Typisch Amerikaans

Typisch Amerikaans: 40 dingen die je alleen in Amerika ziet

Amerika is een land van uitersten. Iedere keer als ik weer een bezoek breng aan dit bijzondere land verbaas ik me weer over een aantal dingen die overduidelijk typisch Amerikaans zijn.

Wat is typisch Amerikaans?

In Amerika is alles groot, groter, grootst. Doe maar gewoon zoals wij in Nederland kennen, past niet echt in de mindset van de Amerikanen. Daarom zijn er veel dingen waar wij ons als Europeanen flink over kunnen verbazen. De afgelopen jaren ben ik veelvuldig naar Amerika gereist en elke keer zijn er weer nieuwe dingen waar ik me over verbaas. In dit artikel een overzicht met 30 typisch Amerikaanse dingen.

1. Voor alles is een drive-thru

In Nederland zijn we wel bekend met de McDrive van McDonalds, maar dan houdt het ook wel een beetje op. In Amerika is dat fenomeen op meer plekken doorgevoerd. Zo heb je een drive in Starbucks, maar kun je ook naar de drive in apotheek. En vergeet de drive in pinautomaat niet. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Pin drive thru
Pinnen kan natuurlijk ook gewoon via een drive thru.

2. Weinig privacy in een openbaar toilet

Op veel plaatsen vind je openbare toiletten (daar kan Nederland soms nog wel eens wat van leren), maar waarom zitten er onder de deuren altijd van die enorme gaten? Soms kun je nog net niet de knieën zien van degene die op de toiletpot zit. En ook overal vind je van die toiletseatcovers, superhandig die dingen. Not.

3. Gooi je ontbijtspullen maar in de prullenbak

Heb je een hotel geboekt met ontbijt? Lucky you! Hou er wel rekening mee dat je als je uitgegeten bent, al je ontbijtspullen in de prullenbak mag gooien. Je krijg namelijk papieren borden, plastic bestek en plastic bekertjes. Blijkbaar houden ze niet zo van afwassen in Amerika.

4. Persoonlijke pashokjes

In Amerika kun je erg goed shoppen. Een dagje naar een mall in Amerika en ik ben weer klaar voor een heel jaar, ideaal. Als je een beetje wat dingen aan het uitzoeken bent om te passen, komt er al snel een verkoopster naar je toe om te vragen of je een pashokje nodig hebt. Als je ja zegt, dan zet ze je naam op de deur, handig! Zo heb je altijd een pashokje en het maakt ook echt niet uit hoeveel kleding je wilt passen. Ze komt ook regelmatig even checken en nieuwe dingen aandragen. Zo heb ik een paar leuke jurkjes op de kop getikt, die ik zelf niet had gevonden.

5. Coupons schelen een hoop geld

Als je dan toch aan het shoppen bent, zorg er dan voor dat je wat coupons bij je hebt. Coupons kun je op veel plekken vinden en het scheelt vaak een hoop geld. Zo heb je nog meer plezier van je vakantie in Amerika.

6. Een pistool koop je gewoon bij de Walmart

Helaas is ook het hebben van een pistool typtisch Amerika. En je kunt er ook nog eens (veel te) makkelijk aan komen. Bij Walmart doe je bijvoorbeeld niet alleen je dagelijkse boodschappen, je kunt hier echt alles kopen. Kleding, kampeerspullen, meubels, je kunt het zo gek niet bedenken. En ja, de pistolen liggen doodleuk tussen de basketballen.

Pistolen kopen bij Walmart
In de Walmart kun je echt alles kopen.

7. Tasjes, tasjes, tasjes

Je hoeft nooit zelf vuilniszakjes te kopen als je een roadtrip gaat maken in Amerika, want bij elke aankoop krijg je er wel een paar. Vooral bij de Walmart zijn ze er goed in, je loopt daar bijna altijd met 10 of meer plastic tasjes weer naar buiten.

Een goede ontwikkeling is dat ze dit in sommige staten wel proberen te minderen, in Hawaii en Californië moet je bijvoorbeeld steeds vaker betalen voor een veel stevigere en groter tasje.

8. In elk drankje een rietje

In bijna alle drankjes in Amerika krijg je een rietje. Frisdrank? Rietje. Smoothie? Rietje. Cocktail? Twee rietjes. Gelukkig zitten er geen rietjes in koffie en thee, dat lijkt me ook niet zo lekker drinken.

Cocktails met rietjes in Las Vegas
Cocktails met rietjes in Las Vegas.

9. Levende reclameborden

Ook typisch Amerikaans: soms zie je opeens iets bewegen aan de kant van de weg: een mannetje met een reclamebord! Het reclamebord wordt ook regelmatig rondgedraaid, stel je voor dat het niet opvalt!

10. Gegroepeerde ketens

Bij elke afslag op de snelweg staat een bord met welke ketens je makkelijk van de afslag kunt bereiken. Naast fast food zijn dit vaak ook wat luxere restaurantketens of hotelketens. Best wel handig als je op doorreis bent en op zoek bent naar iets te eten of een plek om te overnachten.

11. Snelle service

Als je uit eten gaat in Amerika blijf je niet zoals in Nederland lang natafelen. Nee, je bestelt je eten, het staat in no time voor je neus en zodra je het op hebt, krijg je de rekening. Dit is een van die typisch Amerikaanse dingen die niet zo gezellig zijn, maar wel heel efficient.

12. Amerikanen maken graag een praatje met je

Laten we het ook eens hebben over typisch Amerikaans gedrag. Reizen in Amerika is nooit ongezellig, er begint namelijk altijd wel iemand een praatje met je. Als je in een lift staat, in een restaurant, bij een uitzichtpunt in een nationaal park, je hebt overal aanspraak. Een perfecte manier om aan leuke reistips te komen!

13. Eindeloos keuzes maken

Als je moeilijk keuzes kunt maken, moet je niet uit eten gaan in Amerika. De menukaarten zijn namelijk enorm! En als je dan ook al een keuze hebt gemaakt, dan moet je vaak ook nog een bijgerecht kiezen. Niet alleen friet en salade, maar ook rijst, diverse soorten groenten (gestoomd of gekookt?), gepofte aardappel en welke aardappelsoort?

Bubba Gump in Orlando
De menukaart bestuderen van restaurant Bubba Gump in Orlando.

14. Overal reclame

Amerika draait om commercie en dat zie je overal terug. De reclameblokken tijdens televisieprogramma’s lijken uren te duren en langs de snelweg barst het ook van de enorme billboards. Vooral van avocaten die je kunnen helpen met je scheiding.

15. De veteranen worden gewaardeerd

Amerikanen zijn erg fan van hun eigen leger en dat zie je overal terug. Veteranen (ook al heb je maar een jaar in het leger gezeten) hebben overal een streepje voor. Ze krijgen overal korting en ook klinkt regelmatig het volkslied om ze te eren.

16. Groot, groter, groots

In Amerika is alles groot. De auto’s, de wegen, de parkeervakken,, de supermarkten, de verpakkingen, de borden met eten die je krijgt in restaurants. Best wel handig, want overal is ruimte zat.

17. Je tanden bleken is heel normaal

Amerikanen zien er graag goed uit, en dat zie je overal terug. Het barst van de nagelstudio’s, maar ook je tanden bleken is heel normaal. Je kunt dit laten doen, of je koopt gewoon bij de drogist of supermarkt een speciale tandpasta. Als je in Amerika een whitening tandpasta koopt, dan werkt ie zeker. Ik kwam vorig jaar na drie maanden tot de conclusie dat mijn tanden opeens witter waren dan tijdens mijn eerste weken in Amerika.

18. Ze passen goed op hun nationale parken en monumenten

Amerikanen zijn trots op hun nationale parken en monumenten. Vrijwel elk nationaal park heeft een bezoekerscentrum waar je veel informatie en tips kunt krijgen. Ook lopen er overal rangers rond die erop letten dat bezoekers zich aan de regels houden.

19. IJsblokjes zijn overal verkrijgbaar

Een zak ijsblokjes kun je vrijwel overal kopen. Handig als je een rondreis maakt en een koelbox bij je hebt. Ook in elk hotel kun je een ijsblokjesmachine vinden.

20. Flinke fooien geven is heel normaal

De service industrie in Amerika werkt anders dan in Europa. Amerikanen die werken in bijvoorbeeld restaurants, hotels of rondleidingen geven, krijgen een minimunloon. Ze kunnen hun loon uitbreiden met fooien, dus doen ze er alles aan om een zo hoog mogelijke fooi te bemachtigen. De service in Amerika is dan ook uitstekend! Het is tegenwoordig vrij gebruikelijk om een fooi van zo’n 20% te geven.

