Wandeling naar Morskie Oko_ het mooiste bergmeer in Polen

Wandeling naar Morskie Oko: het mooiste bergmeer in Polen

Wil jij een wandeling maken naar het betoverende Morskie Oko meer in het zuiden van Polen? In dit artikel deel ik een mooie route en praktische tips.

Morskie Oko: een introductie

Morskie Oko is een juweeltje gelegen in het hart van het Tatra gebergte in het zuiden van Polen, in de regio Malopolska (Klein-Polen). De naam Morskie Oko betekent “Oog van de Zee” in het Pools. Dit prachtige meer, gelegen op een hoogte van 1395 meter boven zeeniveau, is het grootste en diepste meer in het Poolse Tatra gebergte en staat bekend om zijn glinsterende turquoise water.

Met een oppervlakte van ongeveer 34 hectare en een diepte van 51 meter, is Morskie Oko niet alleen een visueel spektakel, maar ook een indrukwekkend natuurwonder. Het water is ontzettend helder, op sommige dagen kun je tot 15 meter diep kijken. Het meer is omgeven door steile bergen, deels begroeid met dennenbomen. Hierdoor ziet het er mysterieus en betoverend uit. Het past goed in een sprookje of een legende en er gaan dan ook verschillende spannende verhalen over het meer.

Aan de oever van het meer staat de oudste berghut in het Tatragebergte. Deze werd gebouwd in 1907-1908 en de kamers zijn vrijwel altijd volgeboekt. In de berghut kun je ook eten of genieten van een warme kop thee. Morskie Oko is de meest populaire bestemming in de Poolse Tatra, op sommige dagen wordt het meer door duizenden mensen bezocht.

Wandeling naar Morskie Oko: een verslag

Om Morskie Oko te zien, zal je erheen moeten wandelen. De makkelijkste wandeling naar Morskie Oko gaat over een brede asfaltweg, maar er is nog een mooiere en meer avontuurlijke route om naar Morskie Oko te wandelen. Ik liep deze wandelroute in september 2023, een perfecte periode om in het Tatragebergte te wandelen. In dit artikel deel ik een verslag van deze schitterende tocht.

Over de asfaltweg

Vanuit Zakopane neem ik een van de vele pendelbussen naar Palenica Białczańska, een grote parkeerplaats bij een van de ingangen van Nationaal Park Tatra. De weg kronkelt langzaam omhoog tussen de dennenbomen, ik zie nog weinig van de spectaculaire bergen en rotsformaties in het park. Maar dat komt nog wel!

Op de parkeerplaats staat een grote rij dixies, dus ik maak nog snel even gebruik van het toilet. Daarna ga ik het park in, een kaartje kost slechts 9 Poolse złoty (ongeveer €2). Er staan een paar kraampjes waar je wat eten kunt kopen, maar die laat ik snel achter me.

Kraampjes bij de ingang van Tatra Nationaal Park.

Ik zie al snel het bordje met de rode pijl naar Morskie Oko, dit is de route die ik eerst volg. Deze is erg gemakkelijk, het is namelijk een asfaltweg. Ik ben niet de enige die hier loopt, ik heb hele groepen mensen voor en achter me lopen.

Na circa 40 minuten kom ik bij een waterval, ernaast zijn ook picknickbanken en dixies. Hier is de splitsing van de route. De “makkelijke” route naar Morskie Oko gaat rechtdoor, verder over de asfaltweg. Ik ga echter rechtsaf en volg de groene route.

Door de vallei (Dolina Roztoki)

Ik laat de asfaltweg achter me, ik heb zin in iets meer avontuur! En dat krijg ik. Het wandelpad bestaat in eerste instantie alleen maar uit traptredes. Een pittige klim omhoog! Maar ik heb geen haast en doe rustig aan, stapje voor stapje, dan komen we er wel.

Het pad is meer een trap

Al snel kom ik uit op een normaal wandelpad en dat loopt een stuk comfortabeler. De donkere bossen worden iets lichter en ik loop in een vallei genaamd Dolina Roztoki langs een rivier. Ik zie nu ook de steile rotswanden aan beide kanten. Wat is dit een schitterende plek om te wandelen!

Het valt me op dat wandelen in het Tatragebergte voor iedereen is. Ik zie groepjes scholieren, oudere mensen, grote gezinnen met jonge kinderen en ik loop zelfs een tijdje achter een paar vriendelijke nonnen aan.

Veel mensen die ik tegenkom tijdens het wandelen zeggen vriendelijk gedag. “Cześć” (hoi, informeel) en “dzień dobry” (goedendag, meer formeel) zijn de woorden die ik het meest hoor.

Omhoog langs de waterval

Ongemerkt klim ik door de vallei al langzaam omhoog, maar ik weet dat er nog een stevige klim aankomt. Bij een splitsing moet ik kiezen: ga ik linksaf via de zwarte route, of blijf ik de groene route volgen. Ik heb hier een paar dagen geleden over gesproken met een gids. De zwarte route is korter, maar ook veel steiler, de blauwe is langer, maar niet zo steil en je komt langs een waterval. Hij gaf aan dat dat de mooiste route is, dus daarom kies ik ervoor om de blauwe route te blijven volgen.

Het pad gaat vrijwel meteen omhoog. Om me heen hoor ik het water van de rivier stromen en het is hier zo groen! Af en toe moet ik omhoog klimmen door middel van een trap uitgehakt in de rotsen en soms is het gewoon heel steil.

Het pad gaat verder omhoog

Ik blijf een paar keer staan tijdens de klim om te genieten van het uitzicht achter me. Het klimmen gaat behoorlijk snel, voor ik het weet ben ik al tientallen meters hoger. En de uitzichten op de vallei worden ook steeds mooier en mooier.

Backpack en wandelstokken in een groene vallei

Op gegeven moment krijg ik Wielka Siklawa te zien, de hoogste waterval in Polen. Het is hier een drukte van belang, iedereen wil foto’s maken. Ik probeer tussen de mensen het pad omhoog te vinden en dat is nog best lastig. Het pad is inmiddels een grote rots en het gaat vrij steil omhoog.

Wielka Siklawa

Ik kom een man tegen die een opmerking maakt dat ik beter naar beneden kan lopen dan omhoog, maar daar ben ik het niet mee eens. Naar beneden lijkt me op zo’n steile gladde rots veel enger dan omhoog, ik zie mezelf zo wegglijden.

Ik doe rustig aan en verplaats mijn gewicht alleen als ik zeker weet dat ik stevig sta. Langzaam maar zeker kom ik bij de top van de waterval. Ik kijk nog een keer om naar de vallei, de eerste grote klim van vandaag zit er op.

De vallei van de vijf meren

Na de waterval loop ik opeens op een vlak pad in een compleet ander landschap. Ik ben nu in de vallei van de vijf meren (Dolina Pięciu Stawów Polskich in het Pools) en zie al snel een eerste bergmeer. Het waait hier flink en de wind is erg koud, dus ik wandel snel door om warm te blijven.

Na de waterval

Hier eindigt het groene pad en sla ik linksaf in de richting van de berghut. Ondanks de koude wind geniet ik van dit prachtige stukje natuur, het is echt ontzettend mooi en weer een heel ander stukje van Nationaal Park Tatra dan ik de afgelopen dagen heb gezien.

Achter het tweede meer staat een berghut en hier is het echt een drukte van belang. Ik blijf het verbazingwekkend vinden om zoveel mensen te zien op zo’n afgelegen bestemming op een doordeweekse dag in het laagseizoen. Dit park is echt ontzettend populair, vooral onder de Polen.

Aan de zijkant van de hut vind ik een plekje op een bankje uit de wind met uitzicht op het meer. Ik heb nog wat snacks in mijn tas, dus die peuzel ik op met dit mooie uitzicht. Ik voel me goed en ontzettend dankbaar. Dat ik zoiets moois mag aanschouwen en het werk kan noemen!

Een laatste klim

Na een half uurtje begint de wind weer op te steken en krijg ik het een beetje koud, tijd om verder te gaan. Ik weet dat er nog een flinke klim aankomt en ik ben er klaar voor. Zodra ik vijf minuten van de berghut ben, is het stil. Dit pad is niet zoveel belopen als de voorgaande en het is heerlijk om even rust te vinden in dit park.

Voor me zie ik een steile trap, dit wordt echt een pittige klim! Ik heb de tijd, dus ik doe rustig aan. Stapje voor stapje. De regenjas die ik net heb aangetrokken als windjack gaat al snel weer uit. Het zonnetje komt erbij en dan is het opeens heel warm. Tijdens de klim neem ik een paar keer pauze. Niet zozeer om op adem te komen, maar vooral om te genieten van het uitzicht en de stilte.

Om me heen zie ik meren glinsteren tussen de hoge bergen. Als ik goed kijk, zie ik zelfs een paar (moeilijke) wandelpaden omhoog lopen. Ik krijg bijna last van een soort FOMO, daar wil ik ook eens lopen. Er is nog zoveel te ontdekken hier!

Omhoog na de berghut

Ik bereik de top sneller dan ik had verwacht. Dat was de laatste klim van vandaag! Nu hoef ik alleen maar naar beneden te lopen.

Morskie Oko

Het pad naar beneden is nog niet zo makkelijk, want het bestaat voornamelijk uit grote stenen. Ik moet mijn voeten voorzichtig neerzetten, want ik wil niet uitglijden of mijn enkel verzwikken. Gelukkig vind ik snel een ritme en daal ik steeds verder af.

