena aan de Middellandse Zee ligt, moet je voor een strand wel even zoeken. Cala Cortina is het meest populaire strand van de stad en dit ligt in een baai op zo’n twee kilometer van het centrum. Het duurt even voor je er bent, maar het is zeker de moeite waard. Het is omgeven door kliffen en biedt een spectaculair uitzicht op de Middellandse Zee. Het turquoise water is kristalhelder en zeer geschikt om te gaan snorkelen. Een perfecte plek voor een luie middag.

Cala Cortina bij Cartagena

Castillo de San Julián

Cartagena is gelegen tussen verschillende heuvels en op veel van die heuvels staat een oud fort. Castillo de San Julián is daar een van, dit fort uit de achttiende eeuw ligt op een hoge heuvel ten zuidwesten van de stad. Rondom het kasteel zijn diverse wandelpaden en dat is ook de beste manier om er te komen. Hoewel het kasteel officieel niet geopend is voor publiek, kun je er prima een kijkje nemen. Wees wel voorzichtig! En vanaf de muren heb je een ongelooflijk mooi uitzicht op Cartagena en de Middellandse Zee.

Prachtig uitzicht vanaf Castillo de San Julián op Cartagena

Castillo de la Atalaya

Een tweede fort dat ik graag wil noemen in deze lijst met Cartagena bezienswaardigheden is Castillo de la Atalaya. Dit ligt op een heuvel aan de noordwestkant van de stad. Er is een leuke rondwandeling van circa 6 kilometer die je naar dit kasteel leidt, er staat een bord met uitleg vlakbij de Puente de Quitapellejos.

Ook dit fort staat leeg, maar als je goed kijkt, kun je binnen wel een kijkje nemen. Ook vanaf hier heb je een overweldigend mooi uitzicht op Cartagena en de haven.

Castillo de la Atalaya in Cartagena

Parque Arqueológico Cerro del Molinete

Dit was echt mijn favoriete plek in Cartagena als ik de rust op wilde zoeken. Dit park ligt op een heuvel midden in de stad naast het forum. Er staan wat ruïnes (op bordjes staat een uitleg) en er zijn veel banken waar je heerlijk op kunt relaxen. Zelf ging ik hier regelmatig heen om een boek te lezen en af en toe te genieten van het uitzicht op de stad, de omliggende heuvels en de zee. 

Parque Arqueológico Cerro del Molinete in Cartagena

Semana Santa in Cartagena

Semana Santa (oftewel de heilige week) is een van de belangrjkste evenementen in Cartagena. Mocht je toevallig met pasen (of beter nog, in de week ervoor) in Cartagena zijn, hou dan het programma in de gaten.

Tijdens Semana Santa vinden er dagelijks processies plaats waarin religieuze broederschappen door de straten van Cartagena trekken, terwijl ze zorgvuldig vervaardigde religieuze beelden, genaamd “pasos”, dragen. De processies worden begeleid door het geluid van trommels en blazers, waardoor een indrukwekkende en plechtige sfeer ontstaat. Erg indrukwekkend om eens mee te maken!

Semana Santa in Cartagena

Lekker eten en drinken in Cartagena

Cartagena is een compacte stad, maar heeft een groot aanbod als het gaat om leuke eetentjes en cafés. Dit zijn mijn persoonlijke favorieten.

  • El Soldadito de Plomo – ken je het sprookje over de tinnen soldaat van Hans Christian Andersen? Volgens de verhalen heeft hij het verhaal tijdens zijn verblijf in Cartagena geschreven. Dit café is vernoemd naar het sprookje en is een waar rariteitenkabinet. Ze maken hier lekkere koffie’s en hebben overheerlijke gebak.
  • El Cantón – ligt in een steegje en is een van de leukste tapasrestaurants in de stad. Ze serveren gerechten die net even anders zijn. Probeer in ieder geval de artisjok, die is echt heel erg lekker! Reserveren is aan te raden!
  • Chef Momo – is de plek voor een overheerlijk vegetarisch gerecht. De kaart is behoorlijk uitgebreid, dus er zit altijd wel iets lekkers voor je tussen.
  • CafeLab – heeft twee vestigingen in Cartagena, een in het centrum en een in het noorden van de stad. Het is een ontzettend mooi gedecoreerd cafe waar ze echt lekkere koffie serveren. Deze plek is ook erg geschikt om een paar uur te werken.
  • Bar El Purgatorio – een leuke plek om even op het terras te gaan zitten. De gerechten zijn enorm en er is zelfs een vegankaart.

