De 15 mooiste kastelen in de Loire

De 15 mooiste kastelen in de Loire

Ontdek de magie van kastelen in de Loirestreek. Verken historische pracht, weelderige tuinen en betoverende verhalen. Dit zijn de mooiste kastelen in de Loire!

Waarom staan er zoveel kastelen in de Loire?

De Loirestreek, ook wel bekend als de Loirevallei, is een schilderachtige en historisch belangrijke regio in het midden van Frankrijk, die wordt doorkruist door de rivier de Loire en zijn zijrivieren. Deze regio staat bekend om zijn overvloed aan prachtige kastelen.

Ik hoor je denken: waarom zoveel kastelen in de Loire? Vanwege zijn strategische ligging en vruchtbare grond was de Loirestreek een aantrekkelijk gebied voor zowel koninklijke als adellijke families om kastelen en landgoederen te bouwen. Deze kastelen dienden niet alleen als residenties, maar ook als centra van kunst, cultuur en politieke macht tijdens de middeleeuwen en de renaissance.

De Loirestreek heeft een unieke combinatie van natuurlijke schoonheid en historie, met charmante dorpjes, wijngaarden, tuinen en weilanden vol zonnebloemen die zich uitstrekken langs de oevers van de rivier. De regio staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de buitengewone architectuur en cultuurhistorische betekenis van de kastelen en landgoederen.

Een bezoek aan de Loirestreek is dan ook een onvergetelijke ervaring waarbij geschiedenis, cultuur en natuur samenkomen.

Dit zijn de mooiste kastelen in de Loire

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je weten welke kastelen je kunt bezoeken tijdens een vakantie in de Loirestreek? Dit zijn de mooiste kastelen in de Loire.

Kasteel van Chinon

Het dorpje Chinon is een van de mooiste dorpjes die ik zelf bezocht in het Loiredal. Het dorpje ligt aan de rivier Vienne (een zijrivier van de Loire) en via smalle mooie straatjes klim je op naar de ruines van het middeleeuwse kasteel.

Overal in Chinon en in het kasteel vind je beelden en herinneringen aan Jeanne d’Arc die in 1429 in dit kasteel verbleef. Verder werd het kasteel bewoond door de koningen van Engeland en van Frankrijk. Het is een indrukwekkende ruine om doorheen te lopen en het uitzicht op de rivier Vienne en de omliggende wijngaarden is prachtig.

Kasteel van Chinon

Château de Saumur

Het Château de Saumur is een van de meest indrukwekkende kastelen van de Loire. Het ligt op een heuvel boven de stad Saumur, aan de oevers van de rivier de Loire. Het kasteel heeft een lange en rijke geschiedenis, die teruggaat tot de tiende eeuw. Het is door de eeuwen heen verschillende keren verbouwd en gemoderniseerd, maar het heeft zijn oorspronkelijke charme behouden.

Het kasteel is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, architectuur of gewoon een prachtig uitzicht wil zien. Vanuit de torens van het kasteel heb je een geweldig uitzicht over de stad Saumur en de omliggende Loirevallei. Je kunt ook een bezoek brengen aan het museum, dat een collectie van kunst, meubels en andere historische voorwerpen herbergt.

Château de Chambord

Het Château de Chambord is het grootste en meest indrukwekkende kasteel in het Loiredal. Het is een must-see voor iedereen die de mooiste kastelen in de Loire wil bezoeken.

Het kasteel werd in de zestiende eeuw gebouwd door koning Frans I als jachthuis en werd door verschillende Franse vorsten gebruikt als koninklijke residentie. Het staat bekend om zijn unieke Renaissance architectuur en kenmerkende dubbele wenteltrappen waarvan men zegt dat ze door Leonardo da Vinci zijn ontworpen.

Het kasteel is omgeven door een groot park met bossen, vijvers en tuinen. Je kunt er wandelen, fietsen, paardrijden of gewoon genieten van het prachtige uitzicht.

