Eilandhoppen met de Eendracht_ El Hierro & La Palma - Reisverslag deel 1

Eilandhoppen met de Eendracht: El Hierro & La Palma | Reisverslag #1

In de kerstvakantie mocht ik eilandhoppen met de Eendracht, een zeilschip uit Rotterdam. In de eerste week varen naar El Hierro en La Palma. Een reisverslag.

Ga je mee met de Eendracht?

Na een mooie wandeldag op de Fishermen’s Trail zit ik op 17 november op mijn hotelkamer in Arrifana door mijn telefoon te scrollen. In mijn mailbox verschijnt een e-mail: we hebben op de reis tijdens de feestdagen nog een plekje vrij op Zeilschip Eendracht en we gaan eilandhoppen bij de Canarische Eilanden. Ga je mee?

Mijn hart maakt een sprongetje, dit is een van de redenen dat ik mijn droom achterna ben gegaan en reisblogger ben geworden. Onverwachte avonturen! Na wat heen en weer gemail en een telefoontje is het een paar weken later definitief. Ik vlieg vanuit Portugal niet terug naar Nederland om kerst te vieren met mijn familie, maar reis naar Spanje om op Gran Canaria aan boord te stappen van de Eendracht.

Op naar Gran Canaria

Vanuit Faro reis ik met de bus in drie uurtjes naar Sevilla, een stad die ik altijd al eens heb willen bezoeken, dus dat komt nu heel goed uit. Het is echt een van de mooiste steden die ik ooit heb bezocht (binnenkort volgt er nog een artikel), dus ik kijk mijn ogen uit. Niet voor lang, want twee dagen later stap ik in Sevilla op een vlucht naar Gran Canaria.

Sevilla Jaaroverzicht 2021

De laatste keer dat ik op Gran Canaria was, is alweer even geleden (zo’n 15 jaar), maar ik herken het landschap meteen. Leuk om hier weer eens te zijn! Ik verblijf een paar nachten in Las Palmas de Gran Canaria (de hoofdstad), bezoek het oude centrum, werk een beetje en geniet van de zon op het strand. Niet slecht voor een werkvakantie!

Eilandhoppen met de Eendracht

Maandag 20 december is het zo ver, ‘s middags word ik aan boord van de Eendracht verwacht. Ik ben wel een beetje zenuwachtig, zou het wel leuk zijn om bijna twee weken lang met wildvreemden op een schip te zitten?

Tijd om er over na te denken heb ik niet, want bij het schip word ik opgewacht door een enthousiaste crew (ik moet na twee maanden Portugal en Spanje wel even wennen dat ik in het Nederlands word aangesproken) en voel ik me meteen welkom.

Kennismaking met de Eendracht

Ik heb een vierpersoonshut voor mezelf en dat is een aangename verrassing. Naast vier (stapel)bedden heb ik ook meerdere kastjes, acht reddingsvesten (safety first!) en een wastafel. Het ziet er prima uit!

We krijgen een introductie van de schipper, een lekkere avondmaaltijd en sluiten de avond af met een gezellige borrel. Ik leer meteen veel mensen kennen en het is een leuke gemixte groep van alle leeftijden.

Kennismaken op de Eendracht

Het wachtsysteem

Een reis met de Eendracht is niet perse een relaxte vakantie, het is namelijk de bedoeling dat je meedraait met het wachtsysteem: 4 uur op, 8 uur af. Ik ben ingedeeld in de zogenaamde rode wacht (er zijn er drie: rood, wit en blauw) en we zijn de “jonkies”.

Tijdens de wacht krijg je diverse klussen te doen, zoals helpen met het hijsen van de zeilen, de afwas, aan het roer staan, controlerondjes lopen om te checken of er geen brand of een lek is en het dek soppen.

Aangezien het schip dag en nacht vaart, gaan de wachten ook dag en nacht door. Je wacht kan dus ook om 4 uur ‘s ochtends beginnen. Je hoeft nooit een wekker te zetten, want je wordt door de andere wacht gewekt (en ik kreeg in de laatste week zelfs muziekjes en kopjes koffie, dankjewel Sjoerd!).

Het leuke aan het wachtsysteem is dat je hierdoor veel leert over zeilen met een tallship en het is ook nog eens erg gezellig.

Voor het eerst zeilen!

Mijn eerste wacht start om 8 uur ‘s ochtends (prima!) en we varen de haven uit van Las Palmas. Van mijn wachtmeesters krijg ik een hoop informatie over alle lijnen en wat ermee te doen als we gaan zeilen. Het zijn zoveel termen dat m’n hoofd ervan duizelt, hoe ga ik dit ooit allemaal kunnen onthouden? Ik leer ook meteen een paar knopen en dat gaat me (nog) niet al te best af. Best pittig dit! Nou ja, veel oefenen dan maar.

En dat kan ook meteen, want er staat opeens meer wind dan verwacht, dus kunnen we de zeilen hijsen. En dat zijn me toch een joekels! Met bijna 10 man staan we ze omhoog te trekken en het is een spectaculair gezicht.

Ik ben nog nooit in mijn leven zeeziek geweest, maar ik merk dat de deining mijn maag best wel onrustig maakt. Ik voel me niet misselijk, maar het zit er wel tegenaan. Blijkbaar heet dit katterig, een soort van net niet zeeziek. Ik ben blij als ik ‘s avonds in mijn bed lig, ik heb veel indrukken te verwerken van de eerste dag.

