Wandelen in Lauterbrunnen - Zwitserland

Wandelen in Lauterbrunnen | Zwitserland op z’n best

Lauterbrunnen is een van de mooiste plekken in Zwitserland. Een vallei vol watervallen tussen de hoge bergen. Ik maakte hier een prachtige dagwandeling, in dit artikel een verslag.

Waar ligt Lauterbrunnen?

Lauterbrunnen is een klein dorpje in de Zwitsers Jungfrauregio. Het ligt in een dal tussen een paar steile kliffen en er zijn ontzettend veel watervallen te zien. Daarnaast zie je hier ook het typische Zwitserse landschap: groene heuvels vol houten huizen met felgekleurde bloemen in de vensterbank. En ook staan er veel koeien (en geiten) met rinkelende bellen in de weilanden.

Hoe kom je in Lauterbrunnen?

Lauterbrunnen is goed bereikbaar vanuit Interlaken. Zowel met de auto als met de trein duurt de reis ongeveer 20 minuten. Er zijn parkeerplaatsen in Lauterbrunnen, maar het aanbod is beperkt. Een dagkaart voor parkeren kost ongeveer €13. Een retour met de trein vanaf Interlaken kost ongeveer €11 (september 2020).

Overnachten in Lauterbrunnen

Lauterbrunnen is een geweldig leuk dorpje om te overnachten. Er zijn diverse hotels, B&B’s, hostels en een aantal campings. Kijk op Booking.com voor alle mogelijkheden en de prijzen op de data dat jij in Lauterbrunnen wilt verblijven.

Kun je geen geschikte accommodatie vinden in Lauterbrunnen? Interlaken is ook een mooie uitvalsbasis voor een bezoek aan Lauterbrunnen en andere mooie plekken in de regio (Grindelwald!). Ik sliep in Backpackers Villa Sonnenhof – Hostel Interlaken en dat is me erg goed bevallen. Dit hostel is geschikt voor iedereen, want hier slapen niet alleen backpackers, maar ook gezinnen met kinderen. In het hostel is een grote keuken waar je je eigen maaltijden kunt koken.

De perfecte dagwandeling in Lauterbrunnen

In Lauterbrunnen maakte ik een van de mooiste dagwandelingen ooit. Graag neem ik je mee in een kort verslag:

Van Lauterbrunnen naar Grütschalp

De eerste etappe van de wandeling is van Lauterbrunnen naar Grütschalp en begint met een flinke klim. Via een asfaltweg loop ik het dorpje uit en via een paar haarschelpbochten wandel ik omhoog. Al snel hoor ik belletjes rinkelen, het zal toch niet? En nee, het zijn geen paarse Milka-koeien, maar geiten! Ze lopen (hollen) nieuwsgierig naar me toe en de belletjes rinkelen nog harder. Ik ben in de Alpen!

Geiten met bellen in Lauterbrunnen
Deze geitjes kwamen al bellend naar me toe.

Onderweg kom ik af en toe een gele richtingaanwijzer tegen die me de weg wijst naar Grütschalp. Er zijn twee opties: de makkelijke route (via de asfaltweg) of de moeilijke. De makkelijke ken ik nu wel, dus ik besluit om een stukje over de moeilijke weg te gaan. En ja, dat is wel een verschil! Het is superstijl over een bospad met stenen (die af en toe wegrollen). Ik zweet me een ongeluk!

Steil pad naar Grutschalp
Steil omhoog door het bos.

Gelukkig ben ik toch best snel bovenop de berg en zie ik meteen waarom ik wandelen in de bergen zo mooi vind, wat een uitzicht!

Uitzicht bij Grutschalp
Uitzicht bij Grütschalp.

Van Grütschalp naar Mürren

Bij Grütschalp loop ik langs de kabelbaan, waar ik opeens heel veel andere wandelaars zie (ik kwam tijdens het eerste stuk helemaal niemand tegen). Hier lopen diverse wandelroutes en ik hou het pad naar Mürren aan.

Ik loop nu langs de rand van de berg en dat gaat een stuk makkelijker, want het is redelijk vlak. Onderweg geniet ik van het prachtige uitzicht op de bergen en loop ik zelfs tussen de koeien door, want die lopen hier gewoon over het pad. Inclusief rinkelende bellen.

Koe op het wandelpad tussen Grutschalp en Murren
Koe op het wandelpad tussen Grütschalp en Mürren.
Spoorlijn tussen Winteregg en Murren
Wandelen langs de spoorlijn naar Mürren.

Langs een spoorlijn loop ik zo het dorpje Mürren in. Dit dorpje is grotendeels autovrij en het is echt heerlijk om hier doorheen te wandelen. Overal mooie houten huizen en dan die bergen! Bij een uitzichtpunt neem ik lunchpauze en geniet ik van het geweldige uitzicht.