Kasteel van Chaumont

Het Château de Chaumont is een prachtig kasteel langs de Loire, tussen de steden Orléans en Tours. Het kasteel zelf is mooi om te zien, maar de tuinen zijn echt spectaculair. Ze zijn wereldberoemd vanwege het jaarlijkse internationale tuinfestival van het kasteel.

Het festival vindt plaats in de zomer en duurt ongeveer twee maanden. Gedurende deze tijd worden de tuinen getransformeerd met creatieve en innovatieve ontwerpen van tuinarchitecten uit de hele wereld. Het is een geweldige kans om te zien wat de nieuwste trends in tuinieren zijn en om inspiratie op te doen voor je eigen tuin.

Naast het tuinfestival zijn er nog veel andere dingen te zien en te doen in het Château de Chaumont. Je kunt een rondleiding door het kasteel maken, de museumcollecties bekijken of gewoon genieten van het prachtige uitzicht over de Loirevallei.

Château de Chaumont - via Canva

Château de Serrant

Het Château de Serrant is een prachtig kasteel dat niet zo bekend is als sommige van de andere kastelen in de Loire-vallei. Dat is jammer, want het is zeker een bezoek waard. Het kasteel werd gebouwd in de veertiende eeuw en later gerenoveerd in de Renaissance-stijl. Het heeft een statige en elegante uitstraling, en het interieur is prachtig ingericht met historische meubels en kunstwerken.

Een bijzonder kenmerk van Château de Serrant is het feit dat het nog steeds eigendom is van dezelfde familie die het in de zestiende eeuw heeft verworven. Dit draagt bij aan de authentieke sfeer van het kasteel, en het is een geweldig idee om een ​​rondleiding door het kasteel te krijgen om meer te leren over de geschiedenis van de familie en het kasteel zelf.

Château d’Ussé

Niet ver van Chinon vind je het Kasteel van Ussé aan de Indre, een andere zijrivier van de Loire. Het is een kasteel uit een sprookjesboek: groot en heel veel torentjes. Het schijnt zelfs dat schrijver Charles Perrault het beroemde sprookje Doornroosje heeft gebaseerd op dit kasteel.

Het verhaal van Doornroosje is dan ook afgebeeld in dit kasteel (wat wij als volwassenen wat knullig vonden, maar wellicht is het leuk voor kinderen). Daarnaast kun je veel bijzondere vertrekken in dit kasteel bezoeken, die helemaal gerestaureerd zijn en ook ingericht zijn zoals het er vroeger uitzag. Naast het kasteel staat ook een prachtig kapelletje dat je ook kunt bezoeken.

Chateau d Usse

Château de Valençay

Het Château de Valençay is een ander prachtig kasteel in de Loirevallei. Het staat bekend om zijn prachtige Renaissance-architectuur en prachtige tuinen en werd gebouwd in dezestiende eeuw. Het was de residentie van verschillende prominenten uit de Franse geschiedenis, waaronder Napoleon Bonaparte. Het kasteel is open voor bezoekers van half maart tot half november.

Het kasteel is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, architectuur of gewoon een prachtig uitzicht wil zien. Het kasteel heeft een lange en rijke geschiedenis, en het interieur is prachtig ingericht met historische meubels en kunstwerken. De tuinen zijn ook een lust voor het oog, met hun weelderige bloemen, fonteinen en beelden.

Château de Cheverny

Het Château de Cheverny wordt vaak beschouwd als een van de mooiste en meest elegante kastelen in de regio. Het kasteel is gebouwd in de zeventiende eeuw en is nog steeds eigendom van dezelfde familie.

Wat het Château de Cheverny extra bijzonder maakt, is dat het diende als inspiratie voor Hergé’s “Kasteel Molensloot” in de Kuifje-strips. De gelijkenissen tussen de twee kastelen zijn opvallend, en fans van Kuifje zullen zich zeker thuis voelen in Château de Cheverny.

