De mooiste NS-wandelingen - 9 tips

De mooiste NS-wandelingen | 9 tips!

Op zoek naar wandelinspiratie? Met een NS-wandeling zit je altijd goed! Dit zijn de mooiste NS-wandelingen in Nederland.

Wat is een NS-wandeling?

Het maken van een NS-wandeling is vrij populair, maar wat is een NS-wandeling eigenlijk? Een NS-wandeling is korte dagwandeling van station naar station. Meestal is het een enkele reis (je loopt van station A naar station B), maar soms is het een rondwandeling en begin en eindig je op hetzelfde station.

De meeste NS-wandelingen zijn tussen de 10 en 20 kilometer lang. Soms kun je de wandelingen inkorten en halverwege een bus naar het station nemen. Vrijwel alle NS-wandelingen volgen grotendeels een reeds bestaande route, een LAW (langeafstandswandelpad) of een Streekpad.

De mooiste NS-wandelingen

Wat zijn de mooiste NS-wandelingen in Nederland? Zelf ik heb de afgelopen jaren veel NS-wandelingen gemaakt. In dit artikel deel ik mijn favorieten (tot nu toe). Bij iedere wandeling staat aangegeven hoe lang de wandeling is, waar hij begint en waar hij eindigt. Veel wandelplezier!

NS-wandeling Drentsche Aa

Ik begin deze lijst met mooiste NS-wandelingen met mijn persoonlijke favoriet: de NS-wandeling Drentsche Aa. Dit is misschien ook wel de mooiste NS-wandeling die er is. Waarom? Deze rondwandeling vanaf station Assen laat je een paar van de mooiste plekken in Drenthe zien. En Drenthe is echt een prachtige provincie om te ontdekken!

Je wandelt door Drentsche Aa Nationaal Park en komt in Rolde langs een van de grootste hunebedden in Nederland. Ook wandel je over een vlonderpad en kom je langs diverse prehistorische grafheuvels. Een mooie combinatie van natuur en historie.

Wandelen in Rolde

NS-wandeling Blauwe Kamer Rhenen

De NS-wandeling Blauwe Kamer vanaf station Rhenen is de meest recente NS-wandeling die ik maakte en ik was enorm onder de indruk. Het is een prachtwandeling waarbij je dwars door de weilanden langs de Nederrijn loopt. Je wandelt over drie verschillende LAW’s (let dus goed op bij de markeringen!); het Maarten van Rossumpad, Romeinse Limespad en het Trekvogelpad.

Vervolgens kom je in het natuurgebied Blauwe Kamer met de mooie vogelkijkhut. Tot slot beklim je de Grebbeberg waar je een kijkje kunt nemen op het indrukwekkende Militair Ereveld Grebbeberg.

 • Startpunt: station Rhenen
 • Eindpunt: station Rhenen
 • Aantal kilometer: 10,5, 11,5, 15 of 17,5 kilometer. Je passeert verschillende bushaltes.
 • Extra informatie & GPX
NS-wandeling Blauwe Kamer Rhenen

NS-wandeling Amsterdam

Onze mooie hoofdstad Amsterdam heeft een eigen NS-wandeling die erg de moeite waard is. Je begint de wandeling op het indrukwekkende station Amsterdam centraal en loopt langs de grachten door de stad. Je komt langs diverse hoogtepunten, zoals het Anne Frankhuis, de Westerkerk en het Rembrandtplein.

Ook kom je door het Oosterpark, een van de mooiste parken in Amsterdam. Deze NS-wandeling volgt het Westerborkpad, waardoor je meer leert over de geschiedenis van de Jodenvervolging in de hoofdstad. Mooi en erg indrukwekkend.

 • Startpunt: station Amsterdam Centraal
 • Eindpunt: station Amsterdam Muiderpoort.
 • Aantal kilometer: 8,5 of 11
 • Extra informatie & GPX
NS-wandeling Amsterdam

NS-wandeling Hierdense Poort

Zoek je een mooie NS-wandeling in het midden van het land? Dan is de NS-wandeling Hierdense Poort wellicht iets voor jou. Dit is een van de mooiste NS wandelroutes en je wandelt over het Zuiderzeepad. De tocht gaat langs de rand van de Veluwe.

De route start in Nunspeet en je loopt via bossen, heide, een stuifzandgebied en een landgoed naar het gezellige Harderwijk. Een lekker afwisselende wandeling dus!

 • Startpunt: station Nunspeet
 • Eindpunt: station Harderwijk
 • Aantal kilometer: 10, 12 of 20 kilometer
 • Extra informatie & GPX

NS-wandeling Lange Duinen

NS-wandeling Lange Duinen is weer zo’n mooi pareltje op deze lijst met mooiste NS-wandelingen. Bij Amersfoort ga je al snel de bossen in en merk je niks meer van de drukke stad. Wat een rust en ruimte! De NS-wandeling volgt het Marskramerpad en je loopt door de grote zandverstuiving Lange Duinen.

Bijzonder is dat dit gebied door de wind steeds veranderd. Je kunt de wandeling dus een paar jaar later nog eens doen en dan ziet het er weer heel anders uit. Een mooie (lange) wandeling als je even lekker lang door de bossen wilt wandelen.

 • Startpunt: station Amersfoort Centraal
 • Eindpunt: station Soest of station Hollandsche Rading
 • Aantal kilometer: 12 of 22,5
 • Extra informatie & GPX
NS-wandeling Lange Duinen

NS-wandeling Wezepsche Heide

Ook rondom Zwolle vind je diverse mooie NS-wandelingen. Een daarvan is de NS-wandeling Wezepsche Heide. Je loopt hierbij deels over het Westerborkpad en deels over het Hanzestedenpad. De route begint in het bos en de heide en daarna loop je dwars door de mooie Hanzestad Hattem.

Via de grote rode spoorbrug steek je de IJssel over en loop je zo de gezellige stad Zwolle in. De perfecte wandeling voor degene die zowel stad als natuur wil combineren.

Lees ook: 24 leuke en interessante weetjes over wandelen

NS-wandeling Landgoed Groeneveld

Ga terug naar de achttiende eeuw tijdens de NS-wandeling Landgoed Groeneveld. De wandeling begint al goed op station Baarn, waar je Koninklijke Wachtkamer (gebouwd voor Prins Hendrik van Oranje-Nassau in 1874) kunt bekijken.

Daarna volg je de route over het Trekvogelpad naar Landgoed Groeneveld, waar je het mooie Kasteel Groeneveld kunt zien en dwars door de mooi aangelegde tuinen loopt. Op de weg naar Hilversum wandel je een flink stuk over de heide waar je prachtige vergezichten hebt.

 • Startpunt: station Baarn
 • Eindpunt: station Hilversum Mediapark
 • Aantal kilometer: 8, 11 of 15
 • Extra informatie & GPX
Kasteel Groeneveld in Baarn

NS-wandeling Kennemerduinen

De NS-wandeling Kennemerduinen was de eerste NS-wandeling die ik maakte en ik was meteen verkocht. Het is een van de mooiste NS wandeltochten. De route volgt het Hollands Kustpad en je loopt dwars door Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Het is een prachtige afwisselende wandeling met bos, duinen en een eindeloos (mooi) zandstrand. Halverwege kun je mooi een drankje drinken bij een strandpaviljoen. Lekker uitwaaien in een van de mooiste stukjes natuur in Nederland.

 • Startpunt: station Santpoort-Noord
 • Eindpunt: station Zandvoort of station Overveen
 • Aantal kilometer: 15 of 16
 • Extra informatie & GPX
Nederlands Kustpad - Kennemerduinen

NS-wandeling Valkenburg aan de Geul

Ook in het zuiden van Nederland kun je hele mooie NS-wandelingen vinden, zoals de NS-wandeling Valkenburg aan de Geul. Dit is een perfecte wandeling om te maken tijdens een weekendje Maastricht. Je start dan ook in de Limburgse hoofdstad en voor je het weet wandel je in het groen.

Heuvels, bos en akkers wisselen elkaar af. Je loopt grotendeels over het mooie Krijtlandpad en een klein stukje over het beroemde Pieterpad. Het eindpunt is Valkenburg, een ontzettend mooi stadje vol historische gebouwen.

 • Startpunt: station Maastricht
 • Eindpunt: station Valkenburg of station Schin op Geul
 • Aantal kilometer: 13 of 17 kilometer
 • Extra informatie & GPX

Navigatie

Hoe vind je de weg tijdens een NS-wandeling? Er zijn verschillende mogelijkheden om te navigeren tijdens een NS-wandeling. Ten eerste is de website van de NS de eerste plek waar je moet kijken. Hier staan alle wandelingen beschreven en per wandeling is er een beschrijving, een kaart met de route en een GPX bestand te downloaden. Die laatste kun je op je telefoon bekijken door middel van een GPS app. Zelf gebruik ik hiervoor GPX Viewer Pro.

Daarnaast is de route over het algemeen zeer goed aangegeven met rood-witte markering. Dit is dezelfde markering als die van de LAW’s. Soms is er een splitsing, maar dan staat er heel duidelijk “NS-wandeling” op de rood-witte sticker.

NS-wandeling Assen - bij Deurze

Stationsommetjes & OV-stappers

Naast NS-wandelingen heb je ook stationsommetjes en OV stappers. Wat zijn dat voor wandelroutes?

Stationsommetjes

Vind je de meeste NS-wandelingen toch iets te lang? Dan zijn stationsommetjes misschien meer iets voor jou. Deze wandelingen starten en eindigen ook op het station, maar zijn meestal korter dan 10 kilometer. Op deze pagina kun je de routes vinden.

OV-stappers

NS-wandelingen willen nog wel eens wijzigen of vervallen. Het aanbod veranderd ook regelmatig. De routes die niet meer bijgehouden worden heten OV-stappers, dit zijn dus oude NS-wandelingen. Deze kun je natuurlijk nog gewoon lopen, alleen is de bewegwijzering niet zo goed (meer). Op de website van Wandelnet kun je een overzicht vinden van de OV-stappers.

Meer mooie wandelingen in Nederland

Dit zijn mijn tips voor de mooiste NS-wandelingen in Nederland, maar er zijn nog veel meer mooie wandelingen te ontdekken! Deze boeken staan vol wandelinspiratie.

Routiq Wandelatlas Nederland – Wandelroutes in 21 nationale parken

52 Zondagen wandelen & lunchen

Ook kun je op deze website meer informatie vinden over mooie wandelingen in Nederland. Deze artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen:

Daarnaast deel ik in mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ook regelmatig leuke reisverhalen, goede reisaanbiedingen en tips voor de mooiste bestemmingen. Schrijf je in.

De mooiste NS-wandelingen - Nederland

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt kost het onderhouden van een website geld. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Zo krijg ik een kleine commissie waarmee ik deze website kan onderhouden. Het kost jou niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie en mogelijkheden om Op reis met Co te steunen.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.