Op gegeven moment zie ik een donkerblauw meer tussen de bossen en de bergen verschijnen: daar is Morskie Oko! Ik ontmoet een paar Duitse toeristen die ook erg onder de indruk zijn van de uitzichten en we maken wat foto’s van elkaar.

De weg naar beneden blijft af en toe lastig, soms moet ik zelfs hangend aan een boomtak mijn voeten een meter verder omlaag zien te krijgen. Wandelen in Polen is best avontuurlijk!

Het pad omlaag is erg uitdagend

Dan sta ik opeens op een asfaltweg waar tientallen andere mensen lopen. Wat een verschil met de afgelopen uren toen ik vrijwel niemand zag! Een paar minuten later kom ik aan bij de berghut en zie ik Morskie Oko in haar volle glorie. Het is inderdaad schitterend om te zien!

Bij de berghut van Morskie Oko

Rondje om het meer

Ik heb een overnachting in de berghut, dus blijf een nachtje slapen aan dit betoverende meer. De volgende ochtend miezert een beetje, waardoor een deel van de steile rotswanden achter het meer in de wolken verstopt zijn. Toch is het nog steeds geweldig om te zien, hierdoor krijgt het een mysterieuze sfeer.

Morskie Oko in de ochtend

Ik wil Morskie Oko graag van dichterbij bekijken, dus wandel ik nog een rondje om het meer. Ondanks het slechte weer is het geweldig. De diepblauwe kleur van het meer met het contrast van de groene dennenbomen en de steile grijze rotsen, wauw!

Aan de zijkanten van het meer is af en toe een kleine waterval te zien en dat maakt het nog sprookjesachtiger. Bij een splitsing aan de zuidkant twijfel ik even. Naast Morskie Oko ligt namelijk nog een meer genaamd Czarny Staw. Je kunt hierheen lopen, maar het is een steile klim en zal me zeker 45 minuten tot een uur extra kosten. Als het weer beter was geweest dan had ik het gedaan, maar nu kies ik er toch voor om weer terug te keren naar de berghut.

Terug in de berghut geniet ik nog even van een kop thee met dit mooie uitzicht en maak ik me klaar voor de tocht terug.

Terug naar de parkeerplaats

Om terug te keren naar de parkeerplaats wandel ik via de “makkelijke” weg terug. Tussen de parkeerplaats en Morskie Oko is namelijk een asfaltweg aangelegd. Maar omdat het nog zo’n 8 á 9 kilometer is, doe je er al snel zo’n 2 uur over.

Het gaat in ieder geval supersnel en ik zie hier weer hoe populair dit bijzondere meer is. Ik loop in de ochtend terug en dat is het tijdstip dat de meeste mensen juist naar het meer toelopen. Ik kom echt honderden mensen tegen.

Ook zie ik af en toe een paardenkar langskomen, het meer is ook toegankelijk voor minder validen of mensen die niet zo’n goede conditie hebben. Aan de ene kant vind ik dit jammer (dan is het nog drukker), maar aan de andere kant ook wel goed, zo kan iedereen van de natuur genieten.

Het is druk op de route naar Morskie Oko

Wat ik wel fijn vind is dat je af en toe de asfaltweg kunt verlaten om via een wandelpad een stuk af te snijden. Dat breekt de verder wat saaie tocht toch wat op. Tegen de tijd dat ik bij de parkeerplaats ben is de zon doorgebroken en zit ik nog even lekker na te genieten op een bankje. Wat was dit een prachtwandeling!

Naar Morskie Oko wandelen: praktisch

Wil jij ook naar Morskie Oko wandelen? Hier volgen een paar praktische tips.

Lengte & routes

Grofweg kun je deze route van dit artikel in drie stukken verdelen:

  • De route naar Morskie Oko via de vallei van de vijf meren: 14,5 kilometer – volg eerst de rode route, dan de groene tot het meer. Hier sla je linksaf en volg je de blauwe route tot Morskie Oko.
  • Een rondje om het meer: 3,5 kilometer – rode route
  • De route van Morskie Oko naar de parkeerplaats: 9 kilometer – rode route

Ik heb de wandeling in twee dagen gedaan, maar je kunt hem ook prima in een dag doen als je op tijd vertrekt. Zelf startte ik om 10 uur bij de parkeerplaats en was ik rond half 4 ’s middags bij Morskie Oko. Je kunt dan nog prima teruglopen naar de parkeerplaats. Als je vroeger start kun je ook nog het rondje meer erbij doen.

Wil je wel Morskie Oko zien, maar niet zo’n moeilijke route lopen? In dat geval kun je ook de kortere route lopen vanaf de parkeerplaats. Die gaat alleen over asfalt en is een stuk makkelijker. Deze heeft een lengte van ongeveer 17 of 18 kilometer en je doet er 4 á 5 uur over.

De routes zijn overigens heel goed aangegeven, je kunt bijna niet verdwalen. Om overzicht te houden is het wel handig om een kaart te hebben van de wandelroutes in Nationaal Park Tatra.

Morskie Oko routes op de kaart

Hoe kom je er?

Je kunt het beste starten op de parkeerplaats Palenica Białczańska. Je kunt hier komen de auto, parkeren kost 35 PLN per dag (ongeveer €8).

Zelf heb ik de shuttlebus genomen en dat is ook erg makkelijk. Je kunt de bus instappen op het busstation van Zakopane naast de Lidl. Op de bus staat Morskie Oko en hij gaat regelmatig, dus dat kan niet missen. Een kaartje kost 15 PLN, contant af te rekenen bij de chauffeur. De rit duurt circa 40 minuten. De bus stopt op diverse plekken, maar je hoeft pas uit te stappen bij het eindpunt. De chauffeur geeft dit wel aan.

De bus van Zakopane naar Morskie Oko

Om de wandeling te maken moet je Nationaal Park Tatra in. Hiervoor moet je bij de ingang 9 PLN betalen en dan kun je het wonderschone park gaan ontdekken!

Eten & overnachten

Het is altijd verstandig om genoeg water mee te nemen en een paar snacks als je gaat wandelen in het Tatragebergte. Bij de ingang van het nationaal park zijn nog een paar kraampjes waar je wat eten en drinken kunt kopen.

Op deze route kom je langs twee berghutten. Hier kun je eventueel overnachten of iets eten. Er is zowel een (buffet)restaurant waar je warm eten kunt krijgen als een kleine shop waar je snacks en drinken kunt kopen.

Bij de berghut van Morskie Oko

Neem contant geld mee, pinnen kan niet altijd. Hou er ook rekening mee dat het eten in de loop van de dag op kan raken. Toen ik rond vijf uur ’s middags wat wilde eten in de berghut bij Morskie Oko was de helft van de kaart al op. Ook zijn er niet heel veel vegetarische gerechten, maar de aardappelpannenkoeken zijn ontzettend lekker! De prijzen liggen hoger dan op andere plekken in Polen, maar voor Nederlandse begrippen is het nog steeds heel betaalbaar.

Eten in de berghut bij Morskie Oko

Boek een reis naar Klein-Polen

Dit waren al mijn tips voor de hike naar Morskie Oko. Zoals je ziet is deze wandeling echt een aanrader en dit is niet de enige mooie plek in de Poolse Tatra! Het is een mooie bestemming voor een wandelvakantie of een leuke stop tijdens een roadtrip in het zuiden van Polen. Wil je deze regio graag bezoeken? De onderstaande websites zijn handig voor het boeken van je reis.

✈️ Vliegtickets – Krakau is de hoofdstad van Klein-Polen en vanuit Nederland vertrekken er dagelijks vluchten van KLM naar Krakau. Boeken kan op de website van KLM, dan spaar je meteen Flying Blue Miles.

🚘 Huurauto – Wil je graag meer mooie pekken in Polen ontdekken? Dan is het verstandig om een auto te huren. Huur je auto via Sunny Cars, dan ben je altijd goed verzekerd. De rit van Krakau naar Zakopane duurt circa 2 tot 2,5 uur.

🚍 Bustickets – Vanaf Krakau kun je ook met de bus naar Zakopane reizen. Er gaan heel veel bussen, voornamelijk van maatschappij Flixbus. Als je op tijd boekt, heb je al een ticket voor €7. Bekijk alle opties op Busbud.

🗺️ Tours & activiteiten – Tot slot kun je in Klein-Polen veel leuke tours en activiteiten doen. Kijk op Get Your Guide voor het aanbod.

Lees meer over Polen

Wil je Polen graag bezoeken en ben je op zoek naar meer inspiratie en tips? Check dan deze reisgidsen:

Reishandboek Polen

ANWB wereldreisgids – Polen Zuid

Op deze website kun je ook meer informatie vinden over een vakantie in Polen. Lees ook:

Wil je leuke reisverhalen en handige reistips ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ik bezocht de Poolse Tatra op uitnodiging van het Pools Verkeersbureau en Malopolska Tourist Organisation. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over een bestemming. Lees op deze pagina meer over samenwerken met Op reis met Co. Dit artikel bevat ook enkele affiliate links. Als je iets boekt of koopt via deze links kost dat jou niets extra, maar krijg ik een kleine commissie. Hiermee kan ik deze website verbeteren. Steun Op reis met Co.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.