21. De prijzen zijn zonder belasting

Alle prijzen die je ziet zijn exclusief belasting. Elke staat kent een ander belastingtarief, dus het kan zomaar zijn dat je voor hetzelfde artikel bij de kassa in de ene staat meer kwijt bent dan in een andere staat.

22. Je mag je eigen drinken tappen

Bij veel fastfoodketens bestel je een drankje en krijg je een lege beker mee. Deze mag je zelf tappen bij een sodastation. Waarom Amerikanen dan toch de grootste (en duurste) beker bestellen is mij een raadsel, want je mag ze onbeperkt bijvullen.

Drinken tappen in Amerika
Je kunt je eigen drankjes tappen in fast food restaurants.

23. Amerika heeft een ander metrisch systeem dan de rest van de wereld

Niks liters, kilometers of celcius, Amerikanen gebruiken gallons, miles en fahrenheit. Het is in het begin even wennen, maar op gegeven moment snap je wel dat 100 graden fahrenheit heel erg warm is.

24. Drinken mag pas vanaf 21 jaar

In de meeste landen ter wereld mag je vanaf 18 jaar alcoholische drankjes nuttigen en kopen, maar in Amerika mag dat pas vanaf 21 jaar. Tot 21 jaar mag je vaak zelfs de kroeg niet in. Soms zijn er zelfs restaurants met een apart deel voor bezoekers van 21 jaar en ouder.

25. Gratis refills

Als je frisdrank, koffie of water drinkt in een restaurant krijg je bijna altijd onbeperkt gratis refills. Meestal als je glas halfleeg is, vult de serveerster je glas weer bij. Het is dan ook bijna onmogelijk om je glas helemaal leeg te drinken.

26. Uitgebreid uit ontbijten gaan is heel normaal

Sowieso is het typisch Amerikaans om veel uit eten te gaan, maar ontbijten buiten de deur is heel normaal. En dan vooral een enorm ontbijt met eieren, bacon, hashbrowns en pancakes. Daar kun je bijna de hele dag op teren.

Tip! Wat ik zelf vaak doe is een groot ontbijt bestellen en dan de helft meenemen voor lunch. Koude pancakes zijn ook heel lekker! En het scheelt weer een dure lunch.

Typisch Amerikaans ontbijt
Een typisch Amerikaans ontbijt: pancakes, hashbrowns en roerei.

27. Vers eten is duur

Je kunt voor een habbekrats een volledige maaltijd bij McDonalds scoren, maar een zak sla in de supermarkt is behoorlijk aan de prijs. Het is dan ook niet heel gek dan er zoveel mensen in Amerika obese zijn.

28. Uitgebreide disclaimers

Amerika kent een aanklaagcultuur, daarom krijg je bij de meeste (vooral medische producten) een enorme disclaimer te zien. Op televisie is dit enorm grappig, na een spotje voor een nieuw medischhulpmiddel wordt de commercial afgesloten met een disclaimer van tien seconden. Of in een tijdschrijft, naast de advertentie staat vaak nog een volle pagina met een disclaimer.

29. Amerika is het land van de hamburgers

Bedenk zelf eens: waar staat Amerika bekend om? Hamburgers natuurlijk! Het is dan ook niet gek dat je je in vrijwel elk Amerikaans restaurant hamburgers kunt eten in alle soorten en maten. Lekker!

30. De Amerikaanse vlag hangt overal

Amerikanen zijn dol op hun land en dat laten ze maar wat graag zien. De Amerikaanse vlag hangt bijna overal standaard uit en ook zit er vaak een Amerikaanse sticker op hun auto.

31. Pak zelf geen tasjes in

Vorig jaar was ik samen met een Amerikaanse vriend boodschappen aan het doen. Bij de kassa stond ik alle gescande artikelen mooi in te pakken in tasjes. Mijn vriend en de cassière keken me nogal vreemd aan en er kwam een andere medewerker aangesneld die het van me overnam.

Het is op de meeste plekken in Amerika niet echt gebruikelijk om zelf boodschappentassen in te pakken. Dat doen ze voor je. Wist ik wel, maar toch vergeet ik het elke keer. Zie je dit al gebeuren in de Albert Heijn?

