De 22 mooiste kastelen in Frankrijk

De 22 mooiste kastelen in Frankrijk

Frankrijk is een geweldige bestemming als je van sprookjes en geschiedenis houdt. Er staan overal kastelen! Dit zijn de mooiste kastelen in Frankrijk.

Kastelen in het noorden van Frankrijk

Dit zijn de mooiste kastelen in het noorden van Franrijk. Veel van de kastelen in het noorden van Frankijk zijn goed bereikbaar vanuit Parijs. Je kunt deze kastelen dus goed als dagtrip bezoeken vanuit de Franse hoofdstad.

Château de Versailles

Het paleis van Versailles is wereldberoemd en ligt net buiten Parijs. Het werd in de 17e eeuw gebouwd door koning Lodewijk XIV, en het was meer dan een eeuw lang de koninklijke residentie van de Franse monarchie. Het paleis staat bekend om zijn prachtige architectuur, weelderige decor en weelderige tuinen. Het paleis staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en het is een van de meest bezochte toeristische attracties in Frankrijk.

Château de Vaux-le-Vicomte

Château de Vaux-le-Vicomte is een groots 17e-eeuws kasteel gelegen bij de stad Melun, net buiten Parijs. Het wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van Franse barokarchitectuur en staat bekend om zijn weelderige decor en prachtige tuinen. Het kasteel werd ontworpen voor Nicolas Fouquet, een machtige minister aan het hof van koning Lodewijk XIV, en was de inspiratiebron voor het paleis van Versailles.

Château de Vaux-le-Vicomte - via Canva

Kasteel van Fontainebleau

Château de Fontainebleau is een UNESCO werelderfgoedlocatie ten zuiden van Parijs. Het werd in de 12e eeuw gebouwd en is nu een van de grootste kastelen in Frankrijk. Meer dan acht eeuwen lang was het een residentie van de Franse vorsten.

Je kunt verschillende interessante ruimtes in het kasteel bezoeken, waaronder kamers die door Napoleon werden gebruikt en een Turks boudoir van Marie Antoinette.

Het paleis herbergt ook een aantal musea, waaronder het Museum van de Geschiedenis van Frankrijk. Het kasteel van Fontainebleau is een populaire toeristische bestemming en een must voor iedereen die geïnteresseerd is in Franse geschiedenis en architectuur.

Château de Pierrefonds

Château de Pierrefonds is een groot kasteel ten noordoosten van Parijs, in de regio Picardië. Het eerste kasteel op deze plaats werd gebouwd in de 12e eeuw. Maar het werd verwoest en werd een ruïne in de 17e eeuw. Napoleon III restaureerde het kasteel in de 19e eeuw.

Tegenwoordig is het kasteel van Pierrefonds een populaire toeristische bestemming, die jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Het werd ook gebruikt als locatie voor verschillende films en televisieshows, waaronder The man in the iron mask (met Leonardo DiCaprio) en de Netflix-show Versailles.

Château de Chantilly

Château de Chantilly is een prachtig kasteel ten noorden van Parijs. Het kasteel werd gebouwd in de zestiende eeuw en was de residentie van verschillende prominenten uit de Franse geschiedenis, waaronder de prins van Condé. Het werd grotendeels verwoest tijdens de Franse revolutie, maar herbouwd in de negentiende eeuw.

Het kasteel staat bekend om zijn kunstcollectie, met werken van beroemde kunstenaars als Rafaël en Ingres. Op verzoek van Henri d’Orléans is de presentatie van de kunstwerken niet veranderd sinds de negentiende eeuw. Het ziet er dus nog precies zo uit als toen!

 • Koop tickets
 • Hoteltip: Auberge du Jeu de Paume (5⭐) – Prachtig luxe hotel. De kamers zijn ingericht in de stijl van de achttiende en de negentiende eeuw, heel bijzonder! Het restaurant van het hotel heeft twee Michelin-sterren.
Château de Chantilly - via Canva

Château de Vincennes

Château de Vincennes ligt in de stad Parijs. in het twaalfde arrondissement. Het eerste wat opvalt is de grote “donjon”, een versterkte toren, die de hoogste van heel Europa is. Er is ook een prachtige kapel in gotische stijl. Het kasteel werd gebruikt als gevangenis tijdens de Franse Revolutie en de Napoleontische tijd.

Château de Breteuil

Château de Breteuil is een prachtig kasteel gelegen in de regio Picardië. Het ligt in de stad Breteuil-sur-Iton en wordt beschouwd als een van de mooiste kastelen in dit gebied. Het kasteel werd gebouwd in de zeventiende eeuw en was de residentie van verschillende prominenten uit de Franse geschiedenis, waaronder de hertog van Orléans. Het kasteel wordt vaak geassocieerd met sprookjes. Het zou de inspiratie zijn geweest voor het verhaal van Belle en het beest.

 • Koop tickets
 • Slaap in een kasteel: Château de la Cour Senlisse – Wil je zelf in een Frans kasteel overnachten? Dit kasteel heeft prachtig ingerichte kamers en ligt op slechts 10 minuten rijden van Château de Breteuil.

Château de Rambouillet

Het volgende kasteel is Château de Rambouillet en dit ligt in de stad Rambouillet, net buiten Parijs. Het wordt omgeven door een prachtig park en het is een van de meest pittoreske kastelen in de regio. Het kasteel werd gebouwd in de dertiende eeuw en was de residentie van onder andere koning Lodewijk XVI en Napoleon Bonaparte. Je kunt het kasteel bezoeken met een rondleiding (Franstalig).

Château Fort de Sedan

Fort de Sedan is het meest noordelijke kasteel op deze lijst met de mooiste kastelen in Frankrijk en het ligt valkbij de Belgische grens. Het is dan ook goed te combineren met een bezoek aan de Belgische Ardennen. Château Fort de Sedan is het grootste fort van Europa. Het werd gebouwd rond de vijftiende eeuw en de muren zijn maar liefst 30 meter hoog. Als je op zoek bent naar iets bijzonders en een wat “ruwer” kasteel, dan is dit een geweldige plek om te ontdekken.

Kastelen in het midden van Frankrijk

Er zijn veel mooie Franse kastelen in het midden van Frankrijk, met name in de Loirevallei.

Château de Fougères

Château de Fougères is een prachtig en historisch kasteel gelegen in de Ille-et-Vilaine regio . Het werd gebouwd in de elfde eeuw en heeft door de eeuwen heen verschillende renovaties en restauraties ondergaan. Het kasteel werd ontworpen als een fort om de regio te beschermen tegen binnenvallende troepen.

Château du Haut-Koenigsbourg

Château du Haut-Koenigsbourg ligt in het westen van Frankrijk de Elzas (de Vogezen). Dit middeleeuwse kasteel werd gebouwd in de twaalfde eeuw en is in de loop van de tijd regelmatig verbouwd en gerestaureerd.

Op een gegeven moment stond het kasteel leeg en veranderde het meer en meer in een ruïne, maar gelukkig werd het begin 1900 herbouwd. Tegenwoordig trekt het kasteel meer dan 500.000 bezoekers per jaar, het is een zeer populaire toeristische bestemming is. Vanaf de kasteelmuren heb je een prachtig uitzicht op het omringende landschap.

Château du Haut-Koenigsbourg - via Canva

Château de Chenonceau

Het Loiredal is beroemd om zijn kastelen en het prachtige 16e-eeuwse Château de Chenonceau is er een van. Het is een van de beroemdste kastelen van Frankrijk en ligt aan de rivier de Cher.

Het is vooral bekend om zijn unieke bouwstijl, waaronder een brug over de rivier, die het hoofdkasteel verbindt met een aangrenzend gebouw. Het kasteel was eigendom van verschillende prominenten uit de Franse geschiedenis, waaronder koning Hendrik II en zijn maîtresse, Diane de Poitiers, en Catharina de Medici.

Kasteel van Chenonceau

Château de Chambord

Het Château de Chambord is het grootste kasteel in het Loiredal en heeft meer dan 400 kamers. Het valt dan ook enorm op in het landschap. Het staat bekend om zijn unieke Renaissance architectuur en kenmerkende dubbele wenteltrappen waarvan men zegt dat ze door Leonardo da Vinci zijn ontworpen.

Het kasteel werd in de zestiende eeuw gebouwd door koning Frans I als jachthuis en werd door verschillende Franse vorsten gebruikt als koninklijke residentie. Het park is omgeven door een groot bos.

Château de Valençay

Château de Valençay is een ander mooi kasteel in de Loire vallei. Het kasteel staat bekend om zijn prachtige Renaissance architectuur en prachtige tuinen en werd gebouwd in de zestiende eeuw. Het was de residentie van verschillende prominenten uit de Franse geschiedenis, waaronder Napoleon Bonaparte. Het kasteel is open voor bezoekers van half maart tot half november.

Château d’Amboise

Dit kasteel is niet alleen een van de mooiste kastelen van Frankrijk, maar ook een belangrijk historisch monument. Château d’Amboise staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is gebouwd op de oevers van de Loire.

Het kasteel was erg populair bij verschillende Franse koningen. Een van de beroemdste koninklijke gasten was Leonardo Da Vinci, die in Amboise verbleef en werkte. Hij ligt begraven in de nabijgelegen kapel van Sint Huber, die zich op het kasteelterrein bevindt.

Château d'Amboise - via Canva

Château de Ussé

Het Château de Ussé is een prachtig sprookjeskasteel in het Loiredal in Frankrijk en een van mijn persoonlijke favorieten. Het ligt in een schilderachtige vallei en wordt beschouwd als een van de meest romantische kastelen in de regio.

Het kasteel werd gebouwd in de vijftiende eeuw en was de residentie van onder andere koning Hendrik IV. Schrijver Charles Perrault gebruikte dit kasteel als inspiratie voor het wereldberoemde sprookje Doornroosje. Dit sprookje komt dan ook veelvuldig terug in de kamers van het kasteel.

Chateau d Usse

Château Royal de Blois

Bloise is een stad aan de rivier de Loire en hier staat een van de mooiste kastelen van Frankrijk; Château Royal de Blois. Het kasteel werd gebouwd in de twaalfde eeuw en werd bewoond door onder andere koning Lodewijk XII en koning Frans I. Het heeft talrijke prachtige zalen en appartementen vol kunstwerken uit de zestiende tot negentiende eeuw.

Château de Brissac

Château de Brissac is het hoogste kasteel van Frankrijk, het heeft maar liefst 7 verdiepingen. Het is ook een van de oudste kastelen in het land. Sommige delen dateren uit de elfde eeuw. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis en was door de eeuwen heen de residentie van verschillende adellijke families. In de loop der eeuwen is het meerdere malen gerenoveerd en uitgebreid om aan de veranderende behoeften van de bewoners te voldoen.

Kasteel van Chaumont

Het prachtige Chateau de Chaumont ligt aan de oevers van de rivier de Loire, tussen de steden Orleans en Tours. Het huidige kasteel werd gebouwd in de vijftiende eeuw op een heuvel, en het torent uit boven het kleine dorpje Chaumont-sur-Loire. Het kasteel zelf is mooi om te zien, maar de tuinen zijn echt spectaculair. Ze zijn wereldberoemd vanwege het jaarlijkse internationale tuinfestival van het kasteel.

 • Koop tickets
 • Bijzondere plek om te overnachten: Les Douves – Een hele toffe B&B op een eilandje in een gerestaureerd kasteel. Het ligt op 8 minuten rijden van Château de Chaumont.
Château de Chaumont - via Canva

Kasteel van Villandry

Château de Villandry is een van de mooiste kastelen in de Loire-vallei. Dit kasteel in renaissancestijl werd in de zestiende eeuw gebouwd door een rijke Franse edelman genaamd Jean Le Breton. Het werd ontworpen als een groots en luxueus verblijf. Tegenwoordig is het een van de meest bezochte kastelen in Frankrijk. Het prachtige kasteel wordt omringd door weelderige en kleurrijke tuinen waar je uren kunt ronddwalen.

 • Koop tickets
 • Leuke plek om te overnachten: Le Petit Villandry – Klein en gezellig pension met een tuin vol kleurrijke bloemen. Er is ook een buitenzwembad en fietsen waar je gratis gebruik van mag maken.

Kastelen in Zuid-Frankrijk

Dit zijn de mooiste kastelen in Zuid-Frankrijk.

Château de Gourdon

Château de Gourdon is een middeleeuws kasteel gelegen in het pittoreske stadje Gourdon in de Côte d’Azur. Het ligt op een heuveltop en het biedt een prachtig panoramisch uitzicht op de omgeving.

Het kasteel werd gebouwd in de twaalfde eeuw en o.a. koning Hendrik IV heeft in dit kasteel overnacht. Château de Gourdon is momenteel gesloten voor bezoekers, maar het is van buiten ook geweldig om te zien. Daarnaast is het schilderachtige stadje Gourdon ook zeker een bezoek waard.

 • Leuke plek om te overnachten: La cigale – Mooi ingericht pension op een geweldige locatie met prachtig uitzicht op het landschap. Het is een goede uitvalsbasis voor een vakantie in de Côte d’Azur en slechts is 20 minuten rijden naar Gourdon.

Château Comtal in Carcassonne

De Cité de Carcassonne is een van de beroemdste plekken in Frankrijk. Deze middeleeuwse vestingstad uit de dertiende eeuw is de grootste volledig ommuurde vesting van Europa en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Je kunt de oude ommuurde stad gratis bezoeken, en als je er rondloopt voelt het alsof je teruggaat in de tijd. Als je het kasteel en de stadswallen wilt bezoeken, moet je een kaartje koepn. Het uitzicht op de stad vanaf het kasteel is geweldig.

De ommuurde stad Carcassonne

Kaart mooiste kastelen in Frankrijk & praktische tips

Kastelen in Frankrijk Kaart

Dit is een afbeelding. Klik hier om in te zoomen op de kaart.

Een paar tips voor als je de kastelen in Frankrijk wilt bezoeken:

 • Veel kastelen zijn in de wintermaanden gesloten voor bezoekers. Kijk altijd op de officiële website van het desbetreffende kasteel voor het laatste nieuws.
 • Sommige kastelen zijn extreem populair, het is daarom slim om vooraf kaartjes te kopen. Ik koop mijn tickets meestal met app van Tiqets. Hiermee heb je een mooi overzicht al je tickets en kunnen ze de code bij de ingang van de kastelen gemakkelijk scannen.

Wat mij betreft zijn dit de mooiste kastelen in Frankrijk! Welk kasteel zou jij wel eens willen bezoeken?

Boek een reis naar Frankrijk

Wilt u de mooiste kastelen van Frankrijk bezoeken? Deze websites zijn handig voor het boeken van je reis.

🚆 Reis naar Frankrijk met de trein: Vanuit Nederland en België is het heel makkelijk om per trein naar Frankrijk te reizen. De Thalys gaat meerdere keren per dag van Amsterdam naar Parijs (via Brussel) en vanuit Parijs kun je vrijwel overal heen reizen per trein. Kijk op NS International of Rail Europe voor de mogelijkheden en het boeken van tickets.

✈️ Reis naar Frankrijk met het vliegtuig: Reis je liever met het vliegtuig? Veel Franse steden hebben een internationale luchthaven. Check Transavia of KLM voor de mogelijkheden.

🚘 Huurauto in Frankrijk: De leukste manier om meerdere mooie Franse kastelen te ontdekken is met een roadtrip. Reserveer dan je huurauto via Sunny Cars, dan ben je altijd goed verzekerd.

🚲 Fietsvakantie in de Loire: Misschien wel de allerleukste manier om de kastelen in de Loire te ontdekken! Diverse reisorganisaties bieden een fietsvakantie aan in de Loire vallei en hiermee fiets je van kasteel naar kasteel. Je kunt deze reizen boeken bij o.a. ANWB Vakantie en OAD.

Lees meer over Frankrijk

Wilt je meer lezen over de mooiste plekken in Frankrijk? Dit zijn een paar geweldige reisgidsen vol tips.

Frankrijk binnendoor (Ruud Couwenhoven)

Capitool reisgidsen – Frankrijk

Je kunt op deze website ook meer lezen een vakantie in Frankrijk. Misschien vind je het ook leuk om deze artikelen te lezen:

Daarnaast deel ik in mijn nieuwsbrief regelmatig tips voor de mooiste bestemmingen en leuke reisverhalen. Schrijf je in.

De mooiste kastelen in Frankrijk

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.