Blue Basin Overlook Trail - John Day Fossil Beds National Monument - Oregon

Blue Basin Overlook Trail: de mooiste wandeling in Oregon

Heb je ooit van de Blue Basin Overlook Trail gehoord? Deze wandeling in John Day Fossil Beds National Monument (Oregon) heeft me aangenaam verrast! In dit artikel beschrijf ik de wandeling en leg ik je uit hoe je er moet komen.

John Day Fossil Beds National Monument

Painted Hills Unit
John Day Fossil Beds National Monument ligt midden in de mooie staat Oregon en bestaat uit drie verschillende districten:
– Sheep Rock Unit
– Painted Hills Unit
– Clarno Unit
In dit nationale monument kun je alles leren over de evolutie van het klimaat, de dieren en de planten in dit landschap. Er zijn in deze omgeving veel fossielen gevonden, waarvan je een aantal kunt bekijken in het bezoekerscentrum in het Sheep Rock Unit. Het landschap is erg bijzonder, want overal zie je verschillende lagen in de aarde en rotsen in bijzondere kleuren.

De meeste mensen bezoeken alleen de Painted Hills Unit (op de foto, ook dit is een prachtige plek), maar ik besloot om ook eens een kijkje te nemen in de Sheep Rock Unit. Hier liep ik diverse korte trails, waarvan de Blue Basin Overlook Trail veruit de mooiste was.

Lees ook: John Day Fossil Beds National Monument | Oregon

Start van de Blue Basin Overlook Trail

Start van Blue Basin Overlook Trail
De Blue Basion Overlook Trail start bij de Blue Basin Parkeerplaats, slechts vijf minuten rijden vanaf het Thomas Condon Paleontology Center (hier kun je je waterfles vullen). Er zijn twee verschillende wandelingen die hier starten: de Islands in Time Trail en de Blue Basin Overlook Trail. Je volgt het bordje en volgt het pad aan de linkerkant. In het begin is het pad nog lekker vlak.

Wandelen in John Day Fossil Beds National Monument

Klimmen, klimmen, klimmen

Op gegeven moment maak je een bocht naar rechts en dan start de klim. Vergeet niet om af en toe achterom te kijken, het uitzicht wordt steeds mooier! Op gegeven moment loop je een stuk over houten vlonders, is weer eens wat anders dan al dat zand.

Klim omhoog
Kijk achterom
Houten vlonder

Er is weinig schaduw op de route en dat is extra duidelijk als je op gegeven moment een bankje onder een boom ziet, met dit bordje:

Laatste schaduw

Wat een uitzicht!

Na een korte break en een flinke slok water is het tijd om naar de top te gaan. Je kijkt je ogen uit, de uitzichten worden mooier en mooier.

Nog verder omhoog - uitzicht

Dan loop je op de top van de berg. Er staan een paar kale bomen en een bordje naar het uitzichtpunt waar je op een bankje kunt uitrusten. Even genieten van dit bijzondere landschap.

Blue Basin Overlook

Dan is het tijd om je weg te vervolgen en het pad golft door de bergen.

Het pad slingert omlaag

Terug naar beneden

Terwijl je het pad naar beneden volgt, kijk je je ogen uit. Het lijkt wel een schilderij met drie verschillende landschappen in een. Een deel van het landschap lijkt erg op de Painted Hills door de rode kleuren.

Verschillende soorten bergen
Landschap lijkt op Painted Hills

Op gegeven moment zie je de Vallei met de John Day River en voor je het weet zie je de Islands in Time trail onder je verschijnen.

John Day River
Island in Time Trail

Bij de splitsing kun je rechtsaf de Islands in Time Trail volgen (one way) of linksaf teruglopen naar de parkeerplaats.

Over de wandeling

De wandeling is ongeveer vijf kilometer lang en vrij zwaar vanwege de flinke klim. Ook is er weinig schaduw, dus het is aan te raden om deze te doen op een bewolkte dag of in de ochtend. Met een gemiddeld tot goede conditie ben je ongeveer 1 tot 1,5 uur bezig met deze wandeling. Het is een erg makkelijke trail om te volgen, want er zijn vrijwel geen splitsingen. Bij het Thomas Condon Paleontology Center kun je meer informatie krijgen over deze wandeling en andere wandelingen in John Day Fossil Beds National Monument.

Verblijf

De districten van het John Day Fossil Beds National Monument liggen op een zeer rustige locatie. De dichtstbijzijnde grote stad is Bend, vanaf hier is het ongeveer twee uur rijden naar de diverse districten. Het is leuker om in een van de dorpjes te overnachten die tussen de districten liggen, bijvoorbeeld in Dayville, Fossil of Mitchell. Zelf sliep ik in een privékamer van the Spoke’n Hostel in Mitchell, een hostel in een kerk.
Let op: doordat het een vrij afgelegen gebied is, zijn er weinig tankstations. Zorg er dus voor dat je voldoende benzine hebt voordat je in deze regio gaat rondrijden.

Ik bezocht John Day Fossil Beds National Monument tijdens een geweldige road trip in het noordwesten van Amerika. Bekijk hier de route van mijn road trip in de Pacific Northwest.

Wil je meer lezen over mooie wandelingen in Amerika?

Check dan ook deze artikelen:
Wandelen in Grand Teton National Park: Jenny Lake en Cascade Canyon
Angels Landing of Observation Point | Wat is de mooiste wandeling in Zion?
Hoe & wat: handige tips voor de Pacific Crest Trail

Of bestel een van deze mooie boeken voor nog meer wandelinspiratie:

Wanderlust – USA

The great hikes

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties