Nationaal Park De Alde Feanen - informatie en tips

Nationaal Park De Alde Feanen: handige tips & wat te doen

Hou je van water en veel groen? Dan is een bezoek aan Nationaal Park de Alde Feanen in Friesland de moeite waard.

Over Nationaal Park de Alde Feanen

Welkom in Nationaal Park De Alde Feanen
Welkom in Nationaal Park De Alde Feanen!

Nationaal Park de Alde Feanen is een van de vier nationale parken in Friesland. Het ligt centraal in de provincie, bij het dorpje Earnewoude (Earnewâld) tussen Leeuwarden en Drachten. Alde Feanen is Fries voor Oude Venen, wat meteen duidelijk maakt wat het park is. Het is een laagveenmoeras met diverse meren, veel gras, bos en drassige wandelpaden. In het park leven meer dan honderd soorten vogels en als je geluk hebt kun je zelfs otters zien.

Hoe kom je in de Alde Feanen?

De Alde Feanen is goed bereikbaar met de auto. Qua navigatie kun je het beste het bezoekerscentrum (Koaidyk 8a, 9264 TP Earnewâld) aanhouden. Vanaf Leeuwarden of Drachten neem je de N31 tot je de borden “Nationaal Park De Alde Feanen” tegenkomt. Bij het bezoekerscentrum is een grote parkeerplaats waar je je auto kunt parkeren.

Je kunt Nationaal Park de Alde Feanen ook met het openbaar vervoer bezoeken. Dit gaat wellicht iets anders dan je gewend bent. Vanaf Drachten of Leeuwarden kun je de bus nemen naar Nijega en vanaf hier stap je over op de opstapper. Deze moet je minimaal een uur van tevoren reserveren en je moet hier een apart kaartje voor kopen. Check de website van Arriva voor de dienstregeling en hoe je deze bus kunt reserveren.

Kosten & openingstijden

Het park is gratis toegankelijk. Het bezoekerscentrum is normaal gesproken dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur, maar is in verband met COVID-19 in tijdelijk gesloten.

Activiteiten in Nationaal Park de Alde Feanen

Wat kun je doen in Nationaal Park de Alde Feanen?

Varen

Varen in Nationaal Park De Alde Feanen
Varen in Nationaal Park De Alde Feanen.

Zodra je in het park bent zal je ze zien: de vele boten. De regio rondom Earnewâld is perfect om vanaf het water te ontdekken. Let wel op, je mag niet zomaar overal in Nationaal Park De Alde Feanen varen. Op de website van De Alde Feanen staat een mooie vaarroute die je langs alle mooie plekken brengt.

Fietsen

Fietsen in Nationaal Park De Alde Feanen
Fietsen in Nationaal Park De Alde Feanen.

Er zijn veel fietsknooppunten in Nationaal Park de Alde Feanen, dus je kunt met gemak zelf een mooie fietsroute maken met een lengte die bij je past. Wil je liever een kant en klare route? Er staan diverse mooie fietsroutes op de website van De Alde Feanen.

Wandelen

In Nationaal Park De Alde Feanen zijn gelukkig ook mooie wandelpaden te vinden. Er zijn diverse opties voor een mooie wandeling (5, 11 en 20 kilometer), dus laat je vooral even informeren bij het bezoekerscentrum (het is dicht, maar er liggen wel wat folders met routes) of in het toeristenbureau van Earnewâld.

Tip Neem deet mee of een ander insectwerend middel, er zijn namelijk veel muggen in Nationaal Park De Alde Feanen.

Tip Als je gaat fietsen of wandelen in Nationaal Park De Alde Feanen moet je af en toe een pontje nemen. Hier moet je contant voor betalen, dus neem wat contant geld mee.

Wandeling van 11 kilometer

In de zomer maakte ik samen met mijn nichtje een mooie wandeling van 11 kilomter in Nationaal Park De Alde Feanen. Een fotoverslag:

Met de pont naar Earnewald
Met de pont naar Earnewâld voor de start van de wandeling.
Wandelpad in De Alde Feanen
Wandelpad in De Alde Feanen.
Je moet regelmatig een brug over in De Alde Feanen
Je moet regelmatig een brug over in De Alde Feanen.
Lopen over het water in De Alde Feanen
Of je loopt over het water over een vlonder.
Er zitten veel ooievaars in De Alde Feanen
Er zitten veel ooievaars in De Alde Feanen.
Uitkijktoren in De Alde Feanen
Uitkijktoren in De Alde Feanen.
Op heldere dagen kun je vanaf deze uitkijktoren zelfs Leeuwaren zien liggen
Op heldere dagen kun je vanaf deze uitkijktoren zelfs Leeuwarden zien liggen.
Wandelen in De Alde Feanen
Het is echt genieten van het landschap tijdens deze wandeling.
Reflectie in het water
De reflectie in het water is zo mooi!

Eten

Als je gaat fietsen of wandelen kun je natuurlijk altijd je eigen picknickmand meenemen en op een van de bankjes gaan zitten en genieten van het landschap. Als je liever uit eten gaat, dan zijn er in het dorpje Earnewâld ook meerdere leuke eetgelegenheden, zoals bijvoorbeeld restaurant Puur Prince (bij Hotel Princenhof) of Porto Casa.

Overnachten

Ben je enthousiast en wil je Nationaal Park De Alde Feanen graag zelf ontdekken? Blijf dan een nachtje (of langer!) slapen in Earnewâld of combineer een bezoek aan De Alde Feanen met een stedentrip Leeuwarden. Een hotelkamer boek je zo via Booking.com.

Meer mooie plekken in Nederland ontdekken?

Bestel dan een van deze boeken vol inspiratie:

Verliefd op Nederland – Roëll de Ram

1000 dingen doen in Nederland – Jeroen van der Spek

Of lees ook een van deze artikelen:

Nationaal Park Zuid-Kennemerland: handige tips & mooie wandelingen
Schokland: een uniek eiland in Nederland
Fietsen en wandelen in Zuidwest Friesland

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Hoi! Ik ben Co en ik heb een gezonde reisverslaving. Ik ben minstens 6 maanden per jaar in het buitenland. Ik loop langeafstandswandelingen, ontdek de mooiste Europese steden per trein of ik maak een toffe roadtrip in Amerika.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 reacties