Craters of the Moon National Monument - Idaho

Craters of the Moon National Monument | Idaho

Een van de hoogtepunten in de Amerikaanse staat Idaho is Craters of the Moon National Monument. In dit artikel neem ik je mee en deel ik een paar tips voor deze bijzondere plek.

Wat is Craters of the Moon National Monument?

Craters of the Moon National Monument ligt in het zuiden van de staat Idaho en is een gebied vol zwarte versteende lava. Een erg bijzonder landschap en op sommige plekken lijkt het wel alsof je op de maan bent. In het park is een mooie scenic drive, een paar toffe wandelingen en je kunt er diverse grotten bezoeken. Craters of the Moon is niet heel erg groot, dus perfect om even aan te doen tijdens een roadtrip door Idaho. Ik was ongeveer drie uur kwijt, en deed de volledige scenic route, meerdere wandelingen en bezocht alle grotten.

Bezoekersinformatie

Het park is het hele jaar geopend. Er kan echter veel sneeuw vallen, waardoor de scenic drive meestal gesloten is voor voertuigen tussen eind november en half april. In de winter kun je wel wandelen over de scenic drive. Toegang voor Craters of the Moon National Monument is $20 per auto, maar je America the beautiful pas (jaarkaart waarmee je elk nationaal park kunt bezoeken) is hier ook geldig. Kijk op de officiële website voor de laatste informatie.

Permit voor de grotten

Permit Craters of the Moon

Het bezoekerscentrum ligt net voor de ingang van het park en dit is altijd een goede plek om wat extra informatie over het park te verzamelen. Dit is de plek om van een van de rangers een permit krijgen (dit is een stempeltje van een vleermuis) om de grotten te kunnen bezoeken.

Scenic drive

Scenic Drive in Craters of the Moon National Monument

De beste manier om het park te bekijken is om de scenic drive af te rijden. Onderweg zijn diverse mooie stops met een parkeerplaats om mooie plekken te bekijken. Er zijn diverse kraters, bizarre landscahppen, lavastormen en grotten te zien onderweg. Voor sommige uitzichtpunten moet je een korte trail aflopen, dit wordt goed aangegeven bij de parkeerplaatsen. De weg is slechts zeven mijl lang (iets meer dan 11 kilometer), maar als je overal even stopt ben je er zo een paar uur zoet mee.
Wandelingen

Vanaf de scenic drive kom je langs diverse trailheads om te starten met een (korte) wandeling. Een paar van mijn favorieten:

Inferno Cone

Inferno Cone - Craters of the Moon NM

De wandeling naar de Inferno Cone is ultrakort, maar pittig. Het is slechts 300 meter naar de top, maar het is behoorlijk steil (je klimt 50 meter omhoog) en het is nogal zanderig. Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht op Craters of the Moon National Monument en de bergen ten noorden van het park. Ga je de grotten bezoeken, dan moet je dus zeker even langs het bezoekerscentrum gaan.

Broken top loop trail

Broken Top Loop Trail - Craters of the Moon NM

De Broken top loop trail is helemaal in het zuiden van het park en is ongeveer drie kilometer. Je loopt hier een rondje om de Broken Top. Dit is een vulkaan die lang geleden uitbarstte, het enorme lavaveld dat je in het oosten ziet komt van deze uitbarsting. Het is een bijzonder mooie wandeling met diverse mooie uitzichten en ook kom je onderweg een paar grotten tegen.

Caves trail

Caves Trail - Craters of the Moon NM

De laatste stop van de scenic drive is de start van de caves trail (ongeveer 1,5 kilometer). Aan dit pad vind je meerdere toffe grotten. Het is een soort pad in een T-splitsing. Ik kan aanraden om eerst het linkergedeelte te doen en daarna het rechtergedeelte met de Indian Tunnel. Die laatste is namelijk erg gaaf, je wandelt hier namelijk een flink stuk door de grot en loopt over de lava weer terug.

Grotten

Grot in Craters of the Moon National Monument

Ik noemde het al een paar keer: het barst in Craters in the Moon van de grotten. Om deze te bezoeken haal je eerst een permit bij het bezoekerscentrum. Zorg ook voor een goede zaklamp, want het kan erg donker zijn in de grotten. Ook kan het beneden erg koud zijn (ik was er half juni en er lag sneeuw en ijs in de grotten). Wees niet bang om te verdwalen, ze zijn niet zo diep. Pas wel op, er kunnen vleermuizen zitten (deze heb ik zelf niet gezien).

Zelf was ik erg onder de indruk van de Boy Scout Cave, een deel van de vloer en de stenen was bedekt met ijs en dat zag er schitterend uit in het licht van mijn zaklamp. Daarnaast is ook de eerdergenoemde Indian Tunnel echt een must see.
Waar slaap je?

Craters of the Moon National Monument ligt in een behoorlijk leeg gebied, dus er zijn weinig campings of hotels in de buurt. Dit zijn de beste plekken om te slapen:

Kamperen

Lava Flow Campground – De enige camping in Craters of the Moon zelf. Open van mei tot november (afhankelijk van het weer). Kost $15 per nacht. First come, first serve.
KOA Craters of the Moon – Gelegen in het dorpje Arco, 19 mijl (30 kilometer) van Craters of the Moon.
KOA Twin Falls/Jerome – Gelegen tussen Twin Falls en Jerome, 84 mijl (135 kilometer) van Craters of the Moon.

Hotels

– Arco: Lost River Motel. Goedkoop, basic en schone motelkamers in schattige felgekleurde huisjes.
– Twin Falls: Quality Inn & Suites Twin Falls. Prima motel op goede locatie in Twin Falls. Extra tip voor Twin Falls: bezoek ook de indrukwekkende Perrine Memorial Bridge (slechts enkele minuten rijden vanaf dit hotel) en Shoshone Falls Park. De Shoshone Falls noemen ze ook wel de Niagara Falls of the West.
– Idaho Falls: Motel West, 84 mijl (135 kilometer) van Craters of the Moon. Goedkoop en basic motel met ontbijt op een goede locatie (5 minuten rijden van de Walmart). Perfect als tussenstop als je naar of van Grand Teton National Park gaat of komt.

Meer lezen over het noordwesten van Amerika?

Lees dan ook deze artikelen:
Route Pacific Northwest – woestijn, vulkanen en eindeloze bossen
Hoe & wat: Reistips voor Grand Teton National Park (Wyoming)
24 uur in Portland, Oregon

Of bestel een van deze reisgidsen:

Craters of the Moon National Monument - Idaho Verenigde Staten van Amerika

Craters of the Moon National Monument - Idaho Verenigde Staten van Amerika

Craters of the Moon National Monument - Idaho Verenigde Staten van Amerika

Craters of the Moon National Monument - Idaho Verenigde Staten van Amerika

Craters of the Moon National Monument - Idaho Verenigde Staten van Amerika

Craters of the Moon National Monument - Idaho Verenigde Staten van Amerika

Do you like this post? Share it!

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.