Wat te doen in Brugge - tips voor een stedentrip

Wat te doen in Brugge? 19 tips voor een stedentrip

Het historische Brugge is een van de mooiste steden in België. Wat te doen in Brugge? In dit artikel lees je alles over de mooiste bezienswaardigheden.

Over Brugge

De stad Brugge ligt in het noordwesten van België en is een van de meest bekende trekpleisters van het land. Het heeft namelijk een prachtig middeleeuws centrum dat tevens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In de stad zijn veel kanalen te vinden, daarom wordt Brugge ook wel eens het “Venetië van het noorden” genoemd. Brugge was tussen de dertiende en de vijftiende eeuw een grote handelsstad en stond bekend als de economische hoofdstad in het Noordwesten van Europa.

Nu is Brugge vooral een bezienswaardigheid. In het centrum kun je eindeloos door de mooie middeleeuwse straten slenteren en historische gebouwen bekijken. Brugge is een heerlijke plek voor een korte stedentrip.

Wat te doen in Brugge?

Wat zijn de leukste dingen om te doen in Brugge? En wat zijn de mooiste Brugge bezienswaardigheden? Hier zijn 19 tips.

De Grote Markt

De Grote Markt is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Brugge. Het is uiteraard een belangrijk centraal punt in de stad met o.a. het oude Belfort. Dit is een leuke plek om een biertje te drinken, er zijn diverse terrassen. Een biertje is hier behoorlijk prijzig, maar het is zeker de moeite waard om hier een mooi plekje te zoeken op het terras. Er staan prachtige gebouwen om je heen en het is ook erg leuk om alle verschillende toeristen te bestuderen.

De Grote Markt in Brugge

Het Historium

Op de Grote Markt vind je het Historium, een van de leukste musea in Brugge. In het museum reis je terug naar de Gouden Eeuw en leer je in zeven verschillende kamers meer hoe het was om in deze tijd in Brugge te leven. Kies voor de VR optie voor een nog meer bijzondere ervaring.

Het stadhuis van Brugge

Op het prachtige plein De Burg vind je het stadhuis van Brugge. Het staat er al sinds 1400 en is daarmee een van de oudste stadhuizen in Nederland en België. De gevel van het gebouw zal je meteen opvallen, het is namelijk rijk versierd met o.a. beelden van historische figuren. Prachtig om te zien!

Het stadhuis in Brugge

Het Minnewaterpark

Als je met de trein in Brugge aankomt, is de kans groot dat je via het Minnewaterpark de stad in loopt. Een goede keus, want dit is een prachtig stukje van Brugge. Veel water, een mooi park, leuke uitzichten en heerlijke bankjes om op te picknicken. Er staat ook een kasteel, Kasteel Minnewater, dit is een restaurant. Er zijn in het Minnewaterpark weinig toeristen te bekennen, een goed begin voor een dagje Brugge.

Het Minnewaterpark in Brugge

Bruges Beer Experience

Net als Amsterdam kent Brugge een Beer Experience, ook wel bekend als het Biermuseum Brugge. In dit museum leer je hoe bier gemaakt wordt en krijg je een bierproeverij. Een leuke activiteit om samen met vrienden te doen.

Begijnhof Ten Wijngaarde

Het enige nog bewaarde begijnhof in Brugge is Begijnhof Ten Wijngaarde. Het bestaat uit een grasveld met bomen. Verder staat er een rij witte huizen en een kapel. De toegangspoort en de Wijngaardbrug uit de achttiende eeuw zijn prachtig om te zien.

Begijnhof Ten Wijngaarde in Brugge

Heilig Bloedbasiliek

De Heilig Bloedbasiliek, ook wel bekend als de Basiliek van het Heilig Bloed, is een bijzondere kapel in gotische stijl en ligt naast het stadhuis. Het hoort bij de Sint-Basiliuskapel uit de twaalfde eeuw. In de kapel ligt het relikwie Heilig Bloed dat ieder jaar op Hemelvaartsdag wordt rondgedragen tijdens de Heilig Bloedprocessie.

Sint-Salvatorskathedraal

Een van de grootste en belangrijkste kerken in Brugge is de Sint-Salvatorskathedraal. De kerk werd al in 1127 gebouwd en heeft een toren van 79 meter hoog. In de kerk zijn diverse mooie kunstwerken te bewonderen, zoals Beeld van God de Vader door Artus Quellinus de Jonge en grote Brusselse wandtapijten.

De toren van de Sint-Salvatorskathedraal

De Vismarkt

De Vismarkt in Brugge is al eeuwen in gebruik. Zelfs nu wordt er nog dagelijks (behalve zondag) vis verkocht. De huidige overdekte markt, met 126 Toscaanse zuilen, staat er sinds 1821. Rondom de Vismarkt zijn diverse visrestaurants waar je lekker op het terras kunt zitten.

Jan van Eyckplein

In de Middeleeuwen was het Jan van Eyckplein een van de belangrijkste plekken in Brugge. Aan het plein staan diverse historische panden met trapgevels en in het midden staat een standbeeld van Jan Van Eyck. Hoewel het op de meeste plekken in Brugge erg druk is, lijkt het op het Jan van Eyckplein wel mee te vallen. Dit plein ligt namelijk net buiten het drukke centrum, maar het is absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Jan van Eyckplein in Brugge

Het Frietmuseum

Het is tijd voor iets heel leuks: het Frietmuseum! In het Frietmuseum leer je alles over de lekkere zoute snac; de geschiedenis, aardappelen en welke sauzen en kruiden erbij horen. Jammie!

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Een andere belangrijke kerk in Brugge is de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De toren bij deze kerk is met 115,6 meter een stuk hoger dan die van Sint-Salvatorskathedraal en is tevens een van de hoogste ter wereld. De toren bepaalt dan ook het stadsgezicht van Brugge.

De kerk is niet alleen aan de buitenkant indrukwekkend om te zien, maar ook aan de binnenkant. Je vind hier o.a. de praalgraven van Maria van Bourgondië en Karel de Stoute. Daarnaast kun je hier ook het wereldberoemde marmeren beeld Madonna met kind van Michelangelo bewonderen.

Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge

Varen over de kanalen in Brugge

Zoals je hebt kunnen lezen wordt Brugge door de vele kanalen ook wel het “Venetië van het Noorden” genoemd. Het is dan ook ontzettend leuk om een rondvaart te doen door de kanalen in Brugge. Tijdens de boottour krijg je uitleg over de stad en leer je nog meer over de historische gebouwen.

Rondvaartboot in Brugge

De Bonifaciusbrug

De bekendste brug in Brugge is ongetwijfeld de Bonifaciusbrug. Hoewel de brug niet eens zo oud is vergeleken met andere bouwwerken in de stad, heeft is door de ligging enorm fotogeniek. Naast de brug liggen diverse mooie middeleeuwse huizen aan het water, daarnaast heb je vanaf hier ook nog eens een prachtig uitzicht op de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Het staat hier altijd vol mensen, dus kom vroeg voor de perfecte foto.

De Bonifaciusbrug in Brugge

Het Koningin Astridpark

Een heerlijke plek om even te uit te rusten is het Koningin Astridpark. Een prachtig park, met een vijver, beelden en fonteinen. Je ziet op deze plek amper andere toeristen en vooral met mooi weer kun je hier heerlijk van de rust genieten. Dus neem een kleedje, een boek, lekker drankje en een stokbrood mee en ga een uurtje lekker relaxen.

Het Koningin Astridpark in Brugge

De stadspoorten

Brugge kende in de dertiende eeuw zeven verschillende stadspoorten, waar er nu nog vier van over zijn. Je kunt de Smedenpoort, de Ezelpoort, de Gentpoort en de Kruispoort nog bekijken en ze zijn alle vier indrukwekkend om te zien.

Sint-Janshospitaal

Een ander opvallend bouwwerk in Brugge is het Sint-Janshospitaal. Dit was in de middeleeuwen een belangrijke instelling voor o.a. zieken en armen. Het is nu een museum waar je diverse kunstwerken en gebruiksvoorwerpen kunt zien van de kloostergemeenschap en ziekenverzorging. Erg interessant!

Sint-Janshospitaal in Brugge

Chocoladeworkshop

In België barst het van de chocoladeateliers en ook in Brugge kun je de lekkerste chocolade proeven. Maar is het niet leuk om zelf chocolade te maken? Dat kan met een chocoladeworkshop! De leukste plek om dat te doen is in het Chocolademuseum. En natuurlijk mag je je eigengemaakte chocolade na afloop mee naar huis nemen.

Verdwaal!

De meest belangrijke van alle Brugge tips: dwaal gewoon lekker door de stad. Laat de plattegrond met highlights voor wat hij is en geniet van alle steegjes, mooie oude gebouwen en de vele grachten. Geef je ogen goed de kost, er is zoveel moois te zien in Brugge. Geniet!

Mooie plekken in Brugge

Reis naar Brugge met de trein

Ja, je kunt prima met de auto naar Brugge reizen, maar parkeren kan behoorlijk duur zijn (en het is nogal lastig navigeren in die drukke smalle middeleeuwse straten. Het is dan ook echt een aanrader om Brugge te bezoeken per trein. Vanaf het station loop je zo het middeleeuwse centrum in. Kijk op NS International voor tickets.

Overnachten in Brugge

Wil je alles uit je stedentrip Brugge halen? Dan is het verstandig om in ieder geval twee nachten in deze mooie stad te verblijven. Dit zijn een paar mooie plekken om te overnachten in Brugge:

Kijk voor meer opties en beschikbaarheid op Booking.com.

Meer lezen over Brugge en andere mooie plekken in België

Dit zijn mijn tips voor een stedentrip Brugge! Wil je meer lezen over Brugge en andere mooie plekken in België? Dan zijn dit zijn een paar fijne reisgidsen vol tips:

Time to momo – Brugge + de Belgische Kust

1000 Plekken die je écht gezien moet hebben – België

Daarnaast kun je op deze website ook meer lezen over mooie plekken in België. Lees bijvoorbeeld ook deze artikelen:

Daarnaast deel ik in mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ook regelmatig leuke reisverhalen, goede reisaanbiedingen en tips voor de mooiste bestemmingen. Schrijf je in.

Dit artikel verscheen voor het eerst in juni 2017. Laatste update met nog meer tips: juni 2022.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 reacties