22 Krakau tips & de mooiste bezienswaardigheden

22 Krakau tips & de mooiste bezienswaardigheden

De Poolse stad Krakau is een geweldige bestemming voor een stedentrip! Dit zijn al mijn Krakau tips en een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden.

Krakau: een introductie

Krakau is een prachtige stad in het zuiden van Polen, in de regio Malopolska (Klein Polen). De stad heeft een rijke historie, die teruggaat tot de vroege middeleeuwen. Er woonden in de achtste eeuw al mensen. Krakau was een belangrijk handelscentrum en kende het een periode van aanzienlijke welvaart. In de tiende eeuw werd Krakau de hoofdstad van het Poolse Koninkrijk onder heerschappij van koning Bolesław I. Krakau is nog lange tijd de hoofdstad van Polen gebleven, tot koning Zygysmunt III in 1596 Warschau de hoofdstad maakte.

De geschiedenis van Krakau is er een vol hoogte en dieptepunten. Tijdens de Renaissance was de stad een broeinest van artistieke en intellectuele activiteit, met een bloeiende universiteit die tot op de dag van vandaag bestaat. Daarnaast heeft Krakau ook donkere dagen gekend, zoals de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin het de gruwelen van het naziregime moest doorstaan.

Wat ik zelf erg mooi vind aan Krakau is dat het echt een soort tijdloze schoonheid heeft weten te behouden. Je loopt door straten die al eeuwen bestaan, vol prachtige gotische kerken, kronkelende steegjes en historische pleinen. Maar tegelijkertijd heeft het ook die moderne touch, met levendige markten, hippe cafés en een bruisend nachtleven. Krakau houdt die balans tussen oud en nieuw goed in evenwicht, waardoor het echt een topbestemming is voor iedereen die op zoek is naar een dosis geschiedenis met een eigentijdse twist.

Krakau tips & mooie bezienswaardigheden

Wat te doen in Krakau? Dit zijn de leukste dingen om te doen en de mooiste Krakau bezienswaardigheden.

Kasteel van Wawel

Het Kasteel van Wawel ligt op de Wawelheuvel in het centrum van de stad. Het is een groot complex dat bestaat uit verschillende bouwstijlen. Sinds de veertiende eeuw is er aan dit kasteel gebouwd, zodat je onder andere stijlen uit o.a. gotiek, renaissance en barok ziet. Tot de zeventiende eeuw was dit de residentie van het Poolse koningshuis.

Je kunt het kasteel bezoeken om de prachtige zalen en galerijen te bewonderen. Ook heeft het kasteel een schat aan kunst en historische artefacten, zoals een grote collectie schilderijen en beeldhouwwerken. Het is een mooie plek om meer te leren over de Poolse koninklijke geschiedenis.

Check de officiële website voor meer informatie en openingstijden.

Kasteel van Wawel

Wawelkathedraal

Naast het kasteel staat de indrukwekkende Wawelkathedraal. Op deze plek stonden in de tiende en elfde eeuw al kerken, maar de huidige stamt uit de veertiende eeuw. Het gebouw heeft een prachtige mix van gotische en renaissancistische elementen, met imposante torens die de skyline van Krakau domineren.

In de kathedraal kun je verschillende artistieke meesterwerken bewonderen, van prachtige fresco’s tot rijkversierde altaren. De crypte van de kathedraal is de laatste rustplaats van Poolse koningen en nationale helden. Hierdoor is de Wawelkathedraal niet alleen een spirituele plek, maar ook een herinnering aan de geschiedenis van het land.

Check de officiële website voor openingstijden en tickets.

Wawelkathedraal

Smok Wawelski

Naast het Kasteel van Wawel staat een vuurspuwende draak. En nee, ik maak geen grapje! Smok Wawelski, of de Waweldraak, is een legendarisch symbool dat diep geworteld is in de folklore van Krakau. Volgens de oude legende zou deze angstaanjagende draak in de grotten onder de Wawelheuvel hebben geleefd, waar hij de stad terroriseerde totdat hij werd verslagen door een slimme schoenmaker die hem vergiftigde met een listige truc.

Tegenwoordig is het standbeeld van de draak van Wawel een populaire toeristische attractie die vuur spuwt als eerbetoon aan de oude legende.

Smok Wawelski

Sint-Petrus-en-Pauluskerk

Tijdens een rondwandeling door de stad liep ik over de straat Grodzka, deze staat vol met bijzondere historische bouwwerken. Een van de gebouwen die heel erg opvalt is de Sint-Petrus-en-Pauluskerk, een adembenemend voorbeeld van de barokke architectuur. Deze kerk werd in de zeventiende eeuw gebouwd, valt ontzettend op vanwege de rij beeldhouwwerken voor de deur.

Binnenin kun je genieten van een prachtig interieur, vol mooie schilderijen, beeldhouwwerken en andere bijzondere versieringen.

Sint-Petrus-en-Pauluskerk

De Grote Markt

De Grote Markt (Rynek Glowny) is het belangrijkste plein van de stad en een van de grootste middeleeuwse pleinen in Europa. Het vormt het bruisende hart van Krakau en is omgeven door kleurrijke herenhuizen en kerken. In het midden van het plein staat de imposante Lakenhal.

Het plein is een geliefde ontmoetingsplaats voor zowel de lokale bevolking als bezoekers en een belangrijke plek voor feesten. In de omgeving van het plein barst het van de leuke cafés en restaurants.

De Grote Markt in Krakau

Raadhuistoren

Een van de meest opvallende gebouwen op de Grote Markt is de Raadhuistoren (Wieża Ratuszowa). Deze gotische toren is maar liefst 70 meter hoog wen werd in de late dertiende eeuw gebouwd. Vroeger was dit een onderdeel van het raadhuis, nu is alleen de toren nog over.

De toren is nu een historisch museum waarin je meer leert over de fascinerende geschiedenis van Krakau door de eeuwen heen. Je kunt ook naar de top klimmen, vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht op de omringende middeleeuwse gebouwen.

Raadhuistoren in Krakau

Tip! Als je naast de Raadhuistoren nog meer bijzondere gebouwen en musea in Krakau wilt bezoeken, kan het voordeliger zijn om een Museumpas aan te schaffen. Hiermee heb je toegang tot meer dan 30 musea en attracties in Krakau. Bestel je museumpas nu.

De Lakenhal

Het meest opvallende bouwwerk op de Grote Markt is de Lakenhal (Sukiennice), een historisch handelspaleis. Het gebouw stamt uit de veertiende eeuw en werd toen in gotische stijl gebouwd. 200 jaar later brandde het helaas af en werd het opnieuw opgebouwd in renaissancestijl.

Oorspronkelijk werd dit gebouwd als internationale marktplaats voor onder andere lakenhandelaren. Nu herbergt het een bruisende verzameling van ambachtelijke winkels en kraampjes waar je onder andere souvenirs en handgemaakte sieraden kunt kopen.

De Lakenhal in Krakau

Rynek Underground Museum

De Lakenhal is ook de toegangspoort tot het Rynek Underground Museum (Rynek Podziemny). Onder Krakau liggen namelijk heel veel oude kelders verstopt. Je komt ze waarschijnlijk wel tegen als je uit eten gaat, want in veel van die kelders is een restaurant gehuisvest.

Wil je meer weten over deze bijzondere geschiedenis, dan is het interessant om Rynek Podziemny te bezoeken. In dit museum kun je genieten van innovatieve tentoonstellingen die archeologische vondsten onthullen. Zo zie je verborgen overblijfselen van middeleeuwse gebouwen, markten en straten, waardoor je meer leert over het bloeiende handelsverleden van de stad.

Mariakerk

Natuurlijk kan de Mariakerk niet ontbreken in deze lijst met Krakau tips. Deze opvallende kerk staat, aan de noordzijde van de Grote Markt en is een belangrijk religieus en cultureel symbool. In de kerk kun je onder andere het gebeeldhouwde altaarstuk van Veit Stoss bewonderen, deze trekt al eeuwenlang bewonderaars en gelovigen van over de hele wereld.

Het zal je misschien ook opvallen dat er elk uur trompetgeschal klinkt vanaf de kerk. Dit is een oude traditie die teruggaat tot de middeleeuwen. Een trompetter blaast elk uur, dag en nacht, een melodie vanaf de toren van de kerk.

