17 mooie Santiago de Compostela bezienswaardigheden & tips

17 mooie Santiago de Compostela bezienswaardigheden & tips

Santiago de Compostela is meer dan alleen de Camino de Santiago. Ontdek in dit artikel de mooiste Santiago de Compostela bezienswaardigheden.

Over Santiago de Compostela

De betoverende stad Santiago de Compostela (ook wel Santiago de Compostella) is een eeuwenoud bedevaartsoord dat ieder jaar duizenden reizigers uit alle hoeken van de wereld trekt. Gelegen in het noordwesten van Spanje, in de prachtige regio Galicië, is Santiago de Compostela een geweldige bestemming voor een stedentrip.

De stad is vooral beroemd om zijn pelgrimstocht, de Camino de Santiago, maar er is nog veel meer te ontdekken. De stad biedt een schat aan bezienswaardigheden die veel reizigers zal bekoren, het oude centrum staat niet voor niks op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Naast mooie historische gebouwen, kun je hier ook genieten van heerlijke delicatessen en bijzondere evenementen meemaken.

Santiago de Compostela bezienswaardigheden

Wat te doen in Santiago de Compostela? Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden en de leukste dingen om te doen.

Catedral de Santiago de Compostela

De kathedraal is het icoon van de stad en je kunt hier hele boeken over schrijven. Al meer dan 1000 jaar trekken pelgrims naar deze beroemde kathedraal met het graf van Sint Jacobus de Meerdere (Santiago in het Spaans), een van de twaalf apostelen van Jezus Christus. Rondom de tombe werd al in 814 een kerk gebouwd die steeds groter en groter werd. In de twaalfde eeuw werd het ingewijd als kathedraal.

Leuk detail: je kunt nog steeds delen van de oorspronkelijke poort uit de twaalfde eeuw zien aan de voorkant van de kerk. Als je goed kijkt, staat die achter de huidige facade uit de achttiende eeuw.

De Catedral de Santiago de Compostela is echt een bezoek waard, je kijkt je ogen uit in deze kerk. Er zijn verschillende ingangen voor verschillende delen. Zo is er een aparte ingang voor de crypte, het museum en de kathedraal. Bekijk in de kathedraal ook het Botafumeiro, het grootste wierrookvat ter wereld.

Het kan echt heel druk zijn bij de kathedraal, dus plan je bezoek vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag. Er is dagelijks een mis voor pelgrims die aankomen in Santiago. Wil je die bezoeken? Kom minstens een uur van tevoren om een plek te scoren.

Boek hier een rondleiding in de kathedraal van Santiago de Compostela.

Catedral de Santiago de Compostela

Plaza del Obradoiro

Plaza del Obradoiro is het meest bekende plein van de stad en een feest om te zien. Het is namelijk omringd door prachtige historische gebouwen, zoals de kathedraal, het imposante Hostal de los Reyes Católicos, het Colexio de San Xerome en het statige Pazo de Raxoi. Daarnaast is dit het eindpunt van de beroemde Camino de Santiago. Als je op het plein staat dan voel je gewoon de opwinding en voldoening van de pelgrims die net hun spirituele reis hebben volbracht. Je hoort gesprekken in alle talen en iedereen staat er met een vermoeide, maar gelukzalige glimlach te genieten.

De lijnen op het plein symboliseren de verschillende Camino de Santiago routes die vanuit verschillende richtingen samenkomen op deze plek.

Plaza del Obradoiro

Pazo de Raxoi

Het Pazo de Raxoi is een indrukwekkend paleis en ligt dus aan Plaza del Obradoiro. Dit grote historische gebouw ademt een sfeer van grandeur en geschiedenis. Vandaag de dag is het ingebruik als het stadhuis van Santiago de Compostela.

Je kunt het helaas niet bezoeken, maar het is zeker de moeite waard om goed te bekijken als je tussen de pelgrims op Plaza del Obradoiro staat.

Hospital de los Reyes Católicos

We gaan nog even door met de mooie gebouwen aan Plaza del Obradoiro, want ook het Hospital de los Reyes Católicos is een genot voor het oog. Dit prachtige gebouw werd oorspronkelijk opgericht als een ziekenhuis en verblijfplaats voor pelgrims en is nu een luxueus 5*-hotel. Een prachtige plek om te overnachten op een fantastische locatie. Wist je dat dit een van oudste accommodaties in Europa is?

Het hotel kent trouwens nog een bijzondere traditie. Hostal de los Reyes Católicos biedt elke dag een gratis maaltijd aan de eerste tien pelgrims die op die dag in Compostela aankomen. Hiervoor moet je eerst langs het Pelgrimsontvangstbureau gaan. Hoor je bij de eerste tien? Dan geeft het Pelgrimsbureau je kaartjes waarmee je een maaltijd krijgt in een van de restaurants van het Hostal de los Reyes Católicos. Deze traditie heeft te maken met de oorsprong van het gebouw als hospitaal voor pelgrims en het is geweldig dat het hotel dit in stand houdt.

Boek een rondleiding in Hospital de los Reyes Católicos.

Pazo de Raxoi en Hospital de los Reyes Católicos

Colexio de San Xerome

Het laatste gebouw aan Plaza del Obradoiro dat ik graag wil noemen in deze lijst met Santiago de Compostela bezienswaardigheden is het Colexio de San Xerome. Dit is een prachtig gebouw met een verfijnde renaissancegevel. Het oorspronkelijke doel van het gebouw was om “arme studenten” te huisvesten en op te leiden, maar tegenwoordig is het de thuisbasis van de administratieve kantoren van de universiteit van Santiago de Compostela.

Praza de Quintana

Aan de andere kant van de kathedraal ligt nog een mooi plein: Praza de Quintana. Vroeger was hier het stadhuis en de publieke begraafplaats, nu is het een van de mooiste pleinen in Santiago de Compostela. Het plein heeft een grote brede trap en bestaat uit twee delen. Het is altijd gezellig druk op het plein en de trappen zijn een fijne plek om even te gaan zitten en de prachtige kathedraal te bekijken.

Praza de Quintana

Museo das Peregrinacións e de Santiago

Museo das Peregrinacións e de Santiago is een plek die eigenlijk elke pelgrim in Santiago moet bezoeken. Het museum is gewijd aan de beroemde pelgrimstocht en de geschiedenis van de stad. Je ontdekt hier de diepgaande betekenis van de Camino de Santiago en leer je over de tradities, kunstwerken en historische artefacten die verbonden zijn met de pelgrimstocht.

Het museum neemt je mee op een reis door de eeuwenoude geschiedenis van Santiago de Compostela en biedt inzicht in de spirituele en culturele impact van de pelgrimsreis.

Convento de San Paio de Antealtares

Het Convento de San Paio de Antealtares is een historisch klooster. Dit prachtige complex dateert uit de middeleeuwen en werd oorspronkelijk gebouwsd om de relieken van Sint Jacobus de Meerdere te bewaren. Nu is het de thuis van een aantal Benedictijnse nonnen.

Als bezoekers kun je het bijbehorende museum (Museo Arte Sacro San Paio Antealtares) verkennen, waarin je meer kunt leren over de geschiedenis en het leven in het klooster. De rijkversierde barokke kerk is ook een aanrader.

Rúa do Vilar

Rúa do Vilar is een van de mooiste straten van Santiago de Compostela en het is hier altijd gezellig druk. In deze straat vind je niet alleen leuke boutiekjes en gezellige cafés, maar ook een paar mooie historische huizen en bijzondere portieken.

Rúa do Vilar is de thuisbasis van diverse toerismebureaus, waar je informatie kunt inwinnen of folders kunt halen. Zo kun je in het Oficina de Información Turística de Santiago de Compostela meer leren over de mooiste Santiago de Compostela bezienswaardigheden. Een handige plek om je stedentrip te starten!

Rúa do Vilar

Convento de San Francisco de Santiago

Het Convento de San Francisco de Santiago is een oud klooster dat oorspronkelijk werd gesticht in de dertiende eeuw. Helaas storte het gebouw in de achtiendde eeuw in, maar het werd daarna weer opnieuw opgebouwd. De gotische kerk heeft een imposante gevel, met rijk versierde details en ervoor staat een groot monument.

Het klooster is nu in gebruik als hotel (San Francisco Hotel Monumento). De kerk en het bijbehorende museum zijn open voor publiek.

Convento de San Francisco de Santiago

Parque da Alameda

Parque da Alameda ligt ten zuidwesten van het oude centrum en dit prachtige stadspark is een oase van rust. Met zijn weelderige tuinen, sierlijke fonteinen en schaduwrijke paden is Parque da Alameda een favoriete plek voor zowel inwoners als toeristen. Het park is perfect om te wandelen of even te relaxen op een van de vele bankjes.

Een van de opvallende kenmerken van Parque da Alameda is de Paseo da Ferradura, een halfronde promenade met een prachtig uitzicht op de kathedraal van Santiago de Compostela. Vanaf hier kun je genieten van een panoramisch uitzicht over de stad.

Uitzicht vanaf Parque da Alameda

Mosteiro de San Martiño Pinario

Het Mosteiro de San Martiño Pinario is een indrukwekkend kloostercomplex naast de kathedraal. Het is een van de grootste kloosters in Spanje en werd gesticht in de tiende eeuw. De gevel van het klooster maakt indruk met zijn imposante omvang, de grote pilaren, de statige trap en gedetailleerde ornamenten.

Je kunt het klooster bezoeken. Ontdek de prachtige kloostergangen geniet van de rust in de mooie binnenplaats. Daarnaast is het leuk om het bijbehorende museum te bezoeken en natuurlijk kun je de kerk (Igrexa de San Martiño Pinario) niet overslaan. Deze heeft een erg indrukwekkend altaarstuk.

Mosteiro de San Martiño Pinario

Mercado de Abastos de Santiago de Compostela

Als je het leuk vindt om een bestemming op culinair gebied te ontdekken is het een aanrader om een markt te bezoeken. In Santiago de Compostela moet je hiervoor naar Mercado de Abastos. Het is een plek waar de kleuren, geuren en smaken van Galicië samenkomen. Het bestaat uit verschillende gebouwen en je ontdekt een overvloed aan verse groenten, fruit, vlees, vis, kaas, kruiden en nog veel meer. Proef de heerlijke lokale gerechten zoals pulpo a la gallega (octopus op Galicische wijze), empanadas (gevulde deeghapjes) en de beroemde Galicische kazen.

Leuk om te doen: zoek zelf een lekkere vis of een stuk vlees uit en laat deze voor een klein bedrag in het restaurantgedeelte van de markt voor je bereiden. Eet smakelijk!

Mercado de Abastos de Santiago de Compostela

Parque de San Domingos de Bonaval

Gelegen op een heuvel, biedt het fijne Parque de San Domingos de Bonaval een serene plek om de drukke stad te ontvluchten. In dit bijzondere park vind je niet alleen mooi aangelegde tuinen en wandelpaden, maar ook de ruïnes van het voormalige klooster van San Domingos de Bonava. Hierdoor hangt er een bijzondere sfeer.

Parque de San Domingos de Bonaval is niet alleen een mooie plek voor een pauze of een rustige wandeling, je komt ook op cultureel gebied aan je trekken. In en naast het park vind je twee belangrijke musea: Museo do Pobo Galego en Centro Galego de Arte Contemporánea.

Museo do Pobo Galego

Het Museo do Pobo Galego is een fascinerend museum gewijd aan de Galicische cultuur en tradities. Het museum is gehuisvest in een voormalig klooster en biedt een diepgaand inzicht in de geschiedenis, het erfgoed en het dagelijks leven van de Galicische bevolking. Niet alleen de tentoonstellingen zijn leuk om te zien, het gebouw zelf is ook erg interessant. Leuk om even doorheen te dwalen!

Centro Galego de Arte Contemporánea

Hou je meer van hedendaagse kunst? Dan zit je goed in Centro Galego de Arte Contemporánea (CGAC). Dit is een belangrijk cultureel instituut dat gewijd is aan het promoten en tentoonstellen van moderne en hedendaagse kunstwerken.

Het CGAC biedt een platform voor zowel nationale als internationale kunstenaars en presenteert diverse tentoonstellingen, performances, lezingen en workshops. Het heeft een uitgebreide collectie van moderne kunstwerken, Daarnaast is het gebouw zelf een architectonisch meesterwerk.

Bijzondere feesten in Santiago

Ze houden wel van een feestje in Santiago de Compostela! De straten stromen regelmatig vol met mensen om iets te vieren. Het is altijd erg leuk als jouw bezoek aan Santiago samenvalt met een van deze bijzondere evementen.

Día de Santiago

Día de Santiago, ook bekend als het Feest van Sint Jacobus, is de belangrijkste viering in Santiago de Compostela en wordt jaarlijks gevierd op 25 juli. Het festival markeert de herdenking van de apostel Jakobus, de patroonheilige van de stad.

Op deze dag stromen duizenden pelgrims van over de hele wereld naar Santiago de Compostela en de stad bruist van opwinding en energie. Op het programma staat een pelgrimsmis in de kathedraal en deze wordt gevolgd door feestelijke activiteiten in de stad, zoals parades, concerten, straatoptredens en vuurwerk.

Overigens zijn ze in Galicië zo dol op deze feestdag, dat er in de weken voor 25 juli ook al diverse activiteiten te doen zijn. Meer informatie.

Festas da Ascensión

Festas da Ascensión is na Día de Santiago het grootste feest in de stad. Dit feest is op Hemelvaartsdag en er klinkt veel muziek, er zijn workshops en er is een grote veemarkt. Ook zijn er stalletjes waar je pulpo de gallega kunt proeven, octopus op z’n Galisisch klaartgemaakt.

Noche de San Juan

Zelf bezocht ik Santiago tijdens de nacht van San Juan (Noche de San Juan) op 23 juni. Dit feest wordt door heel Spanje gevierd op de kortste en meest betoverende nacht van het jaar. Zo zijn er diverse bezweringen (met een tovenaar), bloemenwater waarmee je de volgende dag een jongere huid krijgt, muzikale optredens (vooral Keltische muziek) en wordt er overal gedanst. De straten staan vol barbecues met sardines en chorizo’s en overal branden vuren. Als je over het vuur springt, houd je de kwade geesten op afstand. Erg bijzonder om mee te maken!

Noche de San Juan in Santiago de Compostela

Lekker eten in Santiago de Compostela

De Spaanse regio Galicië staat bekend om haar uitstekende gastronomie en je kunt dan ook superlekker eten in Santiago de Compostela. Dit zijn een paar leuke restaurants en cafees in Santiago:

  • A Horta d’Obradoiro – een fijne plek (met een mooie binnentuin) vlakbij de kathedraal. De (voornamelijk) Galicische gerechten worden als een waar kunstwerk op je bord gepresenteerd.
  • Restaurante La Clemente – Galicië is de perfecte bestemming voor visliefhebbers en in dit restaurant draait alles om vis en schaaldieren. Als je durft (het ziet er nogal vreemd uit) moet je hier zeker de goose barnacles (eendenmosselen) proberen.
  • Costa Vella Garden Cafe – Dit café hoort bij een hotel en heeft een prachtige binnentuin. Een knusse plek voor een kop koffie in de ochtend of een gezellige borrel aan het eind van de middag.
Goose barnacles proeven in Santiago