Murren in Zwitserland
Het dorpje Mürren.
Uitzicht tijdens mijn lunchpauze in Murren
Uitzicht tijdens mijn lunchpauze in Mürren.

Van Mürren naar Stechelberg

Na Mürren is het tijd om de berg weer af te dalen en dat gaat via het dorpje Gimmelwald. De paden zijn af en toe flink steil en tussendoor zie ik de besneeuwde bergtoppen. Wat is het hier mooi!

Het wandelpad tussen Murren en Gimmelwald
Het wandelpad tussen Mürren en Gimmelwald. Je kunt ook met de kabelbaan naar beneden.

Na Gimmelwald is het helaas geen ‘makkelijk’ asfaltpad meer, maar steile smalle paadjes met losse stenen. Goed uitkijken waar je loopt dus! Het gaat ook deels door een bos waar je langs een prachtige waterval loopt.

Waterval langs het pad van Gimmelwald naar Stechelberg
Waterval langs het pad van Gimmelwald naar Stechelberg.
Door het bos naar Stechelberg
Door het bos naar Stechelberg.

Beneden aangekomen wordt in Stechelberg ik getrakteerd op de mooie vallei van Lauterbrunnen. Steile rotswanden en in het midden glooiende groene velden. Wauw!

Uitzicht op Stechelberg
Uitzicht op Stechelberg. Zo mooi!

Van Stechelberg naar Lauterbrunnen

De wandeling van Stechelberg naar Lauterbrunnen is weer een makkelijke. Het is vlak want ik volg de rivier en het zijn alleen maar asfaltpaden. Het is hier ook een stuk drukker, veel mensen wandelen het stuk tussen Lauterbrunnen en Stechelberg. Ik snap het goed, want het landschap is ook hier een plaatje om te zien, met af en toe een flinke waterval.

Langs de rivier terug naar Lauterbrunnen
Langs de rivier terug naar Lauterbrunnen.
Staubbach Waterfall in Lauterbrunnen
De Staubbach waterval in Lauterbrunnen.

Na zeven uur wandelen kom ik moe en voldaan terug op het station van Lauterbrunnen. Wat is dit een geweldig mooie wandeling!

Over deze wandeling in Lauterbrunnen

De lengte van deze wandeling is ongeveer 22 kilometer en je bent zo’n zeven tot acht uur onderweg (vroeg beginnen ’s ochtends!). Er zit een flinke klim in het eerste stuk tussen Lauterbrunnen en Grütschalp en een steile afdaling in het stuk tussen Mürren en Stechelberg (vooral vanaf Gimmelwald). Het is handig om de wandeling te maken met wandelstokken, daarmee gaat stijgen en dalen een stuk makkelijker. Zelf heb ik een paar wandelstokken van het merk Black Diamond waar ik erg blij mee ben. Er zijn op de route diverse plekken waar je je waterfles kunt vullen, dus je hoeft geen liters mee te nemen. Zelf had ik een liter bij me en dit was voldoende.

Lees ook: Wat zit er in mijn dagrugzak? Paklijst voor een wandeltocht

Je kunt de wandeling inkorten door af en toe een kabelbaan of de trein te nemen. Onderweg heb je namelijk diverse stations waar je op kunt stappen. Als je geen zin hebt om te klimmen kun je de kabelbaan nemen van Lauterbrunnen naar Grütschalp en als je geen zin hebt om te dalen, dan gaat er ook een kabelbaan van Mürren naar Stechelberg (via Gimmelwald).

Wandelen in de omgeving van Lauterbrunnen

Wandelpaden in Lauterbrunnen
Zo worden de wandelroutes aangegeven in Lauterbrunnen.

Dit is natuurlijk niet de enige wandeling die je kunt maken in Lauterbrunnen. Er zijn ontzettend veel wandelingen te maken in de omgeving, ze staan goed aangegeven op de gele borden. Als er een rood-wit vlaggetje naast staat, dan is het een moeilijke wandeling (vaak erg steil en veel losse stenen). Het is raadzaam om even bij het toerismecentrum (Lauterbrunnen Tourismus) langs te gaan voor meer informatie over de wandelingen in en rondom Lauterbrunnen.

Dit waren mijn tips voor een bezoek aan Lauterbrunnen en een verslag van een van de mooiste wandelingen die ik ooit maakte.

Meer lezen over een reis in Zwitserland?

Bestel dan een van deze fijne reisgidsen:

Capitool reisgids – Zwitserland

ANWB Ontdek reisgids – Ontdek Zwitserland

Lonely Planet Switzerland

Of lees een van deze artikelen:

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties