Het Alhambra bezoeken_ de ultieme gids

Het Alhambra bezoeken: de ultieme gids

Ga jij naar Granada en wil je het Alhambra bezoeken? In dit artikel lees je alles over de mooiste bezienswaardigheden, tickets en andere praktische tips.

Alhambra geschiedenis

Wat is het Alhambra? Het Alhambra is een complex van middeleeuwse paleizen, tuinen en een fort in de Spaanse stad Granada. Het ligt midden in de stad op een heuvel en is ontzettende fotogeniek.

De bouw van het Alhambra

Mohammed I ibn Nasr was de eerste sultan tijdens de Nasriden (koninkrijk Granada) en werd in 1237 heerser over Granada, Almería en Málaga. Hij gaf in 1238 opdracht om een paleis te bouwen op de Sabika-heuvel in Granada. Na zijn dood in 1273 gingen zijn opvolgers door met het bouwen op deze plek.

In 1492 kwam er een einde aan de Nasriden en kwam het koningspaar Ferdinand en Isabella er te wonen waardoor het wat meer Spaanse invloeden kreeg. Het meest opvallende bouwwerk werd in 1526 in opdracht van Karel V gebouwd, een nieuw paleis in renaissancestijl.

Uitzicht op het Alhambra

Herontdekking van het Alhambra

Het complex raakte daarna in verval, maar werd in het begin van de negentiende eeuw herontdekt door diverse Britse, Amerikaanse en Noord-Europese reizigers. Dankzij Washington Irvings boek Tales of the Alhambra kreeg het Alhambra wereldwijde bekendheid en werd het voor een groot deel weer gerestaureerd.

Wat maakt het Alhambra zo speciaal? Het is een van de best bewaarde paleizen ter wereld uit de oude Islamitische wereld. Daarbij heeft het ook Spaanse architectonische invloeden, wat het nog interessanter maakt. Het Alhambra staat op de werelderfgoedlijst van het UNESCO en trekt jaarlijks zo’n drie miljoen bezoekers.

Alhambra details

Alhambra bezienswaardigheden

Wat is er te zien en te doen in het Alhambra? Het complex bestaat uit verschillende delen die je kunt bezoeken. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van het Alhambra .

Nasridpaleizen

Een bezoek aan de Nasridpaleizen is een van de hoogtepunten van het Alhambra. Dit enorme complex bestaat uit kamers vol mooie gewelven, groene tuinen, binnenplaatsen met vijvers en heel veel kleurrijke mozaïeken. Je kijkt je ogen uit!

 • De Nasridpaleizen zijn alleen te bezoeken met een ticket.
 • Er mogen maar 300 bezoekers per half uur naar binnen, je mag de Nasridpaleizen dan ook alleen op de tijd die op je kaartje staat.
Nasridpaleizen in het Alhambra

Alcazaba

Het Alcazaba is het militaire fort en een van de leukste delen van het Alhambra om te bezoeken. Het is nu vooral een ruïne vol muren en torens die je kunt beklimmen. Vanaf diverse plekken in het Alcazaba heb je een mooi uitzicht op Granada. Het mooiste uitzicht op de stad heb je vanaf de grote Torre de la Vela.

 • Het Alcazaba is alleen te bezoeken met een ticket.
Alcazaba - Alhambra

Palacio de Carlos V

Het paleis van Karel de Vijfde is een van de “nieuwere” onderdelen van het Alhambra. Je kunt hier het grote cirkelvormige plein bekijken (het voelt een beetje alsof je in een arena bent) en daarnaast is er een museum.

 • Palacio de Carlos V is gratis te bezoeken. Je moet echter wel betalen als je het museum in het paleis wilt bezoeken. Je kunt hier ter plekke een kaartje voor kopen.
Palacio de Carlos V - Alhambra

El Partal

El Partal is een bijzonder gebied met tuinen, terrassen en bijzondere bouwwerken. Een perfecte plek voor een pauze of gewoon een rustige wandeling.

 • El Partal is gratis te bezoeken.
El Partal - Alhambra

Medina

De Medina (ook wel Calle Real genoemd) was de oorspronkelijke woonwijk in het Alhambra. Hier woonden o.a. de hofhouding en de ambtenaren. In de Medina vind je o.a. de kathedraal, diverse winkeltjes en het toeristenbureau.

 • De Medina is gratis te bezoeken.

Generalife

Generalife is een complex met een paleis en tuinen dat net buiten de muren van het Alhambra ligt, op een aparte heuvel. Het werd door de sultans gebruikt als zomerpaleis, er zijn dan ook diverse baden, vijvers en fonteinen. Bij het Generalife zijn ook veel tuinen waar groente en fruit wordt verbouwd.

 • Voor Generalife heb je een ticket nodig.
Generalife - Alhambra

Alhambra tickets kopen

Om het Alhambra te bezoeken heb je geen tickets nodig. Ja, dat lees je goed! Je kunt via twee ingangen (Puerta de la Justicia en Puerta de los Carros) gewoon door de poort lopen en dan sta je in het Alhambra. Wil je echter de paleizen bezoeken (en dat wil je!), dan heb je wel een ticket nodig.

Welke Alhambra tickets heb je nodig?

Er zijn verschillende tickets voor het Alhambra. Wat zijn de verschillen en waar kun je de tickets kopen?

 • Alhambra General: dit is het “standaardticket” voor het Alhambra. Deze Alhambra tickets zijn inclusief een bezoek aan de Nasridpaleizen, het Alcazaba, de tuinen en het Generalife.
 • De tuinen, Generalife en het Alcazaba: hiermee kun je alles bezoeken behalve de Nasridpaleizen.
 • Dobla de Oro General: Alhambra General en daarnaast kun je diverse andere monumenten bezoeken in Granada, zoals het Palacio de Dar al-Horra en Bañuelo (een van de best bewaarde Arabische badhuizen in Zuid-Spanje).
 • Avondtickets: er zijn ook speciale tickets voor een avondbezoek aan het Alhambra. Je hebt de keuze uit de Nasridpaleizen en Generalife.
Generalife - Alhambra

Waar kun je de Alhambra tickets kopen?

Je kunt de tickets voor het Alhambra op veel verschillende plekken kopen. Natuurlijk kun je ze ter plekke bij de kassa kopen en daarnaast ook in veel souvenirwinkels in Granada. Het is echter verstandig om ze vooraf online te kopen.

Waarom? Er komen dagelijks duizenden bezoekers naar het complex en er is maar een beperkt aantal mensen dat de paleizen in mag. Voor de Nasridpaleizen is er een tijdslot (je mag alleen naar binnen op de tijd die op je kaartje staat). Kaartje kopen kan vanaf drie maanden van tevoren.

Je kunt je Alhambra tickets kopen via de volgende websites:

Als de kaartjes via de officiële website zijn uitverkocht (of je wilt graag een rondleiding), dan kun je ook kaartjes kopen via deze websites.

 • Get Your Guide – Hier kun je dezelfde tickets kopen als op de officiële website en daarnaast zijn er ook veel opties met een rondleiding in het Alhambra. Dat is echt een aanrader als je meer wilt leren over de geschiedenis van het complex en wat bijzondere details wilt ontdekken.
 • Tickets – Zowel losse tickets als rondleidingen.

Wat je verder moet weten over de Alhambra tickets

Je moet bij het kopen van je ticket het nummer van je ID-kaart of paspoort doorgeven. Deze wordt gescand bij de ingang(en). Je mag ieder paleis maar een keer bezoeken. De tickets zijn een dag geldig. Vergeet dus je ID/paspoort en je tickets niet mee te nemen!

Alcazaba - Alhambra

Overnachten in het Alhambra

Wist je dat je ook kunt overnachten binnen de muren van het Alhambra? Er zijn twee opties:

Beide hotels hebben ook een restaurant.

Zelf sliep ik net buiten de muren van het Alhambra in het luxe Áurea Washington Irving hotel (5 ⭐). Echt een aanrader!

Bekijk hier alle hotels in Granada.

Het mooiste uitzicht op het Alhambra

Granada is een heuvelachtige stad en heeft daadoor veel uitzichtpunten. Het allerbeste uitzichtpunt voor het Alhambra is Mirador de San Nicolás. Vooral net voor en tijdens zonsondergang is het echt een magische plek!

Uitzicht op het Alhambra

Hoe kom je bij het Alhambra in Granada?

Wil je Granada en het Alhambra bezoeken na het lezen van dit artikel? Dan is het hoog tijd om je reis te boeken!

Hoe kom je in Granada?

 • Met het vliegtuig – De dichtstbijzijnde internationale luchthaven is die van Málaga. Vanuit Nederland kun je o.a. KLMVueling en Transavia rechtstreeks naar Málaga vliegen..
 • Vanaf Málaga naar Granada – Er zijn verschillende opties om van het vliegveld van Málaga naar Granada te reizen:
  • Met een huurauto – Je hebt de meeste vrijheid met een huurauto, zo kun je naast Málaga en Granada nog meer mooie plekken in Andalusië ontdekken. Reserveer je auto via Sunny Cars dan weet je zeker dat je goed verzekerd bent.
  • Met het openbaar vervoer – Heb je niet zo’n hoog budget? Je kunt ook met de bus (circa €13) en de trein (circa €25) van Málaga naar Granada reizen. Check Omio voor bus- en treintickets.
 • Met de trein naar Granada – Wil je liever duurzaam reizen en heb je (genoeg) tijd? Dan kun je er ook voor kiezen om met de trein naar Granada te reizen. Vanuit Nederland ben je (bijna) twee dagen onderweg. Hoe reis je met de trein naar Granada? Er zijn diverse routes, maar je moet in ieder geval eerst met de Thalys naar Parijs. Dan reis je naar Valence, Perpignan of Narbonne en daar kun je overstappen op een trein naar Madrid. Vanuit Madrid kun je met de trein naar Granada (soms met overstap in Málaga). Kijk voor alle reismogelijkheden en prijzen op de website van Rail Europe.

Hoe kom je bij het Alhambra?

Als je eenmaal in Granada bent, dan is het vrij makkelijk om bij het Alhambra te komen. Het staat namelijk overal aangegeven op de borden.

 • Met de auto: rij over de Ronda Sur (de rondweg van Granada) en volg de borden naar het Alhambra. Daar aangekomen kun je kiezen uit vier grote parkeerterreinen (allemaal aan de kant van de hoofdingang). De terreinen zijn 24 uur per dag open en kosten €2,82 per uur.
 • Met de bus: Lijn C30, C32 en C35 stoppen allemaal bij het Alhambra. Check Google Maps voor routes en haltetijden.
 • Lopend vanuit Granada via de Cuesta de Gomérez. Als je het pad aan de linkerkant volgt (deze heet Cuesta Empedrada), kom je uit bij Puerta de la Justicia.
Alhambra details

Veelgestelde vragen over het Alhambra

Wat moet je nog meer weten voor je het Alhambra gaat bezoeken? Dit zijn de antwoorden op een paar veelgestelde vragen over het Alhambra.

Hoe lang duurt een bezoek aan het Alhambra?

Als je alle paleizen en tuinen bezoekt, ben je ongeveer drie tot vier uur kwijt aan je bezoek aan het Alhambra.

Wat zijn de openingstijden van het Alhambra?

De plekken die je zonder tickets kunt bezoeken (zoals de Medina) zijn altijd geopend. De paleizen en monumenten hebben beperkte openingstijden. Deze zijn dagelijks geopend van 8.30 tot 20.00 uur in de zomer en van 8.30 tot 18 uur in de winter.

Mag je een grote tas/rugzak mee in het Alhambra?

Je mag alleen met een tas die kleiner is dan 40×40 centimeter naar binnen. Een rugzak dien je op je buik te dragen. Heb je een grotere tas bij je en kun je die niet achterlaten in je hotel? Dan zijn er ook bagagelockers bij de hoofdingang en Puerta del Vino.

Kan je het Alhambra bezoeken met een kinderwagen?

Nee, dat kan niet. Er zijn wel speciale backpacks voor kinderen (tot 12 kilo) beschikbaar bij Puerta del Vino. Je kunt hier ook je kinderwagen achterlaten.

Mag je een hond meenemen in het Alhambra?

Nee, dat mag niet, tenzij het een geleidehond is.

Lees meer over Granada en Andalusië

Dit waren al mijn Alhambra tips! Wil je meer lezen over een reis in Andalusië? Dan zijn dit een paar fijne reisgidsen:

De Groene Reisgids Weekend – Málaga-Granada

Makkelijk mee te nemen door het kleine formaat en het heeft handige plattegronden.

ANWB ontdek – Ontdek Andalusië

Een top reisgids voor een rondreis in Andalusië. Met praktische tips en informatie over de mooiste bestemmingen.

Daarnaast kun je op deze website ook meer lezen over een vakantie in Spanje. Lees bijvoorbeeld ook:

In mijn tweewekelijkse nieuwsbrief deel ik regelmatig tips voor leuke stedentrips, reisverhalen en goede reisaanbiedingen. Schrijf je in.

Het Alhambra bezoeken - de ultieme gids - Granada - Spanje

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt kost het onderhouden van een website geld. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Zo krijg ik een kleine commissie waarmee ik deze website kan onderhouden. Het kost jou niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie en mogelijkheden om Op reis met Co te steunen.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.