Iedere keer vind ik die jetlag toch wel een dingetje. Ik heb nogal last van een sterke biologische klok (elke dag op hetzelfde tijdstip wakker en heb altijd op hetzelfde tijdstip zin in eten), dus dat gaat nooit zonder slag of stoot. Toch heb ik in de loop van de jaren een paar dingen ontdekt die me erbij helpen om wat sneller van de jetlag af te zijn. In deze blog mijn tips.
Bereid je voor
Zoek van te voren uit wat het tijdsverschil is met je bestemming. Probeer een paar dagen voor vertrek alvast een beetje in het nieuwe ritme te komen. Ga je naar het westen? Probeer dan wat later te gaan slapen. Als je naar het oosten gaat, dan kun je proberen om wat eerder op te staan. Alle beetjes helpen.
Het allerbelangrijkste is echter om zo relaxed mogelijk op reis te gaan. Maak je niet druk om de jetlag, je krijgt er hoe dan ook last van. Hoe meer stress je hebt, hoe erger het is. Dus zorg ervoor dat alles voor je reis geregeld is en je ruim op tijd op het vliegveld bent.
Zet je klok meteen op de nieuwe tijd
Het eerste wat ik doe als ik het vliegtuig in stap: mijn klok verzetten naar de tijd van mijn bestemming. Tijdens de (meestal lange) vlucht kan ik dan alvast een beetje wennen aan het nieuwe tijdstip. Probeer te rusten op het moment dat het nacht is op je bestemming en hou je ogen open op het moment dat het dag is op je bestemming. Probeer ook alvast rekening te houden met je nieuwe eetritme.
Om aan het tijdsverschil te wennen kun je ook een app installeren die je vertelt wat je op welk tijdstip moet doen. Kijk in mijn artikel met handige reisapps voor meer informatie.
Relax tijdens de vlucht
Probeer ook tijdens de vlucht zoveel mogelijk te relaxen. Drink zoveel mogelijk water en neem ook wat gezonde dingen mee (fruit, noten) om te snacken. Alcohol wordt in principe afgeraden, maar mijn ervaring is dat het echt niet heel veel uitmaakt voor je jetlag om een glaasje wijn te drinken tijdens de vlucht. Ik wordt er juist lekker loom van, waardoor ik een stuk beter kan ontspannen tijdens de vlucht.
Heb je geen idee wat je moet doen tijdens zo’n lange vlucht? Lees dan ook mijn blog Hoe overleef je een lange vliegreis.
Op je bestemming: doe mee met het ritme
Probeer op je bestemming meteen te wennen aan het plaatselijke ritme. Eet wanneer de inwoners eten, niet wanneer je zelf trek hebt. Ga slapen op het tijdstip dat je altijd gaat slapen. Hoe sneller je je aanpast aan je nieuwe tijdstip, hoe sneller het went.
Je hoeft niet meteen te wennen
Geef jezelf de tijd om te wennen. Je hoeft echt niet binnen een dag over je jetlag heen te zijn. Het is al fantastisch als je per dag een paar uur winst maakt. In Amerika was ik de eerste ochtend om vier uur klaarwakker en de tweede dag om half 6. Daar was ik bijzonder tevreden mee. Je kunt balen, maar je kunt je ook bedenken dat er al verbetering in zit. Hoe dan ook, je jetlag gaat heus wel over in een paar dagen.
Maak gebruik van je jetlag
Een jetlag is niet per definitie negatief. Soms komt het juist wel goed uit dat je biologische klok wat van slag is. Zo zag ik dankzij mijn jetlag deze fantastische zonsopkomst in Australië, nog steeds een van mijn mooiste reisherinneringen ooit.
Dit waren mijn tips om je te helpen met je jetlag. Wat doe jij altijd om zo snel mogelijk te wennen aan een nieuw tijdstip?
Meer praktische reistips?
Lees dan ook een van deze artikelen:
– Relaxen op reis: zo doe je dat!
– Voor lange tijd op reis: waar moet je rekening mee houden?
– Hoe maak je een reisverslag?
Ik pas alles altijd toe, maar toch heb ik er soms enorm last van. Hangt ook erg af naar welke kan ik vlieg. Naar Nederland heb ik er altijd het minste last van, terug naar Colombia veel meer. Van Hongkong naar Colombia was het ergste ooit. Ben er twee weken bijna ziek van geweest, vreselijk. De juiste vluchttijden kiezen kan ook helpen trouwens. Soms is in de ochtend aankomen gewoon veel fijner dan in de avond en meteen moeten slapen na een nacht in het vliegtuig niks doen.
Oef, twee weken is best lang! Ik ben altijd bang voor een extreme jetlag vanwege mijn sterke biologische klok, maar in de praktijk valt het altijd wel wat mee. Goede vliegtijden is inderdaad ook heel goed om van te voren uit te zoeken.
Ik probeer ook altijd zo snel mogelijk aan het ritme ter plaatse te wennen en de tijd in België te “vergeten” (zo weinig mogelijk denken van: “nu staan ze daar op” of “nu gaan ze daar slapen”.
Veel hangt ook af van de vlucht. Komt die ergens ‘s avonds toe en ik bijna meteen kan gaan slapen, ben ik sowieso ook sneller in het ritme.
Ja klopt! Daarom zet ik eigenlijk altijd meteen in het vliegtuig de klok op m’n telefoon op de nieuwe tijd, gewoon om te wennen.