Geen zin om te kiezen? Boek dan deze wandeltocht met proeverij en bezoek verschillende leuke eettentjes.

El Soldadito de Plomo in Cartagena
El Soldadito de Plomo in Cartagena.

Overnachten in Cartagena

Cartagena is een stad waar je je prima een paar dagen kunt vermaken. Dit zijn de leukste plekken om te overnachten in Cartagena Spanje:

  • LoopINN Hostel Cartagena – Perfect voor budgetreizigers en gezinnen. Dit hostel ligt mooi tussen het station en het centrum en heeft verschillende kamers waaruit je kunt kiezen. Er zijn slaapzalen, maar ook privékamers waar je met je hele gezin kunt slapen. Er is ook een gemeenschappelijke keuken en een mooi dakterras.
  • La Casa de las Flores – Een prachtig kleinschalig hotel in het centrum van Cartagena. De gevel is prachtig en gevuld met bloemen (vandaar ook de naam) en de kamers zijn stijlvol en modern ingericht. Vanaf het dakterras kijk je uit over het forum.
  • Sercotel Alfonso XIII (4⭐) – Wil je graag verblijven in luxe? Dit 4⭐ hotel ligt op een handige locatie aan de noordkant van het centrum. De kamers zijn modern, geluidsdicht en van alle gemakken voorzien.

Het aanbod qua accommodaties in Cartagane is niet groot als in andere Spaanse steden. Het is daarom verstandig om vooraf te reserveren, zeker als je tijdens Semana Santa gaat. Kijk op Booking.com voor meer opties, beschikbaarheid en prijzen.

Hoe kom je in Cartagena Spanje?

Zou je Cartagena graag willen bezoeken na dit artikel vol Cartagena tips? Deze websites zijn handig voor het boeken van je reis.

✈️ Vliegtickets

De dichtstbijzijnde internationale luchthaven is die Alicante. Met Transavia en Vueling kun je hier vanuit Nederland rechtstreeks heenvliegen. Vanaf Alicante reis je in iets meer dan 1,5 uur met de auto of trein naar Cartagena.

🚆 Met de trein naar Spanje

Reis je liever met de trein? Spanje is per trein goed bereikbaar is vanuit Nederland en België. Houd voor Cartagena rekening met een reistijd van een tot twee dagen. Je reist in ieder geval via Parijs en Madrid of Barcelona. Internationale treintickets boek je via NS International en Rail Europe. Boeken kan meestal vanaf 3 tot 4 maanden van tevoren, dan zijn de treinkaartjes ook het goedkoopst.

Zelf bezocht ik Cartagena tijdens een interrailreis in Spanje. Je leest hier meer over in dit artikel: Interrailen in Spanje: mijn ervaring, route & tips

🚘 Huurauto

Hoewel het openbaar vervoer vrij goed geregeld is in Spanje (ik heb bijvoorbeeld alles met de trein gedaan), is het toch handig om een huurauto te hebben. Zo kom je nog makkelijker op de echt bijzondere plekken. Reserveer je auto via Sunny Cars, dan weet je zeker dat je goed verzekerd bent.

🎡 Tours en activiteiten

Wil je graag uitleg en vind je het fijn als alles voor je geregeld is? Kijk dan op Get Your Guide voor interessante tours en leuke activiteiten.

Lees meer over Spanje

Wil je graag op vakantie naar Spanje en ben je op zoek naar meer informatie over de regio Murcia en de Costa Calida? Dit zijn een paar fijne reisgidsen die je kunnen helpen bij het plannen van je reis.

Murcia & Almería (Sander de Vaan)

De Groene Reisgids – Oost-Spanje

Daarnaast kun je op deze website veel lezen over een vakantie in Spanje. Deze artikelen vind je vast ook leuk om te lezen:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor leuke reisverhalen en tips voor de mooiste bestemmingen.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt kost het onderhouden van een website geld. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Zo krijg ik een kleine commissie waarmee ik deze website kan onderhouden. Het kost jou niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie en mogelijkheden om Op reis met Co te steunen.

Wat te doen in Cartagena Spanje

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.