Zeilen met de Eendracht_ La Gomera en Tenerife - Reisverslag deel 2

Zeilen met de Eendracht: La Gomera en Tenerife | Reisverslag #2

Na La Gomera steekt de wind eindelijk op en kunnen we gaan zeilen met de Eendracht! Oudjaarsavond vieren we (bijna) op Tenerife. Een reisverslag.

In de kerstvakantie van 2021 mocht ik twee weken eilandhoppen bij de Canarische Eilanden met Zeilschip Eendracht. In de eerste week bezochten we El Hierro en La Palma. Dit is deel twee van mijn reisverslag.

La Gomera

Na twee nachten op La Palma gaan we weer op pad en al snel zien we weer een groep dolfijnen. Het zijn grienden, de grootste dolfijnensoort en ze zijn heel nieuwsgierig naar ons. Ze komen steeds even kijken, zo gaaf!

Tijdens het varen zien we ook nog aardig wat dolfijnen. Het lijkt windstil, maar uiteindelijk gaan we toch in de avond nog even een zeil hijsen. Blijft bijzonder om mee te maken, zeker als het donker is. Helaas houdt de wind niet aan, dus mag ie rond middernacht weer omlaag.

Na een kort nachtje arriveren we al vroeg op onze volgende bestemming: La Gomera. Ik ben meteen onder de indruk van de steile rotswanden, het ziet er spectaculair uit vanaf onze plek in de haven.

Op La Gomera hebben we bijna twee dagen om het eiland te ontdekken. De eerste dag ga ik hiken met Frederica, een toffe wandeling door een kloof (deels door een rivier) naar een waterval. Het is werkelijk een prachtig landschap, zo groen en overal cactussen en palmbomen.

De volgende dag ga ik mee met een tour. Deze is georganiseerd vanuit de Eendracht (dat doen ze bij ieder eiland) en dan krijg je een rondleiding over het eiland. Normaalgesproken ben ik niet zo van de tours (ik ontdek plekken liever wandelend), maar van La Gomera wil ik heel graag meer zijn en tijdens deze tour gaan we veel wandelen.

Het is echt een leuke tour met veel mooie uitzichtpunten (vanaf het hoogste punt kunnen we zelfs El Hierro, La Palma, Tenerife en Gran Canaria zien!) en flinke wandelingen.

Zeilen met de Eendracht

Moe en voldaan komen we weer aan bij de Eendracht, waar de gangway meteen binnengehaald wordt. We verlaten de haven van La Gomera nog voor etenstijd want er is wind, dus er kan eindelijk gezeild worden!

Zeilen met de Eendracht, dat is ook waarvoor je op dit schip zit. Gelukkig voor ons kan het nu en we doen het bijna drie dagen lang. Op gegeven moment hebben we zelfs acht van de negen zeilen gehesen en dat is zo’n gaaf gezicht! En door het zeilen heb je amper last van de deining, het schip ligt heel stabiel in het water. Ik geniet ook enorm van de wacht ’s avonds en ’s nachts, de sterrenhemel is echt fenomenaal. Er is zoveel te ontdekken!

De temperatuur loopt deze dagen ook behoorlijk op, tot zo’n 28 graden. Als ik geen wacht heb, ben ik dan ook vaak op het dek te vinden in de zon met een boek. Het lijkt wel vakantie!

Op oudejaarsdag hebben we nog flink wat spectakel tijdens zonsopkomst. Eerst zien we zeker 20 grienden langs de boot zwemmen, de oh’s en ah’s klinken veelvuldig.

Vlak daarna blijkt er eindelijk wat aan de vislijn te hangen die al dagen uithangt bij het achterdek. Het duurt even voordat we kunnen zien wat er aan hangt en het blijkt een joekel van een zwaardvis te zijn! Helaas weet hij net voor we hem binnen kunnen halen te ontsnappen, dus geen zwaardvis bij het diner die avond.

Oud & nieuw op Tenerife

Op oudejaarsdag komen we aan het eind van de middag aan in de haven van Santa Cruz de Tenerife. We gaan expres niet aan wal, want (helaas) lopen de coronabesmettingen in Tenerife momenteel behoorlijk op. Veel van ons hebben over een paar dagen een vlucht naar huis, dus we willen geen risico nemen in onze eigen bubbel blijven.

Oudejaarsavond is een groot feest. Een uitgebreide barbecue, daarna een quiz en er liggen kilo’s oliebollen. Die heb ik zelf al jaren niet gegeten en ze gaan er erg goed in! Aan het eind van de avond een gezellige borrel op het achterdek met muziek en bubbels. Vanaf hier hebben we een heel goed uitzicht op de vuurwerkshow op Tenerife (die is ook in de haven) en we kijken onze ogen uit. Wat is dit een fijne jaarwisseling! (al mis ik nog steeds ons Amsterdamse huisfeestje met discobal, wanneer zou dat weer mogen?)

Terug naar Gran Canaria

Op nieuwjaarsdag varen we vroeg weg van Tenerife. We gaan niet meer zeilen, want er staat weinig wind en we moeten terug naar Gran Canaria. Het is een warme dag en iedereen geniet lekker van het zonnetje. In de middag krijgen we leuk nieuws te horen van de schipper, we gaan even stoppen voor een nieuwjaarsduik! Het is ontzettend leuk om in de Atlantische Oceaan het water in te duiken en het is lekker verfrissend.

Nieuwjaarsduik vanaf de Eendracht

Daarna ga ik met mijn wacht nog even het dek soppen (in bikini, want we worden toch wel weer nat) en zingen we mee met foute liedjes. Hoe lekker kun je 2022 beginnen?

Net voor zonsondergang meren we weer aan in de haven van Gran Canaria. Na 13 dagen zijn we weer terug op de plaats waar we begonnen. Het voelt zo gek om hier weer te zijn!

Ter afsluiting van de reis krijgen we een mooi certificaat zeevaardigheid (679 zeemijlen) en is er nog een laatste borrel op het achterdek. Ik vind het echt jammer als ik de volgende dag het schip moet verlaten. Wat een avontuur!

Hoewel ik het in het begin best spannend vond om twee weken op een schip te verblijven met een groep onbekenden, heb ik er onwijs van genoten. Het waren stuk voor stuk toffe mensen, we zijn lekker veel op het water geweest, het was een bijzondere ervaring om echt mee te werken als onderdeel van de crew en we hebben ook nog eens mooie eilanden bezocht. Deze eerste grote zeilreis smaakt zeker naar meer!

Reis ook mee met de Eendracht

De Eendracht is een zeilschip (tall ship) uit Rotterdam en valt onder Stichting Zeilschip Eendracht, een non-profit organisatie. De organisatie bestaat bijna geheel uit vrijwilligers en de stichting wil kwetsbare mensen (jong en oud) stimuleren om samen te werken. Meer informatie over de Eendracht lees je op Eendracht.nl.

Het schip wordt gebruikt voor zeilreizen, dagtochten en evenementen. Lijkt het je leuk om ook eens mee te reizen met de Eendracht? Dan sla je twee vliegen in een klap. Je hebt een geweldige vakantie en je steunt de organisatie.

Wat is het reisaanbod? Op dit moment kun je kiezen uit diverse dagtochten (vanuit Rotterdam en Scheveningen), maar ook uit langere reizen zoals een actieve zeilreis naar Zweden of eilandhoppen bij de Kaapverdische Eilanden. Jongeren (15 tot 25 jaar) krijgen korting. Kijk hier voor het complete reisaanbod.

Meer reisverslagen

De afgelopen jaren hebben ik veel mooie reizen mogen maken. Al mijn reisverslagen vind je op deze pagina. Deze reisverslagen vind je misschien leuk om te lezen:

Daarnaast geef ik regelmatig updates in mijn tweewekelijkse nieuwsbrief. Schrijf je in.

Ik reisde op uitnodiging van de Eendracht mee om verslag te doen van deze reis. Alle verslagen en bevindingen zijn vanuit mijn oogpunt en ik geef te alle tijde een eerlijke mening. Meer over samenwerkingen kun je lezen op deze pagina.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.