Arrifana naar Carrapateira _ Wandelverslag Fishermen's Trail etappe 8

Arrifana naar Carrapateira | Wandelverslag Fishermen’s Trail etappe 8

Tijdens etappe 8, van Arrifana naar Carrapateira, ontdek je een stukje van het binnenland van de Algarve en zie je hoge kliffen. Een wandelverslag.

Wat is de Fishermen’s Trail?

De Fishermen’s Trail (Trilho dos Pescadores in het Portugees) is een langeafstandswandeling in het zuidwesten van Portugal. Het pad loopt van São Torpes bij Sines (Alentejo) voornamelijk langs de kust naar Lagos (Algarve). Het is onderdeel van Rota Vicentina, een verzameling van wandel- en fietsroutes in deze regio.

De Fishermen’s Trail is in totaal 226,5 kilometer lang en bestaat uit 13 etappes. In dit wandelverslag neem ik je mee tijdens mijn wandeling op de achtste etappe van Carrapateira naar Arrifana.

Wandelverslag Carrapateira naar Arrifana

Officieel loopt de Fishermen’s Trail van noord naar zuid, maar ik loop hem andersom omdat je dan de zon in je rug hebt en meer kunt genieten van de uitzichten. Ik loop dus niet van Arrifana naar Carrapateira, maar van Carrapateira naar Arrifana.

Nog even op ontdekkingstocht in Carrapateira

Na een prima nacht slaap sta ik fris en fruitig op in mijn hostel in Carrapateira. Ik heb onwijs genoten van etappe 9 gisteren en kan niet wachten om vandaag ook aan de wandel te gaan.

Ik moet wel even geduld hebben, want alles gaat hier pas om 9 uur open en ik moet wat eten kopen voor onderweg. Ik wandel nog even door Carrapateira en het is echt een wonderschoon Portugees dorpje. Leuk om dit soort plekjes te ontdekken tijdens een trail.

Zand, zand, zand

Nadat ik boodschappen heb gedaan, sta ik rond half 10 weer op de trail. Vlak na Carrapateira begint gelijk een moeilijk deel: ik moet door ontzettend mul zand en het is me toch een geploeter! Het is echter wel geweldig mooi, dus ik blijf maar foto’s maken.

Op het strand (Praia da Bordeira) trek ik toch mijn schoenen uit, want ik schep alleen maar zand. Op blote voeten loopt het een stuk lichter en het duurt zeker een half uur voor ik het hele strand ben overgestoken.

Als ik eenmaal aan de andere kant ben, neem ik even pauze om bij te komen. Wandelen door dat mulle zand is niet ideaal. Helaas bestaat het pad daarna ook voornamelijk uit mul zand en het is behoorlijk warm. Ik heb echt het idee dat ik door een grote woestijn ploeter, wat is dit zwaar! Gelukkig heb ik af en toe een mooi doorkijkje naar de zee aan de linkerkant, dat maakt het geploeter weer goed.

Op gegeven moment is het even klaar met het zand, maar moet ik steil omhoog om bij een uitzichtpunt te komen. Het uitzicht van bovenaf is prachtig, maar ik moet echt even bijkomen.

Wandelen door mul zand bij Carrapateira

Het binnenland in

Daarna veranderd het pad gelukkig, minder mul zand en ik kan makkelijker doorlopen. Het gaat nu vooral het binnenland in en ik heb even het gevoel dat ik alleen op de wereld ben. Voor het eerst sinds op deze trail kom ik zelfs bomen tegen!

Binnenland van de Algarve tussen Carrapateira en Arrifana

Niet veel later zie ik een paar huizen en de eerste wandelaars in tegengestelde richting. Dit is altijd wel een goede graadmeter, dan weet je dat je ongeveer op de helft bent. Ik wandel door een piepklein uitgestorven dorpje genaamd Monte da Vinha.

Als ik het dorp uitloop zie ik een bord met bar & tapas en zowaar is het open. Ik neem een ijskoude cola en kijk uit over het prachtige heuvelachtige landschap. Ik tref hier ook nog een paar andere hikers die de andere kant oplopen en we kletsen even over deze mooie ervaring.

Een bosbrand!

Na 3 kwartier vind ik het tijd om weer verder te gaan en wandel ik over onverharde wegen verder en word ik regelmatig gepasseerd door auto’s. Wat is het hier druk? In de verte zie ik een rookpluim en al snel word ik ook nog eens ingehaald door een brandweerwagen. Er is een kleine bosbrand, maar de rookpluim wordt al snel kleiner. Ze zijn er gelukkig vroeg bij. Alles is hier droog en dor, het heeft al weken niet geregend.

Terug naar de kust

Ik ben gelukkig snel weer uit het bos en wandel weer richting de kust. Via een steile weg, kom ik uit bij Praia do Canal en kijk ik uit over de vele surfers die de golfen proberen te bedwingen. Ik vind het knap!

Uiteraard volgt er nu weer een steile klim omhoog en als ik bijna boven ben, tref ik een Pools meisje die net als ik naar het noorden loop. We wandelen samen verder en al snel kom ik erachter dat ze mijn website heeft gebruikt ter voorbereiding van haar wandeling op de Fishermen’s Trail, hoe toevallig!

Arrifana

We spreken af om samen te eten en ik ga naar mijn accommodatie. Vannacht slaap ik in een hotel met zwembad, luxe he? Het is te koud om te zwemmen, maar ik zit heerlijk relaxed een uurtje in de schommelstoel te genieten van het uitzicht.

’s Avonds eten we vis bij het enige restaurant dat open is en het smaakt prima. Een mooie afsluiting van weer een mooie dag op de Fishermen’s Trail.

Morgen zou eigenlijk m’n laatste dag op de trail zijn, maar ik heb besloten om er toch maar een dagje aan vast te plakken. Wandelen blijft verslavend!

Praktische informatie

Etappe 8 van de Fisherman’s Trail loopt van Arrifana naar Carrapateira en is 20 of 21,5 kilometer lang. Bij Carrapateira kun je kiezen uit twee verschillende opties: via het strand (20 kilometer) of over de weg (21,5 kilometer). Die laatste kies je als het hoogwater is het strand onbegaanbaar is.

Je doet er vijf tot zes uur over. De wandeling is geclassificeerd als “gemiddeld”. Er zit maar een flinke klim in (bij Praia do Canal). Zelf vond ik het stuk langs de kust en over het strand bij Carrapateira behoorlijk pittig door het mulle zand waar geen eind aan lijkt te komen.

Op deze pagina kun je meer informatie vinden over deze etappe en het gpx bestand downloaden.

Let op: de route loopt niet door het stadje Arrifana, maar langs Praia de Arrifana. Dit ligt zo’n twee kilometer uit elkaar.

Eten & drinken

Tijdens deze wandeling kom je door het gehucht Monte da Vinha. Hier zitten een paar restaurants, maar die zijn niet altijd open (zeker niet in de winter). Neem dus voor de zekerheid genoeg eten mee, want verder kom je niets tegen.

Leuke plekken voor een hapje of drankje

  • CarrapateiraAlecrim: net even wat anders en superlekkere gerechten, ook diverse vegetarische en veganistische opties.
  • Monte da VinhaBarranco da Fonte: precies op de helft van de etappe. Klein restaurant bij een B&B, in de winter kun je hier alleen een drankje drinken.
  • Praia de ArrifanaTasca d’Arrifana: typisch Portugees, veel vis. Een van de weinige restaurants die in de winter wel open is.

Beste wandeltijd

De beste tijd om deze wandeling van Arrifana naar Carrapateira te maken is tussen september en juni. In juli en augustus kan het namelijk erg warm worden en er is amper schaduw onderweg. Zelf deed ik deze wandeling in november en dat was echt perfect.

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer is ontzettend lastig tijdens deze etappe. Moet je toch verplaatsen, dan is Uber het beste (en goedkoopste) alternatief.

Vanaf Aljezur gaat slechts twee keer per week een bus naar Carrapateira. Tussen Arrifana en Aljezur gaat meerdere keren per dag een bus, maar deze gaat alleen op werkdagen (dus niet in het weekend of op feestdagen).

Check de website van Eva voor routes en tijden. Een buskaartje koop je bij de chauffeur, zorg voor contant geld (kleine bedragen, ze hebben weinig wisselgeld). Een kaartje kost zelden meer dan €5.

Overnachten

Zowel in Arrifana als Carrapateira zijn meerdere leuke plekken te overnachten. Zelf maak ik vooral gebruik van Booking.com om (last minute) iets te reserveren. Dit zijn een paar aanraders:

  • Praia de ArrifanaHI Arrifana Destination Hostel – de goedkoopste optie, een bed in een dorm. De gemeenschappelijke ruimtes zijn fijn, maar – naar ik heb gehoord – zijn de bedden en de faciliteiten niet geweldig. Maar alsnog prima voor een nachtje en het ligt pal aan de Fishermen’s Trail.
  • Praia de ArrifanaArrifana Destination Boutique – ligt naast het hostel en is een stuk luxer. Mooi ingerichte kamers en van alle gemakken voorzien.
  • CarrapateiraHostel do Mar – fijn hostel met slaapzalen (4 tot 8 bedden). Stevige bedden, schone faciliteiten, mooi dakterras en de kans is groot dat je hier andere wandelaars treft.
  • CarrapateiraCarrapateira Lodge – privékamers in een gezellig pension.

Meer wandelverslagen

Meer lezen? Ik schreef ook een wandelverslag over deze etappes van de Fishermen’s Trail:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven van het vervolg van mijn wandeling op de Fishermen’s Trail en tips voor andere mooie wandelingen of bestemmingen.

Meer lezen

Heb je na het lezen van dit wandelverslag ook zin om (een etappe van) de Fishermen’s Trail te lopen? Dan is het handig om deze wandelgids te bestellen:

Portugal’s Rota Vicentina

En bestel de Rother wandelgids Algarve als je meer wandelingen in de Algarve wilt maken.

Wil je meer lezen over de Algarve en Portugal? Ik breng vrijwel jaarlijks meerdere maanden door in de Algarve, daarom kun je op deze website veel lezen over Portugal. Deze artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen:

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.