Deze traditie herdenkt een legendarische gebeurtenis uit de dertiende eeuw, waarbij een trompetter in de Mariakerk het alarm blies om de stad te waarschuwen voor een invasie. Helaas werd zijn trompet afgesneden door een pijl tijdens het spelen, waardoor het signaal abrupt werd onderbroken. Tegenwoordig herinnert de trompetter aan deze moedige daad en symboliseert hij de trots en veerkracht van de stad Krakau.

Mariakerk in Krakau

Floriańska

Floriańska is een van de meest iconische straten in Krakau. Hij begint bij de imposante Florianuspoort en leidt rechtstreeks naar de Grote Markt. Deze historische winkelstraat is omgeven door kleurrijke herenhuizen, boetiekwinkels en talloze cafés en restaurants. Een leuke plek voor een wandeling en om te genieten van de sfeer van de stad.

Floriańska

Lost Souls Alley

In Floriańska vind je een bijzondere attractie, genaamd Lost Souls Alley. Het is een soort van spookhuis dat je meeneemt op een angstaanjagende en meeslepende reis door de duistere kant van de stad. Je wordt ondergedompeld in een interactieve en enge omgeving, compleet met griezelige geluiden, visuele effecten en verrassende wendingen. De Lost Souls Alley een leuke plek om te bezoeken voor liefhebbers van horror en spanning.

Check de officiële website voor meer informatie.

Lost Souls Alley

Florianuspoort

De straat Floriańska begint bij de Florianuspoort. Dit is een historische stadspoort uit de veertiende eeuw en is gebouwd in gotische stijl. Deze poort geeft je een inzicht in de middeleeuwse verdedigingswerken van de stad.

Ervoor staat nog een indrukwekkende poort, dit is Barbakan uit de vijftiende eeuw. Dit is nu een museum dat je kunt bezoeken.

Florianuspoort

Ontdek Kazimierz: de Joodse wijk

Zelf had ik helaas geen tijd om deze plek te bezoeken tijdens mijn korte citytrip Krakau, maar tijdens mijn volgende reis wil ik zeker even door Kazimierz ronddwalen. Ik heb er zoveel goede dingen over gehoord! Kazimierz is de voormalige Joodse wijk van Krakau en nu een bruisende culturele wijk.

Er zijn historische synagogen te zien en mooie kronkelende straatjes om te ontdekken. Ook zijn er veel kunstgalerijen en authentieke eetgelegenheden. De wijk is een mooie combinatie van historische betekenis en moderne creativiteit.

Planty park

Krakau is een opvallend groene stad en dat komt vooral door het Planty Park. Deze omcirkelt namelijk het hele stadscentrum, op plek van de voormalige stadsmuren. Het is een heerlijke plek om te ontspannen en een wandeling te maken.

In het park vind je gazons die perfect zijn voor een picknick, schaduwrijke wandelpaden en prachtige bloembedden. Het park is 4 kilometer lang en dat maakt het ook een goede plek als je wilt gaan hardlopen tijdens je stedentrip in Krakau.

Planty park

Collegium Maius (universiteitsmuseum)

Het Collegium Maius, een van de oudste gebouwen van de Jagiellonische Universiteit in Krakau, dient nu als het Universiteitsmuseum. Een van de bekendste studenten van de universiteit is de wiskundige en astronoom Copernicus.

Het Universiteitsmuseum is een bijzondere plek om te bezoeken en het biedt je fascinerende reis door de rijke academische geschiedenis van de universiteit. Zo kun je historische wetenschappelijke instrumenten en boeken bekijken.

Elke 30 minuten start er een rondleiding. Kijk op de officiële website voor meer informatie.

Franciscanenkerk

Omdat het stortregende tijdens mijn rondleiding in Krakau, doken we af en toe een mooi gebouw in. Een van de plekken die me het meest is bijgebleven is de indrukwekkende Franciscanenkerk. Wat meteen opvalt zijn de mooi gerestaureerde glas-in-loodramen en de vele afbeeldingen van bloemen op alle muren. Deze werden lang geleden als ongepast gezien, omdat afbeeldingen van levende wezens volgens bepaalde interpretaties van het christendom als afgoderij werden beschouwd.

De kerk is een bijzondere band met paus Johannes Paulus II, die vóór zijn pausschap bekend stond als Karol Wojtyła. Als aartsbisschop van Krakau was Karol Wojtyła nauw betrokken bij de activiteiten van dekerk en was hij regelmatig aanwezig bij diensten en evenementen. De Franciscanenkerk heeft ook een aangrenzend klooster. In de gangen kun je een portret van de paus bewonderen.

Franciscanenkerk

Dwaal door het historische centrum

Stare Miasto, oftewel de oude binnenstad van Krakau, is een betoverende wijk doordrenkt van historische charme en culturele pracht. Je vindt hier hoogtepunten zoals de Grote Markt en Floriańska, maar er is nog veel meer te ontdekken.

Het is dan ook echt een aanrader om gewoon lekker te dwalen door de mooie straten. Je ontdekt schilderachtige pleinen en kleurrijke herenhuizen waardoor je een glimp opvangt van de rijke middeleeuwse erfenis van de stad.

Historische centrum Krakau

Grafheuvel van Krakus

De Grafheuvel van Krakus ligt in het zuiden van Krakau en is op veel plaatsen in de stad te zien. Het is een oude archeologische vindplaats die dateert uit de prehistorie. Volgens de legende zou het de laatste rustplaats zijn van de legendarische heerser Krakus, naar wie de stad vernoemd zou zijn.

Hoewel de exacte oorsprong en betekenis van de heuvel het onderwerp van discussie zijn onder historici, blijft de site een intrigerend en mysterieus monument. Veel mensen beklimmen de heuvel, je hebt vanaf hier namelijk een mooi uitzicht op de stad.

Leer meer over de geschiedenis van de stad met een rondleiding

Tijdens mijn bezoek aan Krakau had ik een 3 uur durende rondleiding door de stad. Ik bezocht niet alleen veel mooie plekken, maar leerde ook ontzettend veel over de interessante geschiedenis van de stad. Omdat er zoveel te vertellen (en te leren) is, vind ik een rondleiding in Krakau echt een must om te doen. Je krijgt hierdoor meer waardering voor de stad en haar erfgoed.

Het is ook een makkelijke manier om de belangrijkste bezienswaardigheden te ontdekken en je kunt informatie inwinnen voor verborgen parels en de leuke eetgelegenheden. Hierdoor krijgt je stedentrip Krakau een extra dimensie en dat is altijd leuk!

Een rondleiding in Krakau

Tip! Ga mee met een free walking tour. De gids vertelt honderduit over de stad en na afloop geef je fooi. Meld je hier aan.

Leuke dagtrips vanuit Krakau

Krakau is ook een leuke uitvalsbasis om meer van Klein-Polen te ontdekken. Dit zijn een paar mooie en bijzondere dagtrips die je kunt maken vanuit Krakau.

Auschwitz-Birkenau

Indrukwekkend en aangrijpend, maar een absolute must om eens te bezoeken. De voormalige concentratie- en vernietigingskampen liggen op ongeveer 1,5 uur reizen van Krakau en het is de plek om de gruwelen van de Holocaust te herdenken. Je kunt onder andere de authentieke barakken, gaskamers en gedenktekens bekijken. Hierdoor krijg je een diepgaand inzicht in de tragische gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Boek een tour met rondleiding in Auschwitz-Birkenau.

Nationaal Park Tatra

Krakau was voor mij het begin- en eindpunt van een onvergetelijke wandelreis in Nationaal Park Tatra. Ik verbleef langer in die regio, maar je kunt vanuit Krakau ook heel gemakkelijk een dagtrocht maken naar dit prachtige stukje natuur.

Het park bestaat uit indrukwekkende berglandschappen en via schilderachtige wandelpaden kom je bij mooie uitzichtpunten en kristalheldere meren. Nationaal Park Tatra een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers en biedt het een verfrissende ontsnapping aan de drukte van de stad.

Lees ook: Wandelen in de Poolse Tatra: praktische tips & mooie routes

Boek een tour vanuit Krakau naar Zakopane en het Tatragebergte.

