Zo kom je op de top van Whiteface Mountain

Zo kom je op de top van Whiteface Mountain (New York State)

Een van de hoogtepunten van een road trip in New York State is een bezoek aan Whiteface Mountain. Hoe kom je daar? Dat lees je in dit artikel.

Waar ligt Whiteface Mountain?

Whiteface Mountain is een van de hoogste pieken in het Adirondacksgebergte in New York State en ligt tussen Lake Placid en Wilmington. Het is ongeveer twee uur rijden vanaf Montreal (Canada) en vijf uur rijden vanaf New York City. Het is een leuke stop als je een roadtrip maakt in het noordoosten van Amerika of Oost-Canada.

Het leuke aan Whiteface Mountain is dat je met de auto vrijwel helemaal op de top kunt komen. Voor het mooie uitzicht vanaf de top hoef je dus bijna geen moeite te doen! Daarnaast kun je ook een wandeling maken (zowel op de top als naar de top). De top van Whiteface Mountain is alleen bereikbaar in de zomermaanden, kijk op deze website voor de precieze openingstijden. In dit artikel vertel ik je precies hoe je op de top van Whiteface Mountain komt.

Met de auto naar de top van Whiteface Mountain

Whiteface Memorial Highway
Over de Whiteface Memorial Highway rij je naar de top van Whiteface Mountain.

Start in Wilmington

Vanaf het dorpje Wilmington neem je de Whiteface Veterans’ Memorial Highway (aangeduid als de 431). Onderweg kom je langs een bijzondere plek: Santa’s Workshop. Dit is een soort van klein pretpark, helemaal in de kerstsfeer. Heb je zin om even in de kerstsfeer te komen (dat kan ook in de zomer!), dan moet je hier zeker een bezoek aan brengen. Kijk wel even vooraf op de website van Santa’s Workshop of het open is.

Tol

Bij de eerstvolgende splitsing neem je de afslag naar links en blijf je op de 431 rijden. Dit is de Whiteface Memorial Highway, een van de mooiste wegen in New York State. Al snel kom je een tolhuisje tegen, waar je tol moet betalen (vanaf $15, kijk op de officiele website voor de huidige prijzen). Het is niet goedkoop, maar wat mij betreft zeker de moeite waard. Naarmate je verder rijdt worden de uitzichten steeds mooier.

Whiteface Memorial Highway

Whiteface Memorial Highway
Af en toe moet je even stoppen om te genieten van het mooie uitzicht vanaf de Whiteface Memorial Highway.

De Whiteface Memorial Highway is slechts vijf mijl (acht kilometer) lang en je stijgt 2300 voet (700 meter). Terwijl de weg naar boven kronkelt, kom je meerdere uitzichtpunten tegen. Neem de tijd en stop regelmatig, het uitzicht is echt geweldig mooi! Je kunt ver kijken over de Adirondacks en ziet veel bergmeren, zoals bijvoorbeeld de meren bij Lake Placid.

Naar de top van Whiteface Mountain

Aan het einde van de weg is een grote parkeerplaats, hier zet je je auto neer. Je kunt vanaf hier op twee verschillende manieren naar de top:

  • met de lift (deze werkt helaas niet altijd)
  • door een korte wandeling over de rotsen
Start van de wandeling op Whiteface Mountain
Hier start de wandeling op Whiteface Mountain.

De wandeling begint bij een café (dat er een beetje uitziet als een kasteel, dus het heet niet voor niets Castle Café) op een hoogte van 4610 voet (1405 meter) en je moet nog een stukje naar boven wandelen om op de top te komen. Het pad naar boven is prachtig en je klimt echt over de rotsen omhoog. Het lijkt enger dan het is, overal staan hekken. Stop af en toe even om foto’s te maken, het is erg mooi!

Over dit pad loop je naar de top van Whiteface Mountain
Over dit pad loop je naar de top van Whiteface Mountain.

Tip! Ga je een roadtrip in het noordoosten van Amerika en ben je op zoek naar een handig roadbook of persoonlijke reisgids om mee te nemen tijdens je reis? Neem dan een kijkje in de Op reis met Co Shop! In deze webshop vind je een compleet Toronto – New York roadbook, maar je kunt voor een klein prijsje ook losse bouwstenen, zoals de Adirondacks bouwsteen. Hiermee kun je zelf je eigen reisgids samenstellen!

Op de top van Whiteface Mountain

Op de top van Whiteface Mountain
Op de top van Whiteface Mountain.

En dan sta je op de top! Met een hoogte van 4.876 feet (bijna 1500 meter), is het een van de hoogste bergen in New York State (nr. 5). Hier staan geen hekken, dus ga vooral niet te dicht bij de rand staan (het waait er ook nog eens erg hard). Je kunt een leuk rondje maken over de top en je hebt een uitzicht van bijna 360 graden.

Met helder weer kun je zelfs Canada en de Amerikaanse staat Vermont zien liggen! Wij hadden dat geluk helaas niet, maar alsnog was het prachtig om op deze manier de omgeving te bekijken.

Het weerstation van Whiteface Mountain

Het weerstation op de top van Whiteface Mountain
Het weerstation op de top van Whiteface Mountain.

Op de top van Whiteface Mountain staat ook een weerstation (hier kom je uit als je met de lift naar boven gaat). In dit weerstation staan wat informatieborden en zo kun je wat meer leren over Whiteface Mountain en de omgeving.

Wandelen naar de top van Whiteface Mountain

Trail van Whiteface Mountain naar Wilmington


Mocht je heel sportief zijn, dan kun je er ook voor kiezen om je auto iets na Santa’s Workshop te parkeren en naar boven te wandelen. Heen en terug is het 9.3 mijl (zo’n 15 kilometer) en je stijgt meer dan 3600 voet (1000 meter). Een pittige klim, maar volgens mij wel een hele gave! Hier kun je meer lezen over deze trail.

Waar overnacht je?

Als je Whiteface Mountain en andere mooie plekken in deze omgeving wilt bezoeken, dan zou ik adviseren om te overnachten in Lake Placid. Dit is een heel gezellig dorpje met veel restaurants en een goede uitvalsbasis om de Adirondacks te ontdekken. Ook in Lake Placid zelf is veel te zien en te doen, zo kun je bijvoorbeeld het Lake Placid Olympic Ski Jumping Complex. Daar kun je naar de top van de hoogste skischans, ook vanaf daar heb je een geweldig mooi uitzicht!

Leuke plekken om te overnachten in Lake Placid zijn:

Kijk voor meer opties, prijzen en beschikbaarheid van accommodaties in Lake Placid op Booking.com.

Er zijn ook veel appartementen, blokhutten en andere toffe accommodaties (slapen in een boomhut!) te vinden in deze regio, deze kun je vinden op VRBO of Airbnb.

TIP Heb je nog nooit via Airbnb geboekt? Gebruik dan deze link om je aan te melden zodat je een flinke korting krijgt op je eerste boeking.

Whiteface Mountain in coronatijd

Helaas is Whiteface Mountain in coronatijd minder goed bereikbaar. Er worden maar een beperkt aantal auto’s toegelaten op de Whiteface Memorial Highway en een mondkapje is verplicht. De meest recente informatie en restricties kun je vinden op deze website.

Dit waren mijn tips voor een bezoek aan Whiteface Mountain.

Wil je meer lezen over een reis in New York State?

Bestel een van deze reisgidsen:

Lonely Planet New York & the Mid-Atlantic’s Best Trips

ANWB wereldreisgids – Verenigde Staten Oost


Of lees een van deze artikelen:

Dit artikel verscheen voor het eerst in mei 2018. Laatste update: november 2020.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties