Stedentrip Berlijn

Reisverslag stedentrip Berlijn #2: sneeuw in Oost-Berlijn

Nadat het zaterdag de hele dag regende, dachten we dat het zondag wel wat beter weer zou worden. Helaas was dat niet het geval, het sneeuwde, waaide en voelde aan als -10, niet grappig! We begonnen de dag met een wandeling, maar schakelden al snel over op plan B. Wat dat was lees je in deel 2 van het reisverslag van mijn stedentrip Berlijn.

Hop on, hop off bus

hop on hop off bus
Ja, dat hebben we dus echt gedaan. Wat mij betreft ook de beste manier om toch iets van de stad te zien en het fijne was dat we op elke straathoek ook nog eens uitleg kregen. Ik heb nog best wat geleerd tijdens deze rit. We kozen voor een rit door Oost-Berlijn, hier hadden we gisteren namelijk nog niets van gezien. Onderweg zagen we veel stukken van de Berlijnse muur (Gedenkstätte Berliner Mauer) en hele verschillende wijken en bouwstijlen. Wel fijn om hier wat uitleg over te krijgen.

East Side Gallery

We ‘hopten off’ bij de East Side Gallery, een lang stuk van de Berlijnse muur, die volgeschilderd is door verschillende kunstenaars. Dat gaf wat kleur aan deze grauwe dag. Aan het begin van deze gallery vind je trouwens ook de Oberbaumbrücke, een van de mooiste bruggen in Berlijn.
stedentrip berlijn - oberbaumbrucke

East side gallery
East side gallery
East side gallery 3
East side gallery 4

Jüdisches Museum

Na een rondje foto’s maken bij de East Side Gallery hadden we het ijskoud en besloten we weer verder te gaan met de bus. Gelukkig gaat die regelmatig, dus hoefden we niet lang te wachten. De volgende stop was bij het Jüdisches Museum. Helaas zijn ze daar aan het vernieuwen en hebben we bijna niks kunnen zien van hun reguliere tentoonstelling. Het gebouw was wel erg gaaf, met lange scheve gangen en gigantisch hoge plafonds. Erg bijzonder waren de Holocausttoren (een pikdonkere, smalle en hoge toren met bovenin een streepje daglicht), de Garden of Exile (memorial buiten met 49 hoge zuilen) en de Void Memorial (een zaal bezaaid met stalen gezichten, en als je er overheen loopt, maakt dit een enorme herrie).

stedentrip berlijn - holocausttoren
stedentrip berlijn - garden of exile
stedentrip berlijn - void memorial

Terug naar huis

Helaas was het na het bezoek aan het museum nog steeds niet droog, dus hebben we in de buurt van het museumeiland en de Alexanderplatz lekker gerelaxed met een drankje en een hapje.

stedentrip berlijn - cocktails

De volgende ochtend werden we (uiteraard) wakker met stralend mooi weer. Helaas moesten we twee uur eerder met de trein dan gepland (werkzaamheden en NS), dus hebben we er weinig van kunnen genieten.

stedentrip berlijn - vertrek

Best veel pech dit weekend, maar ben toch blij dat ik een keer in Berlijn ben geweest. Ik vond het leuk, maar ben niet zo’n megafan als de meeste mensen. Maar wellicht veranderd dat als ik nog een keertje ga met mooi weer. Heb jij al eens een stedentrip Berlijn gedaan? Zo ja, wat vond je ervan?

Video: laatste dag in Berlijn

Lees ook het eerste reisverslag: Reisverslag stedentrip Berlijn #1: rondje langs de highlights.

Lees ook reisverslagen van andere stedentrips

Weekendje naar Duitsland: Keulen
Citytrip Boedapest #1
Een weekend in Wenen | Reisverslag

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.