Valley of the Five Lakes

Wieliczka-zoutmijn

De historische Wiliecka-zoutmijn ligt op slechts een half uur rijden vanaf Krakau. Het heeft een intrigerend ondergronds landschap van zoutkamers, zoutsculpturen en historische zoutmeren. De zoutmijn staat geheel terecht op de Werelderfgoedlijst en bestaat al sinds de elfde eeuw. Met zo’n 300 kilometer aan gangen en een diepte van meer dan 300 meter, is dit echt ontzettend indrukwekkende plek om te bezoeken.

Boek een tour naar de Wiliecka-zoutmijn.

Overnachten in Krakau

Zoals je ziet, hoef je je niet te vervelen in het mooie Krakau. Het is dan ook leuk om er een paar nachten te slapen. Dit zijn een paar mooie plekken om te overnachten:

  • Krakow For You Main Square Apartments – Dit is de plek waar ik zelf sliep tijdens mijn stedentrip Krakau. Het zijn mooie studioappartementen op een geweldige locatie: je loopt in 2 minuten naar de Grote Markt.
  • Sky Hotel Kraków (4⭐) – Een mooi ingericht modern hotel op loopafstand van het stadscentrum. Het is perfect voor treinreizigers, want het ligt vlakbij het station.
  • Hotel Stary (5⭐) – Krakau is niet zo’n dure stedentripbestemming, daarom kun je voor een goede prijs in een heel mooi en luxe hotel slapen, zoals deze. Dit prachtige hotel ligt in het oude centrum (het heeft zelfs van die mooie kelders). Er is een spa en een dakterras met een prachtig uitzicht op de stad.

Kijk op Booking.com voor meer opties, beschikbaarheid en prijzen.

Beste reistijd voor Krakau

Over het algemeen zijn de lente (april-mei) en de herfst (september-oktober) de beste tijd om Krakau te bezoeken. Dan is het niet zo druk en het weer (meestal) prima, niet te warm, niet te koud.

In de zomer (juni-augustus) is de stad erg levendig, met aangename temperaturen, maar het kan druk zijn. De winter (december-februari) brengt een sprookjesachtige sfeer met zich mee, wat natuurlijk perfect is voor kerstmarkten. Het kan wel erg koud worden.

Zelf bezocht ik Krakau in de tweede helft van september. De ene dag was het zomers warm, de andere dag liep ik in de stortregen. Er kan dus van alles gebeuren qua weer. Gelukkig kun je je in Krakau zowel op mooie zomerse dagen als op regenachtige dagen prima vermaken!

Boek een stedentrip Krakau

Lijkt het je leuk om Krakau te bezoeken? Boek dan nu je stedentrip!

✈️ Vliegtickets – Vanuit Nederland vertrekken er dagelijks vluchten van onder andere KLM naar Krakau. Boeken kan op de website van KLM, dan spaar je meteen Flying Blue Miles.

🚘 Huurauto – In Krakau heb je geen auto nodig, het openbaar vervoer is goed en betaalbaar. Wil je echter meer mooie pekken in Polen ontdekken? Dan is het slim om een auto te huren. Huur je auto via Sunny Cars, dan ben je altijd goed verzekerd.

🗺️ Tours & activiteiten – Er zijn tal van leuke tours en activiteiten die je in Krakau kunt doen. Kijk op Get Your Guide voor het aanbod.

Lees meer over Polen

Dit waren al mijn Krakau tips! Wil je meer lezen over Krakau of andere mooie plekken in Polen? Deze reisgidsen staan vol leuke tips en inspiratie:

time to momo – Krakau

ANWB wereldreisgids – Polen Zuid

Daarnaast kun je op deze website ook meer lezen over een vakantie in Polen. Lees ook deze artikelen:

Wil je leuke reisverhalen en handige reistips ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Ik bezocht de Poolse Tatra op uitnodiging van het Pools Verkeersbureau en Malopolska Tourist Organisation. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over een bestemming. Lees op deze pagina meer over samenwerken met Op reis met Co. Dit artikel bevat ook enkele affiliate links. Als je iets boekt of koopt via deze links kost dat jou niets extra, maar krijg ik een kleine commissie. Hiermee kan ik deze website verbeteren. Steun Op reis met Co.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.