32. Je mag in sommige staten niet zelf tanken

Tijdens een roadtrip in Amerika moet je regelmatig even stoppen bij een benzinepomp om te tanken. Meestal doe je dat zelf, maar in de staten New Jersey and Oregon mag dit niet. Als je aan komt rijden komt er meteen iemand naar je toe die vraagt voor hoeveel dollar je wilt tanken en diegene doet dat voor je. Je hoeft de auto niet eens uit om te betalen, ook dat wordt voor je geregeld. Heel bijzonder en ietwat ongemakkelijk.

33. Bijzondere nummerborden

Amerikanen zijn altijd erg trots op hun afkomst en dat zie je onder andere terug in de nummerborden. Elke staat heeft een eigen kleur nummerbord, vaak met een afbeelding van een icoon uit de desbetreffende staat. Op nummerborden in Florida staat bijvoorbeeld in sinaasappel en op de nummerborden in Utah staat de Delicate Arch uit Arches National Park.

Leuk spelletje voor onderweg: probeer zoveel mogelijk nummerborden uit verschillende staten te spotten.

34. Je koffer is op de terugweg altijd zwaarder dan op de heenweg

Niet echt typisch Amerikaans, maar wel typisch voor toeristen die Amerika verlaten: je neemt altijd veel meer mee op de terugweg dan op de heenweg.

Zelf ga ik in Amerika altijd een dagje shoppen in een van de outlets (de rest van het jaar hoef ik geen nieuwe kleren meer te kopen) en ik neem altijd snoep mee als souvenirs. En dan met name al die bijzondere smaken M&Ms (de laatste keer had ik een dark chocolate mint versie gevonden, die was echt goddelijk).

35. Hotels zijn meestal niet echt gezellig

Amerikanen houden van gemak en zijn vaak trouw aan hun eigen hotelketen. De meeste hotels lijken dan ook sprekend op elkaar en dat maakt ze niet echt bijzonder of gezellig. Toch zijn er soms nog wel verborgen pareltjes te vinden. Je moet er alleen even naar zoeken en vaak ook vroeg boeken omdat ze snel vol zitten.

Voorbeelden zijn bijzondere lodges in de nationale parken of kleinschalige boutiekhotels in grote steden. Soms kom je ook heel onverwacht een toffe plek tegen. Zo sleip ik in het piepkleine Mitchell (Oregon) eens in een oud kerkje. Zo leuk!

36. Gemiddelde maat bestaat bijna niet

Hoewel overgewicht in Europa ook een steeds groter probleem is, is dat nog niets vergeleken met Amerika. Hier zie je nog wel veel mensen die maat M of L kunnen dragen, in Amerika zijn de maten veel groter en is XLof zelfs XXL meer de norm.

Wat ook opvalt is dat mensen of heel dun en fit zijn, of overgewicht hebben. Iets er tussenin lijkt bijna niet te bestaan. En ja, dat komt grotendeels door slechte voeding (junk food is nou eenmaal veel goedkoper dan gezonde groente) en weinig beweging. Zorgelijk en ik hoop dat hier ooit verandering in komt. Iedereen verdient een gezond leven.

37. Lange afstanden rijden is normaal

Zou jij drie uur rijden voor een verjaardagsfeestje en dan weer drie uur terug? Hier is dat meestal niet gebruikelijk, maar in Amerika vinden ze het heel normaal om lange afstanden te rijden. De wegen zijn soms ook eindeloos lang, vooral in de woestijn. Ik vind het zelf prachtig, maar het kan soms ook wat saai en eentonig worden. Soms komt er geen eind aan.

Dwars door Nevada over Highway 50 - The loneliest road in the USA - niks onderweg

38. American Football

In Europa (of eigenlijk overal ter wereld behalve in Amerika) zijn we groot fan van voetbal, maar in Amerika is die sport vooralsnog nog niet zo populair. Daar is American Football heilig en wordt vrijwel overal gespeeld. Hoogtepunt is de jaarlijkse Superbowl, de grote finalewedstrijd.

Een American Football wedstrijd kan overigens wel 3 tot 4 uur duren. Niet omdat de speeltijd zo lang is, maar omdat het regelmatig wordt stilgelegd en er vaak commerciële onderbrekingen zijn.

39. Je kunt overal televisie kijken

In elk restaurant of café waar je komt hangen televisies. Als ik in mijn eentje in een hotel ontbijt vind het vaak wel handig, want dan kan ik meteen het nieuws kijken. Maar als ik gezellig met vrienden uit eten ben vind ik het vooral afleidend. Vooral omdat reguliere uitzendingen heel vaak onderbroken worden door de commercials. Niet echt gezellig toch?

40. Je mag pas alcohol op je 21e

Hoewel je in Amerika je rijbewijs al mag halen op je 16e, mag je pas drinken op je 21e. Dit wordt heel streng gehandhaaft, je moet werkelijk overal je identiteitsbewijs laten zien als je alcohol koopt (ook als je al 30+ bent).

Daarnaast zijn diverse plekken verboden als je nog geen 21 bent, zo mag je in Las Vegas niet in de casino’s komen (alleen er snel doorheen lopen, kijken hoe mensen gokken mag niet), en je mag ook geen discotheken in. Sommige barren hebben zelfs een aparte ruimte voor 21- en 21+.

Zo kan ik nog wel even doorgaan met dingen die typisch Amerikaans zijn! Wat is jou het meest opgevallen tijdens je reis in Amerika?

Wil je graag eens op vakantie naar Amerika?

Krijg je na het lezen van dit artikel zin in een reis naar Amerika? Je kunt ervoor kiezen om deze helemaal zelf in te richten en te boeken (dat kost veel tijd, maar voorpret is zo leuk!) of om een pakketreis te boeken (alles is in een keer geregeld).

Lees ook: Zelf je reis naar Amerika samenstellen of boek je een pakket?

Handige websites om je zelf een reis naar Amerika te boeken

Voor het boeken van mijn reizen naar Amerika maak ik meestal gebruik van deze websites:

  • Vliegtickets: KLM (ik boek het liefst rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij, ook om Flying Blue Miles te sparen) of Skyscanner (om prijzen en vluchttijden te vergelijken).
  • Autohuur: ik vergelijk altijd eindeloos, maar ik boek meestal bij AutoEurope, Sunny Cars of Alamo. Daar ben ik vaak het goedkoopste uit en zijn alle benodigde verzekeringen inbegrepen. Liever reizen met de camper? Kijk op Travelhome.nl voor het aanbod.
  • Verblijf: als ik niet ga kamperen, boek ik meestal een hotel of een bed in een hostel via Booking.com. Soms boek ik een huisje of appartement via VRBO.
  • Activiteiten: Rondleidingen en excursies boek ik vrijwel altijd via Get Your Guide.
  • Tickets voor pretparken: Attraction Tickets Direct.

Goede reisorganisaties waar je een pakketreis naar Amerika kunt boeken

Er zijn veel reisorganisaties die geweldige rondreizen in Amerika organiseren. Sommige organisaties bieden groepsreizen aan, sommige organisaties een complete roadtrip en soms kun je samen met de organisatie een geweldige rondreis samenstellen. Dit zijn een paar goede reisorganisaties voor een rondreis in Amerika:

  • ANWB reizen: voornamelijk groepsreizen
  • Travelhome: de specialist in camperreizen. Je kunt hier terecht voor zowel (losse) camperhuur als een mooie camperreis op maat.
  • Tenzing Travel: geweldige autorondreizen in Amerika (ook Hawaii!). Je kunt hier ook een reis op maat regelen.

Wil je meer lezen over Amerika?

Wil je meer lezen over de Amerikaanse cultuur? Dan kan ik je deze boeken aanraden:

Amerikanen lopen niet | Leven in het hart van de VS – Arjan van Veelen

Amerika zoals het is | de gespleten geschiedenis van mijn tweede land – Tom Vandyck

Amerikanen fietsen niet… | van Miami naar San Francisco door het land van de auto – Gijs van Middelkoop

Op deze website schreef ik al bijna 100 artikelen over reizen in Amerika. Je kunt ze allemaal vinden op deze pagina: Reizen in de Verenigde Staten van Amerika. Dit zijn een paar van de meest gelezen artikelen:

En schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor praktische reistips, persoonlijke reisverhalen en reisinspiratie. 

Dit artikel verscheen voor het eerst in april 2017. Laatste update met nog meer bijzondere Amerikaanse gebruiken: augustus 2023.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Dan krijg ik een klein beetje commissie en het kost jou helemaal niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Typisch Amerikaans - 30 dingen die je alleen in Amerika ziet
Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 reacties