Whiteface Mountain

Naar de top van Whiteface Mountain (New York State, USA)

Een van de hoogtepunten tijdens mijn road trip door New York State was een bezoek aan Whiteface Mountain. Dit is een van de hoogste pieken in het Adirondacksgebergte en goed te bezoeken met de auto en een korte (maar gave) wandeling. In deze blog neem ik je mee.

Met de auto naar de top

Memorial highway
Vanaf het dorpje Wilmington neem je de Whiteface Veterans’ Memorial Highway (aangeduid als de 431). Onderweg kom je langs een hele bijzondere plek: Santa’s Workshop. Dit is een soort van mini themepark, helemaal in de kerstsfeer (en het is dan ook heel raar om dit midden in de zomer te zien). Ik zou hier gewoon voorbij rijden, maar mocht je een grote fan zijn van kerst en de kerstman, dan kun je hier voor $24,95 per persoon rondlopen.

Bij de eerstvolgende splitsing neem je de afslag naar links en hier kom je een tolhuisje tegen, waar je $12 mag aftikken (+ $8 voor elke extra persoon die in je auto zit). Niet goedkoop, maar wat mij betreft zeker de moeite waard. Naarmate je verder rijdt worden de uitzichten steeds mooier.

Uitzichten onderweg

uitzichtpunt
Terwijl de weg naar boven kronkelt, kom je meerdere uitzichtpunten tegen. Neem de tijd, ze zijn stuk voor stuk prachtig!
Whiteface Mountain - auto

uitzicht 2

Je kunt ver kijken over de Adirondacks en ziet veel bergmeren.

Wandeling naar de top

kronkelende weg
Aan het einde van de weg is een grote parkeerplaats, hier zet je je auto neer, want het laatste stukje moet je lopen. Er is ook een lift naar de top (dwars door de berg), maar deze is al een paar jaar stuk, dus reken er maar niet op dat hij werkt.

start wandeling
De wandeling begint bij een soort van fort/kasteel op 4610 feet, dus je moet nog meer dan 250 feet naar boven wandelen. Het pad naar boven is prachtig en je klimt echt over de rotsen omhoog. Het lijkt enger dan het is, overal staan hekken. Stop af en toe even om foto’s te maken, het is erg mooi!

Whiteface Mountain - pad naar boven 2
Het uitzicht vanaf Whiteface Mountain

Op de top
En dan sta je op de top! Met een hoogte van 4.876 feet (bijna 1500 meter), is het een van de hoogste bergen in New York State (nr. 5). Hier staan geen hekken, dus ga vooral niet te dicht bij de rand staan (het waait er ook nog eens erg hard). Je kunt een leuk rondje maken over de top en je hebt een uitzicht van bijna 360 graden. Ook staat er op de top een weerstation, waar je nog iets kunt leren over de omgeving.

Whiteface Mountain - weerstation

Whiteface Mountain - skioord

Whiteface Mountain - op de top 2

Ga je liever wandelen?

Whiteface Mountain - trailhead
Mocht je heel sportief zijn, dan kun je er ook voor kiezen om je auto iets na Santa’s Workshop te parkeren en naar boven te wandelen. Heen en terug is het 9.3 miles (zo’n 15 kilometer) en je stijgt meer dan 3600 feet (1000 meter). Een pittige klim, maar volgens mij wel een hele gave! Hier kun je meer lezen over deze trail.
Meer lezen over deze regio?

Lees dan ook deze artikelen:
Route: 2 weken roadtrippen in Ontario en New York State – ik bezocht Whiteface Mountain terwijl ik deze road trip maakte. Een fijne trip met veel afwisseling tussen mooie natuur (bergen, meren en watervallen) en grote wereldsteden (Toronto en New York City).
Roadtrip in New York State: 6 leuke stopsBooking.com

Of bestel een van deze reisgidsen:

Naar de top van Whiteface Mountain - New York State USA

Naar de top van Whiteface Mountain - New York State USA

Naar de top van Whiteface Mountain - New York State USA

Naar de top van Whiteface Mountain - New York State USA

Naar de top van Whiteface Mountain - New York State USA

Do you like this post? Share it!

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties