Kastelen in de Loire

Kastelen in de Loire (Frankrijk)

Hou je van wijn, zonnebloemen en kastelen? Dan is de Franse Loire the place to be! Tijdens een road trip in deze regio bezocht ik drie kastelen in de Loire en een bijzonder klooster. In deze blog een overzicht.

Kasteel van Chinon

Kastelen in de Loire - Chinon

Het dorpje Chinon is een van de mooiste dorpjes die ik bezocht in de Loire het Loiredal. Het dorpje ligt aan de rivier Vienne (een zijrivier van de Loire) en via smalle mooie straatjes klim je op naar de ruines van het middeleeuwse kasteel. Overal in Chinon en in het kasteel vind je beelden en herinneringen aan Jeanne d’Arc die in 1429 in dit kasteel verbleef. Verder werd het kasteel bewoond door de koningen van Engeland en van Frankrijk. Het is een indrukwekkende ruine om doorheen te lopen en het uitzicht op de rivier Vienne en de omliggende wijngaarden is prachtig.

Kastelen in de Loire - Chinon

Meer informatie over de toegangsprijzen, toegangstijden en het kasteel vind je op de officiële website van het Kasteel van Chinon.

Kasteel van Ussé

Kastelen in de Loire - Chateau d Usse

Niet ver van Chinon vind je het Kasteel van Ussé aan de Indre, een andere zijrivier van de Loire. Het is een kasteel uit een sprookjesboek: groot en heel veel torentjes. Het schijnt zelfs dat schrijver Charles Perrault het beroemde sprookje Doornroosje heeft gebaseerd op dit kasteel. Het verhaal van Doornroosje is dan ook afgebeeld in dit kasteel (wat wij als volwassenen wat knullig vonden, maar wellicht is het leuk voor kinderen). Daarnaast kun je veel bijzondere vertrekken in dit kasteel bezoeken, die helemaal gerestaureerd zijn en ook ingericht zijn zoals het er vroeger uitzag. Naast het kasteel staat ook een prachtig kapelletje dat je ook kunt bezoeken.

Kastelen in de Loire - Chateau d Usse

Meer informatie over het kasteel, openingstijden en toegangsprijzen kun je vinden op de officiële website van het Kasteel van Ussé.

Kasteel van Chenonceau

Kastelen in de Loire - Chenonceau

Het kasteel van Chenonceau ligt op de rivier Le Cher, tevens een zijrivier van de Loire. Ja, je leest het goed, dit kasteel ligt OP de rivier. Het kasteel zelf is goed onderhouden en je kunt het hele jaar door de verschillende vertrekken bezichtigen. Ook de omliggende tuinen zijn erg indrukwekkend, dus zorg ervoor dat het een beetje mooi weer is als je dit kasteel bezoekt.

Kastelen in de Loire - Chenonceau

Meer informatie over deze prachtige plek, toegangsprijzen en openingstijden kun je vinden op de officiële website van het kasteel van Chenonceau.

Abdij van Fontevraud

Kastelen in de Loire - Fontevraud
Geen kasteel, maar wel de moeite waard als je in de Loire bent: de Abdij van Fontevraud. Dit is de best bewaarde verzameling kloostergebouwen ter wereld. Het grote complex ligt in het miniscule dorpje Fontevraud-l’Abbaye en is een grote trekpleister. Veel van de mensen die in het eerdergenoemde Kasteel van Chinon verbleven, kwamen ook naar deze abdij. In de abdij ligt o.a. Richard Leeuwenhart begraven, die veel mensen zullen kennen uit de verhalen over Robin Hood.

Kastelen in de Loire - Fontevraud binnen

Op de officiële website van de Abdij van Fontevraud kun je meer lezen over de bouwwerken, openingstijden en toegangsprijzen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer toffe kastelen (en andere bouwwerken) te vinden in de Loire, op deze pagina vind je een overzicht.

Meer lezen over Frankrijk?

Check dan ook deze artikelen:
4 fijne steden voor een stedentrip in Frankrijk
Hoe & wat: Reistips Nice
Bucket list Frankrijk

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie