De grens oversteken van Canada naar Amerika - reistips

Grensovergang Canada Amerika met de huurauto: mijn ervaring & tips

Wil je met je huurauto of camper de grens oversteken van Canada naar Amerika? Wat heb je nodig en wat mag wel en niet mee? In dit artikel deel ik mijn ervaring en geef ik je een paar tips.

Met je huurauto de grens oversteken van Amerika naar Canada, mag dat?

Check voor je de grens wilt oversteken van Amerika naar Canada (of andersom) of het mag van de organisatie waar je je auto of camper huurt. Dit staat meestal wel ergens op de website van de verhuurder. Weet je het nog niet zeker? Stuur een mail of vraag het aan de balie als je de auto ophaalt. In de meeste gevallen zal het geen probleem zijn.

Waar ga je de grens oversteken van Canada naar Amerika?

Als je een rondreis maakt in Canada en Amerika zijn er natuurlijk gigantisch veel plekken waar je de grens kunt oversteken. Je kunt een volledig overzicht vinden op deze website. Het handige van deze website is dat je ook kunt zien hoe laat de grensovergang open is en of er lange wachttijden zijn. Zo weet je wat voor jou de beste (en de snelste) plek is om de oversteek te maken.

Van Canada naar Amerika

Grens oversteken van Canada naar Amerika

Zelf maakte stak ik met de huurauto de grens van Canada naar Amerika over in de zomer van 2017. Ik wilde vanuit de Canadese provincie Ontario naar New York State in de Verenigde Staten en besloot dit te doen via de Thousand Islands Bridge. Een avontuur op zich, want dit is een gigantische brug met mooie uitzichten op de St. Lawrence river.

Hoe ging het bij de grens tussen Canada en de Verenigde Staten van Amerika? Een kort verslag:

Bij de grensovergang aangekomen kunnen we kiezen uit verschillende rijen om aan te sluiten. Na een kwartier wachten, worden we aangesproken door een beambte. Hij wil graag onze paspoorten bekijken en vraagt wat we gaan doen in de Verenigde Staten. Vervolgens vraagt hij ons om de auto te parkeren en de sleutel aan een andere beambte mee te geven (wat ik best wel spannend vond!). Het enige dat we mee mogen nemen zijn onze portemonnees. Ook de telefoon moet in de auto blijven.

We moeten ons melden in een soort wachtkamer. Daar hoeven we niet lang te wachten. Al na een paar minuten komt de beambte, die onze paspoorten heeft, binnen en vraagt ze om onze vingerafdrukken.

Daarna betalen we $7 per persoon en wordt er een papiertje in onze paspoorten geniet. Dit papiertje moet je absoluut niet kwijtraken, dat heb je namelijk weer nodig om Canada in te reizen vanuit Amerika. Dan mogen we gaan. In minder dan een half uur staan we in Amerika!

De grens oversteken van Amerika naar Canada

grens oversteken van canada naar ameirka

Via de stad Buffalo (ook in New York State) reizen we zo’n tien dagen later weer terug naar Canada. Ook hier moeten we aanschuiven in een lange rij met auto’s. Na een half uur zijn we aan de beurt. De Canadese beambte heeft iets meer vragen dan de Amerikaanse, hij wil onder andere weten of we fruit, alcohol of wapens bij ons hebben. Gelukkig hebben we niets van dat alles bij ons en mogen we in een keer doorrijden naar Canada.

Wat mag je meenemen en wat niet?

Om het oversteken van de grens tussen Canada en Amerika met je huurauto of camper is het handig om je goed voor te bereiden. Zo mag je bijvoorbeeld niet alle producten meenemen als je de grens oversteekt. Een paar regels:

 • Pas op met alcohol, dit mag je maar beperkt invoeren. Neem maximaal 1 fles sterke drank, 2 flessen wijn of 8,5 liter bier mee.
 • Verse producten zoals fruit, groente, vers vlees en eieren mogen in principe niet de grens over. Wij hadden wel een paar appels bij ons en dat was geen probleem.
 • Neem een medisch paspoort mee als je medicatie bij je hebt.

Heb je een ESTA of een ETA nodig?

Als je met het vliegtuig Canada inkomt heb je een ETA nodig (deze kun hier aanvragen). En als je met het vliegtuig Amerika inkomt heb je een ESTA nodig.

Als je met je huurauto de grens oversteekt tussen Canada en Amerika is het hebben van een ESTA of ETA is niet verplicht, maar kan wel handig zijn. Toen wij van Canada Amerika inreden, hadden we daar in ieder geval profijt van. De beambte die we spraken was namelijk erg blij dat we een ESTA hadden ingevuld en mede daardoor ging het erg vlot.

Een paar extra tips voor de grensovergang tussen Canada en Amerika

Waar moet je verder rekening mee houden als je met je huurauto of camper de grens oversteekt van Canada naar Amerika en andersom?

 • Maak geen opmerkingen over politiek in Amerika, je kunt net een beambte treffen die er net wat anders over denkt.
 • Raak het papiertje dat in je paspoort wordt geniet niet kwijt, dit moet je bij terugkomst weer inleveren.
 • Last but not least: heb geduld, het kan even duren. Bij wat ik van andere mensen heb gehoord, ging het bij ons wel heel erg smooth (vooral van Canada naar Amerika), je staat namelijk zo een uur of langer te wachten.

Grens oversteken tussen Canada en Amerika tijdens COVID-19

Door het coronavirus zijn alle regels omtrent reizen behoorlijk veranderd. Op moment van schrijven (januari 2022) zijn de grenzen van Canada en Amerika open voor toerisme, maar er zijn wel een aantal regels waar je aan moet doen. Zo moet je voor beide landen volledig gevaccineerd zijn en een test doen.

Deze regels wijzigen regelmatig, dus hou vooral de officiële websites van de landen in de gaten voor het laatste nieuws.

Daarnaast moet je ook rekening houden met beperkte openingstijden van de grenzen en kan de wachttijd ook flink oplopen. Bereid je dus goed voor!

Boek een reis naar Canada en Amerika

Lijkt het je leuk om een reis in Canada en/of Amerika te maken? Dit zijn handige websites voor het boeken van je reis:

 • Check Skyscanner of Momondo voor het vinden van de goedkoopste vliegtickets.
 • Om een auto te huren in Amerika moet je goed verzekerd zijn. Als je via een Europese website boekt, dan zitten die er altijd bij in. De beste aanbieder qua verzekeringen en voorwaarden is Sunny Cars (al is die soms wat prijzig). Daarnaast heb ik ook goede ervaringen met Alamo.nl.
 • Overnachtingen boek je het makkelijkst via Booking.com (hotels, hostels, appartementen) of VRBO (voor bijzondere accomodaties).
 • Vergeet je reisverzekering niet! Die van Allianz heeft goede voorwaarden en is niet al te duur.
 • Via Get Your Guide kun je leuke tours en rondleidingen boeken.
 • Vind je het niet fijn om alles los te boeken? Er zijn diverse reisbureaus waar je terecht kunt voor een prachtige reis door Amerika en Canada. Dit zijn een paar goede opties:
  • Tenzing Travel: prachtige rondreizen, ook op maat te maken.
  • Travelhome: voor de mooiste camperreizen in Canada en Amerika.
  • TUI: mooie groepsreizen en fly & drives.

Wil je meer lezen over een reis in Canada of Amerika?

Dit zijn een paar fijne reisgidsen vol informatie:

Capitool Reisgids Canada

Capitool reisgidsen – USA

Op deze website kun je ontzettende veel informatie vinden over reizen in Amerika, want ik ben er inmiddels zeven keer geweest. Deze artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen:

Daarnaast deel ik in mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ook regelmatig leuke reisverhalen, goede reisaanbiedingen en tips voor de mooiste bestemmingen. Schrijf je in.

Dit artikel verscheen voor het eerst in oktober 2017. Laatste update: januari 2022.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties