Wandeling van Hoscheid naar Kautenbach - Lee Trail dag 3

Wandeling van Hoscheid naar Kautenbach | Wandelverslag Lee Trail #3

De wandeling van Hoscheid naar Kautenbach is alweer de laatste etappe van de Lee Trail. En ook dit is een prachtige tocht! Lees er meer over in dit wandelverslag.

Wandelverslag: van Hoscheid naar Kautenbach

Na een geweldige tweede etappe op de Lee Trail, is het vandaag alweer tijd voor de derde en laatste etappe. De wandeling van Hoscheid naar Kautenbach is met 14,7 kilometer vrij kort, dus ik heb absoluut geen haast vandaag.

Een muzikale wandeling

Na een ritje van slechts 15 minuten met de bus vanuit Ettelbruck kom ik aan in Hoscheid. Het eerste stuk van de wandeling is heel makkelijk. Hoscheid ligt bovenop een heuvel, dus ik hoef voorlopig niet omhoog te klimmen.

Het eerste stuk is dus vooral lekker naar beneden wandelen en heeft deze keer een extra component. De eerste twee kilometer is namelijk ook onderdeel van de rondwandeling “Klangwee”. Dit is een route van 6,5 kilometer rondom Hoscheid en hij staat in het teken van muziek.

Langs de route staan borden die je wijzen op de “muziek” van de natuur en ook staan er installaties waar je zelf muziek mee kunt maken. Best wel leuk!

Verrassing in het bos

Deze derde etappe van de Lee Trail gaat vooral door het bos en dat vind ik niet zo heel erg. Het is net als de voorgaande dagen een vrij warme dag (niet heel zonnig, maar wel benauwd) en in het bos is het relatief koel. Zodra ik dan ook een bankje in de schaduw spot, ga ik even zitten, geniet ik van het uitzicht of duik ik lekker in mijn boek (ik ben momenteel bezig met de zeven zussen-serie en die is best verslavend).

In het bos stuit ik ook op een bijzondere verrassing. Er staat opeens een witte kapel! Ik kom er niet helemaal achter wat die daar precies doet (de deuren zijn hermetisch afgesloten), maar het is wel een mooi gezicht.

Wandeling in het bos bij Hoscheid

Iets verderop hoor ik dat mensen bezig zijn met het omzagen van bomen. Ik zie niemand, maar er liggen wel een paar bomen om langs het pad. Ik heb niet zoveel behoefte aan een boom op mijn hoofd, dus ik hoop maar dat ze oppassen voor wandelaars. Voor de zekerheid loop ik iets sneller tot het geluid verder weg klinkt.

Dit stuk van het pad in het bos is best avontuurlijk. Het is af en toe vrij smal en ook liggen er best wat bomen om. Op gegeven moment lijkt het wel alsof het pad door een soort van lawine van bomen en zand is weggeslagen. Gelukkig is het veilig genoeg om verder te lopen.

Mooie uitzichten

Het klimmen en dalen gaat vandaag vrij geleidelijk (of misschien ben ik er na een paar dagen wandelen in Luxemburg wel aan gewend?) en voor ik het weet ben ik al halverwege de wandeling. Na een korte klim sta ik op de top van een heuvel naast de maisvelden. Hier in Luxemburg is het altijd vaak zo dat de toppen van de heuvels landbouwgrond is, het voordeel hiervan is dat je daardoor bijna altijd een mooi uitzicht hebt.

Na de weilanden kom ik aan bij een stuk bos en het lijkt wel alsof hier (lang geleden) brand is geweest. De bomen zijn namelijk helemaal kaal. Hier staat bovenop de berg een bankje en aangezien het lunchtijd is, lijkt me dit een perfecte plek voor een lange pauze.

Lunch op de Lee Trail

Genieten van de stilte

Net als tijdens de voorgaande dagen, kom ik ook op deze etappe van de Lee Trail maar een handjevol mensen tegen. Soms heb ik dan de neiging om muziek te luisteren of een podcast op te zetten, maar vandaag luister ik naar de geluiden van de natuur. De wind die door de bomen ruist, het geluid van de krekels (dat doet me altijd zo denken aan vakanties in Griekenland) en in de verte hoor ik stromend water. Lekker rustgevend!

Na een lange pauze ga ik verder en het pad loopt steil naar beneden. Er liggen hier en daar wat losse stenen, dus ik moet echt uitkijken waar ik loop. Een kilometer later sta ik bijna 200 meter lager, naast het riviertje dat ik hoorde. Het is hier beneden echt weer heerlijk koel en ik ben blij dat ik het riviertje een tijdje kan volgen.

Kautenbach: het eindpunt van de Lee Trail

Het pad loopt voornamelijk door het bos met af en toe een open plek. Vlak voor Kautenbach staat nog een grote uitkijktoren. Hoewel ik die meestal best wel eng vind, besluit ik toch om naar boven te klimmen. Het uitzicht is mooi, maar de toren zelf vind ik een beetje te spannend, dus na een selfie (nog 2 kilometer!) klim ik snel weer naar beneden.

Als ik het bos uitkom zie ik meteen Kautenbach liggen. Het dorpje ligt prachtig tussen de heuvels en is daardoor erg mooi om te zien. Na een kwartier sta ik in het centrum van het dorp bij het bord over de Lee Trail. Ik heb het gehaald! Wat wordt de volgende trail?

Over etappe 3: Hoscheid naar Kautenbach

De derde etappe van de Lee Trail is de laatste etappe en heeft een lengte van 14,7 kilometer. Je klimt ongeveer 550 meter. Inclusief (lange) pauzes deed ik ongeveer 5 uur over deze wandeling.

Praktische tips: vervoer & overnachten

Hoe zit het met vervoer en overnachten tijdens deze derde etappe van de Lee Trail van Hoscheid naar Kautenbach? Een paar tips.

Vervoer

Station in Kautenbach
Het station in Kautenbach.

Openbaar vervoer in Luxemburg is gratis en je kunt bijna overal komen met de trein of de bus. Je hoeft geen kaartjes te kopen of in te checken, je kunt gewoon de bus of trein instappen.Treinen en bussen gaan over het algemeen minimaal een keer per uur en vaak twee keer per uur.

Er is een bushalte aan het begin van de etappe in Hoscheid (deze bus gaat regelmatig van en naar Ettelbruck en Diekirch). Daarnaast is er bushalte in Schlindermanderscheid (7,7 kilometer vanaf Hoscheid – ongeveer 500 meter van de Lee Trail) en er is een treinstation in Kautenbach. Voor dienstregeling kun je kijken op Google Maps of op CFL.lu (daar is ook een app van).

Als je gebruik maakt van het openbaar vervoer langs de route, dan is het altijd slim om voor je gaat wandelen even de dienstregeling te checken om er zeker van te zijn of er bussen/treinen gaan en tot welk tijdstip. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Overnachten

Je kunt overnachten bij zowel het begin- als het eindpunt van de derde etappe van de Lee Trail.

Hoscheid

Kautenbach

Wat is de Lee Trail?

De Lee Trail (of eigenlijk de Escapardenne Lee Trail) is een langeafstandswandeling van 53 kilometer door het centrum van Luxemburg. De trail loopt van Ettelbruck naar Kautenbach en onderweg wandel je over bergkammen, door bossen vol mos, piepkleine dorpjes en heb je regelmatig een prachtig uitzicht. Door het vele klimmen en dalen (de paden zijn af en toe behoorlijk steil) is het een vrij pittige wandeling, maar goed te doen in drie dagen.

Mocht je langer willen wandelen, de Lee Trail sluit in Kautenbach aan op de Eislek Trail. Deze is 106 kiometer lang en loopt van Kautenbach naar La Roche-en-Ardenne in België.

Wandelverslagen Lee Trail

In augustus 2021 liep ik de Lee Trail in drie dagen. Op deze website kun je mijn wandelverslagen lezen, zodat je een beetje een idee krijgt van deze prachtige meerdaagse wandeling.

Meer lezen

Er zijn wereldwijd veel mooie langeafstandswandelingen die je kunt lopen. Dankzij deze boeken krijg je enorm veel zin om de mooiste wandelingen te ontdekken:

Dutch Mountain Trail | En de Seven Summits

Mythische trektochten in Europa | Verken de meest indrukwekkende wandelroutes in Europa

Op deze website schrijf ik veel over langeafstandswandelingen. Je kunt artikelen en verslagen lezen van deze tochten:

Wil je meer lezen over mooie langeafstandswandelingen en reizen? Ik deel regelmatig een update in mijn tweewekelijkse nieuwsbrief. Schrijf je in.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.