Wandeling naar Grindelwald First met Cliff Walk

Wandeling naar Grindelwald First

Grindelwald First is een spectaculair uitzichtpunt in de Zwitserse Jungfrauregio. Je kunt met de kabelbaan gaan, maar een wandeling is veel toffer!

Waar ligt Grindelwald?

Grindelwald is een dorpje in de Jungfrauregio in Zwitserland en ligt niet ver van Interlaken. Het is en pittoresk dorpje in een dal en is omringd door veel hoge bergen met steile kliffen. Het dorpje is een plaatje om te zien, de houten huizen staan prachtig op de groene heuvels.

Een van de hoogtepunten in Grindelwald is een bezoek aan Grindelwald First, een uitzichtpunt op een berg van 2167 meter. Vanaf hier kun je Grindelwald in het dal zien liggen en heb je een goed uitzicht op de enorme bergen die om het dorp heen liggen.

Hoe kom je in Grindelwald?

Grindelwald is goed bereikbaar vanaf de stad Interlaken. Je kunt zowel met de auto als met de trein naar Grindelwald komen. Een retourtje met de trein van Interlaken naar Grindelwald kost ongeveer €20 (september 2020). Met de auto kun je parkeren op een van de parkeerterreinen rondom het station, hier zijn kosten aan verbonden.

Met de gondellift naar Grindelwald First

In de gondel naar Grindelwald First
Met de gondel naar Grindelwald First.

De makkelijkste en snelste manier om naar Grindelwald First te komen is met de gondellift. Dit is ook meteen de duurste, een retourtje kost ongeveer €60 (september 2020) en een enkele reis €30. Je zit in een kleine zespersoons gondel en de rit duurt ongeveer 25 minuten (enkele reis).

Als je van plan bent om meerdere ritjes te maken met de kabelbanen en gondels in de Jungfrauregio, dan kan het voordeliger zijn om een meerdaagse pas aan te schaffen.

Wandeling naar Grindelwald First

Heb je de hele dag de tijd en heb je zin om een prachtige wandeling te maken? Je kunt ook te voet vanaf Grindelwald naar Grindelwald First gaan. De route is vrij makkelijk te volgen en start (onder andere) bij het station. Daar staat een bord met een pijl naar ‘First’ en de verwachte wandeltijd. Vanaf het station is het volgens het bord 3 uur en 40 minuten.

Een beschrijving van de wandeling:

Steile klim naar Bort

Je loopt vanaf het station via een paar steile straten zo het dorp uit. Blijf de bordjes met ‘First volgen’. Het pad is er steil, maar omdat het overgrote deel van asfalt is, is het goed te doen. Vergeet niet om af en toe achterom te kijken, want het uitzicht wordt steeds mooier!

Niet veel later zie je de gondellift die naar First gaat. Deze blijf je vrijwel de gehele wandeling naar Grindelwald First volgen. Na een mooi meertje kom je bij het eerste station waar de lift stopt: Bort. Hier is ook een restaurant waar je wat kunt eten of drinken.

Lopen onder de gondel naar Grindelwald First
Regelmatig wandel je onder de gondels door.

Tussen de koeien door naar Schreckfeld

Niet te lang pauzeren, want we hebben nog een flinke klim te gaan! Via veel haarspeldbochten en een pad met een hellingsgraad van maar liefst 20% kom je bij een boerderij. Hier kun je eventueel je waterfles vullen. Schrik niet, want hier kunnen koeien over het pad lopen. Ze hebben een bel, dus je hoort ze van ver.

Koeien op de weg naar Grindelwald First
Koeien op de weg naar Grindelwald First.

Vanaf hier blijf je de asfaltweg omhoog volgen. Steeds minder bomen en het uitzicht wordt mooier en mooier. Na een paar laatste haarspeldbochten zie je vanaf station Schreckfeld je eindbestemming al liggen.

Laatste paar haarspeldbochten tot Grindelwald First
Nog een paar haarspeldbochten tot Grindelwald First.

Grindelwald First met spannende Cliff Walk

Nog even doorwandelen en je bent er! Het is ongetwijfeld druk bij Grindelwald First (veel drukker dan op het wandelpad). Je kunt hier gebruik maken van het toilet en je fles bijvullen. Ook is er een restaurant met een geweldig mooi panoramaterras.

Spectaculair uitzicht vanaf Grindelwald First
Spectaculair uitzicht vanaf Grindelwald First.
De First Cliff Walk en het pad dat je volgt naar Grindelwald
Uitzicht op de First Cliff Walk.

Voor de durfals is er nog een mooie uitdaging: wandel over de First Cliff Walk. Dit is een metalen pad (je ziet de afgrond onder je), dat pal langs de klim loopt. Ook zit er een brug in die over de afgrond hangt. Doodeng, maar supergaaf! Aan het eind kun je foto’s maken op het uitzichtplatform (waar ongetwijfeld een flinke rij staat). Een wandeling over de First Cliff Walk is gratis.

Wandelen over de First Cliff Walk
Wandelen over de First Cliff Walk.
Uitzichtplatform Grindelwald First
Het uitzichtplatform Grindelwald First.

Hoe ga je terug naar beneden?

Je kunt op verschillende manieren weer terug naar beneden. Ik noem hier drie verschillende opties:

Optie 1: Je loopt via dezelfde weg weer terug, dit is de makkelijkste route omdat er veel asfaltwegen zijn (minder kans om uit te glijden).

Optie 2: verleng de route via de Bachalpsee (een mooi bergmeer), dit is nog zo’n drie à vier kilometer extra. Je loopt om het meer heen om weer naar beneden te lopen.

Optie 3: via de andere kant van Grindelwald First weer naar beneden. Dit is het pad waar ik jullie verder op meeneem.

Gele borden met de wandelroute bij Grindelwald First
Deze borden geven de route aan.

Terug naar beneden langs de waterval

Het pad naar beneden begint vlak na de First Cliff Walk. Daar zie je vanzelf een geel bord staan met ‘Grindelwald 2 St. 30 Min’. Er staat een wit-rode markering bij, dit betekent dat het een moeilijk pad is. Het is dan ook een flink steile klim naar beneden.

Bij een paar huizen en een waterval kun je even tot rust komen. Kijk eens om je heen en zie hoe mooi het hier is!

Waterval op de route tussen Grindelwald First en Grindelwald
Waterval op de route tussen Grindelwald First en Grindelwald.
Uitzicht vanaf de waterval
Uitzicht vanaf de waterval.

Door het bos naar het station

Blijf de borden naar Grindelwald volgen. Hoe lager je komt, hoe meer bomen je ziet en op gegeven moment loop je zelfs in een bos. Heerlijk koel en er staat regelmatig een bankje om uit te rusten.

Door het bos naar Grindelwald
Door het bos naar Grindelwald.

Dichter bij Grindelwald kom je weer op hetzelfde pad dat je de heenweg nam om omhoog te wandelen en loop je door tot je bij het station bent.

Terug naar Grindelwald
De wandeling terug naar Grindelwald.

Lengte van de wandeling

De totale wandeling naar Grindelwald First is zo’n 17 kilometer lang en reken erop dat je ongeveer zes á zeven uur aan het wandelen bent (langer als je vaak lange pauzes houdt).

Een paar tips voor de wandeling naar Grindelwald First

Voor je deze prachtige wandeling gaat maken zijn er een paar dingen om rekening mee te houden:

  • Het is een steile klim (en daling) en je bent wel even onderweg, dus een goede wandelconditie is een vereiste.
  • Er zijn onderweg een aantal punten waar je water kunt tappen, dus je hoeft niet al te veel mee te nemen. Zelf had ik op een warme dag 1 liter water bij me en dat was voldoende.
  • Het is aan te raden om te wandelen met een paar goede wandelstokken. Die geven extra steun bij het stijgen, maar ook bij het dalen (en je knieën zullen je dankbaar zijn). Zelf heb ik wandelstokken van Black Diamond en daar ben ik erg blij mee.
  • De wandelpaden worden in Zwitserland met gele pijlen aangegeven. Soms zie je hier een wit met rood vlaggetje bijstaan, dit betekend dat het een moeilijk begaanbaar pad is. Vaak zijn er dan veel losse kiezels of is het erg steil.
  • Op een aantal van de gele borden staat een wandeltijd aangegeven. Let er op dat het nooit exact klopt, het hangt er echt vanaf hoe snel je loopt en hoe gewend je bent om in de bergen te lopen. Ik liep in drie uur naar Grindelwald First (op het bord stond 3 uur en 40 minuten), maar naar beneden deed ik er zeker twee en een half uur over (wat ook op het bord stond). Van sommige andere mensen heb ik gehoord dat ze er juist langer over doen dan op het bord staat. Het is dus een gemiddelde.

Overnachten in Grindelwald

Wist je dat er maar liefst 300 kilometer aan wandelpaden zijn in Grindelwald? Voor wandelliefhebbers is het dan ook een prachtige regio om te verblijven. Er zijn in Grindelwald meer dan genoeg hotels waar je een nachtje (of meer) kunt slapen. Kijk op Booking.com voor alle mogelijkheden.

Vind je de hotels te duur in Grindelwald? Je kunt er ook voor kiezen om Interlaken als uitvalsbasis te hebben tijdens je bezoek aan Grindelwald en de andere mooie plekken in deze regio. Zelf sliep ik in Backpackers Villa Sonnenhof – Hostel Interlaken en dat is me erg goed bevallen. Hier slapen niet alleen backpackers, maar ook gezinnen met kinderen. Voor iedereen geschikt dus! Voordeel is dat dit hostel een grote keuken heeft waar je je eigen maaltijden kunt koken.

Meer lezen over Zwitserland?

Dit waren mijn tips voor een bezoek aan Grindelwald First! Wil je meer lezen over deze regio of een vakantie in Zwitserland?

Lees dan ook deze artikelen:

Of bestel dan een van deze reisgidsen:
ANWB Ontdek reisgids – Ontdek Zwitserland

Capitool reisgids – Zwitserland

Lonely Planet Switzerland

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties