Top 14 Leuven bezienswaardigheden

Top 15 Leuven bezienswaardigheden

Een stedentrip Leuven is altijd een goed idee! Wat te doen in deze gezellige Belgische studentenstad? Dit zijn de mooiste Leuven bezienswaardigheden.

Over Leuven

Leuven is een universiteitsstad en ligt op niet ver van de Belgische hoofdstad Brussel. Een stedentrip Leuven is zeker een goed idee, want er is genoeg te doen in deze gezellige stad. Er zijn diverse historische monumenten en musea te bezoeken en daarnaast zijn er genoeg leuke plekken voor een hapje en een drankje.

Leuven bezienswaardigheden

Wat te doen in Leuven? Dit zijn de leukste dingen om te doen en de mooiste Leuven bezienswaardigheden.

Historisch Stadhuis van Leuven

Het meest opvallende bouwwerk in de stad en misschien ook wel het allermooiste: het Stadhuis van Leuven. De eerste steen werd in 1439 gelegd, het is dus eeuwenoud. Het is een van de bekendste gotische gebouwen ter wereld en wordt alleen gebruikt voor plechtigheden.

Met een rondleiding (deze worden dagelijks gegeven) kun je meer leren over dit bijzondere bouwwerk.

Stedentrip Leuven - dwalen door de stad

Groot Begijnhof

Iets ten zuiden van het centrum ligt het Groot Begijnhof van Leuven en dit staat ook wel bekend als het Begijnhof Ten Hove. Het dateert uit de dertiende eeuw en is een van de grootste nog bestaande begijnhoven in Vlaanderen. De rivier de Dijle stroomt er dwars doorheen en er zijn diverse mooie oude huizen te bewonderen. Een heerlijke plek om even door de smalle straten te slenteren en te kijken welke mooie plekjes je allemaal weet te ontdekken.

Klein Begijnhof

Daarnaast heeft Leuven nog een begijnhof, deze heeft de naam Klein Begijnhof en is dan ook een stuk kleiner dan het Groot Begijnhof. Het Klein Begijnhof ligt iets ten noorden van het centrum en bestaat uit twee doodlopende straten en er staan nog zo’n dertig huizen van traditionele Vlaamse bouwstijl.

Stedentrip Leuven - dwalen door de stad

Sint-Donatuspark

Leuven kent diverse leuke stadsparken en het Sint-Donatuspark is daar een van. Het is in de tweede helft van de negentiende eeuw aangelegd in een Engelse landschapsstijl. In het park kun je nog diverse ruïnes zien van de historische stadsomwalling uit de twaalfde eeuw. Bijzonder!

Oude stadsomwalling Leuven

Lang geleden was Leuven een zeer welvarende stad en had daarom ook een flinke stadsomwalling. Deze had maar liefst 31 torens en 11 poorten. De muur werd gebouwd in de twaalfde eeuw en in de veertiende eeuw vervangen door een nog grotere muur. Hoewel de muur er niet meer staat, kun je op diverse plekken in de stad nog stukken van de muur bekijken.

In het eerder genoemde Sint-Donatiuspark staan nog twee torens en een stuk stadsmuur, daarnaast kun je in de Karel van Lotharingenstraat ook nog een toren bewonderen. Ook vind je in het Handbooghof nog twee torens een stuk muur. Het blijf bijzonder om dit soort overblijfselen te ontdekken in een stad!

Oude Markt

Een van de meest gezellige pleinen in het centrum van Leuven is de Oude Markt. Het plein bestaat al sinds 1150. Dit is de plek voor een hapje en een drankje. Ook vinden hier regelmatig leuk evenementen plaats, zoals de Leuven Kermis (eerste drie weken van september) en de concertreeks Beleuvenissen (elke vrijdag in juli).

Uitgaan in Leuven

Leuven is een echte studentenstad. Je vindt er dan ook heel veel gezellige cafés, vooral op de Oude Markt. Er wordt zelfs gezegd dat de Oude Markt de langste toog van Europa heeft met maar liefst 30 aaneengesloten kroegen. Uitgaan in Leuven is dan ook geen probleem, vooral niet op doordeweekse dagen (van vrijdag t/m zondag verlaten de studenten de stad).

Kriek drinken in Leuven

Abdij van Park

De Parkabdij is een van de meest indrukwekkende gebouwen in Leuven ligt iets ten zuidoosten van het centrum. Het is een klooster uit de twaalfde eeuw en ligt mooi in het groen. Je kunt het klooster bezoeken (je krijgt er een audioguide bij, zodat je meteen wat leert over de geschiedenis) en de historische kamers en bijzondere plafonds bewonderen. Met je toegangskaart krijg je ook toegang tot PARCUM. Dit is een museum voor religieus erfgoed en cultuur.

Kruidtuin

Wil je even tot rust komen tijdens je stedentrip Leuven? Dan moet je echt even een kijkje nemen in de Kruidtuin, een oase van rust. De Kruidtuin werd in 1738 aangelegd door de Universiteit van Leuven voor de studenten geneeskunde. Het is dan ook de oudste botanische tuin in heel België.

Naast vijvers en wandelpaden vind je hier diverse serres met bijzondere planten. Een geweldige plek om even rond te lopen. De toegang is gratis.

Stedentrip Leuven - dwalen door de stad

Biketour in Leuven

Wat is de leukste manier om een stad te leren kennen? Met een gids! Er zijn diverse opties voor stadtours met gidsen in Leuven, zoals een wandeltour. Het is echter nog leuker om Leuven op de fiets te ontdekken met een fietstour, want dan kom je net iets verder en zie je nog meer moois.

De bekende fietsorganisatie Baja Bikes biedt diverse fietstours aan in Leuven, zo heb je een tour langs de highlights en een biertour. Met die laatste kom je langs twee brouwerijen en vier abdijen, leuk!

Tip! Is het warm en heb je geen zin om te fietsen? Je kunt ook een toffe kayaktour doen en Leuven vanaf het water bekijken.

Universiteitsbibliotheek en bibliotheektoren

Hou je van een mooi uitzicht? Dan moet je naar de universiteitsbibliotheek gaan. Say what? Ja, je leest het goed! De universiteitsbibliotheek heeft namelijk een toren en vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op de stad. Tijdens je bezoek krijg je een audiotour mee, op deze manier leer je veel over de ontstaansgeschiedenis van de bibliotheek. Ook zijn er diverse fototentoonstellingen te zien. Een leuke manier om weer een stukje van de geschiedenis van Leuven te ontdekken.

Sint-Pieterskerk

Vlak naast het stadhuis vind je de grote Sint-Pieterskerk, de meest indrukwekkende kerk in Leuven. Hoewel de kerk flink heeft geleden tijdens de wereldoorlogen, is het nog steeds een plaatje om te zien. In de kerk kun je diverse mooie kunstwerken bewonderen, zoals het praalgraf van Hendrik I en het Laatste Avondmaal, onderdeel van een veelluik van de beroemde Hollandse kunstschilder Dirk Bouts.

Sint-Pieterskerk in Leuven

M-Museum

Het is geen probleem als het regent tijdens je stedentrip Leuven, want er zijn genoeg activiteiten die je binnen kunt doen. Een van de belangrijkste musea in Leuven is het M-Museum. Het museum bevindt zich in het centrum van de stad en bestaat sinds 2009. Het gebouw is een bijzondere mix van moderne en oude elementen en alleen daarom al een bezoek waard.

In het museum kun je veel kunstwerken bewonderen van de middeleeuwen tot de negentiende eeuw. Daarnaast zijn er tijdelijke tentoonstellingen die een specifiek onderwerp of kunstenaar tentoonstellen.

Arenbergkasteel

Wil je nog iets indrukwekkends bezoeken tijdens je stedentrip Leuven? Ga dan naar het Arenbergkasteel in het zuidwesten van de stad. Het Kasteel van Arenberg werd gebouwd in de zestiende eeuw en is eigendom van de Katholieke Universiteit Leuven. Het is nu een campus (Wetenschap en Technologie) en je kunt deze bezoeken met een rondleiding (tot eind augustus 2022). Het omliggende kasteelpark is ook te bezoeken.

Stella Artois Brouwerij

België en bier, dat is altijd een goede combinatie. Wist je dat het bekende biermerk Stella Artois uit Leuven komt? De brouwerij ligt iets ten noorden van het centrum en je kunt hier op zaterdag en zondag een leuke interactieve rondleiding volgen. Natuurlijk krijg je na afloop een glas Stella Artois. Proost!

Overnachten in Leuven

Zoals je ziet in deze lijst vol mooie Leuven bezienswaardigheden kun je je prima een paar dagen vermaken in Leuven. Het is dan ook verstandig om een nachtje (of twee) te blijven slapen in deze gezellige stad. Dit zijn een paar leuke plekken om te overnachten in Leuven:

Kijk op Booking.com voor meer opties, prijzen en beschikbaarheid.

Hoe kom je in Leuven?

Met de auto kun je goed naar Leuven afreizen. Veilig parkeren kan in een van de vele parkeergarages. Het is echter ook heel makkelijk (en relaxed) om Leuven met de trein te bezoeken. Het heeft een mooi modern station en je loopt van het station in nog geen tien minuten naar het stadhuis. Dat maakt Leuven een heel goede stad voor een stedentrip met de trein! Kijk op NS International voor treintickets.

Lees meer over België

Wil je meer mooie plekken in België ontdekken? Dit zijn een paar fijne reisgidsen:

Trotter België

Capitool reisgidsen – België & Luxemburg

Daarnaast kun je op deze website ook meer lezen over de mooiste bezienswaardigheden in België. Lees bijvoorbeeld ook deze artikelen:

Daarnaast deel ik in mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ook regelmatig leuke reisverhalen, goede reisaanbiedingen en tips voor de mooiste bestemmingen. Schrijf je in.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.