Het kasteel en zijn terreinen zijn goed onderhouden en omvatten prachtige tuinen, een groot park en zelfs een hondenkennel met meutes van jachthonden die dagelijks worden gevoed in een publieke ceremonie.

Kasteel van Chenonceau

Het kasteel van Chenonceau wordt gezien als een van de mooiste kastelen in Frankrijk. Het kasteel ligt op de rivier Le Cher, dit is een zijrivier van de Loire. Ja, je leest het goed, dit kasteel ligt op de rivier. Het kasteel zelf is goed onderhouden en je kunt het hele jaar door de verschillende vertrekken bezichtigen. Ook de omliggende tuinen zijn erg indrukwekkend, dus zorg ervoor dat het een beetje mooi weer is als je dit kasteel bezoekt.

Chateau de Chenonceau

Château Royal de Blois

Château Royal de Blois is een van de mooiste kastelen in Frankrijk. Het ligt in de stad Blois, aan de rivier de Loire. Het kasteel werd gebouwd in de twaalfde eeuw en werd bewoond door onder andere koning Lodewijk XII en koning Frans I. Het heeft talrijke prachtige zalen en appartementen vol kunstwerken uit de zestiende tot negentiende eeuw.

Het kasteel is opgebouwd uit vier vleugels, die elk in een andere stijl zijn gebouwd. De oudste vleugel is de middeleeuwse vleugel, die dateert uit de twaalfde eeuw. De renaissancevleugel werd gebouwd in de vijftiende eeuw en is het meest elegante deel van het kasteel. De klassieke vleugel werd gebouwd in de zestiende eeuw en is soberder van vorm. De achttiende-eeuwse vleugel werd gebouwd in de stijl van het classicisme. Het is echt een genot om hier rond te lopen!

Château d’Amboise

Château d’Amboise is een van de mooiste kastelen van Frankrijk. Het ligt aan de oevers van de Loire en is een UNESCO-werelderfgoed. Het kasteel werd gebouwd in de vijftiende eeuw en was de residentie van verschillende Franse koningen, waaronder Karel VIII en Frans I.

Een van de bekendste bewoners van Château d’Amboise was Leonardo da Vinci. Da Vinci kwam in 1516 naar Amboise en woonde daar tot zijn dood in 1519. Hij werkte aan verschillende projecten in het kasteel, waaronder een vliegmachine en een onderzeeër. Da Vinci is begraven in de kapel van Saint-Hubert, die zich op het kasteelterrein bevindt.

Château d'Amboise - via Canva

Château d’Azay-le-Rideau

Château d’Azay-le-Rideau is een prachtig kasteel aan de oever van de Indre-rivier in de Loirevallei. Het kasteel werd gebouwd in de vroege zestiende eeuw en vertegenwoordigt de overgang van middeleeuwse vestingwerken naar meer verfijnde kastelen.

Het kasteel heeft een sierlijke mix van renaissance-elementen en traditionele Franse architectuur. De elegante torentjes, spiegelgladde watergrachten en de prachtige reflectie in het water creëren een schilderachtig en romantisch uitzicht.

  • Koop tickets voor je bezoek aan Château d’Azay-le-Rideau

Abdij van Fontevraud

Geen kasteel, maar wel de moeite waard als je in de Loire bent: de Abdij van Fontevraud. Dit is de best bewaarde verzameling kloostergebouwen ter wereld. Het grote complex ligt in het miniscule dorpje Fontevraud-l’Abbaye en is een grote trekpleister. Veel van de mensen die in het eerdergenoemde Kasteel van Chinon verbleven, kwamen ook naar deze abdij. In de abdij ligt o.a. Richard Leeuwenhart begraven, die veel mensen zullen kennen uit de verhalen over Robin Hood.

De Abdij van Fontevraud & kamperen in Normandië - Reisverslag

Château de Brissac


Château de Brissac is het hoogste kasteel van Frankrijk, met maar liefst zeven verdiepingen. Het is ook een van de oudste kastelen in het land, met delen die dateren uit de elfde eeuw. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis en was door de eeuwen heen de residentie van verschillende adellijke families. In de loop der eeuwen is het meerdere malen gerenoveerd en uitgebreid om aan de veranderende behoeften van de bewoners te voldoen.

Het kasteel is gebouwd op een heuveltop in de Loirevallei. Het is omgeven door een gracht en heeft een indrukwekkende façade met torens en kantelen. Het interieur van het kasteel is rijkelijk versierd met kunstwerken, meubels en andere voorwerpen uit de zestiende tot de negentiende eeuw.

Château de Villandry

Château de Villandry is een van de mooiste kastelen in de Loire. Het kasteel werd gebouwd in de zestiende eeuw door Jean Le Breton, een rijke Franse edelman. Le Breton wilde een groots en luxueus verblijf creëren en dat is hem zeker gelukt! Het kasteel is prachtig gelegen aan de oever van de rivier de Cher, en het wordt omringd door weelderige en kleurrijke tuinen.

De tuinen van Château de Villandry zijn verdeeld in vier thema’s: de moestuin, de liefdestuin, de watertuin en de zontuin. De moestuin is een prachtige tuin met een grote verscheidenheid aan fruit- en groenteplanten. De liefdestuin is een romantische tuin met een fontein, een pergola en een vijver. De watertuin is een serene tuin met een waterval, een bassin en een fontein. De zontuin is een kleurrijke tuin met een rozentuin, een zonnewijzer en een pergola.

Dit zijn wat mij betreft de mooiste kastelen in de Loire! Welke zou jij nog wel eens willen bezoeken? Er zijn natuurlijk nog veel meer toffe kastelen (en andere bouwwerken) te vinden in de Loire, op deze pagina vind je een overzicht.

Boek een reis naar de Loire

Lijkt het je leuk om deze prachtige regio vol kastelen te bezoeken? Boek dan nu je reis!

🚘 Huurauto – Om de kastelen in de Loire te bezoeken is het handig om een auto tot beschikking te hebben. Reis je niet met je eigen auto? Reserveer je auto via Sunny Cars, dan ben je altijd goed verzekerd.

🚆 Met de trein – Voor een vakantie in de Loire is het handig om in Tours te beginnen, dat ligt lekker centraal. Hier kun je ook je huurauto oppikken. Om in Tours te komen neem je eerst de Thalys naar Parijs en vanaf daar kun je een trein naar Tours nemen. Boek je treintickets via NS International of Rail Europe.

🛏️ Overnachten – Neem rustig de tijd om alle kastelen te ontdekken. Kijk op Booking.com voor leuke plekken om te overnachten.

🧳 Pakketreizen – Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk en boek een pakketreis naar de Loire! Diverse reisorganisaties bieden mooie pakketreizen aan:

  • TUI heeft o.a. mooie fiets- en wandelreizen in de Loire.
  • ANWB Vakanties biedt zowel autorondreizen als actieve reizen aan naar de Loire.

Meer lezen over de Loire en Frankrijk?

Wil je meer mooie plekken in de Loire en Frankrijk ontdekken? Dan zijn dit een paar fijne reisgidsen:

De Groene Reisgids – Kastelen van de Loire

Loiredal ontdek (ANWB)

Daarnaast kun je op deze website ook meer lezen over een vakantie in Frankrijk. Deze artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen:

Daarnaast deel ik in mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ook regelmatig leuke reisverhalen, goede reisaanbiedingen en tips voor de mooiste bestemmingen. Schrijf je in.

Dit artikel verscheen voor het eerst in maart 2019. Laatste update met nog meer tips en mooie kastelen: augustus 2023.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie