Duurzaam reizen - tips en inspiratie

Duurzaam reizen: inspiratie & tips voor een duurzame vakantie

Wil je graag weer op vakantie, maar heb je geen behoefte aan een vliegvakantie? Duurzaam reizen is hip en goed voor de planeet!

Wat is duurzaam reizen?

Reizen is leuk en gezond! Toch hoor je steeds vaker dat je het eigenlijk beter niet kunt reizen omdat het schadelijk is voor mens en natuur. Gelukkig kun je ook duurzaam reizen, maar wat is dat eigenlijk? Volgens the International Ecotourism Society (TIES) is dit de definitie van duurzaam reizen: “een verantwoordelijke vorm van reizen in natuurgebieden die het milieu geen schade toebrengt en het welzijn van de lokale bevolking bevordert”.

Duurzaam reizen gaat dus zowel om het milieu als om het welzijn van de lokale bevolking.

Inspiratie: leuke reisideeën

Ok, je hebt besloten dat je tijdens je komende vakantie duurzamer wilt reizen. Wat doe je dan? Een paar ideeën.

Wandelvakantie

Op wandelvakantie in Zwitserland

Heel duurzaam en tegenwoordig zelfs heel hip: een wandelvakantie. Je kunt een wandelvakantie natuurlijk helemaal inrichten zoals jij het wilt. Je kunt bijvoorbeeld een huisje boeken op de Veluwe en vanuit daar alle wandelpaden ontdekken, maar je kunt ook kiezen voor een langeafstandswandeling. In Nederland alleen al vind je tientallen langeafstandswandelingen, waarvan het Pieterpad de meest bekende is.

Natuurlijk hoef je niet perse op wandelvakantie te gaan in Nederland, in het buitenland zijn ook meer dan genoeg opties! Zo kun je prachtige dagwandelingen maken in Zwitserland of (een stuk) van de beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostella in Spanje wandelen. En ik kan je ook de prachtige Fishermen’s Trail in Portugal aanraden!

Heb je echt zin in een uitdaging? Dan is de Pacific Crest Trail misschien iets voor jou: een wandeling van ruim 4000 kilometer in het westen van Amerika, van de Mexico tot Canada.

Lees ook: de mooiste langeafstandswandelingen ter wereld.

Fietsvakantie

In plaats van een roadtrip kun je natuurlijk ook een rondreis maken op de fiets! Je maakt wellicht wat minder kilometers, maar omdat je tempo wat lager ligt, zie je veel meer. Bovendien is het een stuk beter voor je figuur. Een fietsvakantie is ook zo geregeld. Net als met de auto kun je zelf een mooie route bedenken en accommodaties uitkiezen. Extra veel voorpret!

Slow travel

Een rondreis maken en elke dag ergens anders slapen is een optie, maar meestal niet de meest milieuvriendelijke. Slow travel (waarbij je langer op een plek verblijft) is veel beter en je hoeft je koffer niet elke keer weer in te pakken. Ook is dit de perfecte manier om de lokale gerechten en cultuur beter te leren kennen. Dit is een van de beste manieren om de lokale bevolking te steunen, ook een belangrijk punt als je duurzamer wilt gaan reizen.

Maak een rondreis met de trein

Treinreis in Italie

Een interrailreis is echt niet alleen voor jongeren, iedereen kan een mooie rondreis maken per trein! Het voordeel van wonen in Europa is dat we maar een paar uur in de trein hoeven te zitten om in een ander land te komen. Hoe leuk is dat? Bovendien zijn er steeds meer mogelijkheden en wordt treinreizen steeds goedkoper.

Hoewel een stedentrip in Europa met de trein heel leuk is, kun je ook prima de natuur opzoeken met de trein.

Heb je inspiratie nodig? Vorig jaar maakte ik een geweldige rondreis in Noord-Italië met de trein. Daarnaast is dit boek met 60 avontuurlijke treinreizen van Lonely Planet echt een aanrader!

Zoek een duurzame bestemming uit

Costa Rica is een van de meest duurzame bestemmingen ter wereld

Sommige landen zijn al behoorlijk op het gebied van ecotoerisme en doen er veel aan om een duurzame reisbestemming te worden. Een van de bekendste voorbeelden is Costa Rica, dat goed op weg is om het eerste C02-neutrale land ter wereld te worden!

Andere landen die goed bezig zijn op het gebied van duurzaam toerisme zijn Bhutan (je betaalt $200-$250 per dag om hier te reizen en 30% daarvan gaat naar de natuur en het welzijn van de inwoners), Kopenhagen in Denemarken (wil de eerste C02-neutrale hoofdstad ter wereld worden) en Guyana (republiek in Zuid-Amerika, hier toetst het ministerie van toerisme alles op duurzaamheid).

Boek via een gespecialiseerde reisorganisatie

Sommige reisorganisaties zijn gespecialiseerd in duurzaam reizen.

  • Riksja Travel: heeft een Travelife-certificaat voor duurzaam ondernemen en voldoet aan alle eisen omtrent duurzaamheid van de VN. Zo werken ze veel samen met de lokale bevolking.
  • Koning Aap: hoewel Koning Aap gespecialiseerd is in verre reizen, doen ze dit zo duurzaam mogelijk. Zo krijg je korting als je een directe vlucht neemt en compenseren ze 125% van de CO2 van je reis (je reist dus CO2 positief!). Ook slaap en eet je tijdens je reis minimaal een keer bij de lokale bevolking.

Het mooie is dat er steeds meer reisorganisaties bijkomen die duurzaam reizen opnemen in hun aanbod. Een goede ontwikkeling!

Wat kun je verder doen om je vakantie nog duurzamer te maken?

Zijn de bovenstaande vakanties niet helemaal jouw ding of wil je kijken wat je verder nog kunt doen? Er nog veel kleine dingen die je kunt doen om je vakantie wat duurzamer te maken. Een paar voorbeelden:

Toch vliegen? Vlieg rechtstreeks en compenseer je CO2

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties kun je tegenwoordig meteen je CO2 compenseren als je een vliegticket boekt, zoals bijvoorbeeld bij KLM.

Heb je het niet gedaan tijdens je boeking, lukte het niet of wil je de CO2 van eerdere vliegreizen compenseren? Dan kan het ook bij externe partijen, zoals bijvoorbeeld Trees for All (deze organisatie plant bomen) en Green Seat (zorgen voor duurzame energie in ontwikkelingslanden).

Verblijf in een duurzame accommodatie

Kies een duurzame accommodatie, bijvoorbeeld een ecolodge. Daarvoor hoef je echt niet naar Afrika, ook in Nederland kun je mooie ecolodges en houten huizen vinden.

Eet lokaal, vegetarisch of veganistisch

Lokaal eten op de Filipijnen

Eten doe je minstens drie keer per dag, dus je kunt hier heel makkelijk zorgen voor meer duurzaamheid. Probeer dierlijke producten te vermijden door vegetarisch of veganistisch te eten. En het is altijd goed om de lokale bevolking te steunen door de lokale delicatessen te proeven. Vaak is dit ook nog eens de goedkoopste optie op de menukaart.

Gebruik je eigen waterfles

Op veel plekken kun je prima water uit de kraan drinken, dus neem altijd je eigen waterfles mee. Kun je ter plekke niet uit de kraan drinken? Dan staat er meestal wel een tappunt met gezuiverd water. En de beste oplossing om veilig (kraan)water te drinken is een drinkfles met ingebouwde filter, zoals bijvoorbeeld de Lifestraw Go. Zo hoef je nooit meer plastic waterflessen te kopen.

Kijk bij alles wat je doet of er een duurzame variant is

Bij veel dingen kun je kiezen uit een duurzame variant. Bij een tour kun je bijvoorbeeld kiezen voor een ecotour. En reis je wel eens met Uber om op je bestemming te komen? Vaak kun je kiezen uit verschillende auto’s, waaronder Uber Green. Het kost vaak hetzelfde en je hebt weer iets duurzamer gereisd.

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze tips om je vakantie duurzamer te maken. Denk jij wel eens na over duurzaam reizen? Of doe je het altijd al?

Meer lezen over duurzaam reizen

Lonely planet – 80 Duurzame reizen | Inspirerende routes waarvoor je niet hoeft te vliegen

Duurzaam reizen | 15 inspirerende bestemmingen in Europa

Leestips

Vond je dit een leuk artikel? Dan vind je deze artikelen misschien ook leuk om te lezen:

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties