Hoe vraag je een ESTA aan

Hoe vraag je een ESTA aan?

Ga je binnenkort naar Amerika? Dan is de kans groot dat je een ESTA aan moet vragen. Met een ESTA kun je tot 90 dagen in Amerika rondreizen. Aangezien het nogal een uitgebreid proces is om een ESTA aan te vragen, leg ik je dit in Hoe vraag je een ESTA aan? stap voor stap uit.

Bereid je voor

Een ESTA aanvragen doe je niet binnen vijf minuten, dus neem er even de tijd voor. Wat je in ieder geval klaar moet leggen:
– je paspoort
– gegevens van je werkgever
– gegevens van je eerste verblijf in Amerika
– een creditcard (of inlog voor PayPal)
Heb je alles? Ga dan naar de officiële website om je ESTA aan te vragen. Standaard wordt de Engelstalige pagina geopend, maar als je hem liever in het Nederlands in wilt vullen kun je dit rechtsboven wijzigen.

Start met je aanvraag

Hoe vraag je een esta aan
Als je klikt op de knop ‘nieuwe aanvraag’, krijg je eerst een scherm met een opsomming waarom je een ESTA aan kunt vragen. Je krijgt dan de keuze: Individuele aanvraag of Groepsaanvraag. Doe je een aanvraag voor bijvoorbeeld je gezin? Kies dan voor groepsaanvraag. Doe je de aanvraag in je eentje? Klik dan op individuele aanvraag.

De zes stappen

Nadat je op de aanvraag van je keuze hebt geklikt, krijg je een waarschuwingscherm waar je verder door moet klikken (ze vertellen je dat je je op een website bevindt van de Amerikaanse overheid). Hierna kom je in de eerste van de zes stappen, die je stuk voor stuk moet doorlopen. Alles waar een rood sterretje bij staat, is verplicht om in te vullen.

Stap 1: Vrijwaring

Hoe vraag je een ESTA aan
De Amerikanen timmeren graag alles juridisch dicht, dus het eerste scherm is meteen eentje vol waarschuwingen. Makkelijk in te vullen, het enige wat je hoeft aan te klikken is “Ja, ik heb deze informatie gelezen en stem in met de voorwaarden”. Dit moet je twee keer doen voordat je naar stap 2 kunt.

Stap 2: Aanvragerinformatie

Hoe vraag je een ESTA aan
In deze tweede stap moet je alles over jezelf vertellen. Allereerst geef je je paspoortinformatie. Je paspoortnummer vind je op pagina twee (de pagina met je foto en je gegevens erop). Als Nederlander dien je ook je BSN nummer in te vullen bij ‘Nationaal identificatienummer’. Dit nummer vind je op pagina twee van je paspoort. Bij de vier vragen moet je goed opletten of ze op jou van toepassing zijn. Als je een tweede nationaliteit of paspoort hebt, moet je hier ‘ja’ invullen. Heb je dat niet? Dan kun je ‘nee’ invullen.

Verderop in het formulier moet je de namen van je ouders invullen, je adresgegevens, telefoonnummer (vergeet niet om hier 0031 voor te zetten) en je e-mailadres. Ook wordt er gevraagd naar je socialmedia-accounts, maar dit is niet verplicht (er staat geen rood sterretje bij).
Helemaal onderaan moet je de gegevens van je werkgever invullen.

Stap 3: Reisinformatie

Hoe vraag je een ESTA aan
Bij reisinformatie geef je aan of je op doorreis naar een ander land bent of niet. Waarschijnlijk is je bestemming in Amerika, en kun je bij ‘informatie contactpersoon in de V.S.’ de adresgegevens van je eerste hotel (of Airbnb, hostel, etc) invullen. In dit voorbeeld heb ik het ingevuld met het eerste hotel waarbij ik verblijf tijdens mijn eerstvolgende reis naar Amerika. Als je bij het bovenste een verblijfsadres hebt ingevuld, hoef je dit niet meer bij de tweede te doen en kun je door naar stap 4.

Stap 4: Verkiesbaarheidsvragen

Hoe vraag je een ESTA aan
In de vierde stap krijg je een hele leuke vragenlijst, die je naar waarheid moet beantwoorden. Ik hoop dat het antwoord op alle vragen ‘Nee’ is, want bij een ‘Ja’ heb je kans dat je ESTA wordt afgekeurd.

Onderaan deze pagina geef je ook toestemming dat je vingerafdrukken en foto worden genomen bij aankomst in Amerika.

Stap 5: Controle

Hoe vraag je een ESTA aan

In stap 5 worden alle gegevens die je hebt ingevuld nog eens op een rijtje gezet. Controleer deze goed! Per onderdeel moet je bevestigen dat alles klopt wat er staat.

Stap 6: Tijd om te betalen

Hoe vraag je een ESTA aan
Als alles is ingevuld is er nog maar 1 stap te gaan: je moet betalen. Een ESTA kost $14 dollar en je kunt betalen door middel van PayPal of een creditcard.
Gelukt? Dan krijg je een melding dat je vergunning in behandeling is en dat je binnen 72 weet of hij gehonoreerd is of niet. Je krijgt hiervan geen melding, maar zal zelf op deze website moeten checken of je aanvraag is goedgekeurd.

Goedgekeurd?

Vaak hoef je geen 72 uur te wachten en kun je meteen gaan controleren of je ESTA is goedgekeurd. Dit kun je doen door op de knop ‘ESTA status controleren’ te klikken. Hier vul je (nog een keer) je paspoortgegevens in en dan is de kans groot dat je dit scherm te zien krijgt:
Hoe vraag je een ESTA aan

En dan ben je klaar! Je ESTA is twee jaar geldig, dus kun je hergebruiken als je op een later moment binnen twee jaar weer naar Amerika gaat. Mocht je in de tussentijd een nieuw paspoort krijgen, dan moet je wel een nieuwe aanvragen.

Kom je er toch niet helemaal uit?

En wil je liever dat een ervaren iemand je ESTA-aanvraag voor je doet? Regel dan je ESTA makkelijk en snel via esta-aanvragen.nl. Voor €25 regelen ze je hele aanvraag en heb je in no-time je ESTA in je mailbox.

Wil je meer weten over reizen in Amerika?

Dan zijn dit ook handige blogs om te lezen:
Hoe & wat: de eerste keer naar Amerika
Hoe & wat: nationale parken in Amerika
Besparen met coupons in Amerika

Dit artikel bevat een gesponsorde link. Ik plaats alleen links naar websites waarvan ik geloof dat ze een toegevoegde waarde hebben voor jouw reis.

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.