Overnachten in Santiago de Compostela

Overnachten is een must tijdens een stedentrip Santiago de Compostela. Als de zon onder is, is het namelijk nog gezelliger in de stad! Dit zijn een paar van de mooiste hotels in Santiago de Compostela:

  • Hotel Altaïr (3⭐) is de plek waar ik zelf sliep tijdens mijn stedentrip Santiago de Compostela. Het is een kleinschalig boutiekhotel aan de rand van het centrum. Rustig én dichtbij alle bezienswaardigheden.
  • San Francisco Hotel Monumento (4⭐) is een voormalig klooster dat omgebouwd is tot fijn hotel. Er is een zwembad en een hot tub, dus je kunt lekker even badderen na een lange dag in de stad.
  • Hospital de los Reyes Católicos (5⭐) is een voormalig ziekenhuis aan Plaza del Obradoiro. Dit unieke historische hotel is niet alleen luxe en comfortabel, maar ook een van de mooiste bezienswaardigheden in de stad.

Kijk op Booking.com voor meer opties, beschikbaarheid en prijzen.

Santiago de Compostela bezoeken? Boek je reis nu!

Heb je zin in een stedentrip Santiago de Compostela? De onderstaande websites zijn handig voor het boeken van je reis.

✈️ Met het vliegtuig – De snelste manier om in Santiago de Compostela te raken is per vliegtuig. Luchtvaartmaatschappij Vueling vliegt drie keer per week rechtstreeks van Amsterdam naar Santiago de Compostela. Daarnaast kun je op andere dagen met een overstap naar Santiago vliegen (bijvoorbeeld via Madrid). Kijk voor tickets op Skyscanner.

🚆 Met de trein – Wil je graag duurzaam reizen? Je kunt ook met de trein naar Santiago de Compostela reizen. Je bent wel even onderweg (reken op 1,5 á 2 dagen). Je hebt in ieder geval een overstap in Parijs, vanaf daar kun je via Hendaye of Barcelona doorreizen naar Noord-Spanje. Boek je treintickets via NS International of Rail Europe.

🚘 Huurauto – Wil je naast Santiago de Compostela meer zien van het prachtige Galicië? Met een huurauto zie je het meest! Reserveer je auto via Sunny Cars, dan ben je altijd goed verzekerd.

Lees ook: Rondreis Noordwest Spanje: Ontdek Galicië in twee weken

🎡 Tours en activiteiten – Ben je op zoek naar leuke tours en activiteiten in Santiago de Compostela? Kijk dan bij Get Your Guide en Civitatis voor het aanbod.

Lees meer over Noord-Spanje

Wil je meer lezen over Galicië en Noord-Spanje? Dit zijn een paar reisgidsen vol tips en reisinspiratie.

Trotter Noordwest-Spanje (Galicië – Asturië – Cantabrië – Santiago de Compostela)

Capitool reisgidsen – Noord Spanje

Zelf reis ik meerdere malen per jaar af naar het mooie Spanje, het is inmiddels een van mijn favoriete vakantiebestemmingen. Je kunt op deze website dan ook veel lezen over een vakantie naar Spanje. Lees ook een van deze artikelen:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief, dan krijg je de leukste reisverhalen en beste reistips in je mailbox.

Ik bezocht Galicië op uitnodiging van Turismo de Galicia. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over een bestemming. Lees op deze pagina meer over samenwerken met Op reis met Co. Dit artikel bevat ook enkele affiliate links. Als je iets boekt of koopt via deze links kost dat jou niets extra, maar krijg ik een kleine commissie. Hiermee kan ik deze website verbeteren. Lees meer.

Santiago de Compostela bezienswaardigheden
Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.