Bliksembezoek aan El Hierro

De volgende middag komen we al aan bij ons eerste eiland: El Hierro. Voor we de haven binnenvaren zie ik hetgeen wat ik deze reis nog heel vaak hoop te zien: er springt een groep dolfijnen rondom het schip. Zo gaaf!

El Hierro is het kleinste bewoonde Canarische Eiland en ik ben er erg nieuwsgierig naar. Als we aankomen hangt er een wolk over het eiland (dat is normaal, het is hier vaak mistig), waardoor het er best mysterieus uitziet. We hebben slechts drie uurtjes daglicht om El Hierro te bekijken en samen met Jan uit Finland maak ik een wandeling van de haven naar de hoofdstad Valverde.

Met de Eendracht op El Hierro

Het is een flinke klim en technisch een behoorlijk pittige wandeling. Het pad gaat namelijk recht omhoog en bestaat vooral uit zand en losse stenen. Je glijdt dus heel gemakkelijk weg, niet ideaal. Toch kijken we onze ogen uit. Vanaf de berg hebben we ook een mooi uitzicht op de Eendracht en het contrast van het zwarte vulkaanzand in combinatie met de knalgroene cactussen zijn geweldig. Door de wolken wandelen we verder naar het stadje Valverde, wat er ook leuk uitziet.

Leuk om het zeilen af te wisselen met dit soort mooie plekken!

Een dag op zee

De wind laat het helaas afweten vandaag, dus we moeten op de motor verder naar La Palma. Onze wacht is daardoor ook heel relaxed en het is een prachtige dag vol zonneschijn. Af en toe zien we een paar dolfijnen en ik zie zelfs een glimp van een walvis. Ook krijgen we les in knopen (nu kan ik nog meer oefenen) en doen we een oefening man overboord, nu weten we precies wat we moeten doen als dat gebeurt (al hoop je dat natuurlijk niet).

Het is echt een heerlijke dag en ik heb steeds minder last van de deining, waardoor ik nog meer kan genieten van dit bijzondere avontuur met deze leuke mensen.

Kerst op La Palma

Omdat het de volgende ochtend nog steeds niet waait, meren we eerder bij La Palma aan dan verwacht. Toen ik voor het eerst hoorde dat we La Palma aan zouden doen schrok ik wel eventjes. Daar is namelijk net maandenlang een vulkaan uitgebarsten en het heeft daardoor een oranje reisadvies. Zou het wel veilig zijn?

De vulkaan is gelukkig weer rustig, al zie je op het eiland nog veel terug van de uitbarsting. Zo ligt overal een laagje zwarte stof (ik dacht dat het as was, maar blijkbaar is het iets anders). Samen met de rest van de rode wacht ga ik op ontdekkingstocht in Santa Cruz de La Palma en dat is echt een ontzettend leuk stadje!

We blijven twee nachten in de haven van La Palma, het is namelijk kerst! We hebben een gezellige kerstborrel op de 24e en de 25e een vrije dag. Wat ga je doen met kerst op La Palma? Ik weet wel iets; hiken! Ik ga deze keer samen met Jan en Sjoerd op pad. We nemen de bus naar het dorpje El Paso en wandelen vanaf hier terug naar Santa Cruz de La Palma.

De vulkaanuitbarsting gebeurde iets ten zuiden van El Paso en we zien de rook er nog van af komen. En we ruiken ‘m ook erg goed, zo’n lekkere geur van rotte eieren. De wandeling is zo’n 19 kilometer en er zit een flinke klim in (de top ligt op 1400 meter). We doen er de hele middag over en het is echt een prachtig mooi gebied om wandelend te ontdekken.

Die avond trekken we onze mooiste kleren aan voor een kerstdiner. De koks hebben zich uitgesloofd en de eetzaal is prachtig versierd. We smullen van het driegangendiner en het is ontzettend gezellig. Zo gek dat we elkaar vijf dagen geleden nog niet eens kenden!

Eilandhoppen met de Eendracht bevalt tot nu toe erg goed. Ik vind de afwisseling tussen het varen (en af en toe zeilen) en het bezoeken van de eilanden erg leuk. In de tweede week bezoeken we La Gomera, gaan we nog echt zeilen en vieren we oud en nieuw op Tenerife. Daarover lees je meer in het volgende reisverslag.

Lees ook: Zeilen met de Eendracht: La Gomera en Tenerife | Reisverslag #2

Meer reisverslagen

De afgelopen jaren hebben ik veel mooie reizen mogen maken. Al mijn reisverslagen vind je op deze pagina. Deze reisverslagen vind je misschien leuk om te lezen:

Daarnaast geef ik regelmatig updates in mijn tweewekelijkse nieuwsbrief. Schrijf je in.

Lees meer over de Eendracht

De Eendracht is een zeilschip (tall ship) uit Rotterdam. Het schip wordt gebruikt voor zeilreizen, dagtochten en evenementen. De organisatie bestaat bijna geheel uit vrijwilligers. Meer informatie over de Eendracht lees je op Eendracht.nl.

Ik reisde op uitnodiging van de Eendracht mee om verslag te doen van deze reis. Alle verslagen en bevindingen zijn vanuit mijn oogpunt en ik geef te alle tijde een eerlijke mening. Meer over samenwerkingen kun je lezen op deze pagina.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties